Hotelli- ja ravintola-alan henkilöstösuunnitteluLaajuus (5 op)
Tunnus: AL00CB99
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.
Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu
Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt
Työvuorolistasuunnittelu
Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti
Ilmoittautumisaika
06.05.2024 - 30.08.2024
Ajoitus
16.09.2024 - 15.12.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 50
Koulutus
- Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
- Ann-Mari Karvinen
- Sini Viinanen
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Opintokäynti/ekskursio 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLPRHOTRA22SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
-
LLABTO24-25Täydentävä osaaminen (AMK) 2024-2025, Liiketoimintayksikkö
Pienryhmät
- Luennot 1
- Opintokäynti/ekskursio 1
Osaamistavoitteet
Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.
Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu
Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt
Työvuorolistasuunnittelu
Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Opintojaksolla perehdytään hotelli- ja ravintola-alan työehtosopimukseen sekä henkilöstö- ja työvuorosuunnitteluun. Opintojaksolla on sekä kontakti- että verkkoluentoja, ja opiskelijat tekevät oppimistehtäviä itsenäisesti sekä ryhmissä.
Ajoitus ja läsnäolo
Opintojakson aloitetaan kickoff-luennolla viikolla 38. Osallistuminen kickoff-luennolle on pakollista. Opintojakso päättyy viikolla 50.
Lähiopetukseen osallistuminen vaikuttaa kurssin kokonaisarvosanaan.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimisympäristöissä ja luennoilla esitelty oppimateriaali.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Työelämäyhteistyö
Opintojaksolla tutustutaan ja vieraillaan mahdollisuuksien mukaan alan yrityksissä.
Oppimisympäristö
Moodle, Howspace sekä MaraPlan-työvuorosuunnitteluohjelma
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson 5 op on opiskelijan työtä 135 tuntia.
Opintojaksolla on lähiopetusta kampuksella ja verkossa sekä mahdollisia vierailuja yhteensä noin 40 tuntia. Opiskelijan itsenäistä tai ryhmässä työskentelyä opintojaksolla on noin 95 tuntia. Itsenäiseen opiskeluun kuuluu mm. opintojakson materiaaleihin tutustuminen ja muu tiedonhaku.
Sisältö
Opiskelija osaa
- alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säädökset
- alan työvuoro- ja henkilöstösuunnittelun perusteet sekä oppii toteuttamaan niitä käytännössä
- ottaa huomioon yrityksen tuottavuus- ja kannattavuustekijät osana henkilöstö- ja työvuorosuunnittelua
- ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti
- ymmärtää rekrytoinnin ja henkilöstösuunnittelun merkityksen työntekijöiden veto- ja pitovoimatekijänä
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Opintojaksolle ei ole edeltävää osaamista.
Arviointimenetelmät
Oppimistehtävien arviointi asteikolla 1-5.
Aktiivinen läsnäolo lähiopetuksessa on osa arviointikriteeristöä.
Lisäksi opintojakson suoritus edellyttää opintojaksoon liittyvien muiden tehtävien hyväksyttyä suoritusta.
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Hylätty (0) Palautetut oppimistehtävät eivät ole tavoitteiden mukaisia ja tehtävissä ei tule esiin ohjeen
mukaisia sisältöjä.
Opiskelija on osallistunut alle 50% lähiopetuksesta.
Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Tyydyttävä (2, 1): Oppimistehtävissä on noudatettu osittain ja vain vähän annettuja ohjeita.
Palautettujen tehtävien sisältö vastaa osittain ja vain vähän annettuja ohjeita.
Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Hyvä (4,3): Oppimistehtävässä on noudatettu osittain annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisällöt ovat osittain annettujen ohjeiden mukaisia.
Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Kiitettävä (5): Oppimistehtävissä on noudatettu annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisältö on annettujen ohjeiden mukainen.
Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.
Ilmoittautumisaika
15.05.2023 - 01.09.2023
Ajoitus
04.09.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
- Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
- Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Kenttätyö (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLPRHOTRA21SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
-
LLABTO23-24Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
Pienryhmät
- Luennot
- Kenttätyö
Osaamistavoitteet
Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.
Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu
Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt
Työvuorolistasuunnittelu
Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Monimuotoinen toteutustapa, jossa hyödynnetään kontaktiopetusta ja -keskusteluja. Lisäksi opiskelijat suorittavat lyhyen työelämälähtöisen jakson, jonka aikana perehdytään kohdeyrityksen henkilöstön suunnitteleen sekä suunnitelmien toteutukseen.
Ajoitus ja läsnäolo
Kurssi toteutetaan syyslukukauden 2023 aikana, ja läsnäolo kontakti- ja tiimitunneilla on eduksi. Poissaolot kontaktikeskusteluista voivat vaikuttaa laskevasti kurssiarvosanaan.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
PAMin voimassaoleva työehtosopimus - niin esimiesten. kuin työntekijöiden.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaiset suoritustavat (opillistamiset) tulee aina keskustella ja sopia opettajan kanssa etukäteen ennen kurssin alkua.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssi sitoo opiskelijan omaa aikaa noin 120 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
01.07.2022 - 04.09.2022
Ajoitus
05.09.2022 - 31.12.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
- Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)
- Itsenäinen 1 (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLABTO22HTäydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö
-
LLPRHOTRA20SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
- Luennot 1
- Itsenäinen 1
Osaamistavoitteet
Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.
Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu
Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt
Työvuorolistasuunnittelu
Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Kurssi toteutetaan niin lähiopetuksena kuin siihen kiinteästi kuuluvilla kenttä- ja itsenäisen opiskelun harjoituksilla
Ajoitus ja läsnäolo
Kurssi alkaa 19.9. ja opiskelijan läsnäolo kontaktijaksoilla on merkityksellistä, koska oppiminen tulee toteutmaan tiimitehtävinä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Tunneilla erikseen jaetut oppimateriaalit sekä manuaalit
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia toteutustapoja
Työelämäyhteistyö
Tehtävät ja kenttätyöt pyritään integroimaan kiinteästi elinkeinon tarpeisiin ja toiveisiin.
Oppimisympäristö
Luokkaympäristö sekä vapaasti valittavassa paikassa tapahtuva itsenäinen työskentely
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssi sitoo opiskelijan aikaa toteuttamisaikana noin 120 tunnin verran
Sisältö
Kurssin jälkeen opiskelija osaa:
- henkilöstösuunnittelun perusasiat
- voimassa olevat työehtosopimukset
- soveltaa työehtosopimuksia esim. työvuorolistasuunnittelussa
- ja ymmärtää henkilöstötilinpäätöksen merkityksen henkilösuunnittelussa
- hyödyntää MaRa Plan Pro ohjelmistoa henkilöstösuunnittelussaan
Arviointimenetelmät
Hyväksytyt tehtävät
Itsearviointi
Vartaisarviointi
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Osa tehtävistä on vailla hyväksyntää
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija on suorittanut kiitettävästi tai lähes kiitettävästi kaikki tehtävät ja harjoitukset, sekä osaa soveltaa niiden kautta oppimiaan asioita aidossa työelämään integroituvassa tehtävässä/näytössä.