Siirry suoraan sisältöön

Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Restonomi (AMK), hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto 23S, päivätoteutus, Lappeenranta
Tunnus
(LLPRHOTRA23S)
Restonomi (AMK), hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto 22S, päivätoteutus, Lappeenranta
Tunnus
(LLPRHOTRA22S)
Restonomi (AMK), hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto 21S, päivätoteutus, Lappeenranta
Tunnus
(HOTRA21SLPR)
Ilmoittautumisaika

02.07.2025 - 31.07.2025

Ajoitus

25.08.2025 - 03.05.2026

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Ann-Mari Karvinen
Opetusryhmät
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA25SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 25SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- suunnitella omaa oppimistaan ja toimia omia opintojaan koskevissa yhteistyötilanteissa
- tunnistaa itsensä oppijana ja pystyy kehittämään omia oppimisen valmiuksiaan
- toimia ryhmän jäsenenä
- toimia ammattikorkeakoulun oppimisympäristöissä
- hahmottaa omaa alaa ja sen tulevaisuuden osaamistarpeita
- antaa palautetta opetuksesta ja palveluista ja osallistua näin koulutuksen kehittämiseen

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakson osat
1. Orientaatiopäiviin osallistuminen (läsnäolovelvollisuus)
2. HOPS-keskustelu
3. Osallistuminen opintoja koskevaan perehdytykseen (infot, tapahtumat, tutortunnit, ryhmätapaamiset)

Ajoitus ja läsnäolo

Ammatillinen kasvu 1 opintojakso toteutuu ensimmäisen lukuvuoden aikana.

Oppimisympäristö

Moodle. Lähitunnit kampuksella.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä

Sisältö

Restonomi AMK osaaminen (kompetenssit), oma osaaminen: omat vahvuudet ja kehittämistarpeet, ammatillinen kasvu, opiskelu ja oppimisympäristöt korkeakoulussa, tiimityötaidot, digitaidot

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Lab@avain

Arviointimenetelmät

Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan:
- HOPS keskustelu käytynä
- osallistuminen tutortunneille
- palautteen antaminen.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

01.09.2025 - 03.05.2026

Opintopistemäärä

1 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Ann-Mari Karvinen
Opetusryhmät
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA24SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 24SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa omaa osaamistaan suhteessa tavoitteena olevan uran osaamistarpeisiin
- osaa rakentaa uratoivetta tukevan HOPS-suunnitelman
- osaa monipuolisesti hyödyntää opintotarjontaa ja erilaisia opiskelumahdollisuuksia
- antaa palautetta opetuksesta ja palveluista ja osallistua näin koulutuksen kehittämiseen

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää:
• opiskelijan vastuu seurata omia opintoja Pepissä (ilmoittautumiset, suoritusmerkinnät, opintojen ajoittuminen)
• HOPS -keskustelu ja oman HOPS:n pitäminen ajan tasalla
• osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työn opinnollistaminen, työelämäläheiset projektit, hankkeet ym.)
• tutor-tunnit ja uraohjaus
• palautekeskustelut

Ajoitus ja läsnäolo

HOPS- keskustelut ja tutortunnit sovitaan tutoropettajien kanssa.

Oppimisympäristö

Osaamistavoitteet:
Opiskelija
• osaa arvioida omaa kehittymistä, valintoja sekä tavoitteiden asettamista tulevaisuuden työelämän kannalta
• osaa syventää ja täydentää omaa osaamistaan
• osaa seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
• tietää kansainvälistymisen ja työharjoittelun mahdollisuudet
• edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti ja osaa käyttää opinto- ja urapalveluja
• osaa arvioida palveluita ja kehittää koulutusta
• aloittaa opinnäytetyöprosessin
• pyrkii aktiivisesti verkostoitumaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op = 27 tuntia opiskelijan työtä

Sisältö

• Opiskelijan vastuu seurata omia opintoja Pepissä (ilmoittautumiset, suoritusmerkinnät, opintojen ajoittuminen)
• HOPS -keskustelu ja oman HOPS:n pitäminen ajan tasalla
• osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työn opinnollistaminen, työelämäläheiset projektit, hankkeet ym.)
• tutor-tunnit ja uraohjaus
• palautekeskustelut

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ammatillinen kasvu 1

Arviointimenetelmät

Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan:
- HOPS keskustelu käytynä
- osallistuminen tutortunneille
- palautteen antaminen.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Ilmoittautumisaika

02.07.2025 - 31.07.2025

Ajoitus

01.08.2025 - 31.07.2026

Opintopistemäärä

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Ann-Mari Karvinen
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA23S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 23S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa itsensä oppijana ja pystyy kehittämään omia oppimisen valmiuksiaan
- osaa arvioida oman alan innovatiivisia tai vaihtoehtoisia tulevaisuuden osaamistarpeita
- tunnistaa omaa osaamistaan ja sen kehittämistarpeita sekä osaa suunnitella omaa uraa niitä huomioiden
- hallitsee alansa ammattikäsitteet ja tuo osaamisensa näkyväksi työnhakutilanteissa
- antaa palautetta opetuksesta ja palveluista ja osallistua näin koulutuksen kehittämiseen

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä.

Ajoitus ja läsnäolo

Lukujärjestyksen mukaan

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali

Uusintamahdollisuudet

-

Oppimisympäristö

Luokkaopetus ja Moodle-oppimisympäristö

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op = 27 h

Sisältö

Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mahdolliset hankkeet)
- palautekeskustelut

Opiskelija osaa:
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ammatillinen kasvu 2

Arviointimenetelmät

Oppimistehtävät

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteerit: arviointiasteikko hyväksytty/hylätty

-opiskelija osallistuu aktiivisesti
- Hops-keskustelu käytynä
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti

Ilmoittautumisaika

02.07.2025 - 31.07.2025

Ajoitus

01.08.2025 - 31.12.2027

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Sari Jokimies
  • Ann-Mari Karvinen
Ryhmät
  • LLPRHOTRA25SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 25SV Lappeenranta

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvailla työhön liittyviä ilmiöitä ja käyttää siihen liittyviä keskeisiä käsitteitä
- toimia tuloksellisesti työyhteisön käytäntöjen ja ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- käyttää opittuja tekniikoita, työtapoja, malleja ja prosesseja
- toimia asiakaslähtöisesti työyhteisön vuorovaikutustilanteissa ja yhteistyöverkostoissa
- arvioida ja kehittää omaa osaamistaan suhteessa työpaikalla tehtävään työhön

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

08.09.2025 - 10.10.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 50

Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Ilkka Lehtola
Opetusryhmät
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA24SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 24SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- hahmottaa matkailutoimialan eri liiketoiminta-alueet sekä niiden keskeisimmät toimintaperiaatteet
- ymmärtää kysynnän muodostumisen erilaisissa matkailun liiketoimintaympäristöissä sekä kysyntään sopivien palvelujen tuottamisen
- havainnoida ja tulkita globaalin toimintaympäristön muutokset sekä matkailun trendit ja niiden vaikutukset toimialaan
- tarkastella erityisesti Suomen resursseja matkailuliiketoiminnan palvelujen tuottamisessa sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla
- tunnistaa matkailutoimialan ammattien vaatimia pätevyyksiä ja arvioida omaa osaamistaan tulevaisuuden työtehtäviin

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Verkkototeutus, verkkoluennot ajalla 8.9.-10.10. klo 17.00.-19.00

Ajoitus ja läsnäolo

Verkkoluennot ajalla 8.9.-10.10. klo 17.00.-19.00

Oppimisympäristö

Verkkototeutus

Sisältö

Matkailutoimialan eri liiketoiminta-alueet sekä niiden keskeisimmät toimintaperiaatteet. Kysynnän muodostuminen erilaisissa matkailun liiketoimintaympäristöissä sekä kysyntään sopivien palvelujen tuottaminen. Globaalin toimintaympäristön muutokset sekä matkailun trendit ja niiden vaikutukset toimialaan. Suomen resurssit ja toimijat matkailuliiketoiminnan palvelujen tuottamisessa sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla. Matkailutoimialan ammattien vaatimat pätevyydet ja oma osaaminen tulevaisuuden työtehtäviin.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

01.08.2025 - 31.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Auli Haarnio
Opetusryhmät
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA25SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 25SV Lappeenranta
  • LLPRHOTRA24SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 24SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- käyttää palvelumuotoilun termejä, menetelmiä ja prosesseja suunnittelutyössä
- toimia tavoitteellisesti monialaisessa tiimissä
- soveltaa muotoiluajattelua toimeksiantoihin ja ongelmanratkaisuun
- tunnistaa ennakoinnin merkityksen palvelumuotoilussa
- tuottaa visuaalisia esityksiä palvelukokonaisuuksista.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakso on pääosin itsenäisesti verkossa toteutettava opintojakso, 5 op.

Kurssiin sisältyy opetusmateriaalia Moodlessa (mm. pienet luentotallenteet ydinteemoista), yhden alan teoksen lukeminen ja reflektoiva keskustelutehtävänä ja yksi isompi palvelun kehittämisen tehtävä. Lue opintojakson vinkit ja ohjeet huolella ja etene osio kerrallaan. Opit palvelumuotoilun perusteet tutustumalla alan käsitteisiin, tyypilliseen prosessimalliin tekemällä ohessa kehitystehtävän.

Osallistu opintojakson avausinfoon Zoomissa 9.9 klo 16-18:00. Linkki Moodlessa.
Lisäksi kolme teemaluentoa + ohjaustuokiot iltaisin klo 16:00 jälkeen (yleisön toiveesta).

9.9, klo 16-18:00 Opintojakson avausluento + ohjeet opintojakson suorittamiseen, aikaa kysymyksille
23.9, klo 16-18:00 Käyttäjäymmärryksen tutkiminen, aineistojen analysointi, suunnitteluajurit, aikaa kysymyksille
7.10, klo 16-18:00 Yhteissuunnittelu, ideointi, aikaa kysymyksille
28.10, klo 16-18:00 Testaus ja konseptointi, palvelupolun visualisointi, aikaa kysymyksille
7.12, klo 16-18:00, Erilaisia toimintaympäristöjä, aikaa kysymyksille

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- soveltaa muotoiluprosessia palvelun kehittämisessä
- ideoi ja suunnittelee palvelun käyttäjälähtöisesti
- hyödyntää osallistavan yhteissuunnittelun menetelmiä
- visualisoi palvelun
- tuntee ja käyttää palvelumuotoilun tyypillisiä menetelmiä ja työkaluja.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakson toteutus 9.9.-31.12.2025

Opintojakso on itsenäisesti suoritettava toteutus. Opintojaksolla on suuri vapaus työskennellä omassa tahdissa verkkoaineistojen äärellä ja kentällä valitun kehitystehtävän parissa.

Vahva suositus osallistua teemoitetuille luennoille.

Aloitusinfossa 9.9 on hyvä olla kuulolla. Saat kuvan sisällöstä ja vinkkejä kehitystehtävän tekemiseen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tutustu johonkin alla olevista perusteoksista:

Miettinen Satu: Palvelumuotoilu - uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen,Teknologiainfo Teknova 2011. 2. painos

Tuulaniemi Juha: Palvelumuotoilu, Talentum 2011
Opintojakson Moodle-kurssilla julkaistaan materiaaleja ja muu kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson aikana.

LABPrimosta löytyy e-kirjana (lisenssejä on useita).

Tai vaihtoehtoisesti voit tutustua Koivisto Mikko, Säynäjäkangas Johanna ja Forsberg Sofia, Palvelumuotoilun Bisneskirja, 2019.

Työelämäyhteistyö

Opiskelija valitsee kiinnostavan toimintaympäristön ja kehittämiskohteen.
Opiskelija tekee itsenäisesti opintojakson ohjeistuksen mukaan kehittämistyön.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärä 5 op toteutuksessa on noin 135 tuntia.
Opintojakson Moodlessa on vaiheistettu polku, jota seuraamalla tehtävät sujuvat.
Aikatauluta tekeminen heti opintojakson alkaessa.

Opinnot suoritetaan itsenäisesti verkkoympäristössä Moodlessa.
Opiskelija osallistuu avausluennolle ja saa ohjeet opintojakson suorittamiseen.
Opintojen tueksi teemoitetut luennot ja ohjaustuokiot.
Opiskelija tekee yhden itsenäisen kehittämistehtävän kentällä.
Opiskelija tutustuu alan kirjallisuuteen ja aineistoihin Moodlessa.
Opiskelija osallistuu keskusteluihin Moodlessa.
Opiskelija reflektoi osaamistaan opintojakson päättyessä.

Sisältö

Palvelumuotoilu erilaisissa toimintaympäristöissä ja kehitystehtävissä
Käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet palvelun kehittämisessä
Palvelumuotoilun prosessi, vaiheet, menetelmät ja työkalut
Ennakointimenetelmien hyödyntäminen palvelujen suunnittelussa.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei edeltävää osaamista

Arviointimenetelmät

Opiskelija arvioi oman osaamisen reflektoimalla opintojakson aikana tapahtuvaa kehittymistä.

Opintojakson arviointi on HYV/HYL

HYV edellyttää, että tehtävät on suoritettu aikataulussa ja vastaukset osoittavat osaamisen kehittymistä.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole suorittanut tehtäviä.

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

13.10.2025 - 21.12.2025

Opintopistemäärä

15 op

Virtuaaliosuus

15 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Ann-Mari Karvinen
Opetusryhmät
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkotyöpaja 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA24SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 24SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento 1
  • Verkkotyöpaja 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa:
- kehittää ravintolan liiketoimintakonsepteja sekä keskeisiä ominaispiirteitä ja toimintatapoja muuttuvassa ravintola-alan toimintaympäristössä
- toimia ravintolan esihenkilön tehtävissä asiakaskokemuksen ja kannattavan ravintolaliiketoiminnan kehittäjänä
- hyödyntää ravintola-alan digitaalisia järjestelmiä operatiivisen työn johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä
- arvioida omaa osaamistaan esihenkilötyössä sekä vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Ravintolaliiketoiminnan kehittäminen koostuu kolmesta 5 opintopisteen moduulista, joista opiskelija voi suorittaa valintansa mukaan 1-3, 5 opintopisteen moduulia. Moduuli 1 toteutetaan syyslukukaudella 2025.

Opiskelija syventää osaamistaan ravintolaliiketoiminnan kehittämisessä ja johtamisessa perehtymällä alan kehitykseen ja trendeihin. Opiskelija hyödyntää oppimaansa ravintolan liiketoimintakonseptien ja asiakaskokemuksen kehittämisessä. Opiskelija oppii hyödyntämään digitaalisia järjestelmiä operatiivisen työn johtamisessa.

Verkkoluennot, itsenäinen opiskelu ja työelämälähtöiset kehittämistehtävät.

Moduuli 1: Ravintolaliiketoiminnan konseptit ja toimintaympäristö (5 op)

Moduuli 2: Esihenkilötyön ja asiakaskokemuksen kehittäminen (5 op)

Moduuli 3: Digitaaliset järjestelmät ja operatiivinen johtaminen (5 op)

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali Moodlessa.

Oppimisympäristö

Verkkototeutus

Sisältö

Moduuli 1: Ravintolaliiketoiminnan konseptit ja toimintaympäristö (5 op)
- Ajankohtaiset trendit. Iinnovatiivisten liiketoimintakonseptien suunnittelu ja soveltaminen.
Toimintaympäristön analyysi.Työelämälähtöinen kehittämistehtävä: Käytännön kehittämistehtävä yhteistyössä ravintola-alan yrityksen kanssa

Moduuli 2: Esihenkilötyön ja asiakaskokemuksen kehittäminen (5 op)
Vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistaminen esihenkilötyössä.Strateginen asiakaskokemuksen parantaminen ja mittaaminen.Kannattavuuden analysointi ja parantaminen ravintola-alalla.Innovatiivisten ratkaisujen soveltaminen esihenkilötyössä ja asiakaskokemuksessa. Työelämälähtöinen kehittämistehtävä: Käytännön kehittämistehtävä yhteistyössä ravintola-alan yrityksen kanssa.

Moduuli 3: Digitaaliset järjestelmät ja operatiivinen johtaminen (5 op)
Digitaaliset järjestelmät ravintolassa.Operatiivisen työn johtaminen digitaalisten työkalujen avulla.Toiminnan kehittäminen ja optimointi digitaalisten työkalujen avulla.Työelämälähtöinen kehittämistehtävä: Käytännön kehittämistehtävä yhteistyössä ravintola-alan yrityksen kanssa.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

08.09.2025 - 12.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Jose Mozo
  • Kirsi Kallioniemi
Opetusryhmät
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA24SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 24SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- osaa linkittää tulevaisuuksien ennakoinnin ja innovaatiotoiminnan osaksi organisaation strategista johtamista muuttuvassa toimintaympäristössä.
- osaa etsiä, jäsentää ja hyödyntää ennakointitietoa.
- osaa innovoida/luoda uusia ratkaisuja ketterän kehittämisen menetelmillä.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakson tavoitteet
Opiskelija osaa
- ennakoida oman alansa toimintaympäristön muutoksia
- hyödyntää tulevaisuudentutkimuksen kansallisten ja kansainvälisten yhteisöjen tuottamaa materiaalia omalla alallaan
- käyttää tulevaisuudentutkimuksen käsitteistöä ja menetelmiä oman alansa tutkimus- ja kehittämistyössä.

Opintojakso sisältää kaksi toisiaan täydentävää osaa:
* Ennakointi ja tulevaisuudentutkimuksen menetelmät (3 op), opettaja Kirsi Kallioniemi
* Strateginen johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä (2 op), opettaja Jussi Mozo

Tapaamisia lukujärjestyksen mukaan verkossa; Jussin osuus joka toinen viikko ja menetelmäharjoitukset joka viikko.

Opintojakson materiaalit ja ohjevideo opintojaksolle avataan viikolla 37 Moodlessa.
Varsinainen verkkoopetus käynnistyy viikolla 38. Opintojaksolla on verkkoluentoja (3 kpl) ja käytännön menetelmäharjoituksia (4 kpl) ja yksi vapaaehtoinen ohjauskerta. Menetelmäharjoituksissa kokeillaan ja sovelletaan ennakoinnin menetelmiä toimeksiantoon.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojaksolla työskennellään itsenäisesti ja ryhmissä.
Opintojaksolla tehdään kaksi erillistä raporttia. Opintojaksolla laaditaan tehtäväraportti innovaatiotoiminnasta ja työstetään hankkeelta saatua toimeksiantoa, josta laaditaan loppuraportti.
Osallistuminen verkkoluentoihin ja menetelmäharjoituksiin helpottaa opintojakson tehtävien ja toimeksiannon tekemistä.

Opintojakson toteutus 8.9. - 12.12.2025 verkossa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodle ja opettajan muu osoittama materiaali.

Oppimisympäristö

Moodle

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssin laajuus on 5 op, 135 opiskelijan työtä.
Ennakointi ja soveltavat menetelmät 3 op (81 h), verkkoluentoja ja ohjattua työskentelyä 40 h, ryhmässä työskentelyä 30 h ja itsenäistä opiskelua 11 h.
Strateginen johtaminen muuttuvassa tomintaympäristössä 2 op (54 h), aktiivinen osallistuminen verkko-opetukseen ja raportointiin.

Sisältö

Opintojakson sisältö
- Strateginen johtaminen ja ennakointi käsitteinä, ajattelutapana ja käytäntöinä.
- Toimintaympäristön muutosten ennakointi ja niiden soveltaminen tutkimus- ja kehittämistyössä.
- Opintojaksolla käytettäviä menetelmiä: Trendien/signaalien tunnistaminen, skenaariot ja vaihtoehtoiset tulevaisuuskuvat, Lootuskukka ja Tulevaisuustaulukko.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei suositella suoritettavaksi ensimmäisenä opiskeluvuonna.

Arviointimenetelmät

Opintojakson 3 op osuudessa arvioidaan
* käsitteet
* ennakointiajattelu
* menetelmien soveltaminen toimeksiantoon
* toimeksiantotehtävän loppuraportti


Opintojakson 2 op osuudessa arvioidaan
* strategisen johtamisen osuuden loppuraportti.

Opintojakson arviointi muodostuu toimeksiantotehtävän raportoinnista, johon sovelletaan tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä (50 %) ja strategisen johtamisen osuuden raportoinnista (50 %).

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa etsiä tietoa.
Opiskelija osaa soveltaa tietoa.
Opiskelija osaa tunnistaa tulevaisuustiedon muotoja ja sisältöjä yksittäisistä teemoista.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa perustella eri tietolähteiden sopivuutta.
Opiskelija osaa perustella ja arvioida eri työkalujen soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa tulevaisuustietoa omaan alaansa liittyen.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa arvioida kriittiseseti eri tietolähteiden soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa kriittisesti reflektoida eri työkalujen toimivuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa, jäsentää ja kriittisesti arvioida tulevaisuustietoa osana strategista johtamista.

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

01.09.2025 - 31.12.2025

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 60

Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Jarmo Kemppinen
  • Kari Hämeenaho
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Tentti 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA25SV
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 25SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1
  • Tentti 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- Suomen oikeusjärjestelmän perusteet, oikeussubjektit ja oikeussuhteet.
- juridisten lähteiden käytön ja tiedonhaun.
- ottaa huomioon liiketoiminnan keskeiset oikeudelliset riskit ja mahdollisuudet liiketoimintaa suunniteltaessa.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakso alkaa pakollisella aloitustehtävällä, joka tulee suorittaa 1.9.- 15.9.25 välisenä aikana.

Kurssi muodostuu kahdesta osasta:
1) Juridiikan keskeisistä perusteista. Tämä osio toteutetaan luento-opetuksena. Opetusta täydennetään harjoituksilla.

Juridiikan perusteiden osion tavoitteena on tutustuttaa opiskelija Suomen oikeusjärjestelmän peruskäsitteisiin, oikeussuhteisiin, kuten sopimuksiin ja oikeussubjekteihin, kuten eri oikeushenkilöiden muotoihin. Lisäksi tutustutaan kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden perusteisiin.

2) Yhtiöoikeus. Tämä osio alkaa verkkoluennoilla, jonka jälkeen opiskelija suorittaa osion aineistoon perehtyen. Opiskelijan tulee suorittaa osaamistehtävät ja välikokeet päästäkseen suorittamaan lopputenttiä

Ajoitus ja läsnäolo

Aloitusluennot pakollisia.
Osallistuminen projektiin/ryhmätöihin/tentteihin on pakollista.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Juridiikan perusteet:
Kurssimateriaalina luennoilla jaettava materiaali
Keskeinen lähde on: Yritysjuridiikka. Kyläkallio kirjana tai verkkokirjana. Yritysjuridiikka kirjasta luvut 1-4, 6-8, 10 ja 12

Pauli Koski – Matti J. Sillanpää: Yhtiöoikeus, luvut 3-11 (huom myös luku 3.)
kirja löytyy sähköisessä muodossa Lappeenrannnan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun kirjaston Saimia Finna – palvelusta, Alma Talent Fokus – tietokannasta
Jos sinulla on jonkin muun ammattikorkeakoulun kirjaston käyttöoikeus, tarkista löytyykö sieltä tätä tietokantaa

Osakeyhtiölaki (624/2006)
Opettajan Moodlessa jakama materiaali

Uusintamahdollisuudet

Opiskelija voi suorittaa tentin kolme (3) kertaa.)

Oppimisympäristö

Painopisteenä Moodle, kirjallisuus, luento-opetus sekä sekä verkossa tapahtuva opiskelu ja tehtävät.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

4 op

Sisältö

Juridiikan perusteiden osiossa käydään läpi keskeiset oikeusjärjestelmät, kansainvälisten sopimusten merkitys, oikeustoimilain keskeiset käsitteet, kuten tarjous ja sen sitovuus, sopimuksen syntyminen ja pätevyys, valtuutus ja muu edustus, yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden oikeudet ja vastuut, oikeushenkilöiden muodot sekä kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden keskeiset periaatteet.

Yhtiöoikeuden osiossa tavoitteena on perehdyttää opiskelija yhtiöoikeuden kysymyksiin ja antaa hänelle valmiuksia ymmärtää henkilö- ja osakeyhtiöihin sekä osuuskuntiin liittyviä oikeudellisia vastuu- ja valtakysymyksiä. Kurssin jälkeen sinulla on hyvä kuva eri yhtiömuodoista sekä valmiudet perustaa haluamasi yhtiömuoto tai toimia elinkeinonharjoittajana.

Sisältö: Elinkeinon harjoittaminen, osuuskunta, osakeyhtiö ja henkilöyhtiöt

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Tekniset vaatimukset:Tietokone ja headset.

Arviointimenetelmät

Hyväksytysti suoritettu oppimistehtävät. Kurssin arvosana muodostuu loppukokeen arvosanan perusteella.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijalla on peruskäsitys Suomen oikeusjärjestelmästä, oikeussuhteista, kuluttajansuojan, vahingonkorvausoikeuden perusteista ja eri yhtiömuodoista

Taidot: Opiskelija osaa käyttää sähköisiä oikeudellisia tietojärjestelmiä ja etsiä niistä lainsäädäntöön, hallituksen esityksiin, oikeuskäytäntöön liittyviä tietoja ja erottaa eri yhtiömuodot toisistaan.

Opiskelija tietää periaatetasolla eri yritysmuotojen lainsäädäntöön perustuvat ominaisluonteet ja niiden keskinäiset erot.
Opiskelija osaa käytännössä hoitaa yrityksen perustamistoimet sekä yritysmuotojen muutosten edellyttämät toimet. ja osaa laatia tavanomaisimmat, yritystoiminnassa edellytettävät oikeudelliset asiakirjat

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijalla on hyvä perusvalmius hahmottaa ja arvioida Suomen oikeusjärjestelmän perusteita, oikeussuhteita, kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden perusteista.

Taidot: Opiskelija osaa käyttää hyvin sähköisiä oikeudellisia tietojärjestelmiä ja etsiä niistä lainsäädäntöön, hallituksen esityksiin, oikeuskäytäntöön liittyviä tietoja ja tuntee eri yhtiömuotojen juridisen vaatimukset..

Opiskelija tietää yritysmuotojen yleissäädösten lisäksi osakeyhtiölain käytännön kannalta keskeisimpien säännösten sisällön.
Opiskelija osaa hoitaa rutiininomaiset yrityksen perustamistoimet ja yritysmuodon muutostoimet sekä yrityksen lopettamistoimet ja osaa soveltaa laaja-alaisesti osake-yhtiölain perustamisasiakirjoja koskevia säännöksiä

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijalla on selkeä käsitys ja kyky hahmottaa, tulkita ja arvioida Suomen oikeusjärjestelmää, oikeussuhteita, kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden perusteista sekä tulkintakäytäntöä ja niihin liittyviä ennakkopäätöksiä.

Taidot: Opiskelija kykenee taidokkaasti käyttämään hyvin sähköisiä oikeudellisia tietojärjestelmiä ja etsiä niistä lainsäädäntöön, hallituksen esityksiin ja oikeuskäytäntöön liittyviä tietojaja tuntee hyvin eri yhtiömuotojen juridisen vaatimukset..

Opiskelija tuntee syvällisesti ja laaja-alaisesti elinkeino- ja yhtiöoikeuden sekä niihin läheisesti liittyvien säädösten keskeiset sisällöt ja myös keskeisimmät yritysjärjestelyjä koskevat säännökset.
Opiskelija kykenee soveltamaan käytäntöön keskeisimpiä elinkeino- ja yhtiö-oikeuden lakeja sekä niihin läheisesti liittyviä säädöksiä, myös keskeisiin yritysjärjestelyihin ja yrityksen rahoitukseen liittyviin asiakirjoihin liittyvät asiat.