Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjyys ja innovaatioiden kaupallistaminenLaajuus (4 op)

Tunnus: AL00CD69

Laajuus

4 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Ilmoittautumisaika

02.12.2024 - 31.12.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 18.05.2025

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
  • Jukka Korre
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTIIT24S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 24S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä kontaktiopetuksena.

Ajoitus ja läsnäolo

Läsnäolo lähiopetuksessa pakollista

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja osallistumisaktiivisuuden pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

09.09.2024 - 06.12.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Jukka Korre
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILII23K
    Liiketalouden koulutus 23K Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä kontaktiopetuksena.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 10.11.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Liiketalouden ja logistiikan koulutus
Opettaja
  • Sari Suominen
Opetusryhmät
  • Aloitusjakso (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkko-ohjaus (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILIL23KV
    Liiketalouden ja logistiikan koulutus 23KV Lahti
Pienryhmät
  • Aloitusjakso
  • Verkkoluento
  • Verkko-ohjaus

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

100-prosenttinen verkkototeutus. HUOM. Päiväryhmä LLTILII23K ja muut päiväopiskelijat ilmoittautuvat omaan kurssitoteutukseen (3018-loppuinen). Opintojakso sisältää eri tavoin toteutettuja asiantuntijapuheenvuoroja/-kirjoituksia, tiedon etsintää sekä kontaktointia sidosryhmiin, esimerkiksi yrittäjiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin. Palautettavia tehtäviä on kaksi: yksilötehtävä ja neljän hengen ryhmissä tehtävä harjoitustyö. Harjoitustyössä on kolme suoritusvaihtoehtoa: perinteinen raporttimuotoinen työ, BMC-muotoinen työ sekä liiketoimintasuunnitelma. Kurssilla hyödynnetään yhteistyömahdollisuudet StartHubin, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Tervetuloa mukaan!

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssilla on viisi kontaktikertaa Zoomissa klo 17-18:
1. Aloitusinfo: sukellus aiheeseen, tehtävät ja suoritustavat (kaikki mahdollisuuksien mukaan paikalle)
2. Asiantuntijavieraat (kaikki mahdollisuuksien mukaan paikalle)
3. Yrittäjävieraat (kaikki mahdollisuuksien mukaan paikalle)
4. Malleja ja vinkkejä harjoitustyöhön
5. Harjoitustyön ohjausta klinikkatyyliin
Aloitusinfo ja mahdollisesti myös vierailijoiden puheenvuorot tallennetaan. Tarkemmat tiedot tulevat Moodleen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodlessa oleva sekä opiskelijoiden itsensä hankkima materiaali. Lisäksi voi olla yhteistyökumppanien kautta tulevaa materiaalia. Suositeltavat oppaat:
1. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/
2. Yritystulkki, https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/ladec/
3. Suomi.fi/Yrityksen perustajalle, https://www.suomi.fi/yritykselle

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mahdollisista omaan yrittäjyyteen liittyvistä näytöistä on sovittava ennen harjoitustyöryhmien muodostamista.
Kurssin voi suorittaa myös StartHub- ja Business Mill -ympäristöissä.

Työelämäyhteistyö

StartHub Lahti, Business Mill Lappeenranta, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Suomen Yrittäjät, Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä muut yritys- ja asiantuntijakontaktit. Potentiaaliset asiakkaat.

Oppimisympäristö

Moodle, Zoom, korkeakouluyhteisö, työelämä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 4 x 27 h = 108 h, joka jakaantuu kurssin toteutusajalle.

Sisältö

Sisältö
- yrittäjyyden merkitys itselle
- liiketoimintamallit, ideoiden kaupallistaminen (innovaatiot)
- liikeidean kannattavuus
- verkostot ja yhteistyö.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointia suoritetaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin sekä annettuihin ohjeisiin ja aikatauluihin.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti ja kriittisesti. Lisäksi hän osaa kehittää liiketoimintamallia havainnollisesti ja monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

05.02.2024 - 26.04.2024

Opintopistemäärä

4 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus
Opettaja
  • Hanna-Mari Karhinen
Opetusryhmät
  • Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Yritysvierailu/ryhmätyöt (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTIMATLI22S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 22S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot
  • Yritysvierailu/ryhmätyöt

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Yrittäjyys ja innovaatioiden kaupallistamisen opintojaksolla on keskiössä työuran mahdollisuudet yrittäjyyden parissa.
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa:

- tunnistaa ja kehittää omia yrittäjyystaitojaan ja -osaamistaan
- tunnistaa erilaiset tukipalvelut yritystoiminnan aloittamisessa
- tunnistaa yrittäjyyden eri muodot
- hyödyntää tarjolla olevaa tietoperustaa

Opintojaksolla tuodaan esille yrittäjämäistä ajattelua sekä toimintaa ja yrittäjyyden ymmärrystä eri työtehtävissä.

Harjoitustöissä opiskelija pääsee kehittämään kykyään luoda ideoista liiketoimintaa ja harjoittelemaan kokonaisvaltaista liiketoiminta-ajattelua. Opiskelija pääsee myös keskustelemaan erilaisista liiketoimintamahdollisuuksista sekä bisnesideoista yhteistyöyritysten avustuksella.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakso toteutetaan lähiopetuksena Lahden kampuksella 05.02.2024 - 26.04.2024 välisenä aikana. Tarkemmat tiedot kurssin aikatauluista tulevat Moodleen.
Opintojaksolla palautettavia tehtäviä on yksi.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodlessa oleva materiaali sekä suositeltavat oppaat:

1. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, Uusyrityskeskus
https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/
2. Yrityksen perustamisen opas, Suomen Yrittäjät
https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2019/07/yrityksen_perustamisen_opas_suomen_yrittajat.pdf
3. Yritystulkki, Ladec
https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/ladec/aloittava-yrittaja/
4. Yrityksen perustajalle, Suomi.fi
https://www.suomi.fi/yritykselle

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Oman yrityksen pyörittäminen: Asiantuntijaluento omasta yrittäjyydestä ja innovaatiosta.

Työelämäyhteistyö

StartHub, LAB-ammattikorkeakoulun hankkeet, paikalliset työelämäyhteistyökumppanit

Oppimisympäristö

Moodle, teams, korkeakouluyhteisö, työelämä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 4 op x 27 h = 108 h, joka jakaantuu kurssin toteutusajalle. Kurssista ei järjestetä tenttiä, vaan opiskelija tekee yhden harjoitustyön.

Sisältö

Sisältö
- yrittäjyyden merkitys itselle
- liiketoimintamallit, ideoiden kaupallistaminen (innovaatiot)
- liikeidean kannattavuus
- verkostot ja yhteistyö.

Yrittäjyys ja innovaatioiden kaupallistamisen opintojaksolla on keskiössä työuran mahdollisuudet yrittäjyyden parissa.
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa:

- tunnistaa ja kehittää omia yrittäjyystaitojaan ja -osaamistaan
- tunnistaa erilaiset tukipalvelut yritystoiminnan aloittamisessa
- tunnistaa yrittäjyyden eri muodot
- hyödyntää tarjolla olevaa tietoperustaa

Opintojaksolla tuodaan esille yrittäjämäistä ajattelua sekä toimintaa ja yrittäjyyden ymmärrystä eri työtehtävissä.

Harjoitustyössä opiskelija pääsee kehittämään kykyään luoda ideoista liiketoimintaa ja harjoittelemaan kokonaisvaltaista liiketoiminta-ajattelua. Opiskelija pääsee myös keskustelemaan erilaisista liiketoimintamahdollisuuksista sekä bisnesideoista yhteistyöyritysten avustuksella.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei vaadittavaa edeltävää osaamista.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointia suoritetaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin sekä annettuihin ohjeisiin ja aikatauluihin. Arvioinnissa huomioidaan:

Osallistuminen luennolle ( 4 luentoa) 25%
Liiketoimintasuunnitelma 50%
Kaksi seminaaripäivää sekä oma esitys 25%

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti ja kriittisesti. Lisäksi hän osaa kehittää liiketoimintamallia havainnollisesti ja monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

22.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
  • Jukka Korre
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTIIT23S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 23S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä kontaktiopetuksena.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 19.03.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Jussi Mozo
Opetusryhmät
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILIL22SV
    Liiketalouden ja logistiikan koulutus 22SV Lahti
  • LLPRLII22SV
    Liiketalouden koulutus 22SV Lappeenranta
Pienryhmät
  • Verkkoluento 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Osallistujien maksimimäärä on 120, ja etusijalla ovat liiketoimintayksikön verkko-opiskelijat (ryhmätunnukset LLTILIL22SV ja LLPRLII22SV).

Tältä kurssilta saat perustiedot innovaatioiden kaupallistamisesta osana yritystoimintaa.

Kurssilla järjestetään neljä suositeltavaa verkkokohtaamista, jotka perustuvat opiskelijapalautteeseen ja pidetään Zoomissa. Ensimmäisellä verkkolähitapaamisella käydään kurssin sisältö, käytänteet, arviointi, aikataulu, vaihtoehdot ja odotukset läpi ryhmän kanssa. Seuraavat kolme verkkotapaamista ovat itsenäisesti laadittuja kurssitehtäviä tukevia työpajoja, joissa voit verrata omaa työskentelyäsi muiden pienryhmäläisten kanssa ja saada vinkkejä kurssin lopussa arvioitavaan kirjalliseen kurssitehtävääsi. Työpajojen päätteeksi opettaja tekee yhteenvedon tärkeimmistä asioista ja käsittelee mahdollisia haasteita aineistossa.

Kurssin aikana teet kolme ohjattua kirjallista harjoitustehtävää kahden viikon välein valmiiden kurssimateriaalien pohjalta. Lisäksi voit halutessasi saada systemaattista vertaispalautetta työskentelyn vahvuuksista ja kehittämiskohteista kurssin aikana, mikä auttaa sinua parantamaan työskentelyäsi ennen viimeisen kirjallisen tehtävän palauttamista opettajalle. Vertaispalaute on vapaaehtoista, mutta vahvasti suositeltavaa aiempien kurssien opiskelijapalautteen perusteella. Se ei vaikuta suoraan arviointiin.

Lisäksi kurssin verkkotatapaamisista saat hyödyllistä tietoa Start-Up-tiimien johtamiseen sekä innovoinnin mahdollistamisen ja liiketoimintamallien käytännön hienosäätöön.

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssi etenee aloitusinfon jälkeen kahden viikon sprinteissä, jotka noudattavat verkkotyöpajojen rytmiä. Jokaisessa sprintissä on yksi verkkotyöpaja, joka on aikataulutettu lukujärjestykseen. Koko aikataulu on myös saatavilla kurssin Moodlessa.

Kurssitehtävien vaiheittaiset deadline-päivät ovat ajoitettu verkkotyöpajojen ympärille seuraavasti (työskentelytapa selitetään tarkemmin kurssin aloitusinfossa ja Moodlessa):

- Ensimmäisen kirjallisen tehtävän palautus on edellisen verkkotyöpajan aattona klo 20:45.
- Toisen kirjallisen tehtävän palautus on viikko verkkotyöpajan jälkeen klo 20:45.
- Vertaispalautteiden anto tapahtuu viikko toisen tehtävän palautuksen jälkeen klo 20:45.

Kurssin yhteenveto pidetään kaksi viikkoa viimeisestä työpajasta klo 20:45.

Jos kaikki tämä tuntuu aluksi monimutkaiselta, älä huoli. Koko prosessi käydään huolellisesti läpi kurssin alkutiedotustilaisuudessa, josta tallenne tulee saataville myös Moodle-alustalle. Ensimmäinen lukujärjestyspaikka kurssilla on omistettu tälle alkutiedotustilaisuudelle.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kuratoitu sähköinen ainesto joka jaetaan vaiheittain kurssin edetessä Moodlessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Vaihtoehto 2.
Itsenäinen verkkototeutus, jossa laadit kahden viikon välein kirjallisen oppimistehtävän, ja lopuksi näistä laadittavan koontitehtävän kurssin aikataulussa.(sama kuin edellä kuvattu kurssin suositeltu suoritustapa, mutta jätät osallistumista kurssin verkkotyöpajoihin ja vertaspalautteen antamiseen).

Vaihtoehto 3.
Tämä vaihtoehto on samanlainen kuin vaihtoehto 2, mutta tässä skippaat myös aikataulutetun kirjoittamisen välivaiheet. Toisin sanoen palautat suoraan kirjoitetun "kurssiyhteenvedon" kurssin viimeisenä päivänä, työskennellen muutoin täysin oman aikataulusi mukaan. Huomioi, että tämä vaihtoehto arvioidaan joko "Hyväksytty" tai "Täydennettävä." Emme suosittele tätä vaihtoehtoa, koska usein aloitus lykätään liian pitkälle, mikä voi aiheuttaa kiirettä ja vaikuttaa lopputulokseen.

Vaihtoehto 4.
Tämä vaihtoehto sisältää verkkotentin, joka suoritetaan kurssin viimeisenä päivänä kuratoidusta aineistosta. Tämä vaihtoehto arvioidaan joko "Hyväksytty" tai "Täydennettävä." Emme suosittele tätä vaihtoehtoa, koska perehtyminen aineistoihin saattaa jäädä liian vähäiseksi, mikä voi johtaa kiireeseen ja vaikuttaa negatiivisesti suoritukseesi.

Työelämäyhteistyö

Kurssilla ei ole harjoittelu- ja työelämäyhteistyötä, vaan se on 100 % teoriakurssi, joka antaa sinulle tietoperustan yrittäjyyden arjesta ja innovaatioiden kaupallistamisesta.

Oppimisympäristö

Moodle + Zoom + Google Drive

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 108 h (27 h / vertaisarvioitava harjoitustyö + 27 h / koontitehtävä).

Sisältö

Yrittäjyys, yrittäjän ominaisuudet ja yrittäminen käytännössä.
Innovaatiot, innovointi, -kyvykkyys ja innovoinnin johtaminen.
Asiakas- ja käyttäjälähtöisyys liiketoiminnan suunnittelussa.
Asiakaslähtöiset liiketoimintamallit, ansaintalogiikka, brändi.
Innovaatioiden kaupallistaminen: miten, mitä ja mistä apua?
Liiketoimintamallin rakentaminen sekä testaus käytännössä.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Yritystalouden perusteet tai vastaavan opintojakson tiedot.

Arviointimenetelmät

Suoritusvaihtoehdot 1 ja 2:

Opiskelijan itsearviointi 50%
Opettajan arviointi 50%
Opettaja voi nostaa tai laskea arvosanaa kahden arvosanayksikön verran.

Suoritusvaihtoehdot 3 ja 4: Hyväksytty (vastaa tasoa H3) / Täydennettävä.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Esitellään kurssin aloitusinfossa ja kurssin Moodlessa.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Esitellään kurssin aloitusinfossa ja kurssin Moodlessa.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Esitellään kurssin aloitusinfossa ja kurssin Moodlessa.

Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

09.01.2024 - 24.03.2024

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Sari Suominen
Opetusryhmät
  • Aloitusjakso (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Lähijakso (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Harjoitustyön tekoa ja ohjausta (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILII22SH2
    Liiketalouden koulutus 22S 2 Lahti
  • LLTILII22SH1
    Liiketalouden koulutus 22S 1 Lahti
Pienryhmät
  • Aloitusjakso
  • Lähijakso
  • Harjoitustyön tekoa ja ohjausta

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Kurssi on päivätoteutus, joka on suunnattu ensisijaisesti ryhmille LLTILII22SH1 ja LLTILII22SH2. Verkko-opiskelijat ilmoittautuvat omalle toteutukselleen. Palautettavia tehtäviä on kaksi: yksilötehtävä ja harjoitustyö, joka tehdään neljän hengen ryhmissä. Harjoitustyössä on kolme vaihtoehtoa: raportti, BMC tai liiketoimintasuunnitelma. Opiskelu on soveltavaa ja käytännönläheistä. Kurssilla hyödynnetään yhteistyömahdollisuudet DuuniExpon, StartHubin, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja Suomen Yrittäjien kanssa. Tervetuloa mukaan!

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssilla on aloitusinfo ja neljä muuta lähijaksoa (yleensä 2 h kerrallaan aikavälillä 10-16). Aloitusinfoon on tärkeä tulla paikalle. Oletusarvo on, että myös muilla lähijaksoilla ollaan paikalla. Yksi lähijaksoista liittyy DuuniExpoon 7.2. klo 10-14, varaathan sen kalenteriisi. Harjoitustyön viimeinen palautuspäivä on 24.3.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodlessa oleva sekä opiskelijoiden itsensä hankkima materiaali. Lisäksi voi olla yhteistyökumppanien kautta tulevaa materiaalia. Suositeltavat oppaat:
1. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/
2. Yritystulkki, https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/ladec/
3. Suomi.fi/Yrityksen perustajalle, https://www.suomi.fi/yritykselle

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mahdollisista omaan yrittäjyyteen perustuvista näytöistä on sovittava ennen harjoitustyöryhmien muodostamista.

Työelämäyhteistyö

DuuniExpo, StartHub, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Suomen Yrittäjät, Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä muut yritys- ja asiantuntijakontaktit. Potentiaaliset asiakkaat.

Oppimisympäristö

Moodle, Zoom, korkeakouluyhteisö, työelämä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 4 x 27 h = 108 h, joka jakaantuu kurssin toteutusajalle.

Sisältö

Sisältö
- yrittäjyyden merkitys itselle
- liiketoimintamallit, ideoiden kaupallistaminen (innovaatiot)
- liikeidean kannattavuus
- verkostot ja yhteistyö.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointia suoritetaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin sekä annettuihin ohjeisiin ja aikatauluihin.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti ja kriittisesti. Lisäksi hän osaa kehittää liiketoimintamallia havainnollisesti ja monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 100

Koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Mika Tonder
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRLII21SJ
    Liiketalouden koulutus 21S, juridiikka, Lappeenranta
  • LLPRLII22SL
    Liiketalouden koulutus 22S, laskentatoimi, Lappeenranta
  • LLPRLII22SJ
    Liiketalouden koulutus 22S, juridiikka, Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus kurssin alussa tarkennettavalla tavalla. Yksilötehtäviä lähiopetukseen liittyen. Ryhmissä toteutettavat simulaatiot.

Ajoitus ja läsnäolo

Time Edit

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kurssin aloittamisen yhteydessä Moodle-sivuilla ilmoitettava, pääosin digitaalinen materiaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei vaihtoehtoista suoritustapaa

Työelämäyhteistyö

Ei ole

Uusintamahdollisuudet

Moodleen tehtävät tehtävät

Oppimisympäristö

Lähiopetus, verkko-oppimisalusta moodle.lab.fi, työskentely yksin ja ryhmissä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaisajankäyttö noin 135 tuntia, josta lähiopetuksen osuus noin 40 tuntia, muu omaehtoista työskentelyä itsenäisesti ja/tai ryhmissä.

Sisältö

Yrittäjämainen asenne työelämässä ja yrittäjänä toimiminen. Oman liike idean vieminen markkinoille ja liiketoiminnan toteuttaminen.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

An entrepreneurial attitude in working life and acting as an entrepreneur. Taking your own business idea to the market and implementing the business.

Arviointimenetelmät

Arviointiin vaikuttavat oppimistehtävät, sekä muut erikseen kurssin alussa ilmoitettavat kriteerit.
Arvosana koostuu näiden yhdistelmänä lähiopetuksessa (ja verkko-oppimisalustalla) kerrottavalla erikseen sovittavalla tavalla.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut oppimistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa
- käyttää yksittäisiä ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneisyytensä alan tietoperustaan
- kuvata toimintaan liittyviä lähtökohtia, tarpeita ja perusteita

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä johdonmukaisesti
- selvittää ja perustella toimintaan liittyviä lähtökohtia, tarpeita ja perusteita.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa
- käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti
- vertailla perustellen toimintaan liittyviä eri ratkaisuvaihtoehtoja

Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 100

Koulutus
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
  • Mika Tonder
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA22S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
  • LLPRLII21SL
    Liiketalouden koulutus 21S, laskentatoimi, Lappeenranta
  • LLPRIT23S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 23S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus kurssin alussa tarkennettavalla tavalla. Yksilötehtäviä lähiopetukseen liittyen, ryhmätyö.

Ajoitus ja läsnäolo

Time Edit

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kurssin aloittamisen yhteydessä Moodle-sivuilla ilmoitettava, pääosin digitaalinen materiaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa

Työelämäyhteistyö

Ei ole

Uusintamahdollisuudet

Tehtävien tekeminen Moodleen

Oppimisympäristö

Lähiopetus, verkko-oppimisalusta moodle.lab.fi, työskentely yksin ja ryhmissä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaisajankäyttö noin 135 tuntia, josta lähiopetuksen osuus noin 40 tuntia, muu omaehtoista työskentelyä itsenäisesti ja/tai ryhmissä.

Sisältö

Yrittäjämainen asenne työelämässä ja yrittäjänä toimiminen. Oman liike idean vieminen markkinoille ja liiketoiminnan toteuttaminen.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Opintojakson suorittaminen ei edellytä aikaisempia liiketoiminnan opintoja.

Arviointimenetelmät

Arviointiin vaikuttavat oppimistehtävät, sekä muut erikseen kurssin alussa ilmoitettavat kriteerit.
Arvosana koostuu näiden yhdistelmänä lähiopetuksessa (ja verkko-oppimisalustalla) kerrottavalla erikseen sovittavalla tavalla.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut oppimistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa
- käyttää yksittäisiä ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneisyytensä alan tietoperustaan
- kuvata toimintaan liittyviä lähtökohtia, tarpeita ja perusteita

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä johdonmukaisesti
- selvittää ja perustella toimintaan liittyviä lähtökohtia, tarpeita ja perusteita.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa
- käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti
- vertailla perustellen toimintaan liittyviä eri ratkaisuvaihtoehtoja

Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Jukka Korre
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILII22K
    Liiketalouden koulutus 22K Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä kontaktiopetuksena.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 19.11.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 60

Koulutus
  • Liiketalouden ja logistiikan koulutus
Opettaja
  • Sari Suominen
Opetusryhmät
  • Aloitusinfo (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoklinikka 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoklinikka 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILIL22KV
    Liiketalouden ja logistiikan koulutus 22KV Lahti
Pienryhmät
  • Aloitusinfo
  • Verkkoluento
  • Verkkoklinikka 1
  • Verkkoklinikka 2

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

100-prosenttinen verkkototeutus. HUOM. Päiväryhmä LLTILII22K ilmoittautuu omaan kurssitoteutukseensa (3010-loppuinen). Opintojakso sisältää eri tavoin toteutettuja asiantuntijapuheenvuoroja/-kirjoituksia, tiedon etsintää sekä kontaktointia sidosryhmiin, esimerkiksi yrittäjiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin. Palautettavia tehtäviä on kaksi: yksilötehtävä ja neljän hengen ryhmissä tehtävä harjoitustyö. Harjoitustyössä on kolme suoritusvaihtoehtoa: perinteinen raporttimuotoinen työ, BMC-muotoinen työ sekä liiketoimintasuunnitelma. Kurssilla hyödynnetään yhteistyömahdollisuudet StartHubin, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Tervetuloa mukaan!

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssilla on neljä kontaktikertaa Zoomissa klo 17-18:
1. Aloitusinfo: sukellus aiheeseen, tehtävät ja suoritustavat (kaikki mahdollisuuksien mukaan paikalle)
2. Toisen lähikerran sisältö tarkentuu ryhmän ja toteutuksen mukaan
3. Verkkoklinikka: harjoitustyön ohjausta (vapaaehtoinen)
4. Verkkoklinikka: harjoitustyön ohjausta (vapaaehtoinen)
Aloitusinfo tallennetaan. Tarkemmat tiedot tulevat Moodleen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodlessa oleva sekä opiskelijoiden itsensä hankkima materiaali. Lisäksi voi olla yhteistyökumppanien kautta tulevaa materiaalia. Suositeltavat oppaat:
1. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/
2. Yritystulkki, https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/ladec/
3. Suomi.fi/Yrityksen perustajalle, https://www.suomi.fi/yritykselle

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mahdollisista omaan yrittäjyyteen liittyvistä näytöistä on sovittava ennen harjoitustyöryhmien muodostamista.
Kurssin voi suorittaa myös StartHub- ja Business Mill -ympäristöissä.

Työelämäyhteistyö

StartHub Lahti, Business Mill Lappeenranta, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Suomen Yrittäjät, Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä muut yritys- ja asiantuntijakontaktit. Potentiaaliset asiakkaat.

Oppimisympäristö

Moodle, Zoom, korkeakouluyhteisö, työelämä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 4 x 27 h = 108 h, joka jakaantuu kurssin toteutusajalle.

Sisältö

Sisältö
- yrittäjyyden merkitys itselle
- liiketoimintamallit, ideoiden kaupallistaminen (innovaatiot)
- liikeidean kannattavuus
- verkostot ja yhteistyö.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointia suoritetaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin sekä annettuihin ohjeisiin ja aikatauluihin.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti ja kriittisesti. Lisäksi hän osaa kehittää liiketoimintamallia havainnollisesti ja monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

21.11.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

13.03.2023 - 05.05.2023

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
  • Pekka Mytty
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTIIT22S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 22S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä osittain kontaktiopetuksena, osaksi verkossa.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä. Opiskelijat voivat itse määritellä ryhmälleen parhaiten sopivan yhteydenpito- ja työskentelytavan. Ryhmien muodostamisen jälkeen kunkin ryhmän on palautettava annetun aikataulun mukaisesti ehdotus omasta innovaatiostaan muiden ryhmien kommentoitavaksi ja arvioitavaksi. Tämän jälkeen työskentely jatkuu oman ryhmän sopimalla tavalla. Omalle yritykselle laadittu liiketoimintasuunnitelma palautettava 26.5.2023 mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Yritystalouden perusteet tai vastaavan opintojakson tiedot vaaditaan kurssille osallistumiseksi.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

1: Opiskelija osaa hahmottaa innovaatioiden kaupallistamisprosessiin liittyvät vaiheet ja kirjoittaa hyväksyttävän liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

: Opiskelija tunnistaa toimiviin ja kaupalliset kannattavuusedellytykset omaaviin innovaatioihin liittyviä piirteitä ja osaa kirjoittaa niiden pohjalta toimivan liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

5: Opiskelija osaa analysoida innovaatioiden kaupallistamiseen liittyvät toimintaedellytykset ja hän osaa käsitellä niitä asiantuntevasti omassa liiketoimintasuunnitelmassaan.

Ilmoittautumisaika

21.11.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 60

Koulutus
  • Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus
Opettaja
  • Pekka Mytty
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTIMATLI21S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 21S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä osittain kontaktiopetuksena, osaksi verkossa.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä. Opiskelijat voivat itse määritellä ryhmälleen parhaiten sopivan yhteydenpito- ja työskentelytavan. Ryhmien muodostamisen jälkeen kunkin ryhmän on palautettava annetun aikataulun mukaisesti ehdotus omasta innovaatiostaan muiden ryhmien kommentoitavaksi ja arvioitavaksi. Tämän jälkeen työskentely jatkuu oman ryhmän sopimalla tavalla. Omalle yritykselle laadittu liiketoimintasuunnitelma palautettava 15.5.2023 mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Yritystalouden perusteet tai vastaavan opintojakson tiedot vaaditaan kurssille osallistumiseksi.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

1: Opiskelija osaa hahmottaa innovaatioiden kaupallistamisprosessiin liittyvät vaiheet ja kirjoittaa hyväksyttävän liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

: Opiskelija tunnistaa toimiviin ja kaupalliset kannattavuusedellytykset omaaviin innovaatioihin liittyviä piirteitä ja osaa kirjoittaa niiden pohjalta toimivan liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

5: Opiskelija osaa analysoida innovaatioiden kaupallistamiseen liittyvät toimintaedellytykset ja hän osaa käsitellä niitä asiantuntevasti omassa liiketoimintasuunnitelmassaan.

Ilmoittautumisaika

21.11.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

06.02.2023 - 30.04.2023

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
  • Pekka Mytty
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRIT22S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 22S Lappeenranta
  • LLPRHOTRA21S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä osittain kontaktiopetuksena, osaksi verkossa.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä. Opiskelijat voivat itse määritellä ryhmälleen parhaiten sopivan yhteydenpito- ja työskentelytavan. Ryhmien muodostamisen jälkeen kunkin ryhmän on palautettava annetun aikataulun mukaisesti ehdotus omasta innovaatiostaan muiden ryhmien kommentoitavaksi ja arvioitavaksi. Tämän jälkeen työskentely jatkuu oman ryhmän sopimalla tavalla. Omalle yritykselle laadittu liiketoimintasuunnitelma palautettava 15.5.2023 mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Yritystalouden perusteet tai vastaavan opintojakson tiedot vaaditaan kurssille osallistumiseksi.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

1: Opiskelija osaa hahmottaa innovaatioiden kaupallistamisprosessiin liittyvät vaiheet ja kirjoittaa hyväksyttävän liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

: Opiskelija tunnistaa toimiviin ja kaupalliset kannattavuusedellytykset omaaviin innovaatioihin liittyviä piirteitä ja osaa kirjoittaa niiden pohjalta toimivan liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

5: Opiskelija osaa analysoida innovaatioiden kaupallistamiseen liittyvät toimintaedellytykset ja hän osaa käsitellä niitä asiantuntevasti omassa liiketoimintasuunnitelmassaan.

Ilmoittautumisaika

21.11.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

19.01.2023 - 26.03.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 85

Koulutus
  • Liiketalouden koulutus
Opettaja
  • Sari Suominen
Opetusryhmät
  • Aloitusinfo (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Lähijakso (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoklinikka (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLTILII21SH2
    Liiketalouden koulutus 21S 2 Lahti
  • LLTILII21SH1
    Liiketalouden koulutus 21S 1 Lahti
Pienryhmät
  • Aloitusinfo
  • Lähijakso
  • Verkkoklinikka

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakson alussa on kaikille yhteinen aloitusinfo. Kurssin voi sen jälkeen suorittaa päiväopiskeluna tai itseohjautuvasti verkkoklinikoita hyödyntäen. Palautettavia tehtäviä on kaksi: yksilötehtävä ja neljän hengen ryhmissä tehtävä harjoitustyö. Harjoitustyön viimeinen palautuspäivä on 26.3. Kurssilla hyödynnetään yhteistyömahdollisuudet DuuniExpon, StartHub Lahden, Business Mill Lappeenrannan, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja Suomen Yrittäjien kanssa. Tervetuloa mukaan!

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssilla on aloitusinfo ja kolme muuta lähijaksoa (2 h kerrallaan klo 10-16 välillä). Päiväopiskelun valinneet opiskelijat osallistuvat lähijaksoihin. Itseohjautuvan verkko-opiskelun valinneille on tarjolla ohjausta verkkoklinikoilla, joita on yhteensä neljä (klo 17-18). Klinikoille osallistuminen on vapaaehtoista. Myös lähijaksoille osallistuvat ovat tervetulleita klinikoille, jos harjoitustyössä on kysyttävää. Tarkemmat tiedot tulevat Moodleen.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodlessa oleva sekä opiskelijoiden itsensä hankkima materiaali. Lisäksi voi olla yhteistyökumppanien kautta tulevaa materiaalia. Suositeltavat oppaat:
1. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/
2. Yritystulkki, https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/ladec/
3. Suomi.fi/Yrityksen perustajalle, https://www.suomi.fi/yritykselle

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Kurssin voi suorittaa päiväopiskeluna tai itseohjautuvasti verkkoklinikoita hyödyntäen. Huom. Mahdollisista omaan yrittäjyyteen liittyvistä näytöistä on sovittava ennen harjoitustyöryhmien muodostamista.

Työelämäyhteistyö

DuuniExpo, StartHub Lahti, Business Mill Lappeenranta, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Suomen Yrittäjät, Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä muut yritys- ja asiantuntijakontaktit. Potentiaaliset asiakkaat.

Oppimisympäristö

Moodle, Zoom, korkeakouluyhteisö, työelämä

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 4 x 27 h = 108 h, joka jakaantuu kurssin toteutusajalle.

Sisältö

Sisältö
- yrittäjyyden merkitys itselle
- liiketoimintamallit, ideoiden kaupallistaminen (innovaatiot)
- liikeidean kannattavuus
- verkostot ja yhteistyö.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointia suoritetaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin sekä annettuihin ohjeisiin ja aikatauluihin.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti ja kriittisesti. Lisäksi hän osaa kehittää liiketoimintamallia havainnollisesti ja monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

21.11.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

16.01.2023 - 02.04.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 120

Koulutus
  • Liiketalouden ja logistiikan koulutus
Opettaja
  • Jussi Mozo
Opetusryhmät
  • Aloitusinfo (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Asiantuntijapuheenvuoro ja keskustelua 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Asiantuntijapuheenvuoro ja keskustelua 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoklinikka (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento / työpaja (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRLII21SV
    Liiketalouden koulutus 21SV Lappeenranta
  • LLTILIL21SV
    Liiketalouden ja logistiikan koulutus 21SV Lahti
Pienryhmät
  • Aloitusinfo
  • Asiantuntijapuheenvuoro ja keskustelua 1
  • Asiantuntijapuheenvuoro ja keskustelua 2
  • Verkkoklinikka
  • Verkkoluento / työpaja

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Osallistujien maksimimäärä 120, etusija liiketoimintayksikön verkko-opiskelijoilla (ryhmätunnukset LLTILIL21SV ja LLPRLII21SV).

Tältä kurssilta saat tietoperustan yrittäjyyden arjesta ja innovaatioiden kaupallistamisesta.

Kurssi toteutetaan verkossa ja siihen sisältyy neljä, kahden viikon välein toteutettavaa, ja opiskelijapalautteen perusteella suositeltavaa, verkkokohtaamista Zoomissa. Ensimmäisellä verkkolähikerralla käydään kurssin käytänteet ja muut speksit porukalla läpi. Seuraavissa tehdään opiskelijan itsenäistä työskentelyä tukevaa työpajatyöskentelyä vaihtuvissa pienryhmissä, ja opettaja pitää tärkeimmistä asioista intensiiviverkkoluennon ja avaa hankalia kohtia aineistossa .

Kurssin aikana laaditaan kolme vertaisarvioitavaa ja ohjattuun prosessikirjoittamiseen pohjautuvaa kirjallista reflektointitehtävää kahden viikon välein. Prosessikirjoitukset pohjautuvat kuratoituihin sähköisiin aineistoihin, jotka avataan vaiheittain kurssin edetessä. Systemaattisen vertaisarviointien avulla opiskelija saa käsityksen oman työskentelynsä vahvuuksista ja kehittämiskohteista, ja voi kurssin edetessä halutessaan jatkuvasti parantaa omaa työskentelyä ja töitään, ennen kurssin lopussa opettajalle arvioitavaksi palautettavan koontitehtävän palautusta.

Kurssin lähikertojen toteutustavasta saat myös eväitä Star-Up-tiimien ja innovoinnin sekä liiketoimintamallien käytännön tunaamisen johtamiseen.

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssi etenee kahden viikon mittaisissa sprinteissä joiden aikana on yksi Zoom-lähikerta/sprintti. Zoom-lähikerrat näet lukujärjestyksestä ja kurssin Moodlen etunäkymästä

Kurssin deadlinet rytmittyvät lukujärjestyksessä ilmoitettujen Zoom-lähikertojen ympärille seuraavasti:
- kirjallisen työn I-palautus lähikertaa edeltävä iltana klo 20:45
- parannetun työn II-palautus vertaisarvioitavaksi viisi vrk lähikerran jälkeen klo 20:45
- kirjallisten töiden vertais- ja itsearviointien laadinta 3vrk II-palautuksen jälkeen klo 20:45
- loppuyhteenvedon palautus opettajalle 2vk arviointia ja palautteenantoa varten klo 20:45

Älä stressaa jos tuntuu mysteeriseltä - homma käydään huolella läpi kurssin alkuinfossa, josta tulee myös tallenne Moodleen. Kurssin alkuinfo pidetään ensimmäisellä lukujärjestyspaikalla.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kuratoitu sähköinen ainesto joka jaetaan vaiheittain kurssin edetessä Moodlessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

2.
Itsenäinen verkkototeutus, jossa laaditaan kahden viikon välein vertaisarvioitava kirjallinen oppimistehtävä. Ja lopuksi näistä laadittava koontitehtävä kurssin aikataulussa.(eli kurssin suositeltu suoritustapa, mutta jätät vain osallistumista kurssin Workshop-verkkotyöpajoihin).

3.
Sama kuin edellä, mutta skippaat myös välipalautukset ja vertaisarvioinnit, eli voit palauttaa ainoastaan lopullisen kurssiyhteenvedon kurssin viimeisenä päivänä, työskennellen muutoin oman aikataulusi mukaan. Tämä vaihtoehto arvioidaan asteikolla Hyväksytty/Täydennettävä. Ei suositella.

Lisäksi:
Näyttö.
AHOT.
"Fast track" nopean suorituksen itsenäinen suoritustapa heille, joilla on kiire valmistua.
Työläs ja kuormittava vaihtoehto. Kysy vain, jos valmistuminen on oikeasti tästä kiinni.

Työelämäyhteistyö

Kurssilla ei ole harjoittelu- ja työelämäyhteistyötä, vaan se on 100 % teoriakurssi, joka antaa sinulle tietoperustan yrittäjyyden arjesta ja innovaatioiden kaupallistamisesta.

Oppimisympäristö

Moodle + Zoom + Google Drive

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laskennallinen kuormitus on 108 h (27 h / vertaisarvioitava harjoitustyö + 27 h / koontitehtävä).

Sisältö

Yrittäjyys, yrittäjän ominaisuudet ja yrittäminen käytännössä.
Innovaatiot, innovointi, -kyvykkyys ja innovoinnin johtaminen.
Asiakas- ja käyttäjälähtöisyys liiketoiminnan suunnittelussa.
Asiakaslähtöiset liiketoimintamallit, ansaintalogiikka, brändi.
Innovaatioiden kaupallistaminen: miten, mitä ja mistä apua?
Liiketoimintamallin rakentaminen sekä testaus käytännössä.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Yritystalouden perusteet tai vastaavan opintojakson tiedot.

Arviointimenetelmät

Suoritusvaihtoehdot 1 ja 2:

Vertaisarviointi 50
Opiskelijan itsearviointi 30%
Opettajan arviointi 20%
Opettaja voi nostaa tai laskea arvosanaa kahden arvosanayksikön verran.

Suoritusvaihtoehto 3: Hyväksytty (vastaa tasoa H3) / Täydennettävä.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Esitellään kurssin aloitusinfossa ja kurssin Moodlessa.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Esitellään kurssin aloitusinfossa ja kurssin Moodlessa.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Esitellään kurssin aloitusinfossa ja kurssin Moodlessa.

Ilmoittautumisaika

19.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

07.03.2022 - 01.05.2022

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

25 % Lähiopetus, 75 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 50

Koulutus
  • Tietojenkäsittelyn koulutus
Opettaja
  • Pekka Mytty
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRIT21S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 21S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta.
- löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti.
- arvioida liikeidean kannattavuutta.
- kehittää liiketoimintamallia.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Työskentely tapahtuu 3 - 4 opiskelijan pienryhmissä osittain kontaktiopetuksena, osaksi verkossa.Lisäksi yksilötehtävänä laadittava omien yrittäjäominaisuuksien arviointiraportti, jonka palautus aloitusluennolla ilmoitettavaan ajankohtaan mennessä. Opiskelijat voivat itse määritellä ryhmälleen parhaiten sopivan yhteydenpito- ja työskentelytavan. Ryhmien muodostamisen jälkeen kunkin ryhmän on palautettava annetun aikataulun mukaisesti ehdotus omasta innovaatiostaan muiden ryhmien kommentoitavaksi ja arvioitavaksi. Tämän jälkeen työskentely jatkuu oman ryhmän sopimalla tavalla. Omalle yritykselle laadittu liiketoimintasuunnitelma palautettava 31.5.2022 mennessä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa. Suurin osa tarvittavista materiaaleista löytyy linkkeinä oppimisalustalta.

Sisältö

Innovaatiot yhteiskunnan näkökulmasta.Innovaatiot yritysten näkökulmasta.
Innovaatiot kotitalouksien/kuluttajien näkökulmasta.
Innovaatioiden kaupallistaminen.
Innovaatiot ja yrittäjyys yhdistettynä tarkoittavat käytännössä uuden tavan tehdä asioita/tuotteen/palvelun innovoimista ja kehittämistä yritystoiminnaksi.
Kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen uuden innovaatioon pohjautuvan liikeidean kaupallistamiseksi, johon sisältyy perustiedot seuraavista osa-alueista: liikeidea, markkinatilanne ja kilpailija-analyysi, markkinointisuunnitelma, riskinhallintasuunnitelma, kannattavuus ja rahoitus, toiminnan organisointi sekä strategiset tavoitteet.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Yritystalouden perusteet tai vastaavan opintojakson tiedot vaaditaan kurssille osallistumiseksi.

Arviointimenetelmät

Ei tenttiä. Arviointi tapahtuu palautettavan innovaation kaupallistamissuunnitelman ja yksilötehtävän pohjalta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

1: Opiskelija osaa hahmottaa innovaatioiden kaupallistamisprosessiin liittyvät vaiheet ja kirjoittaa hyväksyttävän liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

: Opiskelija tunnistaa toimiviin ja kaupalliset kannattavuusedellytykset omaaviin innovaatioihin liittyviä piirteitä ja osaa kirjoittaa niiden pohjalta toimivan liiketoimintasuunnitelman.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

5: Opiskelija osaa analysoida innovaatioiden kaupallistamiseen liittyvät toimintaedellytykset ja hän osaa käsitellä niitä asiantuntevasti omassa liiketoimintasuunnitelmassaan.