Hotellit ja trenditLaajuus (5 op)
Tunnus: AL00CB92
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybridikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet
ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle
Ilmoittautumisaika
18.03.2024 - 14.04.2024
Ajoitus
01.05.2024 - 31.08.2024
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Verkkokampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 80
Koulutus
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
- Sini Viinanen
Opetusryhmät
- Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLPRHOTRA22SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
-
LLABTO23-24Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
-
LABKES24KHKesäopinnot 2024 (AMK)
Pienryhmät
- Luennot
- Verkkoluento
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybridikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet
ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Verkkoluentoja toukokuussa 2024, jotka katsottavissa myös jälkikäteen oppimisalustalta. Itsenäistä kurssimateriaalien opiskelua, tiedon etsimistä sekä aktivoivia oppimistehtäviä.
Ajoitus ja läsnäolo
Verkko-opetusta ja ohjausta toukokuussa sekä itsenäistä opiskelua kesäkuusta elokuuhun. Toukokuun verkkoluennoilla ei ole läsnäolopakkoa, vaan ne voi myös katsoa tallenteelta.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimisalustalla jaettu materiaali.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Oppimisympäristö
Oppimisalustoina toimivat Moodle ja Howspace. Verkkoluennot Zoom-etäyhteydellä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kaikki kurssin materiaalit sekä oppimistehtävät esitellään toukokuun aikana ja niitä on mahdollista tehdä elokuun loppuun saakka.
Sisältö
Opintojakso antaa kokonaiskuvan vieraanvaraisuusalan trendeistä sekä tulevaisuudennäkymistä. Opiskelija tutustuu vallitseviin megatrendeihin sekä pohtii niiden merkitystä hotellialan tulevaisuudelle.
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Ei vaatimuksia edeltävälle osaamiselle
Arviointimenetelmät
Oppimistehtävien arviointi asteikolla 1-5. Verkkoluentoihin osallistuminen (tai niiden katsominen jälkikäteen tallenteelta) on osa arviointikriteeristöä.
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Opiskelija ei ole palauttanut oppimistehtäviä.
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Tyydyttävä (2, 1): Opiskelija on palauttanut vähintään 70% oppimistehtävistä. Oppimistehtävissä on noudatettu osittain ja vain vähän annettuja ohjeita. Palautettujen tehtävien sisältö vastaa osittain ja vain vähän annettuja ohjeita.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Hyvä (4,3): Opiskelija on palauttanut oppimistehtävät. Oppimistehtävissä on noudatettu osittain annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisällöt ovat osittain annettujen ohjeiden mukaisia.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Kiitettävä (5): Opiskelija on palauttanut oppimistehtävät. Oppimistehtävissä on noudatettu annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisältö on annettujen ohjeiden mukainen.
Ilmoittautumisaika
21.11.2022 - 08.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.05.2023
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
- Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
- Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLABTO23HTäydentävä osaaminen (AMK) 2023, Liiketoimintayksikkö
-
LLPRHOTRA21SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
- Luennot
- Verkkoluento
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybridikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet
ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Kontaktiopetus (16 k), etäopetus (16 h) ja työelämäyhteistyön ja itsenäisen opiskelun osuus yhteensä (32 h).
Opiskelijat aktivoidaan ja ohjataan luennoilla laatimaan yhteistyössä alueellisen elinkeinoelämän kanssa trendien mukaisen ja yrityskohtaisen pikakehitysmallin yhteistyöyrityksen tarpeisiin.
Ajoitus ja läsnäolo
Kurssi toteutuu aikaikkunassa 16.01.2023 - 30.04.2023
Kick-off tunnilla kurssin alussa (4 h) läpikäydään tarkempi aikataulutus, tehtävänanto sekä sovitaan henkilökohtaiset sekä tiimien klinikkatunnit.
Kurssikokonaisuuden luennoilla (12 h) on pakollinen läsnäolo, mutta muilta osin opiskelija ohjaa itse aikavalintojaan.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Sitran trendikatsaus esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista – megatrendeistä. Julkaisemme uuden päivityksen tammikuussa 2023.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssin luonteesta johtuen ei valinnaisia suoritustapoja voi ennakkoon ilmoittaa, mutta niistä voi tarvittaessa käydä keskustelua kurssin opettajan kanssa.
Työelämäyhteistyö
Kurssi toteutetaan työelämäyhteistyössä
Oppimisympäristö
Kontaktiopetus, työelämäyhteistyö ja itsenäinen sekä ohjattu etäopetus
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssi sitoo opiskelijan aikaa voi 80 työtunnin verran
Arviointimenetelmät
Itsearviointi, työelämäyhteistyöyrityksen arviointi sekä ohjaajan suorittama arviointi
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Työelämäyhteistyö jäänyt suorittamatta/hyväksymättä
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Työelämäyhteistyöstä kiitettävä arviointi, kaikki tehtävät suoritettu vähintään erittäin hyvin tiedoin (4).
Ilmoittautumisaika
19.11.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 30.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
- Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
- Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 40. Avoin AMK: 0.)
- Itsenäinen 1 (Koko: 40. Avoin AMK: 0.)
- Opintokäynti/ekskursio (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLABTO22HTäydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö
-
LLPRHOTRA20SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
- Luennot 1
- Itsenäinen 1
- Opintokäynti/ekskursio
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybridikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet
ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Digitalisaation vanavedessä poistuvat tiukat raja-aidat, joiden puitteissa hotellit ja niiden palvelutarjonta on aiemmin toimineet. Tulevaisuudessa majoiotusliikkeiden tulee suuntautua kaikessa tekemisessä ulospäin, pois oman yrityksen sisäänpäin kääntyneistä toiminnoista.
Trendikkaan majoitusliikkeen tulee kokeilla rohkeasti uusia asioita. Nyt vallalla onkin perinteisen hotellitoiminnan ja sen osa-alueiden pirstoutuminen ja rajojen murtuminen.
Kurssin aikana opiskelijat perehtyvät hotelli- ja majoitusalan trendeihin ja tekevät niihin nojautuen kehittämissuunnitelmia erityyppisille majoituselinkeinon yrityksille, jossa korostuvat etenkin seuraavat ydinseikat:
1. Hotelliketju tai yksittäinen hotelli ei voi mitenkään tarjoa kaikkea, mitä nykypäivän valveutunut kuluttaja haluaa ja tarvitsee.
2. Käytämme tekniikkaa ja digitaalisuutta mahdollistamaan asiakkaille lähialueen parhaat palvelut.
3. Panostamme vahvan brändin synnyttämiseen jonka asiakkaamme ymmärtää ja joka vastaa määritellyn kohderyhmäsimme arvoja ja odotuksia.
4. Oikeasti aidot ja kokonaisvaltaiset asiakaskokemukset voittavat pitkässä juoksussa varminten.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Ohjaajan erikseen jakama opiskelumateriaali.
Työelämäyhteistyö
Koko kurssin aikana meillä on tiivis ja luottamuksellinen työelämäyhteistyö
Oppimisympäristö
Pulpettikoulussa muutamia johdattelevia luentoja, timitehtäviä ja sosiaalista oppimista sekä tiimikohtainen kehittämishanke yhteistyössä aidon liike-elämäympäristön kanssa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kehittämis- ja yhteistyöprojektit työllistävät opiskelijoita kurssin aikana yhteensä n. 120 tuntia.
Sisältö
Majoituselinkeinon uusia trendejä:
1. Vastaanotosta aulatilan co-working tilaksi
2. Perinteinen huonepalvelu muuttuu. Huonepalvelusovelluksesta tulee keino vahvistaa majoitusyrityksen kokonaispalvelua, mahdllistamalla hotelliasiaiden ruokatilausket hotellin siovellutuksella lähialueen tarjoajien tuoteista.
3. Majoitustilojen kehittämistä inspiroiviksi ja fiksuiksi/älykkäiksi tiloiksi, joissa voi työskennellä ja tavata työn merkeissä
4. Perinteinen tapa toteuttaa hotellin ravintola on mennyttä aikaa, tilalle kaivataan muutosta; teeman mukaisia pop-up kokkeja, mahdollisuuta nauttia "hotelliaamiainen" myös lähistön yhteistyökahviloissa
5. Toimistot muuttavat hotelleihin – ja päinvastoin
6. Selkeä trendi on yhteistyö lähistön toimijoiden kanssa, mutta myös asiakkaiden tarve kokea jotain aidosti paikallista hotellin naapurustossa.
Arviointimenetelmät
Tehtävien keskiarvo
vertaisarviointi
Itsearviointi
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Ei palautettu kaikkia tehtäviä
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Tuntee osan trendeistä, mutta ei osaa hyödyntää tietojaa käytäntöön
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Tuntee trendien merkitykset ja vaikutukset, osaa hyödyntää osaamistaan käytäntöön
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Tuntee trendien merkitykset ja vaikutukset, osaa hyödyntää osaamistaan kiitettävästi soveltaen käytäntöön