Siirry suoraan sisältöön

Olut- ja viinitietousLaajuus (3 op)

Tunnus: AL00CC17

Laajuus

3 op

Osaamistavoitteet

Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.

Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

3 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
  • Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Kenttä (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA22S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
  • LLTIMATLI21S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 21S Lahti
  • LLPRHOTRA21S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
  • LLABTO23-24
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
  • LLTIMATLI22S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 22S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot
  • Verkkoluento
  • Kenttä

Osaamistavoitteet

Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Kurssi toteutetaan hybriidikurssina niin, että siihen sisältyy pääasiassa baariluokassa tapahtuvaa luennointia ja aistinvaraista havainnointia, noin 60% kokonaistuntimäärästä.
Luentoja täydennetään itsenäisillä sekä tiimioppimiseen perustuvilla etäopinnoilla, joita on noin 30% kokonaistuntimäärästä.
Kokonaistuntimäärästä käytetään opinto- ja tutustumiskäynteihin Viini- ja ruokamessuilla noin 10%.
Viini- ja ruokamessut ovat to 26.10. - su 29.10. 2023 välisenä aikana.

Ajoitus ja läsnäolo

Kontaktitunneilla on aktiivinen läsnäolo toivottavaa, lähes pakollista.
Itsenäiset tiimi- ja etäopinnot opiskelijat ajoittavat itse lukujärjestykseen resurssoitujen aikojen puitteissa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajan erikseen kurssin alussa osoittamat verkko- ja kirjamateriaali.

Työelämäyhteistyö

Viini- ja ruokamessut 2023

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssi sitoo opiskelijan ajankäyttöä noin 75 tunnin verran

Sisältö

Viinin- ja oluen valmistukset perusteet
Ekoviinit ja pienpanimo-olut
Viinin sisäänostamisprosessi
Viinin ja oluen myynninedistäminen
Viinin ja oluen tarjoilusta

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei vaatimuksia edeltävistä opinnoista

Arviointimenetelmät

Itsearviointi
Arvioitavat tehtävät
Tiimitehtävissä vertaisarviointi sekä itsearviointi

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

01.07.2022 - 04.09.2022

Ajoitus

01.10.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

12 - 24

Koulutus
  • Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
  • Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Itsenäinen (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Opintokäynti/ekskursio 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLABTO22H
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö
  • LLTIMATLI21S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 21S Lahti
  • LLTIMATLI20S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 20S Lahti
  • LLPRHOTRA21S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
  • LLPRHOTRA20S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1
  • Itsenäinen
  • Opintokäynti/ekskursio 1

Osaamistavoitteet

Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Leunnot ja itsenäiset harjoirustehtävät
Kontaktiopetus, tutustumiskäynnit sekä kenttätyössä tehtävät opinnot

Ajoitus ja läsnäolo

1.10.2022 alkaen lukujärjestyksen mukaisesti

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettjan erikseen jakama opiskelumateriaali

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Aidossa elinkeinossa näyttönä suoritettu teoreettisen ja ammattitaidollisen osaamisen esittäminen.

Työelämäyhteistyö

Harjoitustöitä integroidaan aina mahdollisuuksein mukaan työelämäympäristöön

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssi sitoo opiskelijan aikaa noin 10-16 tuntia opistopistettä kohden. Koko kurssin vaatima aikaikkuna on noin 40 työtuntia, joka on hyvin opiskelijasta ja aikaisemmasta kokemusmäärästä riippuvainen

Sisältö

Viinitrendit 2022
Sesonkiviinit
Uuden- ja vanhan viinituotannon keskeisimmät erot
Nature- ja orangeviiinit
Viini ja ruoan yhdistäminen
Viinitapahtuman organisointi - Beaujolais Nouveau juhla esimerkiksi

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ruoja ja viini -kurssin suoriottaminen on eduksi, muttei pakollinen

Arviointimenetelmät

Itsearviointi
Vertaisarviointi
Näytön arviointi
Tehtävien arviointi (opettajan suorittama)

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Ei hyväksyttyvä tiimi- tai yksilötehtäviä

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osa hyödyntää viiniosaamistaan ruokaravintolan lisämyyntiä tuottavana lisäarvona.
Opiskelija ymmärtää trediviinien merkityksen listasuunnittelussa
Opiskelija osaa toimia itsenäisesti viinien sisäänostossa paikkakohtaisen perehdyttämisen jälkeen.