Olut- ja viinitietousLaajuus (3 op)
Tunnus: AL00CC17
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.
Ilmoittautumisaika
15.05.2023 - 01.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 31.12.2023
Opintopistemäärä
3 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
- Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
- Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Kenttä (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLPRHOTRA22SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
-
LLTIMATLI21SMatkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 21S Lahti
-
LLPRHOTRA21SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
-
LLABTO23-24Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
-
LLTIMATLI22SMatkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 22S Lahti
Pienryhmät
- Luennot
- Verkkoluento
- Kenttä
Osaamistavoitteet
Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Kurssi toteutetaan hybriidikurssina niin, että siihen sisältyy pääasiassa baariluokassa tapahtuvaa luennointia ja aistinvaraista havainnointia, noin 60% kokonaistuntimäärästä.
Luentoja täydennetään itsenäisillä sekä tiimioppimiseen perustuvilla etäopinnoilla, joita on noin 30% kokonaistuntimäärästä.
Kokonaistuntimäärästä käytetään opinto- ja tutustumiskäynteihin Viini- ja ruokamessuilla noin 10%.
Viini- ja ruokamessut ovat to 26.10. - su 29.10. 2023 välisenä aikana.
Ajoitus ja läsnäolo
Kontaktitunneilla on aktiivinen läsnäolo toivottavaa, lähes pakollista.
Itsenäiset tiimi- ja etäopinnot opiskelijat ajoittavat itse lukujärjestykseen resurssoitujen aikojen puitteissa.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opettajan erikseen kurssin alussa osoittamat verkko- ja kirjamateriaali.
Työelämäyhteistyö
Viini- ja ruokamessut 2023
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssi sitoo opiskelijan ajankäyttöä noin 75 tunnin verran
Sisältö
Viinin- ja oluen valmistukset perusteet
Ekoviinit ja pienpanimo-olut
Viinin sisäänostamisprosessi
Viinin ja oluen myynninedistäminen
Viinin ja oluen tarjoilusta
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Ei vaatimuksia edeltävistä opinnoista
Arviointimenetelmät
Itsearviointi
Arvioitavat tehtävät
Tiimitehtävissä vertaisarviointi sekä itsearviointi
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
01.07.2022 - 04.09.2022
Ajoitus
01.10.2022 - 31.12.2022
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
1 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
67 % Lähiopetus, 33 % Etäopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 24
Koulutus
- Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
- Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
- Itsenäinen (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
- Opintokäynti/ekskursio 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
LLABTO22HTäydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö
-
LLTIMATLI21SMatkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 21S Lahti
-
LLTIMATLI20SMatkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 20S Lahti
-
LLPRHOTRA21SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
-
LLPRHOTRA20SHotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
- Luennot 1
- Itsenäinen
- Opintokäynti/ekskursio 1
Osaamistavoitteet
Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Leunnot ja itsenäiset harjoirustehtävät
Kontaktiopetus, tutustumiskäynnit sekä kenttätyössä tehtävät opinnot
Ajoitus ja läsnäolo
1.10.2022 alkaen lukujärjestyksen mukaisesti
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opettjan erikseen jakama opiskelumateriaali
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aidossa elinkeinossa näyttönä suoritettu teoreettisen ja ammattitaidollisen osaamisen esittäminen.
Työelämäyhteistyö
Harjoitustöitä integroidaan aina mahdollisuuksein mukaan työelämäympäristöön
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssi sitoo opiskelijan aikaa noin 10-16 tuntia opistopistettä kohden. Koko kurssin vaatima aikaikkuna on noin 40 työtuntia, joka on hyvin opiskelijasta ja aikaisemmasta kokemusmäärästä riippuvainen
Sisältö
Viinitrendit 2022
Sesonkiviinit
Uuden- ja vanhan viinituotannon keskeisimmät erot
Nature- ja orangeviiinit
Viini ja ruoan yhdistäminen
Viinitapahtuman organisointi - Beaujolais Nouveau juhla esimerkiksi
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Ruoja ja viini -kurssin suoriottaminen on eduksi, muttei pakollinen
Arviointimenetelmät
Itsearviointi
Vertaisarviointi
Näytön arviointi
Tehtävien arviointi (opettajan suorittama)
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Ei hyväksyttyvä tiimi- tai yksilötehtäviä
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija osa hyödyntää viiniosaamistaan ruokaravintolan lisämyyntiä tuottavana lisäarvona.
Opiskelija ymmärtää trediviinien merkityksen listasuunnittelussa
Opiskelija osaa toimia itsenäisesti viinien sisäänostossa paikkakohtaisen perehdyttämisen jälkeen.