Siirry suoraan sisältöön

Hotellit ja trenditLaajuus (5 op)

Tunnus: AL00CB92

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybriidikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet

- ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle

Ilmoittautumisaika

18.03.2024 - 14.04.2024

Ajoitus

01.05.2024 - 31.08.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 80

Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Sini Viinanen
Opetusryhmät
  • Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA22S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
  • LLABTO23-24
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
  • LABKES24KH
    Kesäopinnot 2024 (AMK)
Pienryhmät
  • Luennot
  • Verkkoluento

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybriidikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet

- ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Verkkoluentoja toukokuussa 2024, jotka katsottavissa myös jälkikäteen oppimisalustalta. Itsenäistä kurssimateriaalien opiskelua, tiedon etsimistä sekä aktivoivia oppimistehtäviä.

Ajoitus ja läsnäolo

Verkko-opetusta ja ohjausta toukokuussa sekä itsenäistä opiskelua kesäkuusta elokuuhun. Toukokuun verkkoluennoilla ei ole läsnäolopakkoa, vaan ne voi myös katsoa tallenteelta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimisalustalla jaettu materiaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Oppimisympäristö

Oppimisalustoina toimivat Moodle ja Howspace. Verkkoluennot Zoom-etäyhteydellä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kaikki kurssin materiaalit sekä oppimistehtävät esitellään toukokuun aikana ja niitä on mahdollista tehdä elokuun loppuun saakka.

Sisältö

Opintojakso antaa kokonaiskuvan vieraanvaraisuusalan trendeistä sekä tulevaisuudennäkymistä. Opiskelija tutustuu vallitseviin megatrendeihin sekä pohtii niiden merkitystä hotellialan tulevaisuudelle.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei vaatimuksia edeltävälle osaamiselle

Arviointimenetelmät

Oppimistehtävien arviointi asteikolla 1-5. Verkkoluentoihin osallistuminen (tai niiden katsominen jälkikäteen tallenteelta) on osa arviointikriteeristöä.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole palauttanut oppimistehtäviä.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Tyydyttävä (2, 1): Opiskelija on palauttanut vähintään 70% oppimistehtävistä. Oppimistehtävissä on noudatettu osittain ja vain vähän annettuja ohjeita. Palautettujen tehtävien sisältö vastaa osittain ja vain vähän annettuja ohjeita.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Hyvä (4,3): Opiskelija on palauttanut oppimistehtävät. Oppimistehtävissä on noudatettu osittain annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisällöt ovat osittain annettujen ohjeiden mukaisia.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Kiitettävä (5): Opiskelija on palauttanut oppimistehtävät. Oppimistehtävissä on noudatettu annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisältö on annettujen ohjeiden mukainen.

Ilmoittautumisaika

21.11.2022 - 08.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 31.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
  • Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLABTO23H
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2023, Liiketoimintayksikkö
  • LLPRHOTRA21S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot
  • Verkkoluento

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybriidikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet

- ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Kontaktiopetus (16 k), etäopetus (16 h) ja työelämäyhteistyön ja itsenäisen opiskelun osuus yhteensä (32 h).

Opiskelijat aktivoidaan ja ohjataan luennoilla laatimaan yhteistyössä alueellisen elinkeinoelämän kanssa trendien mukaisen ja yrityskohtaisen pikakehitysmallin yhteistyöyrityksen tarpeisiin.

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssi toteutuu aikaikkunassa 16.01.2023 - 30.04.2023
Kick-off tunnilla kurssin alussa (4 h) läpikäydään tarkempi aikataulutus, tehtävänanto sekä sovitaan henkilökohtaiset sekä tiimien klinikkatunnit.
Kurssikokonaisuuden luennoilla (12 h) on pakollinen läsnäolo, mutta muilta osin opiskelija ohjaa itse aikavalintojaan.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Sitran trendikatsaus esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista – megatrendeistä. Julkaisemme uuden päivityksen tammikuussa 2023.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Kurssin luonteesta johtuen ei valinnaisia suoritustapoja voi ennakkoon ilmoittaa, mutta niistä voi tarvittaessa käydä keskustelua kurssin opettajan kanssa.

Työelämäyhteistyö

Kurssi toteutetaan työelämäyhteistyössä

Oppimisympäristö

Kontaktiopetus, työelämäyhteistyö ja itsenäinen sekä ohjattu etäopetus

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssi sitoo opiskelijan aikaa voi 80 työtunnin verran

Arviointimenetelmät

Itsearviointi, työelämäyhteistyöyrityksen arviointi sekä ohjaajan suorittama arviointi

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Työelämäyhteistyö jäänyt suorittamatta/hyväksymättä

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Työelämäyhteistyöstä kiitettävä arviointi, kaikki tehtävät suoritettu vähintään erittäin hyvin tiedoin (4).

Ilmoittautumisaika

19.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 30.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
  • Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
  • Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 40. Avoin AMK: 0.)
  • Itsenäinen 1 (Koko: 40. Avoin AMK: 0.)
  • Opintokäynti/ekskursio (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLABTO22H
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö
  • LLPRHOTRA20S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1
  • Itsenäinen 1
  • Opintokäynti/ekskursio

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa ja tuntee vallalla olevat megatrendit kuten:
- älykkäät kaupungit
- ilmastonmuutoksen
- hybriidikaupankäynnin
- yritystoiminnan empatian
- digitalisaation ja tekoälyn merkitykset
- datan analysointimahdolliuudet

- ja osaa soveltaen pohtia niiden merkitystä ja mahdollisuuksia hotelli- ja ravintola-alalle

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Digitalisaation vanavedessä poistuvat tiukat raja-aidat, joiden puitteissa hotellit ja niiden palvelutarjonta on aiemmin toimineet. Tulevaisuudessa majoiotusliikkeiden tulee suuntautua kaikessa tekemisessä ulospäin, pois oman yrityksen sisäänpäin kääntyneistä toiminnoista.
Trendikkaan majoitusliikkeen tulee kokeilla rohkeasti uusia asioita. Nyt vallalla onkin perinteisen hotellitoiminnan ja sen osa-alueiden pirstoutuminen ja rajojen murtuminen.

Kurssin aikana opiskelijat perehtyvät hotelli- ja majoitusalan trendeihin ja tekevät niihin nojautuen kehittämissuunnitelmia erityyppisille majoituselinkeinon yrityksille, jossa korostuvat etenkin seuraavat ydinseikat:

1. Hotelliketju tai yksittäinen hotelli ei voi mitenkään tarjoa kaikkea, mitä nykypäivän valveutunut kuluttaja haluaa ja tarvitsee.
2. Käytämme tekniikkaa ja digitaalisuutta mahdollistamaan asiakkaille lähialueen parhaat palvelut.
3. Panostamme vahvan brändin synnyttämiseen jonka asiakkaamme ymmärtää ja joka vastaa määritellyn kohderyhmäsimme arvoja ja odotuksia.
4. Oikeasti aidot ja kokonaisvaltaiset asiakaskokemukset voittavat pitkässä juoksussa varminten.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ohjaajan erikseen jakama opiskelumateriaali.

Työelämäyhteistyö

Koko kurssin aikana meillä on tiivis ja luottamuksellinen työelämäyhteistyö

Oppimisympäristö

Pulpettikoulussa muutamia johdattelevia luentoja, timitehtäviä ja sosiaalista oppimista sekä tiimikohtainen kehittämishanke yhteistyössä aidon liike-elämäympäristön kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kehittämis- ja yhteistyöprojektit työllistävät opiskelijoita kurssin aikana yhteensä n. 120 tuntia.

Sisältö

Majoituselinkeinon uusia trendejä:

1. Vastaanotosta aulatilan co-working tilaksi
2. Perinteinen huonepalvelu muuttuu. Huonepalvelusovelluksesta tulee keino vahvistaa majoitusyrityksen kokonaispalvelua, mahdllistamalla hotelliasiaiden ruokatilausket hotellin siovellutuksella lähialueen tarjoajien tuoteista.
3. Majoitustilojen kehittämistä inspiroiviksi ja fiksuiksi/älykkäiksi tiloiksi, joissa voi työskennellä ja tavata työn merkeissä
4. Perinteinen tapa toteuttaa hotellin ravintola on mennyttä aikaa, tilalle kaivataan muutosta; teeman mukaisia pop-up kokkeja, mahdollisuuta nauttia "hotelliaamiainen" myös lähistön yhteistyökahviloissa
5. Toimistot muuttavat hotelleihin – ja päinvastoin
6. Selkeä trendi on yhteistyö lähistön toimijoiden kanssa, mutta myös asiakkaiden tarve kokea jotain aidosti paikallista hotellin naapurustossa.

Arviointimenetelmät

Tehtävien keskiarvo
vertaisarviointi
Itsearviointi

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Ei palautettu kaikkia tehtäviä

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Tuntee osan trendeistä, mutta ei osaa hyödyntää tietojaa käytäntöön

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Tuntee trendien merkitykset ja vaikutukset, osaa hyödyntää osaamistaan käytäntöön

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Tuntee trendien merkitykset ja vaikutukset, osaa hyödyntää osaamistaan kiitettävästi soveltaen käytäntöön