Siirry suoraan sisältöön

Hotelli- ja ravintola-alan henkilöstösuunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: AL00CB99

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.

Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu

Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt

Työvuorolistasuunnittelu

Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti

Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

16.09.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 50

Koulutus
  • Täydentävä osaaminen ja vapaavalintaiset opinnot, AMK
Opettaja
  • Ann-Mari Karvinen
  • Sini Viinanen
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Opintokäynti/ekskursio 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA22S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 22S Lappeenranta
  • LLABTO24-25
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2024-2025, Liiketoimintayksikkö
Pienryhmät
  • Luennot 1
  • Opintokäynti/ekskursio 1

Osaamistavoitteet

Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.

Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu

Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt

Työvuorolistasuunnittelu

Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojaksolla perehdytään hotelli- ja ravintola-alan työehtosopimukseen sekä henkilöstö- ja työvuorosuunnitteluun. Opintojaksolla on sekä kontakti- että verkkoluentoja, ja opiskelijat tekevät oppimistehtäviä itsenäisesti sekä ryhmissä.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakson aloitetaan kickoff-luennolla viikolla 38. Osallistuminen kickoff-luennolle on pakollista. Opintojakso päättyy viikolla 50.

Lähiopetukseen osallistuminen vaikuttaa kurssin kokonaisarvosanaan.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimisympäristöissä ja luennoilla esitelty oppimateriaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tutustutaan ja vieraillaan mahdollisuuksien mukaan alan yrityksissä.

Oppimisympäristö

Moodle, Howspace sekä MaraPlan-työvuorosuunnitteluohjelma

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson 5 op on opiskelijan työtä 135 tuntia.
Opintojaksolla on lähiopetusta kampuksella ja verkossa sekä mahdollisia vierailuja yhteensä noin 40 tuntia. Opiskelijan itsenäistä tai ryhmässä työskentelyä opintojaksolla on noin 95 tuntia. Itsenäiseen opiskeluun kuuluu mm. opintojakson materiaaleihin tutustuminen ja muu tiedonhaku.

Sisältö

Opiskelija osaa
- alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säädökset
- alan työvuoro- ja henkilöstösuunnittelun perusteet sekä oppii toteuttamaan niitä käytännössä
- ottaa huomioon yrityksen tuottavuus- ja kannattavuustekijät osana henkilöstö- ja työvuorosuunnittelua
- ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti
- ymmärtää rekrytoinnin ja henkilöstösuunnittelun merkityksen työntekijöiden veto- ja pitovoimatekijänä

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Opintojaksolle ei ole edeltävää osaamista.

Arviointimenetelmät

Oppimistehtävien arviointi asteikolla 1-5.
Aktiivinen läsnäolo lähiopetuksessa on osa arviointikriteeristöä.
Lisäksi opintojakson suoritus edellyttää opintojaksoon liittyvien muiden tehtävien hyväksyttyä suoritusta.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Hylätty (0) Palautetut oppimistehtävät eivät ole tavoitteiden mukaisia ja tehtävissä ei tule esiin ohjeen
mukaisia sisältöjä.

Opiskelija on osallistunut alle 50% lähiopetuksesta.

Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Tyydyttävä (2, 1): Oppimistehtävissä on noudatettu osittain ja vain vähän annettuja ohjeita.
Palautettujen tehtävien sisältö vastaa osittain ja vain vähän annettuja ohjeita.

Opiskelija on osallistunut vähintään 50% lähiopetuksen luennoista.

Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Hyvä (4,3): Oppimistehtävässä on noudatettu osittain annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisällöt ovat osittain annettujen ohjeiden mukaisia.

Opiskelija on osallistunut vähintään 70% lähiopetuksen luennoista.

Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Kiitettävä (5): Oppimistehtävissä on noudatettu annettuja ohjeita ja palautettujen tehtävien sisältö on annettujen ohjeiden mukainen.

Opiskelija on osallistunut kaikkiin lähiopetuksen luentoihin.

Tuntien tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
  • Luennot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Kenttätyö (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLPRHOTRA21S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
  • LLABTO23-24
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
Pienryhmät
  • Luennot
  • Kenttätyö

Osaamistavoitteet

Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.

Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu

Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt

Työvuorolistasuunnittelu

Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Monimuotoinen toteutustapa, jossa hyödynnetään kontaktiopetusta ja -keskusteluja. Lisäksi opiskelijat suorittavat lyhyen työelämälähtöisen jakson, jonka aikana perehdytään kohdeyrityksen henkilöstön suunnitteleen sekä suunnitelmien toteutukseen.

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssi toteutetaan syyslukukauden 2023 aikana, ja läsnäolo kontakti- ja tiimitunneilla on eduksi. Poissaolot kontaktikeskusteluista voivat vaikuttaa laskevasti kurssiarvosanaan.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

PAMin voimassaoleva työehtosopimus - niin esimiesten. kuin työntekijöiden.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Valinnaiset suoritustavat (opillistamiset) tulee aina keskustella ja sopia opettajan kanssa etukäteen ennen kurssin alkua.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssi sitoo opiskelijan omaa aikaa noin 120 tuntia

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

01.07.2022 - 04.09.2022

Ajoitus

05.09.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

1 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus
Opettaja
  • Lari-Pekka Ruotsi
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)
  • Itsenäinen 1 (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • LLABTO22H
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö
  • LLPRHOTRA20S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta
Pienryhmät
  • Luennot 1
  • Itsenäinen 1

Osaamistavoitteet

Tutustuttaa opiskelija henkilöstösuunnitteluun ja palkkahallintaan. Opiskelija perehtyy matkailu- ja ravitsemisalan yleisimpiin työehtosopimuksiin ja oppii laatimaan työvuorolistat työehtosopimuksen säännökset huomioiden. Opiskelija tutustuu palkkalaskennan osa-alueisiin ja oppii laskemaan palkkakustannukset.

Työehtosopimukset ja henkilöstösuunnittelu

Opiskelija tuntee alan työehtosopimukset ja työsuhteessa toimimista koskevat säännöt

Työvuorolistasuunnittelu

Opiskelija ymmärtää ja osaa toteuttaa manuaalisesti sekä tietoteknisesti työvuorosuunnittelun ja -laadinnan. Hän osaa ottaa huomioon niin voimassaolevat työehtosopimukset, työaikalain sekä muut yhteisesti sovitut pelisäännöt. Opiskelija osaa ottaa listan laadinnsassa huomioon yrityksen tuottavuus- ja taloudellisuustekijät sekä osaa ennakoida työvoimatarpeen ennusteiden mukaisesti

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Kurssi toteutetaan niin lähiopetuksena kuin siihen kiinteästi kuuluvilla kenttä- ja itsenäisen opiskelun harjoituksilla

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssi alkaa 19.9. ja opiskelijan läsnäolo kontaktijaksoilla on merkityksellistä, koska oppiminen tulee toteutmaan tiimitehtävinä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tunneilla erikseen jaetut oppimateriaalit sekä manuaalit

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia toteutustapoja

Työelämäyhteistyö

Tehtävät ja kenttätyöt pyritään integroimaan kiinteästi elinkeinon tarpeisiin ja toiveisiin.

Oppimisympäristö

Luokkaympäristö sekä vapaasti valittavassa paikassa tapahtuva itsenäinen työskentely

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssi sitoo opiskelijan aikaa toteuttamisaikana noin 120 tunnin verran

Sisältö

Kurssin jälkeen opiskelija osaa:

- henkilöstösuunnittelun perusasiat
- voimassa olevat työehtosopimukset
- soveltaa työehtosopimuksia esim. työvuorolistasuunnittelussa
- ja ymmärtää henkilöstötilinpäätöksen merkityksen henkilösuunnittelussa
- hyödyntää MaRa Plan Pro ohjelmistoa henkilöstösuunnittelussaan

Arviointimenetelmät

Hyväksytyt tehtävät
Itsearviointi
Vartaisarviointi

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Osa tehtävistä on vailla hyväksyntää

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija on suorittanut kiitettävästi tai lähes kiitettävästi kaikki tehtävät ja harjoitukset, sekä osaa soveltaa niiden kautta oppimiaan asioita aidossa työelämään integroituvassa tehtävässä/näytössä.