Valosta ja kuvaamisesta (5 op)
Toteutuksen tunnus: AM00CW56-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
07.05.2025 - 31.08.2025
Ajoitus
01.09.2025 - 31.10.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Muotoiluinstituutti (LAB)
Toimipiste
Lahden kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Kuvataiteen koulutus
Opettaja
- Teemu Helo
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
MLTIKUVA24SKuvataiteen koulutus 24S Lahti
Pienryhmät
- Luennot 1
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- hyödyntää valokuvaa työskentelyssään
- teosdokumentointia
- digitaaliseen kuvaukseen liittyviä käsitteitä
- käyttää digitaalisia ohjelmistoja, kuvauskalustoa
- työskentelyprosessin ja työturvallisuuskäytänteet
- materiaalien tarkoituksenmukaisen käytön talouden ja ympäristöystävällisyyden kannalta
- arvioida ja laskea tuotantokustannuksia
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Luennot, keskustelut, demonstraatiot, harjoitukset. Opetus tapahtuu pääosin tai kokonaan lähiopetuksena.
Ajoitus ja läsnäolo
Hyväksytty suoritusmerkintä edellyttää vähintään 80% läsnäoloa opetustilanteissa.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opintojaksolla käytettävä aineisto ilmoitetaan opintojakson aikana.
Uusintamahdollisuudet
Mikäli jaksoon sisältyy tentti ja opiskelija saa siitä hylätyn arvosanan, on hänellä mahdollisuus uusia se erikseen ilmoitettavana ajankohtana.
Oppimisympäristö
Opetus järjestetään pääosin lähiopetuksena Lahden kampuksella. Joitakin osioita voidaan toteuttaa myös etäopetuksena. Etäopetuksessa käytetään videoyhteyttä, mitä varten opiskelijalla tulee olla käytössään tähän soveltuva rauhallinen tila. Soveltuvia tiloja löytyy tarvittaessa esimerkiksi kampukselta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojaksoon käytettävä tuntimäärä määräytyy opintojaksolle ilmoitetun opintopistemäärän mukaisesti.
Sisältö
Opintojaksolla opitaan kameratekniikan hallintaa ja valokuvailmaisua. Jaksolla tutustutaan myös valokuvien hallintaan ja käsittelyyn käytettäviin ohjelmistoihin.
Arviointimenetelmät
Arviointiin vaikuttavat kuvallinen jaksotehtävä, tentti sekä osallistumisaktiivisuus ja läsnäolo. Jaksotehtävän osuus arvioinnista on puolet ja tentin puolet. Osallistumisaktiivisuus voi nostaa tai laskea jaksotehtävästä ja tentistä muodostuvaa arvosanaa enintään yhdellä numerolla. Jaksotehtävän osalta arvioidaan kuvallista ilmaisua, työprosessia ja teknistä toteutusta.
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Hyväksytty suoritus (arvosanat 1-5) edellyttää hyväksyttyä tenttisuoritusta (vähintään arvosana 1) ja ohjeiden mukaan toteutettua kuvallista jaksotehtävää, josta arvosanaksi tulee vähintään 1. Hyväksytty suoritus edellyttää myös riittävää läsnäoloa sekä keskeisimpien tehtävien tekemistä.
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Ymmärtää kameratekniikan toimintaperiaatteita ja välineen ominaisuuksia kuvallisessa ilmaisussa. Hallitsee riittävässä määrin valokuvaukseen liittyvää käsitteistöä ja termistöä. Osaa ohjattuna soveltaa opittuja tekniikoita, työtapoja ja prosesseja tehtävien toteutuksessa. Osallistuu jaksolla käytäviin valokuvaan liittyviin keskusteluihin.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Ymmärtää monipuolisesti kameratekniikan toimintaperiaatteita ja välineen ominaisuuksia kuvallisessa ilmaisussa. Hallitsee monipuolisesti valokuvaukseen liittyvää käsitteistöä ja termistöä. Osaa itsenäisesti soveltaa opittuja tekniikoita, työtapoja ja prosesseja tehtävien toteutuksessa ja tuottaa niiden avulla kiinnostavia kuvallisia töitä. Osallistuu aktiivisesti jaksolla käytäviin valokuvaan liittyviin keskusteluihin.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Ymmärtää monipuolisesti kameratekniikan toimintaperiaatteita ja välineen ominaisuuksia kuvallisessa ilmaisussa. Hallitsee monipuolisesti valokuvaukseen liittyvää käsitteistöä ja termistöä. Osaa itsenäisesti ja monipuolisesti soveltaa opittuja tekniikoita, työtapoja ja prosesseja tehtävien toteutuksessa ja tuottaa niiden avulla erityisen kiinnostavia kuvallisia töitä. Osallistuu aktiivisesti ja asiantuntevasti jaksolla käytäviin valokuvaan liittyviin keskusteluihin ja tuo esiin uusia kiinnostavia näkökulmia käsiteltäviin aiheisiin. Osaa itsenäisesti laajentaa ja kehittää osaamistaan.