Tieteellinen kirjoittaminen (2 op)
Toteutuksen tunnus: KS00CB88-3023
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.12.2024 - 24.02.2025
Ajoitus
03.03.2025 - 20.04.2025
Opintopistemäärä
2 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kielikeskus (LAB)
Toimipiste
Lappeenrannan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 100
Koulutus
- Kieliopinnot LUT
Opettaja
- Esa Laihanen
- Susanna Peltonen
Opetusryhmät
- Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
KKIE24LUTHKieli- ja viestintäopinnot 2024-2025, LUT
Pienryhmät
- Verkkoluento 1
Osaamistavoitteet
Tavoitetaitotaso: C2
Opiskelija osaa kirjoittaa ja arvioida oman alansa tieteellisiä tekstejä. Hän tietää, mitä tieteellinen kirjoittaminen on, mitä tieteelliseltä tekstiltä odotetaan, miten tieteellinen teksti rakennetaan ja miten se viimeistellään
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Monimuotototeutus: opintojakson aloittavat johdantoluennot, itsenäinen työskentely ja tekstiklinikat/tekstityöpajat. Huomautus: Kaikki tapaamiset järjestetään verkossa (Zoom). Käytössä on myös Moodle.
Integroidaan pääsääntöisesti oman opinnäytetyön (kandidaatintyön) kirjoittamisvaiheeseen ja suoritetaan samaan aikaan, kun opiskelija kirjoittaa omaa kandidaatintyötään. Opintojaksolla työstetään oman opinnäytetyön tekstiä tai opinnäytteeseen liittyvää seminaaritekstiä. Poikkeustapauksessa opiskelija voi työstää myös harjoitustyötä, esseetä tai jotakin muuta opiskelijan aineopinnoissa samaan aikaan kirjoitteilla olevaa opintotekstiä. Työstettävän tekstin tulee sopia tieteellisen kirjoittamisen käytänteiden harjoitteluun (esim. lähteiden käyttö, lähteiden keskusteluttaminen, dialogi lähteiden kanssa, kommentoiva referointi).
Ajoitus ja läsnäolo
Kaikki tapaamiset järjestetään verkossa (Zoom). Käytössä on myös Moodle.
Opiskelija osallistuu opintojaksolle pääsääntöisesti siinä vaiheessa, kun hän kirjoittaa opinnäytetyötään (kandidaatintyö kirjoitusvaiheessa, ainakin aihe jo tiedossa). Opintojakson yhtenä tekstitehtävänä työstetään oman opinnäytetyön tekstiä (integroituminen kandidaatintyön kirjoittamiseen) tai muuta aineopinnoissa kirjoitteilla olevaa ja tieteellisen kirjoittamisen harjoitteluun soveltuvaa tekstiä.
Laskennallisen tekniikan opiskelijoita on ohjeistettu suorittamaan TIKI-kurssi joko 2. periodin aikana (Laskennallisen tekniikan työkurssin ohessa) tai 3. periodissa, kun kandidaatintyö on alkuvaiheessa. Vaihtoehtona laskennallisen tekniikan opiskelijoilla on myös 4. periodi, jolloin 2. vuoden opiskelijat suorittavat fysiikan laboratoriotyöt, joihin kuuluu myös raportin kirjoittaminen.Työstettävän tekstin tulee sopia tieteellisen kirjoittamisen käytänteiden harjoitteluun (esim. lähteiden käyttö, lähteiden keskusteluttaminen, dialogi lähteiden kanssa, kommentoiva referointi).
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Nykänen, Olli: Toimivaa tekstiä. Opas tekniikasta kirjoittaville. Hirsjärvi, Sirkka, Remes, Pirkko & Sajavaara, Paula: Tutki ja kirjoita. Kielijelppi (ks. https://blogs.helsinki.fi/kielijelppi/tieteellinen-kirjoittaminen/). Opettajan jakama ja ilmoittama materiaali.
Oppimisympäristö
Käytössä Moodle sekä Zoom/Teams.
Sisältö
Kirjoittaminen osana tutkimusprosessia, kirjoittamisprosessin hallinta ja tehostaminen, kirjoitustyön organisointi, tutkielman ja tieteellisen tekstin rakenne, tiivistelmä, otsikointi, kommentoiva referointi, dialogi lähteiden kanssa, viittaustekniikka, havainnollistaminen, kieliasu, tieteellisen tekstin kielenkäyttöön liittyvät kielelliset valinnat.
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Opiskelija osallistuu opintojaksolle pääsääntöisesti siinä vaiheessa, kun hän kirjoittaa opinnäytetyötään (kandidaatintyö kirjoitusvaiheessa, ainakin aihe jo tiedossa; ks. poikkevat ratkaisut edeltä). Opintojakson yhtenä tekstitehtävänä työstetään oman opinnäytetyön tmv. tekstiä (integroituminen kandidaatintyön kirjoittamiseen).
Arviointimenetelmät
Opintojakso arvostellaan hyväksytty/hylätty-periaatteella. Hyväksyttyyn suoritukseen edellytetään kaikkien oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen mukaan lukien oman opinnäytetyön (kandidaatintyön) tai seminaaritekstin tmv. prosessointiin liittyvä kirjallinen tehtävä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit: arviointiasteikko hyväksytty/hylätty
Opintojakso arvostellaan hyväksytty/hylätty-periaatteella. Hyväksyttyyn suoritukseen edellytetään kaikkien oppimistehtävien hyväksytty suorittaminen mukaan lukien oman opinnäytetyön (kandidaatintyön) tai seminaaritekstin tmv. prosessointiin liittyvä kirjallinen tehtävä.