LEAN and 5S (5 op)
Toteutuksen tunnus: AT00BZ30-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
06.05.2024 - 30.10.2024
Ajoitus
04.09.2024 - 08.12.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologia (LAB)
Toimipiste
- Lahden kampus
- Verkkokampus, Lahti
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Puutekniikan koulutus
Opettaja
- Heikki Heiskanen
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
TLTIPUU22KMPuutekniikan koulutus 22KM Lahti
-
TLTIPUU21SPuutekniikan koulutus 21S Lahti
Pienryhmät
- Luennot 1
Osaamistavoitteet
The student is able to:
- know LEAN and 5S principles
- define how to use LEAN and 5S in production management
- define production line information collection typically related to LEAN and 5S
- know LEAN and 5S tools
- know improvement possibilities in production line by LEAN and 5S
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan lähiopetuksena ja itsenäisen opiskelun yhdistelmänä. Kurssin voi suorittaa myös verkossa. Opintojakso sisältää palautettavia tai muutoin suoritettavia yksilötehtäviä. Yksilötehtävät koostuvat pääosin moodleen palautettavista oppimistehtävistä sekä itsenäisesti moodlessa suoritettavista tehtävistä. Henkilökohtainen seminaarityö ja -esitelmä.
Ajoitus ja läsnäolo
Time-editissä näkyy lukujärjestys päiväopiskelijoille. Verkossa suorittaville järjestetään lukkaroituja kliniikkatunteja noin kerran kuussa.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opettajan materiaali. Netti.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei ole
Työelämäyhteistyö
Kurssille pyritään saamaan 1-2 vierailevaa asiantuntijaluentoa: Lean asiantuntija ja/tai laatupäällikkö
Oppimisympäristö
Lähiopetus, asiantuntijaluennot, opetusvideot, seminaarityö ja -esitelmä
Verkko-oppimisalusta: moodle.lab.fi, työskentely yksin ja/tai ryhmissä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaisajankäyttö noin 135 tuntia, josta lähiopetuksen osuus noin 40 tuntia, muu omaehtoista työskentelyä itsenäisesti ja ryhmissä.
Sisältö
* Laadun merkitys, laatukustannukset (COPQ) ja laatuyrityksen tunnusmerkit.
* Lean-ajattelun perusteet. Lean-filosofian keskeiset käsitteet ja periaatteet.
* Yleisimmät Lean-menetelmät ja työkalut (5S, VSM-arvovirtakuvaus, KANBAN, A3-ongelmanratkaisu, jatkuva parantaminen-KAIZEN-CI). 5S-työkaluun paneudutaan erityisesti.
* Lean ja hukka (Muda, Mura ja Muri)
* ISO 9000 laadunhallinan standardisarja. Käydään läpi laadunhallinnan keskeiset käsitteet ja periaatteet.
* Opiskelijat saavat hyvän yleiskuvan Lean-sovelluksista eri liiketoiminta-alueilla mm. asiantuntijaluentojen kautta.
* Konkreettisilla esimerkeillä ja harjoittelulla opiskelija saa hyvän käsityksen Lean-menetelmien ja ongelmanratkaisutyökalujen hyödyntämisestä osana prosessien parantamista.
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Tenttien suoritus alle 50 % tai harjoitustyö(t) palauttamatta
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Kaikista tenteistä vähintään 50 % pisteistä ja harjoitustyöt palautettu hyväksytysti.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Tenttien keskiarvo vähintään 70 % pisteistä, kaikista tenteistä vähintään 50 % pisteistä ja harjoitustyöt palautettu hyväksytysti.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Tenttien keskiarvo vähintään 90 % pisteistä, kaikista tenteistä vähintään 50 % pisteistä ja harjoitustyöt palautettu hyväksytysti.