Siirry suoraan sisältöön

LEAN and 5S (5 op)

Toteutuksen tunnus: AT00BZ30-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 30.08.2024

Ajoitus

09.09.2024 - 08.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologia (LAB)

Toimipiste

  • Lahden kampus
  • Verkkokampus, Lahti

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Puutekniikan koulutus

Opettaja

  • Heikki Heiskanen

Opetusryhmät

  • Luennot 1 (Koko: 30. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • TLTIPUU22KM
    Puutekniikan koulutus 22KM Lahti
  • TLTIPUU21S
    Puutekniikan koulutus 21S Lahti

Pienryhmät

  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

The student is able to:
- know LEAN and 5S principles
- define how to use LEAN and 5S in production management
- define production line information collection typically related to LEAN and 5S
- know LEAN and 5S tools
- know improvement possibilities in production line by LEAN and 5S

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan lähiopetuksena ja itsenäisen opiskelun yhdistelmänä. Kurssin voi suorittaa myös verkossa. Opintojakso sisältää palautettavia tai muutoin suoritettavia yksilötehtäviä. Yksilötehtävät koostuvat pääosin moodleen palautettavista oppimistehtävistä sekä itsenäisesti moodlessa suoritettavista tehtävistä. Henkilökohtainen seminaarityö ja -esitelmä.

Ajoitus ja läsnäolo

Time-editissä näkyy lukujärjestys päiväopiskelijoille. Verkossa suorittaville järjestetään lukkaroituja kliniikkatunteja noin kerran kuussa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajan materiaali. Netti.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole

Työelämäyhteistyö

Kurssille pyritään saamaan 1-2 vierailevaa asiantuntijaluentoa: Lean asiantuntija ja/tai laatupäällikkö

Oppimisympäristö

Lähiopetus, asiantuntijaluennot, opetusvideot, seminaarityö ja -esitelmä
Verkko-oppimisalusta: moodle.lab.fi, työskentely yksin ja/tai ryhmissä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaisajankäyttö noin 135 tuntia, josta lähiopetuksen osuus noin 40 tuntia, muu omaehtoista työskentelyä itsenäisesti ja ryhmissä.

Sisältö

* Laadun merkitys, laatukustannukset (COPQ) ja laatuyrityksen tunnusmerkit.
* Lean-ajattelun perusteet. Lean-filosofian keskeiset käsitteet ja periaatteet.
* Yleisimmät Lean-menetelmät ja työkalut (5S, VSM-arvovirtakuvaus, KANBAN, A3-ongelmanratkaisu, jatkuva parantaminen-KAIZEN-CI). 5S-työkaluun paneudutaan erityisesti.
* Lean ja hukka (Muda, Mura ja Muri)
* ISO 9000 laadunhallinan standardisarja. Käydään läpi laadunhallinnan keskeiset käsitteet ja periaatteet.
* Opiskelijat saavat hyvän yleiskuvan Lean-sovelluksista eri liiketoiminta-alueilla mm. asiantuntijaluentojen kautta.
* Konkreettisilla esimerkeillä ja harjoittelulla opiskelija saa hyvän käsityksen Lean-menetelmien ja ongelmanratkaisutyökalujen hyödyntämisestä osana prosessien parantamista.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Tenttien suoritus alle 50 % tai harjoitustyö(t) palauttamatta

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Kaikista tenteistä vähintään 50 % pisteistä ja harjoitustyöt palautettu hyväksytysti.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Tenttien keskiarvo vähintään 70 % pisteistä, kaikista tenteistä vähintään 50 % pisteistä ja harjoitustyöt palautettu hyväksytysti.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Tenttien keskiarvo vähintään 90 % pisteistä, kaikista tenteistä vähintään 50 % pisteistä ja harjoitustyöt palautettu hyväksytysti.