Johdatus taloushallintoon (5 op)
Toteutuksen tunnus: KLI1395-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
21.11.2022 - 21.05.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 18.08.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Liiketoiminta (LAB)
Toimipiste
Verkkokampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
50 - 200
Koulutus
- Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
- Tarja Muikku
- Marianne Viinikainen
Ryhmät
-
LLABTO23HTäydentävä osaaminen (AMK) 2023, Liiketoimintayksikkö
-
LLABTO23-24Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
Osaamistavoitteet
Saat kuvan taloushallinnon tehtävistä ja prosesseista yrityksessä. Tiedät laskentatoimen osa-alueet ja niiden tehtävät, sekä ymmärrät taloudellisen toiminnan kokonaisuuden. Osaat määritellä keskeisimmät laskentatoimen käsitteet. Saat kuvan kirjanpidosta ja tutustut tilinpäätöksen sisältämään informaatioon ja yleisimpiin tunnuslukuihin. Tutustut kannattavuusajatteluun, kustannuslaskennan perusteisiin sekä yrityksen taloudellisiin toimintaedellytyksiin ja niiden suunnitteluun.
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Ohjattu verkko-opiskelu, verkkotentit ja harjoitustyö. Opiskelija voi tehdä oppimisteemojen verkkotentit ja koko kurssiin liittyvän harjoitustyön oman aikataulunsa mukaan, kuitenkin niin, että kaikki tentit ja tehtävät on tehty viimeistään kurssin päättymispäivänä. Myöhästyneitä palautuksia ei oteta vastaan.
Opintojakso ei käy LAB-ammattikorkeakoulun tradenomi- eikä restonomiopiskelijoille päällekkäisyyden vuoksi.
Ajoitus ja läsnäolo
Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä. Opintojakson suoritusaika alkaa 9.1.2023 ja päättyy 18.8.2023. Opintojakso on 100 % verkkototeutus.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaali on pääosin tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. Lisäksi opintojaksolla käytetään seuraavia kirjoja (löytyvät mm. ekirjoina AlmaTalent-verkkokirjahyllystä):
- Kaarlejärve ja Salminen: Älykäs taloushallinto, automaation aika
- Eeva Niskavaara: Yritystaloutta esimiehille
- Jukka Pellinen: Talousjohtaminen
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritusmahdollisuuksia.
Uusintamahdollisuudet
Jokaisen osion lopuksi on osiotentti (välitentti). Osiotentin voi tehdän vain kerran, eikä sitä voi uusia. Jokainen osiotentti ja harjoitustyö ovat 20 pisteen arvoisia. Opintojakson tentit ja harjoitustyö tulee olla tehtynä ja palautettuna 18.8.2023 mennessä. Tämän jälkeen tehtyjä/palautettuja ei oteta huomioon kurssin arvioinnissa. Opintojaksosta ei järjestetä uusintatenttejä.
Oppimisympäristö
Moodle
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä. Työmäärältään opintojakso vastaa 135 tuntia eli noin 3,5 viikon täysimääräistä työskentelyä. Opiskelija voi suunnitella oman ajankäyttönsä opintojakson toteutusajan puitteissa.
Sisältö
Opintojakso koostuu tervetuloa-osiosta, teoria-osioista (1 - 4) ja harjoitustyöosiosta (5). Tervetuloa-osio johdattelee sinut opiskeltavaan kurssiin ja sen suoritustapaan. Tämän jälkeen aihealueita syvennetään neljässä teoriaosiossa. Lopuksi teoriaosiot kytkeytyvät kokonaisuudeksi harjoitustyöosiossa. Eri osiot näkyvät omilla välilehdillään. Jokaisella välilehdellä on osion kuvaus ja suoritusohje. Osiot etenevät tehtävien kautta, jotka linkittyvät toisiinsa. Täyden hyödyn saat, kun teet osiot ja tehtävät numerojärjestyksessä. Aloitat kurssin prosesseista ja päätät harjoitustyöhön. Osiot rakentuvat vaihtelevista tehtävistä esim. videot, luettavat tekstit, keskustelut ja erilaiset oppimistehtävät.
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Ei vaadi edeltäviä opintoja.
Arviointimenetelmät
Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä. Kurssin arvosana muodostuu seuraavan asteikon mukaan:
arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija tietää laskentatoimen merkityksen ja tehtävät yrityksessä. Hän tuntee tärkeimmät taloushallinnon prosessit. Hän tuntee osan peruskäsitteistä ja katetuottolaskennan perusteet. Opiskelija pystyy laatimaan yksinkertaisen katelaskeman. Hän tietää kirjanpidon periaatteen ja tuntee tuloslaskelman ja taseen.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija tietää taloushallinnon prosessit, laskentatoimen merkityksen ja tehtävät yrityksessä. Hän tuntee laskentatoimen peruskäsitteistön ja katetuottolaskennan perusteet. Opiskelija pystyy laatimaan ja käyttämään hyväkseen katetuottolaskelmia. Hän tietää liiketapahtumien rekisteröinnin logiikan ja hän osaa lukea tilinpäätösraportteja. Opiskelija ymmärtää yrityksen taloudelliset toimintaedellytykset ja tietää talouteen liittyvät syy-seuraus -suhteet. Hän tuntee tärkeimmät tunnusluvut.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija ymmärtää laskentatoimen merkityksen ja tehtävät yrityksessä ja hänellä on hyvä kuva taloushallinnon prosesseista osana yritystoimintaa. Hän hallitsee hyvin laskentatoimen peruskäsitteistön ja katetuottolaskennan perusteet. Opiskelija osaa laatia katetuottolaskelmia ja hän ymmärtää laskelmiensa merkityksen sekä osaa tulkita lukuja analyyttisesti. Hän ymmärtää liiketapahtumien rekisteröinnin logiikan ja hän osaa lukea tilinpäätösraportteja. Opiskelija ymmärtää yrityksen taloudelliset toimintaedellytykset ja niihin liittyvät syy-seuraus -suhteet. Hän tuntee tärkeimmät tunnusluvut ja osaa tulkita niitä.