Siirry suoraan sisältöön

Kehittämistehtävä (5 op)

Toteutuksen tunnus: AH00CA94-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.09.2023 - 29.10.2023

Ajoitus

16.10.2023 - 17.11.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointi (LAB)

Toimipiste

  • Lappeenrannan kampus
  • Verkkokampus, Lappeenranta

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Terveydenhoitajakoulutus

Opettaja

  • Sanna Imeläinen

Ryhmät

  • HLPRTH23SMU
    Terveydenhoitajan muuntokoulutus sairaanhoitajille 23SMU Lappeenranta

Osaamistavoitteet

- suunnitella, toteuttaa ja arvioida työelämälähtöisen kehittämisprosessin
- käyttää näyttöön perustuvaa tietoa ja vaikuttavia menetelmiä kehittämistyössään

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Tämä toteutus on tarkoitettu muuntokoulutuksen terveydenhoitajaopiskelijoille, joilla on jo aiempi terveydenhuollon tutkinto (kuten sairaanhoitaja, kätilö, ensihoitaja). Oppiminen tapahtuu monimuotoisesti etätoteutuksena Moodle-alustaa hyödyntäen.

Kehittämistehtävä on työelämälähtöinen prosessi, jossa opiskelija sopii aiheesta ja toteutuksesta ohjaavan opettajan ja työelämän kanssa. Kehittämistehtävä toteutetaan pari- tai pienryhmätyöskentelynä (3 opiskelijaa).

Kehittämistehtäväprosessi sisältää suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin. Kehittämistehtävästä tehdään kirjallinen tai muu tuotos esim. äänitallenne annettujen ohjeiden mukaisesti.

Ajoitus ja läsnäolo

Kehittämistehtävä toteutetaan oman aikataulun mukaisesti. Aihe voi tulla esimerkiksi aiemmasta opinnäytetyöstä tai työelämän tarpeesta. Kehittämistehtävä on käytännönläheinen ja työelämään suuntautuva prosessi. Kehittämistehtävä voi suuntautua myös yksilöllisen urakehityksen mukaisesti.

Kehittämistehtävän toteutukseen kuuluu ohjaustapaamiset erillisen ja yksilöllisen aikataulun mukaisesti. Toteutuksen info on pidetty muuntokoulutuksen erillisen aikataulun mukaisesti lokakuussa 2023, kehittämistehtävän aloituksesta yhteys toteutuksen ohjaavaan opettajaan (sähköposti).

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tarkempi oppimateriaali on ilmoitettu Moodlessa. Kehittämistehtävän teoreettinen viitekehys perustuu ajantasaisiin ja näyttöön perustuviin lähteisiin ja suosituksiin.

Työelämäyhteistyö

Kehittämistehtävä on terveydenhoitajaopiskelijan syventäviin opintoihin liittyvä työelämälähtöinen tehtävä, jota voi hyödyntää yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja työelämän kehittämiseen.

Opiskelija perehtyy työelämän tarpeisiin ja aiheeseen liittyvään näyttöön perustuvan hoitotyön teoriatietoon.

Kehittämistehtäväprosessi sisältää ohjatusti suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin.

Oppimisympäristö

Kehittämistehtävät toteutetaan yhteistyössä erilaisissa työympäristöissä ja monitoimijaisissa verkostoissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson 5 op = 135 h opiskelijan työtä kertyy työelämäkontaktoinnista, suunnitelman laatimisesta, toteutuksesta ja sen arvioinnista.

Sisältö

- työn kehittämiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvät prosessit ja menetelmät
- näyttöön perustuva tieto ja vaikuttavat menetelmät
- digitalisaatio sosiaali- ja terveydenhuollossa
- viestintä ja vuorovaikutus työelämäyhteistyössä
- kestävyys, vastuullisuus ja eettisyys sosiaali- ja terveydenhuollossa
- TKI toiminta

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

- Aiempi terveydenhuollon AMK-tutkinto vai vastaava (sairaanhoitaja, kätilö, ensihoitaja)
- Väestön hyvinvoinnin edistämisen opintojakso

Arviointimenetelmät

Kehittämistehtävän arviointi kohdistuu tuotokseen ja työn toteutusprosessiin seuraavien arviointikriteerien mukaisesti ja työn luonteesta riipuen:
- Kehittämistehtävän aihe ja lähtökohdat: työelämälähtöisyys, ajankohtaisuus, innovatiivisuus
- Tietoperusta ja tietolähteiden käyttö: käsitteet on määritelty selkeästi; lähteet ovat ajankohtaisia ja monipuolisia ja niiden käyttö on asianmukaista; teoreettinen viitekehys on suhteutettu työn tavoitteisiin ja toteutustapaan
- Kehittämistehtäväprosessin hallinta: työtapojen valintoja on perusteltu; työmenetelmien käyttö on hallittua; opiskelija on sitoutunut kehittämistehtäväprosessiin; yhteistyö työelämän kanssa
- Kehittämistehtävän tuotokset/ tulokset: tavoitteiden mukaiset; hyödynnettävyys
- Kehittämistehtävän kirjallinen tuotos: kirjoitusohjeiden mukaiset; kieli selkeää asiasuomea ja ammattilaiselle ymmmärrettävää; lähdeviitteet on merkitty tekstiin ja lähdeluettelo on laadittu johdonmukaisesti; raportin ulkoasu on ohjeiden mukainen, kuviot, taulukot ja kuvat on pyritty tekemään informatiivisiksi
- Kehittämistehtävän esittäminen / julkaiseminen; esitys / julkaisu on toteutettu suunnitelman mukaisesti; esitys / julkaisu on selkeä ja siinä on johdonmukaisesti huomioitu työelämän tarpeet

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Hylätty (0)

Kehittämistehtävä on ohjattu ja tuettu työelämälähtöinen prosessi. Tavoitteena on hyväksytty suoritus, joka arvioidaan kriteerien mukaisesti arviointiasteikolla 1–5.

Arviointikriteerit: arviointiasteikko hyväksytty/hylätty

Kehittämistehtävä on ohjattu ja tuettu työelämälähtöinen prosessi. Tavoitteena on hyväksytty suoritus (min. taso H3), joka arvioidaan kriteerien mukaisesti arviointiasteikolla.

Arviointi H3:
Keskeisen osaamisen, tietojen ja taitojen soveltaminen on hyvää. Kehittämistehtävä on työelämälähtöinen ja ajankohtainen kokonaisuus. Työtapojen valintoja on perusteltu ja työmenetelmien käyttö on hallittua ja sujuvaa. Tietoperusta ja käsitteet on määritelty, tietolähteiden käyttö on sujuvaa ja lähteet ovat ajankohtaisia. Teoreettinen viitekehys on suhteutettu ja rajattu työn tavoitteisiin ja toteutustapaan. Näyttöön perustuvaa tietoa on hyödynnetty ja jalkautettu. Kehittämistehtävän suunnitelmallisuus ja sovellettavuus näkyvät sekä prosessissa että tuotoksessa.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Osaaminen, tiedot ja taidot ovat puutteellisia kehittämistehtävän osalta. Työtapojen valintojen perustelu ja työmenetelmien käyttö ei ole hallittua. Tietoperustan ja käsitteiden määrittely on vaillinaista ja tietolähteiden käytössä ja hallinnassa on puutteita. Kehittämistehtävälle ei ole selkeästi määriteltyä teoreettista viitekehystä. Kehittämistehtävän prosessi tai tuotos ei vastaa suunnitelmaa ja on viimeistelemätön.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Keskeisen osaamisen, tietojen ja taitojen soveltaminen on hyvää. Kehittämistehtävä on työelämälähtöinen ja ajankohtainen kokonaisuus. Työtapojen valintoja on perusteltu ja työmenetelmien käyttö on hallittua ja sujuvaa. Tietoperusta ja käsitteet on määritelty, tietolähteiden käyttö on sujuvaa ja lähteet ovat ajankohtaisia. Teoreettinen viitekehys on suhteutettu ja rajattu työn tavoitteisiin ja toteutustapaan. Näyttöön perustuvaa tietoa on hyödynnetty ja jalkautettu. Kehittämistehtävän suunnitelmallisuus ja sovellettavuus näkyvät sekä prosessissa että tuotoksessa.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Keskeisen osaamisen, tietojen ja taitojen soveltaminen on erinomaista. Kehittämistehtävä on työelämälähtöinen, ajankohtainen ja innovatiivinen kokonaisuus. Kehittämistehtävässä näkyy ammatillisuus, vastuullisuus, kestävyys, kriittinen ote ja tulevaisuusorientoituneisuus. Työtapojen valintoja on perusteltu monipuolisesti ja työmenetelmien käyttö on erittäin hallittua ja sujuvaa. Tietoperusta ja tietolähteiden käyttö on erinomaista, käsitteet on määritelty selkeästi, lähteet ovat ajankohtaisia ja niiden käyttö on asianmukaista sekä monipuolista. Teoreettinen viitekehys on sovellettu työn tavoitteisiin ja toteutustapaan. Näyttöön perustuvaa tietoa on hyödynnetty ja sitä on jalkautettu ja levitetty onnistuneesti. Kehittämistehtävä on viimeistelty, huolellisuus näkyy sekä prosessissa että tuotoksessa.