Siirry suoraan sisältöön

BI, analytiikka ja raportointi (5 op)

Toteutuksen tunnus: AL00CI89-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.11.2023 - 05.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 12.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Täydentävä osaaminen ja vapaavalintaiset opinnot, AMK

Opettaja

  • Jaani Väisänen
  • Marianne Viinikainen

Opetusryhmät

  • Itsenäinen (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • LLTILIL22KV
    Liiketalouden ja logistiikan koulutus 22KV Lahti
  • LLABTOTA
    Täydentävä osaaminen (AMK), Liiketoimintayksikkö, Taloushallinto
  • LLTILII22K
    Liiketalouden koulutus 22K Lahti
  • LLPRLII22SL
    Liiketalouden koulutus 22S, laskentatoimi, Lappeenranta
  • LLTILII23K
    Liiketalouden koulutus 23K Lahti
  • LLTILII22SH2
    Liiketalouden koulutus 22S 2 Lahti
  • LLABTO23-24
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2023-2024, Liiketoimintayksikkö
  • LLTILII22SH1
    Liiketalouden koulutus 22S 1 Lahti
  • LLPRLII22SV
    Liiketalouden koulutus 22SV Lappeenranta

Pienryhmät

  • Itsenäinen
  • Verkkoluento

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa:
- määrittää liiketoimintatiedon hallinnan (BI), analytiikan ja raportoinnin keskeiset käsitteet ja menetelmät
- tuottaa, analysoida ja visualisoida tietoa päätöksenteon tueksi
- hyödyntää moderneja tiedon visualisointi- ja analysointiohjelmistoja

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojaksolla on verkkoluentoja, itsenäistä opiskelua ja tehtäviä.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakso alkaa viikolla 3/2024 ja päättyy viikolla 15/2024. Opintojakso toteutetaan 100 % virtuaalisesti eli Zoomin ja Teamsin kautta. Luennoilla ei ole läsnäolovelvoitetta, mutta suosittelemme aktiivista osallistumista.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla.

Työelämäyhteistyö

Opintojaksolla käytetään työelämän uusimpia työkaluja.

Uusintamahdollisuudet

Mikäli opiskelija ei saa opintojaksosta hyväksyttyä arvosanaa, hän voi uusia kaikki osiotentit uusintatentissä. Uusintatentit järjestetään Uusintatentit järjestetään 7.5.2024 klo 16:30-17:30 ja 22.5.2024 klo 16:30-17:30.

Oppimisympäristö

Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä.

Huom! Omalle koneelle asennetta Microsoft Power BI desktop toimii vain Windows-ympäristössä. Sinulla tulee olla siis Windows-kone, jotta pystyt suorittamaan opintojakson. Jos olet LABin opiskelija ja sinulla on Mac-tietokone, voit käyttää ko. ohjelmaa LAB Win10 2D -virtuaalityöasemalla (tämä vaatii LABin käyttäjätunnuksen). Ota tämä huomioon ennen opintojakson aloitusta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä ja kesto 12 viikkoa. Työmäärältään opintojakso vastaa 135 tuntia eli noin viiden viikon täysimääräistä työskentelyä.

Sisältö

Opiskelija tutustuu liiketoimintatiedon hallintaan eli Business Intelligence -käsitteeseen. Opiskelija ymmärtää, mitä analytiikka ja tiedon visualisointi tarkoittavat. Opintojaksolla tutustutaan dataan ja sen muotoihin, tietokantoihin ja tietovarastoihin sekä Big Datan käsitteeseen. Lisäksi tutustutaan datatieteeseen ja data-analyytikon työn vaatimuksiin ja analyysimenetelmiin. Opiskelija ymmärtää, miten digitalisoituvaa tietoa hyödynnetään liiketoiminnassa ja millaisia analytiikan hyödyntämismahdollisuuksia on tällä hetkellä olemassa. Opintojaksolla pohditaan myös, miten analytiikalla luodaan asiakasarvoa. Opintojakson aikana opiskelija oppii hyödyntämään edistyksellisiä työkaluja datan analysoinnissa, ennustamisessa ja johdon raportoinnissa.

Opintojakson alustava rakenne:
- Aloitustapaaminen
- Datatiede
- Big Data
- Tiedonhallinta/tietovarastot
- Arvoa analytiikasta
- Google-ekosysteemi
- Talousanalytiikka ja raportointi
- Controllerin työ ja raportointi
- Microsoft Excel Pivot ja PowerPivot
- Qlik Sense
- Power BI
- Dashboard

Arviointimenetelmät

Opintojakso etenee tehtävien kautta. Arvioitavissa tehtävissä läpäisyrajana on 50 %. Jokaisen osion lopuksi on osiotentti (pl. työvälineosiot). Osiotentin voi tehdä vain kerran, eikä sitä voi uusia. Jokainen osiotentti on 10 pisteen arvoinen. Osiotententeistä voi saada yhteensä 80 pistettä. Työvälineosioissa palautetaan tehtäviä, joista voi saada yhteensä 20 pistettä. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä (8 osiotenttiä kertaa 10 pistettä plus työvälineosoista kerättävät 20 tehtäväpistettä). Opintojakson tehtävät ja osiotentit tulevat olla tehtynä ja palautettuna 19.4.2024 mennessä. Tämän jälkeen tehtyjä/palautettuja ei oteta huomioon kurssin arvioinnissa.

Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä. Opintojakson arvosana muodostuu seuraavan asteikon mukaisesti:

arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteiteita. Opiskelija ei ymmärrä liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin ideaa, eikä sitä, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija tarvitsee tukea tehtävien teossa.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Lisäksi opiskelija hallitsee datan visualisointiohjelmiston käytön perusteet. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija vaatii vielä vähän tukea tehtävien teossa.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Lisäksi opiskelija hallitsee datan visualisointiohjelmiston käytön perusteet ja osaa hyödyntää ohjelmistoa käytännön tilanteissa. Osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti.