Siirry suoraan sisältöön

Ketterä ohjelmistokehitysprojekti (5 op)

Toteutuksen tunnus: AL00CB54-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Tietojenkäsittelyn koulutus

Opettaja

  • Antti Salopuro
  • Aki Vainio

Opetusryhmät

  • Projektitunnit (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • LLTIIT22S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 22S Lahti

Pienryhmät

  • Projektitunnit

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- hankkia tietoa ja soveltaa sitä ohjelmistoprojektityön ratkaisemiseksi 
- analysoida asiakkaan ongelmia ja määritellä analyysin perusteella toteutuksen  
- suunnitella ja toteuttaa tietovarastoja hyödyntävän ohjelmistoprojektin 
- soveltaa ketterän kehityksen menetelmiä käytännön projektissa
- toimia yksin ja projektiryhmän jäsenenä projektin tavoitteiden mukaan  

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Ohjelmointiprojekti, jossa hyödynnetään niitä tietoja, taitoja ja tekniikoita, joita opitaan samanaikaisesti (tai aiemmin) opiskeltavilla olio-ohjelmoinnin sekä tietovarastojen opintojaksoilla. Projektitoteutuksena .NET -työpöytäsovellus C# -kielellä opettajien määrittelemän tehtävänannon mukaisesti.

Ajoitus ja läsnäolo

Pakollinen läsnäolo projektin startissa välikatselmoinnissa (ilmoitetaan kurssin alussa) sekä loppukatselmoinnissa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajilta saatavat materiaalit, aiempien kurssien materiaalit

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Muualla tehtävä samantasoinen tai vaativampi projekti, sovittava erikseen opettajien kanssa ennen projektin aloitttamista.

Työelämäyhteistyö

Mahdollisesti.

Oppimisympäristö

Ryhmätyönä tehtävä ohjelmointiprojekti. Oppimisympäristöinä toimivat itse tiimi, Moodle, sekä tekniset ja ryhmän omat työskentelyyn liittyvät työkalut ja fyysinen luokka, joka on opiskelijoiden käytössä tiistaisin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

8 - 12 tuntia viikottain, vaattii runsaasti työtä myös kalenteriin merkittyjen tuntien ulkopuolella. Projektiryhmät voivat osittain määritellä itse työskentelyaikansa ja tehtävien organisoinnin.

Sisältö

Ohjelmointiprojekti, johon liittyy oliorakenne, tietokantayhteys, ryhmän työskentely, sekä muita valinnaisia ohjelmistoprojekteihin liittyviä aiheita, kuten graafinen käyttöliittymä ja testausprosessit.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ohjelmoinnin perusteet + samanaikaisesti tai aiemmin suoritettuna opintojaksot olio-ohjelmointi sekä tietovarastot.

Arviointimenetelmät

Arviointi perustuu läpi projektin tehtävään havainnointiin, ryhmän itsensä tuottamaan projektityön dokumentointiin sekä tekniseen toteutukseen suhteessa tehtävänantoon.

Ryhmän toiminta ja osoitettu metataitojen hallinta sekä tekninen toteutus ovat kumpikin arvioinnissa yhtä isossa roolissa. Metataitoihin kuuluvat työn koordinointi, raportointi, suunnitelman laadinta ja seuraaminen, ongelmien ratkaisutaidot, työtehtävien jakaminen, sisäinen ja ulkoinen kommunikaatio sekä kyky esittää projektin tuotoksia. Teknisen toteutuksen osalta tarkastellaan ensisijaisesti sitä, miten toteutus vastaa vaatimuksia, mutta myös kykyä perustella valitut tekniset ratkaisut, suunnittelumenetelmien ja -työkalujen hallintaa, suunnitelman ja toteutuksen dokumentaatiota, versionhallintaa, ohjelmointikoodin rakennetta ja laatua sekä sovelluksen käytettävyyttä ja ylläpidettävyyttä. Näistä mittareista muodostuu ryhmän yhteinen arvosana, joka on välillä 0 - 5.

Kunkin opiskelijan henkilökohtainen arvosana muodostetaan ryhmäarvosanan mukaisesti suhteuttaen opiskelijan henkilökohtainen rooli ja panostus ryhmän muiden opiskelijoiden vastaaviin mittareihin. Tässä otetaan huomioon ryhmän jäsenten tekemä itse- ja vertaisarviointi.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole osallistunut ryhmän toimintaan tai ei ole osoittanut projektissa tarvittavien taitojen ja tietojen osaamista.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija on osallistunut ryhmän toimintaan vain vähäisessä määrin TAI opiskelija on omalla toiminnallaan pyrkinyt aktiivisesti auttamaan ryhmän suoriutumista projektitehtävästä, mutta ryhmän lopputuotos ei saavuta projektin teknisiä minimitavoitteita

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Ryhmän lopputuotos ylittää minimivaatimukset ja opiskelijan rooli ryhmän toiminnassa on ollut muita vastaava tai muita suurempi

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Ryhmän lopputuotos ylittää suuresti minimivaatimukset ja opiskelijan rooli ryhmän toiminnassa on ollut muita vastaava tai muita suurempi TAI Ryhmän lopputuotos ylittää minimivaatimukset ja opiskelijan rooli on ollut erityisen merkittävä ryhmän yhteistoiminnan kannalta