Siirry suoraan sisältöön

Taloushallinto (5 op)

Toteutuksen tunnus: AL00CD64-3021

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.05.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 01.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus

Opettaja

  • Riitta Mähönen

Opetusryhmät

  • Luennot ja harjoitukset (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • LLPRHOTRA23S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 23S Lappeenranta
  • LLPRIT23S
    Tietojenkäsittelyn koulutus 23S Lappeenranta

Pienryhmät

  • Luennot ja harjoitukset

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata taloushallinnon keskeisimmät tehtävät ja prosessit osana yritystoimintaa.
- tehdä yrityksen kirjanpitoa ja laatia tuloslaskelman ja taseen.
- arvonlisäverotuksen toimintaperiaatteet.
- lukea yrityksen tilinpäätöstä.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojakso koostuu lähiopetuksesta (alkaen viikolla 36 eli 4.9. alkava viikko), tunneilla tehtävistä harjoituksista, kahdesta tentistä sekä palautettavista tehtävistä.

Ajoitus ja läsnäolo

Lähiopetus alkaen viikolla 36. Lähitunneilla tehdään paljon tehtäviä/harjoituksia, jonka vuoksi läsnäolo on suotavaa ja auttaa opintojakson suorittamisessa. Tentit joulukuun alkupuolella. Tarkempi aikataulu selviää ensimmäisellä opetuskerralla.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Lähiopetuksessa ja Moodlessa tarjottava materiaali. Suositeltavaa tutustua myös teokseen: Tomperi, S. Uusin painos. Käytännön kirjanpito. Edita.
Kirja lainattavissa mm. verkkokirjana Ellibs palvelusta (kirjautuminen oppilaitoksen tunnuksilla LAB Primon kautta)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT - Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
AHOT ohjeet: https://elab.lab.fi/fi/opintojen-suorittaminen/opintojen-suunnittelu/ahot-aikaisemmin-hankittu-osaaminen

Työelämäyhteistyö

Mahdollinen vierailija.

Uusintamahdollisuudet

Tenttien uusintamahdollisuudesta tiedotetaan opintojaksolle osallistuneita erikseen opintojakson päätyttyä.

Oppimisympäristö

Lähitunnit kampuksella ja itsenäinen työskentely. Opintojakson aineistot ovat verkkoympäristönä käytettävän Moodlen kurssisivustolla.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa 27 h ajankäyttöä.

Sisältö

Opiskelija perehtyy yrityksen ulkoisen laskentatoimen vaatimuksiin kirjanpidollisen tilinpäätöksen ja arvolisäverotuksen osalta sekä osaa arvioida yrityksen toiminnan kannattavuutta sisäisen laskennan menetelmillä ja talouden tunnuslukujen avulla.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Toteutus järjestetään lähiopetuksena, eikä etäosallistuminen ole tämän opintojakson osalta mahdollista. Edeltävää osaamista ei vaadita.

Arviointimenetelmät

Tentin arviointi arviointiasteikolla 1-5. Opintojakson arvosana perustuu kahden tentin arvosanoihin. Lisäksi opintojakson kaksi oppimistehtävää tulee olla suoritettuna. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty arvioinnilla. Palauttamattomat tai hylätyksi arvioidut oppimistehtävät alentavat tentteihin perustuvaa arvosanaa.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei pysty osoittamaan arviointikriteerien tasoon 1 vaadittavaa osaamista.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija tuntee kirjanpidon merkityksen osana yritystoimintaa. Opiskelija tietää taloushallintoa sekä verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketapahtumien rekisteröinnin. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset sekä osaa auttavasti laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen.Hän tietää arvonlisävero- ja tuloverotuksen velvoitteet. Opiskelija tunnistaa liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa lukea tuloslaskelmaa ja tasetta.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon merkityksen yritystoiminnan osana. Opiskelija tietää taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketaptumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset ja osaa laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy huomioimaan toiminnassaan arvonlisävero- ja tuloverotuksen säännökset. Opiskelija osaa selvittää erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon roolin osana yritystoimintaan. Opiskelija osaa taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.Opiskelija hallitsee kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen tavanomaismpien liiketapahtumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija tuntee arvonlisäveron käsittelyyn liittyvät rutiini. Opiskelija osaa tehdä tilinpäätökseen liittyvät jaksotuskirjaukset ja osaa laatia itsenäisesti yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy tulkitsemaan ja analysoimaan erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tehdä tulkintoja ja toimenpide-ehdotuksia yrityksen taloudesta tuloslaskelman ja taseen perusteella.