•   Sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinointiviestintä ja brändäys YH00CP35-3001 01.01.2023-31.07.2023  5 op  (HLTIYSTPAMU22K) +-
    Opettajan/vastuuhenkilön nimi

    Tarja Korpela

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Materiaalit ovat Moodlessa.

    Toteutustapa ja opetusmenetelmät

    Opintojakso toteutetaan virtuaalisesti Zoomissa ja oppimisympäristö Moodlessa. Opetusmenetelmät: itsenäinen opiskelu, ryhmätyöt, valmentavat luennot Opintojakson vastuuopettaja Tarja Korpela (tarja.korpela@lab.fi)

    Arviointimenetelmät

    Itse- ja vertaisarviointi Tuutorin arviointi Arvosanasta 50% perustuu opintojaksotehtävässä kuvattuun tiedolliseen, taidolliseen ja johtamis- ja kehittämisosaamiseen ja 50 % perustuu oppimisen reflektointiin.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    01.01.2023 - 31.07.2023

    Ilmoittautumisaika

    21.11.2022 - 08.01.2023

    Ilmoittautuminen Pepissä https://peppi.lab.fi

    Ryhmä(t)
    • HLTIYSTPAMU22K
    Paikkoja

    0 - 60

    Vastuuyksikkö

    Hyvinvointi (LAB)

    Pienryhmät
    • Verkkoluento 1 (Koko: 60.
    Opettaja(t)

    Tarja Korpela, LAB_virtuaalihenkilö LAB_virtuaalihenkilö_hyvinvointi_YAMK_LTI

    Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

    Opintojaksolle otetaan ensisijaisesti Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelumuotoilu (yamk) opiskelijat sekä Asiakaslähtöisten palveluprosessien kehittäjä (yamk) -opiskelijat. Sen jälkeen opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintojaksolla opiskelu edellyttää aikaisempia palvelumuotoiluopintoja (väh 5 op).

    Koulutusohjelma(t)

    Sosiaali- ja terveysalan koulutus (ylempi AMK), Sosiaali- ja terveysalan palvelumuotoilu

    Toimipiste

    Verkkokampus, Lahti

    T&K osuus

    3 op

    Virtuaaliosuus

    5 op

    Arviointiasteikko

    1-5

    Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

    Toteutukselle ei ole valinnaisia suoritustapoja.

    Ajoitus ja läsnäolo

    Moodle avautuu 5.1. Opintojakso ei sisällä ennakkotehtävää. Opintojakso sisältää kaksi kontaktipäivää: ke 11.1 ja ke 8.2 klo 9-16 Työpaja 11.1: brändin kiteytys Työpaja 8.2: asiakaslähtöinen viestintästrategia Opintojaksotehtävän (oppimispäiväkirja) palautus 5.3. Vertaisarviointi palautus 26.3 mennessä. Arvosanat Pepissä 25.4 mennessä. Osallistuminen kontaktipäiviin on vapaaehtoista. Poissaolijat tekevät ryhmätyöt itsekseen. Kontaktipäivien luento-osuudet nauhoitetaan, tehtävien purkua ei nauhoiteta.

    Oppimisympäristö

    Moodle ja Zoom

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    Kontaktipäivät 1 op Opintojaksotehtävä 3,5 op Itse- ja vertaisarviointi 0,5 op

    Sisältö

    asiakasymmärrys, sisällönmarkkinointi, aineeton brändi, tunteistettu ydinviesti (edut, hyödyt ja merkitys)

    Arviointikriteerit
    Hylätty (0)

    Opintojaksotehtävää ei ole tehty Opintojaksotehtävä on hylätty Itse- tai vertaisarviointia ei ole tehty

    Arviointikriteerit - taso 1

    Opiskelija osaa - käyttää markkinointiviestinnän ja brändäyksen käsitteitä ja tietopohjaa - tehdä markkinointiviestintää sote-alalle - osaa muotoilla organisaation brändiä - hyödyntää brändäystä ja markkinointiviestintää sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä ja johtamisessa Oppimisen reflektointi: arvosana 1 opiskelija tuo tietoa esille kuvailevasti (referoi) arvosana 2: Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä asian kertomalla sen omin sanoin

    Arviointikriteerit - taso 3

    Opiskelija osaa - käyttää asiantuntevasti markkinointiviestinnän ja brändäyksen käsitteitä ja tietopohjaa - tehdä asiakaslähtöistä markkinointiviestintää sote-alalle - osaa muotoilla organisaation brändiä ja perustella tehtyjä valintoja - hyödyntää ja arvioi brändäystä ja markkinointiviestintää sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä ja johtamisessa. Perustelee valintoja kirjallisuuden avulla. arvosana 3: Opiskelija tekee tiedon pohjalta analyyseja (kykenee tarkastelemaan ilmiötä, näkee syy-seuraussuhteita)

    Arviointikriteerit - taso 5

    Opiskelija osaa - käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti markkinointiviestinnän ja brändäyksen käsitteitä ja tietopohjaa - tehdä oivaltavaa ja asiakaslähtöistä markkinointiviestintää sote-alalle - osaa muotoilla organisaation brändiä ja perustella tehtyjä valintoja laadukkaiden lähteiden avulla - hyödyntää ja arvioi asiantuntevasti brändäystä ja markkinointiviestintää sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä ja johtamisessa. Perustelee valintoja laadukkaan kirjallisuuden avulla. arvosana 4: Opiskelija tekee tiedon pohjalta synteesejä (tekee johtopäätöksiä) arvosana 5: Opiskelija tuottaa arviointitietoa (jäsentää ilmiötä uudella tavalla, joka uudistaa toimintaa)