Marjut Louhelainen
Marjut Louhelainen
Kurssin Moodle-alustan materiaali Asianmukaiset Käypä hoito -suositukset Koulu, Mervaala. Farmakologia ja Toksikologia, Medicina, 8. painos tai uudempi tai -Ruskoaho, Hakkola ja Huupponen, Lääketieteellinen farmakologia, Duodecim 2019
Keskusteleva luento-opetus ja kirjallinen lääketehtävä.
Kirjallisen tentin hyväksytty suoritus, arvosanaan 1 vaaditaan 50 % tentin maksimipisteistä, harjoitustehtävän hyväksytty palautus.
Suomi
20.03.2023 - 28.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Ilmoittautuminen Pepissä https://peppi.lab.fi
Hyvinvointi (LAB)
Marjut Louhelainen
Vaaditut aiemmat opinnot:
Anatomia ja fysiologia, KTS1197
Farmakologia, KTS1202
Ensihoitajakoulutus
Lappeenrannan kampus
1-5
Opintojakson toteutustentti ja uusintatentit ovat EXAMissa.
Lähiopetus kampuksella Moodle ja kirjallinen harjoitustehtävä
Opintojakson tavoitteet: Opiskelija tuntee ensihoidon perus- ja hoitotasolla ja sairaalan akuuttihoidossa käytettävät lääkkeet, niiden terapeuttiset vaikutukset, haittavaikutukset,vasta-aiheet ja hallitsee niiden oikean annostelun sekä tarpeen mukaiset lääkkeenantotavat. Opiskelija tuntee tavallisimmat potilaan käytössä olevat lääkkeet ja ymmärtää niiden mahdolliset yhteisvaikutukset ensihoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa. Opiskelija hallitsee hengityksen ja verenkierron tukemiseen tarkoitettujen lääkkeiden käytön ja potilaan lääkkeellisen kivun hoidon sekä tarvittaessa lääkärin ohjeistaman potilaan sedatoimisen tai yleisanestesian. Ymmärtää toksikologian perusteet ja tuntee tavallisimmat henkeä uhkaavat intoksikaatiotilanteet, vasta-aineiden turvallisen käytön ja intoksikaatiotilanteiden farmakologisen hoitamisen. Opintojakson sisältö: Elvytyksessä käytettävät lääkkeet Rintakivun lääkkeellinen hoito Rytmihäiriölääkkeet ensihoidossa Inotrooppiset lääkeaineet Hengitysvaikeuden lääkkeet Kouristelun lääkehoito ja sedatoivat lääkkeet Kivun hoito fysiologian ja farmakologian näkökulmasta Liuotushoito Pahoinvointia vähentävä lääkehoito Toksikologian perusteet Yleisimmät myrkytykset ja niiden farmakologinen hoito
Opiskelija saa hylätyn arvosanan opintojakson tentistä ja/tai ei palauta kirjallista harjoitustehtävää hyväksytysti.
Opiskelija nimeää ensihoidossa käytettävät lääkkeet ja niiden terapeuttiset vaikutukset muttei pysty kattavasti selittämään lääkeaineen vaiheita ja vaikutuksia elimistössä. Opiskelija nimeää yleisimpien sairauksien hoidossa käytettävien lääkeaineryhmien farmakologiset vaikutusmekanismit ja tunnistaa lääkehoidon turvallisuuden kannalta merkittävimpiä haittoja ja vasta-aiheita ensihoidon kannalta. Opiskelijan kyky soveltaa tietoa eri potilasryhmien erityispiirteisiin jää vaillinaiseksi, eikä hän pysty loogisesti perustelemaan lääkkeen valintaa eri potilasryhmille farmakofysiologisesta näkökulmasta.
Opiskelija tunnistaa ensihoidossa käytettävien lääkkeiden farmakologiset vaikutusmekanismit, haitat ja vasta-aiheet ja pystyy soveltamaan tietoa toteuttaessaan ensihoitotilanteen lääkehoitoa turvallisesti eri potilasryhmien erityispiirteet huomioiden.Opiskelija tuntee yleisimpien sairauksien hoidossa käytettävien lääkeaineryhmien farmakologiset vaikutusmekanismit ja tunnistaa lääkehoidon turvallisuuden kannalta merkittävimpiä haittoja ja vasta-aiheita ensihoidon kannalta. Opiskelija tunnistaa yleisimpien myrkytysten mekanismeja ja hoidossa käytettävien lääkkeiden vaikutuksia.
Opiskelija hallitsee kattavasti ensihoidossa käytettävien lääkkeiden vaikutusmekanismit, haitat ja vasta-aiheet ja ymmärtää henkeä uhkaavien tilanteiden merkityksen lääkkeen valintaan, annosteluun, jakaantumiseen ja vasta-aiheiden ehdottomuuteen. Opiskelija arvioi yksittäisen lääkeaineen kohdalla lääkeaineen ominaisuuksien merkitystä lääkkeen valinnalle ja lääkehoidon toteutukselle eri potilasryhmissä ja ymmärtää yhteisvaikutusten mekanismeja. Opiskelija selittää yleisimpien myrkytysten fysiologiset vaikutukset ja niiden aiheuttamien häiriötilojen vaikutuksen potilaan hoitoon ja ymmärtää myrkytysten farmakologisen hoidon mekanismit elimistössä eri potilasryhmien kohdalla.