•   Gerontologisen hoitotyön osaaminen AH00BZ66-3006 09.01.2023-26.02.2023  5 op  (HLPREH21K) +-
    Opettajan/vastuuhenkilön nimi

    Marjut Louhelainen

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Kelo,S., Launiemi, H., Takaluoma, M. & Tiittanen, H. 2015. Ikääntynyt ihminen ja hoitotyö. Hallikainen, M.,Immonen,A., Pihlakari,P. & Mönkäre, R. 2019. Muistisairaan hoito. Duodecim Oppiportti Kurssilla osoitetut Oppiportin verkkokurssit. Moodle sivustolla olevaan näyttöön perustuviin artikkeleihin opintojakson aiheiden teemoista. Tilvis R. 2016.Geriatria. Saatavissa e-kirjana Oppiportti (Duodecim)

    Toteutustapa ja opetusmenetelmät

    Opintojakso koostuu gerontologisen hoitotyön osuudesta (4 op) sekä lääketieteen osuudesta, Geriatria, (1op). Opintojakso toteutuu 100 % verkossa. Opintojakso etenee verkossa neljän keskeisen teeman kautta. Jokaiseen teemaan liittyy pakollinen oppimistehtävä.Oppimistehtävät voi suorittaa omaan tahtiin, tietyn aikataulun puitteissa. Oppimistehtävät tulee suorittaa tietyssä järjestyksessä ja seuraava tehtävä avautuu vasta, kun edellinen tehtävä on suoritettu. Kaikki oppimistehtävät tulee olla suoritettuna ennen opintojakson lopussa suoritettavaa lopputenttiä. Opintojakson lopputentti on aikaansidottu, mutta suorituspaikka on vapaa. Geriatrian (1op) osuus suoritetaan Moodle oppimisympäristössä osana lääketieteiden opetusta. Tietotestit suoritettava hyväksytysti Moodlessa. Geriatrian osuuden vastuuopettajana toimii Marjut Louhelainen.

    Arviointimenetelmät

    Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien oppimistehtävien suoritusta hyväksytysti sekä opintojaksoon liittyvien tenttien suoritusta hyväksytysti. Opintojakson kokonaisarviointi muodostuu gerontologisen hoitotyön tentistä asteikolla 1-5 (painoarvo 100). Geriatrian tentin arviointi asteikolla hyväksytty/ hylätty.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    09.01.2023 - 26.02.2023

    Ilmoittautumisaika

    21.11.2022 - 08.01.2023

    Ilmoittautuminen Pepissä https://peppi.lab.fi

    Ryhmä(t)
    • HLPREH21K
    Vastuuyksikkö

    Hyvinvointi (LAB)

    Pienryhmät
    • Info (Koko: 0.
    • Harjoitukset (Koko: 0.
    • Harjoitukset (Koko: 0.
    • Tentti (Koko: 0.
    Opettaja(t)

    Marjut Louhelainen, Sari Kokkonen, Miia Tyrisevä-Ryösö, Minna Humaloja

    Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

    Suoritettuna ensimmäisen vuoden teoriaopinnot sekä vähintään kaksi harjoittelua. Eli kokonaisuudessaan hoitotyön opintoja vähintään noin 65 opintopistettä.

    Koulutusohjelma(t)

    Ensihoitajakoulutus

    Toimipiste

    Lappeenrannan kampus

    Arviointiasteikko

    1-5

    Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

    Lähihoitajatutkinnolla ja lähihoitajakoulutukseen sisältyvillä harjoitteluilla ei ole mahdollista saada osaamisen tunnustamista. Osaamisen tunnistamista voi hakea lähihoitajakoulutuksen jälkeen saavutetulla gerontologisen hoitotyön osaamisella (> 5 vuoden työkokemus gerontologisesta hoitotyöstä tai vanhustyön erikoistumisopinnot). Toisen ammattikorkeakoulun tuottamat opintojaksot, mikäli niiden sisällöt vastaavat tämän opintojakson tavoitteita ja sisältöjä. Lisätietoja sari.kokkonen@lab.fi.

    Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

    Opintojaksolle on integroitu hanketoimintaa. Tarkempi kuvaus hanketoiminnan toteutumisesta opintojakson alkaessa.

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentit: Gerontologisen hoitotyön lopputentti. Katso aika lukujärjestyksestä. Lääketieteen, geriatrian osuus Moodlessa tietotesteinä. Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu gerontologisen hoitotyön lopputentistä (100%). Lääketieteen arviointi hyväksytty/hylätty. Tenttien uusinta: Tutkintosäännön mukaisesti, kaksi uusintakertaa. Uusintakäytänteet tarkemmin opintojakson johdantoluennolla. Lääketieteen tietotestit voi uusia tarpeen mukaan.

    Ajoitus ja läsnäolo

    Opintojakso toteutuu 9.1.2023-26.2.2022 (7 vkoa) Opintojaksoon ei liity pakollista läsnäoloa. Gerontologisen hoitotyön lopputentti lukujärjestyksen mukaan. Tentin tekopaikka on vapaa. Geriatrian (lääketieteen) opinnot suoritettava yhtäaikaa Gerontologisen hoitotyön osaaminen -opintojakson kanssa itsenäisenä työskentelynä.

    Oppimisympäristö

    Opintojakson oppimisalustana toimii Moodle oppimisympäristö

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    Verkossa suoritettava opintojakso vaatii opiskelijalta itsenäistä perehtymistä Moodlessa olevaan materiaaliin ja teemaan liittyvien oppimistehtävien tekoon. Teemoja on neljä ja teemat ovat 0,5 - 1 op laajuisia. 5op opintojakso tarkoittaa 135h työmäärää, joka jakaantuu gerontologisen hoitotyön osioon 4 op (108h) ja lääketieteen osioon 1 op (27h).

    Sisältö

    Vanhuspalvelulaki Toimintakyvyn / hoidon tarpeen arviointi Kokonaisvaltaisen toimintakyvyn tukeminen Ikääntyneen ravitsemus- ja liikuntasuositus Ikääntyneen yksinäisyys, eristäytyneisyys Ikääntyneen ja omaisen osallisuus Kognitiivisen toimintakyvyn tukeminen Ikääntyneen äkillinen yleistilan lasku ja hoitajan näyttöön perustuva päätöksenteko Kokonaisvaltainen geriatrinen arviointi (ymmärrys) Lääkehoidon kokonaisarviointi Päihteiden käytön arviointi Kaatumisriskin arviointi Muistisairaan käyttäytymisen muutosten tunnistaminen, arviointi ja hoito Muistisairaan itsemääräämisoikeuden tukeminen ja sen rajoittaminen Kaltoinkohtelu Omaishoitajuus ja omaishoitajan tukeminen Geronteknologian mahdollisuudet toimintakyvyn tukemisessa Geronteknologian käyttöönoton tukeminen ja ohjaus Lääketiede: Geriatria

    Arviointikriteerit
    Hylätty (0)

    Suoritus on hylätty, mikäli jotain opintojaksoon kuuluvaa oppistehtävää ei ole suoritettu hyväksytysti / tai ei ole saanut hyväksyttyä suoritusta opintojaksoon liityvistä tenteistä.

    Arviointikriteerit - taso 1

    Osaa - kuvata ikääntyneen toimintakykyä heikentäviä tekijöitä ja tietää miten ennaltaehkäistä niiden vaikutusta asiakkaan hyvinvointiin - kuvata kokonaisvaltaista geriatrista arviointia (CGA) asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnissa ja hoidon toteutuksessa - kuvata muistisairauksiin liittyvät erityispiirteet hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa -kuvata teknologian käyttöä ikääntyneen hyvän elämänlaadun ja hoidon tukemisessa - nimetä keskeiset geriatriset sairaudet ja hoitolinjat

    Arviointikriteerit - taso 3

    Osaa - arvioida pääpiirteittäin ikääntyneen toimintakykyä heikentäviä tekijöitä ja ennaltaehkäistä niiden vaikutusta asiakkaan hyvinvointiin - tehdä kokonaisvaltaista geriatrista arviointia (CGA) asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnissa ja hoidon toteutuksessa - hyödyntää tietoa muistisairauksiin liittyvistä erityispiirteistä hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa - käyttää teknologiaa ikääntyneen hyvän elämänlaadun ja hoidon tukemisessa - tunnistaa keskeiset geriatriset sairaudet ja hoitolinjat

    Arviointikriteerit - taso 5

    Osaa - arvioida kokonaisvaltaisesti ikääntyneen toimintakykyä heikentäviä tekijöitä ja ennaltaehkäistä niiden vaikutusta asiakkaan hyvinvointiin - tehdä kattavasti kokonaisvaltaista geriatrista arviointia (CGA) asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnissa ja hoidon toteutuksessa - käyttää perustellusti muistisairauksiin liittyvät erityispiirteet hoidon suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa - suunnitella ja arvioida teknologian käyttöä ikääntyneen hyvän elämänlaadun ja hoidon tukemisessa - tietää keskeiset geriatriset sairaudet ja hoitolinjat