Tarja Korpela
Tarja Korpela
Materiaalit ovat Moodlessa. (not translated)
Opintojakso toteutetaan virtuaalisesti Zoomissa ja oppimisympäristö Moodlessa. Opetusmenetelmät: itsenäinen opiskelu, ryhmätyöt, valmentavat luennot Opintojakson vastuuopettaja Tarja Korpela (tarja.korpela@lab.fi) (not translated)
Itse- ja vertaisarviointi Tuutorin arviointi Arvosanasta 50% perustuu opintojaksotehtävässä kuvattuun tiedolliseen, taidolliseen ja johtamis- ja kehittämisosaamiseen ja 50 % perustuu oppimisen reflektointiin. (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.07.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Enrolment in Peppi http://peppi.lab.fi. If you need assistance, please contact the student office.
0 - 60
Faculty of Health Care and Social Services (LAB)
Tarja Korpela, LAB_virtuaalihenkilö LAB_virtuaalihenkilö_hyvinvointi_YAMK_LTI
Opintojaksolle otetaan ensisijaisesti Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelumuotoilu (yamk) opiskelijat sekä Asiakaslähtöisten palveluprosessien kehittäjä (yamk) -opiskelijat. Sen jälkeen opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintojaksolla opiskelu edellyttää aikaisempia palvelumuotoiluopintoja (väh 5 op). (not translated)
Master’s Degree Programme in Social and Health Care, Service Design for Social and Health Services
E-campus, Lahti
3 credits
5 credits
1-5
Toteutukselle ei ole valinnaisia suoritustapoja. (not translated)
Opintojaksotehtävän palautusprosessi 1. Lataa valmis työsi Turnitin-palvelussa. Tarkista analyysi. 2. Palauta työsi 5.3 mennessä 3. Katso Excelistä 6.3, kenen työn vertaisarvioit. Lähetä oma työsi vertaisarvioijalle 15.3 mennessä. 4. Tee vertaisarviointi 26.3 mennessä. Lähetä arviointi työn tekijälle ja cc:nä Tarjalle 5. Opintojakson arviointi on Pepissä 25.4 mennessä.
Moodle ja Zoom (not translated)
Kontaktipäivät 1 op Opintojaksotehtävä 3,5 op Itse- ja vertaisarviointi 0,5 op (not translated)
asiakasymmärrys, sisällönmarkkinointi, aineeton brändi, tunteistettu ydinviesti (edut, hyödyt ja merkitys) (not translated)
Opintojaksotehtävää ei ole tehty Opintojaksotehtävä on hylätty Itse- tai vertaisarviointia ei ole tehty (not translated)
Opiskelija osaa - käyttää markkinointiviestinnän ja brändäyksen käsitteitä ja tietopohjaa - tehdä markkinointiviestintää sote-alalle - osaa muotoilla organisaation brändiä - hyödyntää brändäystä ja markkinointiviestintää sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä ja johtamisessa Oppimisen reflektointi: arvosana 1 opiskelija tuo tietoa esille kuvailevasti (referoi) arvosana 2: Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä asian kertomalla sen omin sanoin (not translated)
Opiskelija osaa - käyttää asiantuntevasti markkinointiviestinnän ja brändäyksen käsitteitä ja tietopohjaa - tehdä asiakaslähtöistä markkinointiviestintää sote-alalle - osaa muotoilla organisaation brändiä ja perustella tehtyjä valintoja - hyödyntää ja arvioi brändäystä ja markkinointiviestintää sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä ja johtamisessa. Perustelee valintoja kirjallisuuden avulla. arvosana 3: Opiskelija tekee tiedon pohjalta analyyseja (kykenee tarkastelemaan ilmiötä, näkee syy-seuraussuhteita) (not translated)
Opiskelija osaa - käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti markkinointiviestinnän ja brändäyksen käsitteitä ja tietopohjaa - tehdä oivaltavaa ja asiakaslähtöistä markkinointiviestintää sote-alalle - osaa muotoilla organisaation brändiä ja perustella tehtyjä valintoja laadukkaiden lähteiden avulla - hyödyntää ja arvioi asiantuntevasti brändäystä ja markkinointiviestintää sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä ja johtamisessa. Perustelee valintoja laadukkaan kirjallisuuden avulla. arvosana 4: Opiskelija tekee tiedon pohjalta synteesejä (tekee johtopäätöksiä) arvosana 5: Opiskelija tuottaa arviointitietoa (jäsentää ilmiötä uudella tavalla, joka uudistaa toimintaa) (not translated)