Palvelumuotoilu MI_Opettaja_Palvelumuotoilu
Palvelumuotoilu MI_Opettaja_Palvelumuotoilu
Miettinen Satu: Palvelumuotoilu - uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen,Teknologiainfo Teknova 2011. 2. painos Tuulaniemi Juha: Palvelumuotoilu, Talentum 2011 Opintojakson Moodle-kurssilla julkaistaan materiaaleja ja muu kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson aikana. (not translated)
Opintojaksolla noudatetaan ammattimaista palvelumuotoiluprosessia, jonka avulla opiskelijatiimit ratkaisevat aidon toimeksiantajan ongelman käyttäjälähtöisesti. Sisältäen: jalkautuminen työelämään ja käyttäjien pariin, projektien tekeminen yhteistyössä organisaatioiden kanssa, itsenäinen toiminta, monialaisessa tiimissä toimiminen hyödyntämällä digitaalisia työkaluja, dialogitreenejä, kirjakeskusteluja sekä perehtymällä kirjallisuuteen ja oppimissopimusta hyödyntäen. HUOM: Toteutus on LABin innovaatioammattikorkeakoulustrategian mukainen täydentävän osaamisen pilotti, joten muutokset toteutuskuvaukseen ovat mahdollisia. Toisaalta pääset opiskelemaan LABin opetuksen kehityksen kärjessä olevassa opintojaksossa ja palautetta antamalla vaikuttamaan opetuksen kehittymiseen. (not translated)
Arviointimenetelminä: jatkuva osaamisen havainnointi, itse- ja vertaisarviointi sekä valmentajien arviointi ja toimeksiantajan edustajan palaute. (not translated)
Finnish
18.01.2022 - 19.05.2022
19.11.2021 - 09.01.2022
Enrolment in Peppi http://peppi.lab.fi. If you need assistance, please contact the student office.
0 - 40
Institute of Design and Fine Arts (LAB)
Minna Ulmala, Sara Ikävalko, Milla Mäkinen, Auli Haarnio
Edeltävä osaaminen: Palvelumuotoilun perusteet (5 op) tai vastaava osaaminen.
Opiskelijat valitaan toteutukselle aiempien opintosuoritusten perustella. (not translated)
Bachelor's Degree Programme in Service Design
Lahti Campus
15 credits
1-5
Ei vaihtoehtoisia suoritustapoja, ei omia projekteja. Epäselvissä tilanteissa ole yhteydessä opettajiin. (not translated)
Yhteistyö toimeksiantajan organisaation kanssa. (not translated)
Opintojakson suorittaminen edellyttää sitoutumista yhteiseen aikatauluun ja tiimityöskentelyyn. (not translated)
Monialaisissa tiimeissä, palvelumuotoilun projekteissa, organisaatioissa ja julkisissa tiloissa sekä aitojen käyttäjien parissa. Opetus ja ohjaus toteutetaan pääosin verkossa. Tammikuussa opintojaksoon sisältyy muutamia lähipäiviä. Kenttätyöskentely kentällä. Opiskelijatiimit voivat työskennellä kampuksella sekä verkossa. (not translated)
1 op vastaa n. 27 h opiskelijan työtä, eli 20 op laajuinen opintojakso kattaa noin 2/3 opiskelijan kevään tavoiteopintopistemäärästä (30 op), mikä vastaa n. 540 h opiskelijan työtä. Keväälle viikkojen lukumäärällä jaettuna se on noin 30 h viikossa, eli itsenäistä opiskelua ja tiimityötä on tarpeen tehdä lukujärjestykseen merkittyjen aikojen lisäksi. (not translated)
Palvelumuotoiluuun liitytyvät sisällöt: Käyttäjäymmärrys, ideointi, kokeilut, prototyypin rakentaminen, palvelun konseptointi, yhteissuunnittelu, sidosryhmäanalyysi ja sidosryhmän kanssa työskentely, palvelun nykytilan kartoitus, palvelumalli, arvonluonti toimeksiantajalle ja sidosryhmille, palvelun visualisointi ja raportointi. Tiimityöskentelyyn liittyvät sisällöt:Tiimiroolit ja oma vastuu yhteisestä lopputuloksesta, dialogi, oppimissopimuksen laatiminen, reflektiotaito ja positiivinen haastaminen. Projektinhallinta: projektinhallintamenetelmä(t) (not translated)
Opiskelija ei saavuta arviointikriteerit tason 1 osaamisia. (not translated)
Opiskelija osaa: - hyödyntää käyttäjälähtöistä ideointimenetelmää - kuvata monikanavaisuuden käyttäjäkokemuksen muodostumisessa - kuvata, miten kestävän kehityksen periaatteita toteutetaan palvelussa - noudattaa muotoiluprosessia palvelun kehittämisessä ja palvelukonseptin luomisessa sekä kertoa niistä käyttäen yksitäisiä käsitteitä - mallintaa ja testata palveluidean prototyypin avulla - kuvata palvelukonseptin toimivuuden ja kyvyn tuottaa arvoa - solmia kontakteja työelämän toimijoiden kanssa ja osallistua palvelumuotoilun työelämäprojektiin - osaa suunnitella ja ottaa vastuuta omasta palvelumuotoilun osaamisen kehittymisestä kuvattuaan lähtökohtiaan Tiedollinen osaaminen: Käyttää yksittäisiä käsitteitä Taidollinen osaaminen: - Osallistuu toimintaan ohjeiden mukaan - Käyttää mallin mukaan opittuja työtapoja ja malleja - Kuvaa lähtökohtia, tarpeita ja perusteita Vastuullisuus ja ryhmäosaaminen: Toimii ryhmän jäsenenä (not translated)
Opiskelija osaa: - valita sopivan käyttäjälähtöisen ideointi menetelmän ja hyödyntää sitä - selvittää monikanavaisuuden mahdollisuuksia käyttäjäkokemuksen muodostumisessa - selvittää, mitä kestävän kehityksen periaatteita voidaan hyödyntää palvelussa - soveltaa muotoiluprosessia palvelun kehittämisessä ja palvelukonseptin luomisessa sekä kertoa niistä käyttäen keskeisiä käsitteitä - mallintaa ja testata palveluidean erilaisten prototyyppien avulla - selvittää palvelukonseptin toimivuutta ja kykyä tuottaa arvoa - solmia kontakteja työelämän toimijoiden kanssa ja edistää palvelumuotoilun työelämäprojektia - osaa suunnitella ja ottaa vastuuta omasta palvelumuotoilun osaamisen kehittymisestä selvitettyään tarpeitaan Tiedollinen osaaminen: Käyttää keskeisiä käsitteitä Taidollinen osaaminen: - Osallistuu toimintaan tavoitteellisesti - Soveltaa opittuja työtapoja ja malleja - Selvittää lähtökohtia, tarpeita ja perusteita Vastuullisuus ja ryhmäosaaminen:Toimii tavoitteellisesti ryhmässä (not translated)
Opiskelija osaa: - hyödyntää ja soveltaa erilaisia käyttäjälähtöisiä ideointimenetelmiä - vertailla monikanavaisuuden mahdollisuuksia ja hyödyntää niitä käyttäjäkokemuksen muodostumisessa - vertailla kestävän kehityksen hyötyjä ja soveltaa niitä palvelussa - hyödyntää muotoiluprosessia palveluiden kehittämisessä ja osaa valita sekä perustella palvelukonseptin luomisessa käytetyt menetelmät ja ideat asiantuntevasti - mallintaa ja testata palveluideoita erilaisten prototyyppien avulla - vertailla erilaisien palvelukonseptien toimivuutta ja niiden kykyä tuottaa arvoa - aktiivisesti solmia kontakteja työelämän toimijoiden kanssa ja organisoida palvelumuotoilun työelämäprojektin tai sen osakokonaisuuksia - osaa vertailla eri ratkaisuvaihtoehtoja ja ottaa vastuuta omasta palvelumuotoilun osaamisen kehittymisestä selvitettyään tarpeitaan Tiedollinen osaaminen: Käyttää käsitteitä loogisesti ja asiantuntevasti Taidollinen osaaminen: - Esittää innovatiivisia tai vaihtoehtoisia ratkaisuja - Osaa valita, perustella ja soveltaa opittuja työtapoja ja malleja - Vertailee eri vaihtoehtoja Vastuullisuus ja ryhmäosaaminen:Organisoi ryhmän toimintaa (not translated)