Biokemian ja mikrobiologian perusteetLaajuus (5 op)
Tunnus: AT00DD82
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kuvata keskeisimpien biokemiallisten yhdisteiden perusrakenteet ja tehtävät
- selittää eukaryootti- ja prokaryoottisolujen sekä virusten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet sekä tunnistaa näiden erityispiirteet
- kuvata elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimmät biokemialliset reaktiot
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimpien mikrobien taksonomian, rakenteen, toiminnan ja hyödyntämisen perusteet
- mikrobien kasvun ja siihen vaikuttamisen perusteet
Ilmoittautumisaika
07.05.2025 - 31.08.2025
Ajoitus
27.10.2025 - 19.12.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologia (LAB)
Toimipiste
Lahden kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 50
Koulutus
- Biomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus
Opettaja
- LAB_virtuaaliopettaja_BET Virtuaaliopettaja (LAB)
- Antti Knaapila
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
TLTIBET25SBiomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus 25S Lahti
Pienryhmät
- Luennot 1
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kuvata keskeisimpien biokemiallisten yhdisteiden perusrakenteet ja tehtävät
- selittää eukaryootti- ja prokaryoottisolujen sekä virusten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet sekä tunnistaa näiden erityispiirteet
- kuvata elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimmät biokemialliset reaktiot
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimpien mikrobien taksonomian, rakenteen, toiminnan ja hyödyntämisen perusteet
- mikrobien kasvun ja siihen vaikuttamisen perusteet
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Lähiopetus 2 x 2 h / vko syyslukukauden loppupuolen ajan. Lähiopetukseen osallistumisen lisäksi opintojakson suorittaminen edellyttää itsenäistä opiskelua: oppimateriaaleihin ja muihin relevantteihin tietolähteisiin perehtymistä.
Ajoitus ja läsnäolo
Opintojakso järjestetään syyslukukauden loppupuoliskolla (viikot 44-50/2025).
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Luennot ja Moodlessa saatavilla olevat materiaalit sekä muu toteutuksen aikana osoitettava materiaali.
Oppimisympäristö
Lähiopetus (luennot) LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen luokkatiloissa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso toteutetaan tiiviillä, tasaisesti kuormittavalla aikataululla 7 viikon aikana. Luentojen (2 x 2h / vko) lisäksi itsenäistä työskentelyä (sis. oppimateriaaleihin perehtymistä, tehtävien tekoa, tentteihin valmistautumista) keskimäärin 5-8 h kutakin luentoa kohden.
Sisältö
Biokemian perusteita:
- keskeisimpien biokemiallisten yhdisteiden perusrakenteet ja tehtävät
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimmät biokemialliset reaktiot
Mikrobiologian perusteita:
- eukaryootti- ja prokaryoottisolujen sekä virusten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet sekä näiden erityispiirteet
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimpien mikrobien taksonomian, rakenteen, toiminta ja hyödyntäminen
- mikrobien kasvu ja siihen vaikuttaminen
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Edeltävänä osaamisena edellytetään Kemian perusteet (AT00DD02), samanaikainen osallistuminen sille, tai vastaava edeltävä osaaminen kemiasta.
Opintojakson (Biokemian ja mikrobiologian perusteet, AT00DD82) suoritus, tai vastaavat tiedot, vaaditaan edeltävänä osaamisena elintarviketeknologian opintojaksoille (eli moduuleihin Prosessi- ja elintarviketeknologian perusteet, Juomaprosessit ja Viljaprosessit).
Arviointimenetelmät
Arviointi perustuu kahteen tenttiin: biokemian ja mikrobiologian osuus tentitään erikseen. Opintojakson arvosana määräytyy tenttitulosten keskiarvona (molempien tenttien painoarvo on 50 %).
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Opintojakson osaamistavoitteet eivät täyty lainkaan tai vain pieneltä osin. Tavoitellussa osaamisessa on huomattavia puutteita.
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet minimissään hyväksyttävällä tasolla.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelijan osaaminen täyttää opintojakson keskimääräiset osaamistavoitteet.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelijan osaaminen täyttää erinomaisesti opintojakson osaamistavoitteet.