Siirry suoraan sisältöön

Biokemian ja mikrobiologian perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: AT00DD82

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata keskeisimpien biokemiallisten yhdisteiden perusrakenteet ja tehtävät
- selittää eukaryootti- ja prokaryoottisolujen sekä virusten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet sekä tunnistaa näiden erityispiirteet
- kuvata elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimmät biokemialliset reaktiot
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimpien mikrobien taksonomian, rakenteen, toiminnan ja hyödyntämisen perusteet
- mikrobien kasvun ja siihen vaikuttamisen perusteet

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

27.10.2025 - 19.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologia (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 50

Koulutus
  • Biomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus
Opettaja
  • LAB_virtuaaliopettaja_BET Virtuaaliopettaja (LAB)
  • Antti Knaapila
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • TLTIBET25S
    Biomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus 25S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata keskeisimpien biokemiallisten yhdisteiden perusrakenteet ja tehtävät
- selittää eukaryootti- ja prokaryoottisolujen sekä virusten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet sekä tunnistaa näiden erityispiirteet
- kuvata elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimmät biokemialliset reaktiot
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimpien mikrobien taksonomian, rakenteen, toiminnan ja hyödyntämisen perusteet
- mikrobien kasvun ja siihen vaikuttamisen perusteet

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus 2 x 2 h / vko syyslukukauden loppupuolen ajan. Lähiopetukseen osallistumisen lisäksi opintojakson suorittaminen edellyttää itsenäistä opiskelua: oppimateriaaleihin ja muihin relevantteihin tietolähteisiin perehtymistä.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakso järjestetään syyslukukauden loppupuoliskolla (viikot 44-50/2025).

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luennot ja Moodlessa saatavilla olevat materiaalit sekä muu toteutuksen aikana osoitettava materiaali.

Oppimisympäristö

Lähiopetus (luennot) LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen luokkatiloissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso toteutetaan tiiviillä, tasaisesti kuormittavalla aikataululla 7 viikon aikana. Luentojen (2 x 2h / vko) lisäksi itsenäistä työskentelyä (sis. oppimateriaaleihin perehtymistä, tehtävien tekoa, tentteihin valmistautumista) keskimäärin 5-8 h kutakin luentoa kohden.

Sisältö

Biokemian perusteita:
- keskeisimpien biokemiallisten yhdisteiden perusrakenteet ja tehtävät
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimmät biokemialliset reaktiot

Mikrobiologian perusteita:
- eukaryootti- ja prokaryoottisolujen sekä virusten rakenteen ja toiminnan perusperiaatteet sekä näiden erityispiirteet
- elintarvikkeiden ja biomateriaalien kannalta keskeisimpien mikrobien taksonomian, rakenteen, toiminta ja hyödyntäminen
- mikrobien kasvu ja siihen vaikuttaminen

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Edeltävänä osaamisena edellytetään Kemian perusteet (AT00DD02), samanaikainen osallistuminen sille, tai vastaava edeltävä osaaminen kemiasta.

Opintojakson (Biokemian ja mikrobiologian perusteet, AT00DD82) suoritus, tai vastaavat tiedot, vaaditaan edeltävänä osaamisena elintarviketeknologian opintojaksoille (eli moduuleihin Prosessi- ja elintarviketeknologian perusteet, Juomaprosessit ja Viljaprosessit).

Arviointimenetelmät

Arviointi perustuu kahteen tenttiin: biokemian ja mikrobiologian osuus tentitään erikseen. Opintojakson arvosana määräytyy tenttitulosten keskiarvona (molempien tenttien painoarvo on 50 %).

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opintojakson osaamistavoitteet eivät täyty lainkaan tai vain pieneltä osin. Tavoitellussa osaamisessa on huomattavia puutteita.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet minimissään hyväksyttävällä tasolla.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijan osaaminen täyttää opintojakson keskimääräiset osaamistavoitteet.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijan osaaminen täyttää erinomaisesti opintojakson osaamistavoitteet.