Ravitsemuksen ja elintarviketuntemuksen perusteetLaajuus (5 op)
Tunnus: AT00DF60
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- nimetä keskeiset ravintoaineet ja kuvata niiden imeytymistä, tehtäviä ja tarvetta
- kuvata keskeisten ravintoaineiden saantia eri elintarvikeryhmistä ja eri väestöryhmissä Suomessa
- kansallisten ravitsemussuositusten (2024) perusasiat
- etsiä elintarvikkeiden ravintoarvoja Fineli-tietokannasta ja pakkausmerkinnöistä sekä tietoihin ja suosituksiin perustuen arvioida yksittäisten elintarvikkeiden ja ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua
- kuvata yleisimmät ruokavaliot (mukaan lukien erityisruokavaliot) ja ruokatrendit sekä arvioida niihin liittyvien ruokavalintojen yhteyttä ravitsemukseen ja terveyteen (sairauksien riskiin)
- arvioida omaa ruokavaliotaan suhteessa suosituksiin
Ilmoittautumisaika
07.05.2025 - 31.08.2025
Ajoitus
01.09.2025 - 19.12.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologia (LAB)
Toimipiste
Lahden kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 60
Koulutus
- Biomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus
Opettaja
- LAB_virtuaaliopettaja_BET Virtuaaliopettaja (LAB)
- Antti Knaapila
Opetusryhmät
- Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
-
TLTIBET25SBiomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus 25S Lahti
Pienryhmät
- Luennot 1
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- nimetä keskeiset ravintoaineet ja kuvata niiden imeytymistä, tehtäviä ja tarvetta
- kuvata keskeisten ravintoaineiden saantia eri elintarvikeryhmistä ja eri väestöryhmissä Suomessa
- kansallisten ravitsemussuositusten (2024) perusasiat
- etsiä elintarvikkeiden ravintoarvoja Fineli-tietokannasta ja pakkausmerkinnöistä sekä tietoihin ja suosituksiin perustuen arvioida yksittäisten elintarvikkeiden ja ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua
- kuvata yleisimmät ruokavaliot (mukaan lukien erityisruokavaliot) ja ruokatrendit sekä arvioida niihin liittyvien ruokavalintojen yhteyttä ravitsemukseen ja terveyteen (sairauksien riskiin)
- arvioida omaa ruokavaliotaan suhteessa suosituksiin
Toteutustapa ja opetusmenetelmät
Lähiopetus 1 x 3 h / vko koko syyslukukauden ajan. Lähiopetukseen osallistumisen lisäksi opintojakson suorittaminen edellyttää itsenäistä opiskelua (oppimateriaaleihin ja muihin relevantteihin tietolähteisiin perehtymistä) ja osallistumista ryhmätyön tekoon. Ryhmätyössä perehdytään valitun ravintoaineryhmän (esim. proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoisen vitamiinit, hivenaineet) tehtäviin, tarpeeseen ja saantiin (lähteisiin ja kulutukseen). Yksilötyössä analysoidaan omaa ruokavaliota ja ravintoaineiden saantia suosituksiin verrattuna.
Ajoitus ja läsnäolo
Lähiopetus (luennot ja työpajatyöskentely) koko syyslukukauden ajan (viikot 36–50/2025).
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Luennot ja Moodlessa saatavilla olevat materiaalit sekä muu toteutuksen aikana osoitettava materiaali.
Oheismateriaalina: VRN ja THL, 2024. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024 (saatavilla verkossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5).
Uusintamahdollisuudet
Tehtäviä (yksilötyö ja ryhmätyö) on mahdollisuus korjata/täydentää hyväksyttävälle tasolle kurssilla ilmoitettavaan ajankohtaan saakka.
Oppimisympäristö
Lähiopetus LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen luokkatiloissa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso toteutetaan tasaisesti kuormittavalla aikataululla syyslukukauden aikana. Lähiopetuksen (1 x 3h / vko) lisäksi opintojakso edellyttää osallistumista ryhmätyöskentelyyn ja itsenäistä työskentelyä (oppimateriaaleihin perehtymistä ja ryhmä- ja yksilötyön tekoa) keskimäärin 5-6 h viikossa.
Sisältö
Opintojaksolla käsitellään seuraavia aiheita:
- Keskeisiä ravintoaineita ja niiden imeytymistä, tehtäviä ja tarvetta
- Keskeisten ravintoaineiden saantia eri elintarvikeryhmistä ja eri väestöryhmissä Suomessa
- Kansallisten ravitsemussuositusten (2024) perusasioita
- Elintarvikkeiden ravintoarvojen etsimistä Fineli-tietokannasta ja pakkausmerkinnöistä
- Elintarvikkeiden ja ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua
- Yleisimpiä ruokavalioita (mukaan lukien erityisruokavaliot) ja ruokatrendejä sekä niiden yhteyttä ravitsemukseen ja terveyteen (sairauksien riskiin)
- Oman ruokavalion arviointia suhteessa suosituksiin
Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen
Opintojaksolle ei ole esitietovaatimuksia, mutta opintojaksoa suositellaan suoritettavaksi yhtä aikaa opintojakson Kemian perusteet (AT00DD02) kanssa (ellei opiskelijalla ole vastaavaa edeltävää osaamista kemiasta).
Arviointimenetelmät
Ryhmätyön suullinen esitys ja kirjallinen raportti (40 %) ja yksilötyön kirjallinen raportti (60 %).
Arviointiasteikko
1-5
Hylätty (0)
Opintojakson osaamistavoitteet eivät täyty lainkaan tai vain pieneltä osin. Tavoitellussa osaamisessa on huomattavia puutteita.
Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet minimissään hyväksyttävällä tasolla.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelijan osaaminen täyttää opintojakson keskimääräiset osaamistavoitteet.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Opiskelijan osaaminen täyttää erinomaisesti opintojakson osaamistavoitteet.