Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemuksen ja elintarviketuntemuksen perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: AT00DF60

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- nimetä keskeiset ravintoaineet ja kuvata niiden imeytymistä, tehtäviä ja tarvetta
- kuvata keskeisten ravintoaineiden saantia eri elintarvikeryhmistä ja eri väestöryhmissä Suomessa
- kansallisten ravitsemussuositusten (2024) perusasiat
- etsiä elintarvikkeiden ravintoarvoja Fineli-tietokannasta ja pakkausmerkinnöistä sekä tietoihin ja suosituksiin perustuen arvioida yksittäisten elintarvikkeiden ja ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua
- kuvata yleisimmät ruokavaliot (mukaan lukien erityisruokavaliot) ja ruokatrendit sekä arvioida niihin liittyvien ruokavalintojen yhteyttä ravitsemukseen ja terveyteen (sairauksien riskiin)
- arvioida omaa ruokavaliotaan suhteessa suosituksiin

Ilmoittautumisaika

07.05.2025 - 31.08.2025

Ajoitus

01.09.2025 - 19.12.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologia (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

10 - 60

Koulutus
  • Biomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus
Opettaja
  • LAB_virtuaaliopettaja_BET Virtuaaliopettaja (LAB)
  • Antti Knaapila
Opetusryhmät
  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Ryhmät
  • TLTIBET25S
    Biomateriaalien ja elintarviketeknologian koulutus 25S Lahti
Pienryhmät
  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- nimetä keskeiset ravintoaineet ja kuvata niiden imeytymistä, tehtäviä ja tarvetta
- kuvata keskeisten ravintoaineiden saantia eri elintarvikeryhmistä ja eri väestöryhmissä Suomessa
- kansallisten ravitsemussuositusten (2024) perusasiat
- etsiä elintarvikkeiden ravintoarvoja Fineli-tietokannasta ja pakkausmerkinnöistä sekä tietoihin ja suosituksiin perustuen arvioida yksittäisten elintarvikkeiden ja ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua
- kuvata yleisimmät ruokavaliot (mukaan lukien erityisruokavaliot) ja ruokatrendit sekä arvioida niihin liittyvien ruokavalintojen yhteyttä ravitsemukseen ja terveyteen (sairauksien riskiin)
- arvioida omaa ruokavaliotaan suhteessa suosituksiin

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus 1 x 3 h / vko koko syyslukukauden ajan. Lähiopetukseen osallistumisen lisäksi opintojakson suorittaminen edellyttää itsenäistä opiskelua (oppimateriaaleihin ja muihin relevantteihin tietolähteisiin perehtymistä) ja osallistumista ryhmätyön tekoon. Ryhmätyössä perehdytään valitun ravintoaineryhmän (esim. proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoisen vitamiinit, hivenaineet) tehtäviin, tarpeeseen ja saantiin (lähteisiin ja kulutukseen). Yksilötyössä analysoidaan omaa ruokavaliota ja ravintoaineiden saantia suosituksiin verrattuna.

Ajoitus ja läsnäolo

Lähiopetus (luennot ja työpajatyöskentely) koko syyslukukauden ajan (viikot 36–50/2025).

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luennot ja Moodlessa saatavilla olevat materiaalit sekä muu toteutuksen aikana osoitettava materiaali.

Oheismateriaalina: VRN ja THL, 2024. Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024 (saatavilla verkossa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5).

Uusintamahdollisuudet

Tehtäviä (yksilötyö ja ryhmätyö) on mahdollisuus korjata/täydentää hyväksyttävälle tasolle kurssilla ilmoitettavaan ajankohtaan saakka.

Oppimisympäristö

Lähiopetus LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen luokkatiloissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso toteutetaan tasaisesti kuormittavalla aikataululla syyslukukauden aikana. Lähiopetuksen (1 x 3h / vko) lisäksi opintojakso edellyttää osallistumista ryhmätyöskentelyyn ja itsenäistä työskentelyä (oppimateriaaleihin perehtymistä ja ryhmä- ja yksilötyön tekoa) keskimäärin 5-6 h viikossa.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään seuraavia aiheita:
- Keskeisiä ravintoaineita ja niiden imeytymistä, tehtäviä ja tarvetta
- Keskeisten ravintoaineiden saantia eri elintarvikeryhmistä ja eri väestöryhmissä Suomessa
- Kansallisten ravitsemussuositusten (2024) perusasioita
- Elintarvikkeiden ravintoarvojen etsimistä Fineli-tietokannasta ja pakkausmerkinnöistä
- Elintarvikkeiden ja ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua
- Yleisimpiä ruokavalioita (mukaan lukien erityisruokavaliot) ja ruokatrendejä sekä niiden yhteyttä ravitsemukseen ja terveyteen (sairauksien riskiin)
- Oman ruokavalion arviointia suhteessa suosituksiin

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Opintojaksolle ei ole esitietovaatimuksia, mutta opintojaksoa suositellaan suoritettavaksi yhtä aikaa opintojakson Kemian perusteet (AT00DD02) kanssa (ellei opiskelijalla ole vastaavaa edeltävää osaamista kemiasta).

Arviointimenetelmät

Ryhmätyön suullinen esitys ja kirjallinen raportti (40 %) ja yksilötyön kirjallinen raportti (60 %).

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opintojakson osaamistavoitteet eivät täyty lainkaan tai vain pieneltä osin. Tavoitellussa osaamisessa on huomattavia puutteita.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet minimissään hyväksyttävällä tasolla.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijan osaaminen täyttää opintojakson keskimääräiset osaamistavoitteet.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelijan osaaminen täyttää erinomaisesti opintojakson osaamistavoitteet.