Siirry suoraan sisältöön

Ohjelmistorobotti ja tekoälyLaajuus (5 op)

Tunnus: AL00CJ76

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn käsitteet ja niiden arvonluonnin mahdollisuudet
- tunnistaa potentiaalisia kohteita ja laatia suunnitelman valitun kohteen automatisoimiseksi
- käyttää valittuja ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn sovelluksia

Ilmoittautumisaika

01.04.2023

Ajoitus

01.08.2022 - 30.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 100

Koulutus
  • Täydentävä osaaminen, AMK
Opettaja
  • Marianne Viinikainen
  • Liisa Uosukainen
Ryhmät
  • LLABTO22H
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2022, Liiketoimintayksikkö

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn käsitteet ja niiden arvonluonnin mahdollisuudet
- tunnistaa potentiaalisia kohteita ja laatia suunnitelman valitun kohteen automatisoimiseksi
- käyttää valittuja ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn sovelluksia

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly -opintojaksolla tutustutaan ohjelmistorobotiikkaan, tekoälyyn ja niiden hyödyntämiskohteisiin sekä arvonluonnin mahdollisuuksiin.

Opintojakson aluksi opitaan prosessiajattelun, ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn perusteet, jonka jälkeen opitaan robotin työvaiheiden suunnittelua ja ohjelmointia käytännön harjoitusten avulla. Ohjelmistorobotiikan harjoitukset tehdään UiPath StudioX -ohjelmistolla. UiPath on yksi maailman arvostetuimmista ja suosituimmista ohjelmistorobotiikan ohjelmista (Gartner 2021).

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakso on 100 % verkkototeutus. Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä ja kesto 12 viikkoa. Opintojakso alkaa ma 7.3.2022 ja päättyy ti 31.5.2022. Opintojakson osioita voi suorittaa omaan tahtiin. Kaikki osiot ovat jo kurssin alussa näkyvissä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla.

Työelämäyhteistyö

Opintojaksolla käytetään työelämän uusimpia työkaluja.

Uusintamahdollisuudet

Opintojakso etenee tehtävien kautta. Opintojakson tehtävät, osiotentit ja harjoitustyö tulee olla tehtynä ja palautettuna ti 31.5.2022 mennessä. Tämän jälkeen tehtyjä/palautettuja ei oteta huomioon kurssin arvioinnissa. Opintojaksosta ei järjestetä uusintatenttejä.

Oppimisympäristö

Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. Lisäksi käytetään ainakin Microsoft Azure ja Custom Vision pilvipalveluita sekä UiPath StudioX -ohjelmistoa.

Huom! UiPath StudioX ohjelma toimii vain Windows-ympäristössä. Sinulla tulee olla siis Windows-kone, jotta pystyt suorittamaan opintojakson. Jos olet LABin opiskelija ja sinulla on Mac-tietokone, voit käyttää UiPath Studio-ohjelmaa LAB Win10 2D -virtuaalityöasemalla (tämä vaatii LABin käyttäjätunnuksen). Ota tämä huomioon ennen opintojakson aloitusta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä. Työmäärältään opintojakso vastaa 135 tuntia eli noin 3,5 viikon täysimääräistä työskentelyä.

Sisältö

Opintojakso koostuu tutustumisosiosta, teoriaosioista ja käytännön harjoituksista. Eri osiot näkyvät omilla välilehdillään. Jokaisella välilehdellä on osion kuvaus ja suoritusohje. Osiot etenevät tehtävien kautta, jotka linkittyvät toisiinsa. Täyden hyödyn saat, kun teet osiot ja tehtävät numerojärjestyksessä. Aloitat kurssin tutustumisosiosta ja päätät käytännön harjoituksiin. Osiot rakentuvat vaihtelevista tehtävistä esim. luettavat tekstit, videot, keskustelut ja erilaiset oppimistehtävät.

Osiot:
1 Tutustumisosio. Opintojakson ensimmäisessä osiossa pääpaino on tutustumisessa. Opintojaksolla olevat tutustuvat toisiinsa ja opintojakson sisältöön.
2 Prosessien kehittäminen ja automatisointi. Toisessa osiossa tutustutaan prosessiajatteluun sekä prosessien kehittämiseen ja automatisointiin.
3 Ohjelmistorobotiikka. Kolmannessa osiossa tutustutaan tarkemmin ohjelmistorobotiikkaan (Robotic Process Automation).
4 Mitä tekoäly on? Neljännessä osiossa syvennytään tekoälyyn, siihen liittyviin käsitteisiin, teknologioihin ja arvonluontiin.
5 UiPath StudioX käytännössä. Viidennessä osiossa syvennytään käytännön harjoituksiin.
6 Hankeosio. Viimeisessä osiossa tehdään automaatioon ja tekoälyyn liittyvä hanke ryhmässä.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei vaadi edeltäviä opintoja. Jos olet jo suorittanut opintojakson "Ohjelmistorobotiikka käytännössä ja tekoäly", niin tämä kurssi ei enää ole sinulle.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä. Arvioitavissa tehtävissä läpäisyrajana on 50 %. Jotkut tehtävät vaativat opettajan arviointia ja niiden arvioinnissa on pieni viive. Voit seurata omaa edistymistäsi opintojaksolla Edistymisen seuranta -lohkosta Moodlen oikeasta yläkulmasta. Vihreä väri tarkoittaa, että olet suorittanut ko. aktiviteetin.

Kurssin arvosana muodostuu seuraavan asteikon mukaan:

arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteita. Opiskelija ei ymmärrä prosessien kehittämisen, ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn ideaa, eikä osaa käyttää UiPath StudioX -ohjelmistoa. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää prosessien kehittämisen, ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn idean ja hyödyn, sekä osaa käyttää UiPath StudioX -ohjelmistoa. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija osaa automatisoida yksinkertaisen prosessin UiPath StudioX -ohjelmistolla.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää prosessien kehittämisen, ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn idean ja hyödyn, sekä osaa käyttää UiPath StudioX -ohjelmistoa. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija osaa automatisoida prosessin UiPath StudioX -ohjelmistolla.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää prosessien kehittämisen, ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn idean ja hyödyn, sekä osaa käyttää UiPath StudioX -ohjelmistoa. Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti ja osaa automatisoida haastavankin prosessin UiPath StudioX -ohjelmistolla.