Siirry suoraan sisältöön

Näyttelyarkkitehtuuri (5 op)

Toteutuksen tunnus: MI00BS05-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

13.01.2022 - 13.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Muotoiluinstituutti (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Paikat

0 - 20

Koulutus

  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutus
  • Täydentävä osaaminen, AMK

Opettaja

  • Henri Halla-Aho
  • Kaisa Leka

Vastuuopettaja

Anu Akkanen

Opetusryhmät

  • Z2 (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • MLTITO21H
    Täydentävä osaaminen AMK 2021-2022, Muotoiluinstituutti, Lahti
  • MLABTO21H
    Täydentävä osaaminen (AMK) 2021-2022, Muotoiluinstituutti
  • MLTIEX22K
    Saapuvat vaihto-opiskelijat 22K, pitkät vaihdot, muotoilu, Lahti

Pienryhmät

  • Z2

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata näyttelyarkkitehtuurin tavoitteet
- suunnitella näyttelykonseptin ja rakenteet sekä laatia tarvittavat dokumentit
- suunnitella näyttelyn valaistuskonseptin.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus pienryhmissä ja ekskursiot mahdollisuuksien mukaan. Etätoteutus pandemiatilanteen niin vaatiessa. Osa luennoista voidaan toteuttaa etänä zoomin välityksellä.
Näyttelysuunnittelun projektina on toteuttaa Muotoiluinstituutin Degree Show, eli valmistuvien opiskelijoiden kevätnäyttely 2022 kampuksella ja/tai verkossa. Opintojaksolla tehdään paljon työtä suunnitteluohjelmistoja ja pajatiloja hyödyntäen.
Vierailijaluennoitsijat avaavat näyttelysuunnittelun vaatimuksia eri ammattilaisten näkökulmasta.
Opintojakso sisältää paljon ryhmätyötä, muotoiluajattelun ja muotoilun tutkimuksen työkalujen laajaa soveltavaa käyttöä.

Ajoitus ja läsnäolo

Vähintään 80% läsnäolo tunneilla.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson moodlessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Degree Show saattaa tarvita spesifiä osaamista, esimerkiksi valokuvausta, videotuotantoa, nettisivujen rakentamista tai tiedottamista opintojakson opiskelijoista koostuvan näyttelytiimin lisäksi. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan pienemmällä panoksella kohdennetusti, ota yhteyttä opettajiin.

Työelämäyhteistyö

Opiskelijat toteuttavat julkaistavan näyttelyn, johon he hankkivat yhteistyökumppanit ja sponsorit, suunnittelevat, koordinoivat ja tilaavat materiaaleja ja painotuotteita sekä viestivät näyttelystä.

Oppimisympäristö

M19-kampuksen näyttelytilat, mahdolliset museo- ja näyttelyvierailut, digitaaliset oppimisympäristöt.
Suositeltavaa on, että opiskelijat käyvät aktiivisesti itsenäisesti tutustumassa erilaisiin näyttelyihin toteutuksen aikana.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso toteutuu pitkin kevättä 2021 suunnitteluprojektin luonteen vuoksi. Suuri osa aktiivisesta työstä ajoittuu alkutalveen, ja sen jälkeen lähempänä opintojakson loppua ja näyttelyn avautumista. Keskikeväällä on projektin itsenäisen työstämisen aika.
Opintojaksolla toteutetaan laaja näyttelysuunnitteluprojekti. Toteutuspäivien lisäksi se vaatii itsenäistä työtä. Projekti tehdään ryhmätyönä. Aktiivinen osallistuminen ryhmän toimintaan vaaditaan, mutta ryhmä voi vapaasti valita työskentelyajat ja -paikat luentopäivien ulkopuolella.
Osallistuminen presentaatioihin on pakolllista.

Opiskelija voi valita osallistuvansa näyttelysuunnittelun moduuliin 5-15 edestä. Työmäärä suhteutetaan opiskelijan omiin tavoitteisiin.

Sisältö

Tämä opintojakso kuuluu Näyttelysuunnittelun moduuliin. Moduulin kaksi muuta toteutusta ovat:
MI00BS06-3004 Näyttelysuunnittelu ja viestintä
MI00BS07-3004 Kokemuksellinen näyttelysuunnittelu
Opiskelija ymmärtää miten lähestyä väliaikaista tilaa ja esillepanoja, luoda tarinaa ja tunnelmaa näyttelytilassa, sekä hahmottaa kuratoinnin ja tilasuunnittelun merkityksen näyttelykokonaisuudessa.
Opintojakso keskittyy näyttelyarkkitehtuuriin, tilankäyttöön ja rakenteisiin näyttelysuunnittelussa. Näyttelyarkkitehtuuri konseptin luominen ja toteuttaminen on opintojakson päätuote.
Suunnitteluprosessi etenee vaiheittain. Taustoittamisen ja luonnostyön avulla työstetään laaja, viimeistelty konsepti, jonka kanssa valaistussuunnittelu sekä viestinnän ja liikkuvan kuvan konseptit rakentavat yhtenäisen näyttelykokonaisuuden.
Näyttelysuunnittelun periaatteet käydään läpi luentojen ja ryhmäharjoitteiden kautta.
Opiskelija saa työkaluja näyttelyarkkitehtuurin suunnitteluun ja konseptointiin, eritoten tilankäytön, rakenteiden ja materiaalien näkökulmasta.
Opiskelijat kehittävät lisäksi projektihallinnan taitoja, sillä toteutuksen pääprojekti tehdään ryhmätyönä.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Näyttelysuunnittelu on luonteeltaan monialaista työtä. Siitä syystä toivotamme kaikki tervetulleiksi opintojaksolle. Huomaathan, että muotoiluinstituutin opiskelijoilla on etuoikeus toteutukselle ja ensisijaiset paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä koko moduulin valinneille.
Aiempaa kokemusta näyttelysuunnittelusta ei tarvita, mutta perustiedot ja taidot presentaatiotekniikoista ja muotoilu/suunnitteluprosessista ovat tarpeen.

Moduulin muut opintojaksot näyttelysuunnittelu ja viestintä ja kokemuksellinen näyttelysuunnittelu on lukkaroitu samoille päiville, luennot toteutetaan yhteisluentoina. Voit valita osallistuvasi kaikille toteutuksille, mutta huomaa että silloin itsenäisen työn osuus lähipäivien ulkopuolella kasvaa.

Arviointimenetelmät

Arviointi koostuu toteutuksen päätehtävän laadukkaasta lopputuloksesta ja projektin välitavoitteiden saavuttamisesta.
Lisäksi arviointi koostuu aktiivisesta osallistumisesta, ryhmätyöskentelytaidoista, vertaisarvioinnista, prosessin hallinnasta ja näyttelysuunnittelun perusterminologian ja perusperiaatteiden sisäistämisestä ja soveltamisesta.

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole osallistunut opetukseen riittävästi ja/tai ei ole palauttanut opintojakson tehtäviä tai osallistunut ryhmän työskentelyyn.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osaa käyttää näyttelysuunnittelun ammattikäsitteitä ja osaa käyttää konseptisuunnittelun prosessia. Hän osallistuu keskusteluun ja presentoi. Opiskelija ymmärtää ja osaa tuottaa näyttelyarkkitehtuurin perus rakenneratkaisuja.
Hän tunnistaa ja osaa kuvata näyttelyn toimeksiantajan toiminnnallisia, viestinnällisiä ja taiteellisia tavoitteita ja tarpeita.
Hän osaa työskennellä ryhmässä ja ottaa vastuulleen jonkin näyttelysuunnitteluprojektin osa-alueen suunnittelun ja toteutuksen

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija käyttää näyttelysuunnittelun ammattikäsitteitä ja hyödyntää konseptisuunnittelun prosessia luovasti ideoiden ja soveltaen. Hän osallistuu aktiivisesti keskusteluun ryhmässä ja presentoi toimeksiantajalle ideoitaan visuaalisoiden ja sanallistaen. Opiskelija ymmärtää ja osaa tuottaa näyttelyarkkitehtuurin erilaisia rakenteellisia ratkaisuja.
Hän tunnistaa ja osaa arvioida näyttelyn toimeksiantajan toiminnnallisia, viestinnällisiä ja taiteellisia tavoitteita ja tarpeita ja osaa hyödyntää niitä oman suunnittelutyönsä pohjana.
Hän tuo oman näkemyksensä ja osaamisensa ryhmän hyödynnettäväksi ja osaa myös ottaa huomioon muiden suunnittelijoiden ajatukset ja ratkaisut. Hän ottaa vastuulleen näyttelysuunnitteluprojektin osa-alueen suunnittelun toteuttaa sen laadukkaasti

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija käyttää sujuvasti näyttelysuunnittelun ammattikäsitteitä ja teoriaa. Hän hyödyntää konseptisuunnittelun prosessia luovasti ideoiden, soveltaen ja johtaen suunnitteluprosessia.
Hän osallistuu aktiivisesti keskusteluun ryhmässä ja toimeksiantajan kanssa. Hän presentoi toimeksiantajalle luontevasti käyttäen sanallisesti ja visuaalisesti huoliteltuja materiaaleja ja osaa perustella kaikki suunnitteluratkaisut. Opiskelija ymmärtää ja osaa tuottaa näyttelyarkkitehtuurin erilaisia rakenteellisia ratkaisuja monipuolisesti.
Hän kuuntelee, ymmärtää ja osaa muotoilla asiakkaan toiminnnallisia, viestinnällisiä ja visuaalisia tarpeita. Hän havainnoi näyttelyaiheen kulttuurisia ja sosiaalisia näkökulmia ja soveltaa tätä tietoa suunnittelutyönsä pohjana. Hän osaa luoda kokemuksellisen näyttelykokonaisuuden.
Hän aktiivisesti kehittää yhdessä ryhmän kanssa ideoista valmiita konsepteja. Hän luo keskustelukulttuuria, huomioi ryhmän jäsenten vahvuuksia ja ideoita ottaen ne huomioon myös omassa työssään. Hän työskentelee tavoitteellisesti jotta näyttelysuunnitteluprojekti toteutuu laadukkaasti. Hän varmistaa ajankohtaisen ja ilmeeltään yhtenäisen näyttelykonseptin luomisen joka vastaa sekä asiakkaan että näyttelyvieraan tavoitteita.