Siirry suoraan sisältöön

Kokemuksellinen näyttelysuunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: MI00BS07-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.11.2020 - 10.01.2021

Ajoitus

15.01.2021 - 25.06.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

TKI-osuus

5 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Muotoiluinstituutti (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutus
  • Täydentävä osaaminen ja vapaavalintaiset opinnot, AMK

Opettaja

  • Marion Robinson
  • Henri Halla-Aho

Vastuuopettaja

Arto Kutvonen

Opetusryhmät

  • Toteutuksen opetusryhmä 1 (Koko: 24. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • MLTITO20H
    Täydentävä osaaminen AMK 2020-2021, Muotoiluinstituutti, Lahti

Pienryhmät

  • Toteutuksen opetusryhmä 1

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- ymmärtää palvelumuotoilun roolin näyttelyissä
- osaa suunnitella kokemusta palvelevan näyttelykokonaisuuden eri kohdeyleisöille
- osaa kuratoida kokemuksellisen tilan.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Lähiopetus pienryhmissä ja ekskursiot mahdollisuuksien mukaan. Etätoteutus pandemiatilanteen niin vaatiessa. Osa luennoista voidaan toteuttaa etänä zoomin välityksellä.
Näyttelysuunnittelun projektina on toteuttaa Muotoiluinstituutin Degree Show, eli valmistuvien opiskelijoiden kevätnäyttely 2021 kampuksella ja/tai verkossa. Opintojaksokokonaisuudella tehdään paljon työtä suunnitteluohjelmistoja ja pajatiloja hyödyntäen.
Vierailijaluennoitsijat avaavat näyttelysuunnittelun vaatimuksia eri ammattilaisten näkökulmasta.
Opintojakso sisältää paljon ryhmätyötä, muotoiluajattelun ja muotoilun tutkimuksen työkalujen laajaa soveltavaa käyttöä.

Ajoitus ja läsnäolo

Vähintään 80% läsnäolo tunneilla. Opintojakso on ajoitettu koko kevätlukukaudelle.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson moodlesta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Degree Show saattaa tarvita spesifiä osaamista, esimerkiksi valokuvausta, videotuotantoa, nettisivujen rakentamista tai tiedottamista opintojakson opiskelijoista koostuvan näyttelytiimin lisäksi. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan pienemmällä panoksella kohdennetusti, ota yhteyttä opettajiin.

Oppimisympäristö

Kampuksen näyttelytilat ja työskentelytilat, mahdolliset museo- ja näyttelyvierailut, Moodle, Zoom.
Suositeltavaa on, että opiskelijat käyvät aktiivisesti itsenäisesti tutustumassa erilaisiin fyysisiin ja verkkonäyttelyihin toteutuksen aikana.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso ajoittuu koko kevään 2021 ajalle suunnitteluprojektin luonteen vuoksi. Suuri osa aktiivisesta työstä ajoittuu alkutalveen, konseptointiosuutta työstetään tiimeissä keskikeväällä itsenäisesti. Intensiivinen työvaihe jatkuu loppukeväästä jolloin työ tehdään julkaisukelpoiseksi, näyttely rakennetaan verkkoon/fyysiseen näyttelytilaan ja näyttely avautuu.

Opintojaksolla toteutetaan laaja näyttelysuunnitteluprojekti. Toteutuspäivien lisäksi se vaatii itsenäistä työtä. Projekti tehdään ryhmätyönä. Aktiivinen osallistuminen ryhmän toimintaan vaaditaan, mutta ryhmä voi vapaasti valita työskentelyajat ja -paikat luentopäivien ulkopuolella.
Osallistuminen presentaatioihin on pakollista.

Opiskelija voi valita osallistuvansa näyttelysuunnittelun moduuliin 5-15 edestä. Työmäärä suhteutetaan opiskelijan omiin tavoitteisiin.

Sisältö

Näyttelysuunnittelun kokonaisuudessa toteutetaan Muotoiluinstituutin opinnäytenäyttely Degree Show 2021 joka avautuu Design weekillä toukokuun 1. viikolla. Kokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot: MI00BS05-3003 Näyttelyarkkitehtuuri, MI00BS06-3003 Näyttelysuunnittelu ja viestintä sekä MI00BS07-3003 Kokemuksellinen näyttelysuunnittelu. Opiskelija voi osallistua 5-15op laajuisesti ja saa opintopisteet osallistumisen ja projektissa suuntautumisen mukaan. Projektiin sitoutuminen on ensiarvoisen tärkeää.

Opiskelija ymmärtää miten lähestyä väliaikaista tilaa ja esillepanoja syventyen näyttelyn käyttäjäkokemukseen. Hän osaa lähestyä kokemuksellisen kokonaisuuden kuratointia ja hyödyntää palvelumuotoilun keinoja kohdeyleisön näyttelykokemuksen luomisessa.


Kokemuksellisen näyttelysuunnittelun osuus keskittyy palvelumuotoilun ja kuratoinnin rooliin näyttelysuunnittelussa. Eri käyttäjäryhmien tarpeiden kartoittaminen ja tiedosto juontuva käyttäjäkokemuksen muotoilu sekä kuratoriaalisen konseptin luominen ja toteuttaminen on opintojakson päätuote.
Suunnitteluprosessi etenee vaiheittain. Taustoittamisen ja luonnostyön avulla työstetään laaja, viimeistelty konsepti, joka on hyödynnettävissä myös esimerkiksi näyttelyarkkitehtuurin, viestinnän, digitaalisten ratkaisujen ja liikkuvan kuvan tarpeisiin.
Näyttelysuunnittelun periaatteet käydään läpi luentojen ja ryhmäharjoitteiden kautta.
Opiskelija saa työkaluja näyttelykokemuksen kuratointiin suhteessa näyttelyarkkitehtuuriin ja visuaaliseen viestintään sekä kehittää konseptisuunnittelun taitoja.
Opiskelijat kehittävät lisäksi projektihallinnan taitoja, sillä toteutuksen projekti tehdään ryhmätyönä.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Näyttelysuunnittelu on luonteeltaan monialaista työtä. Siitä syystä toivotamme kaikki Muotoiluinstituutin opiskelijat tervetulleiksi opintojaksolle. Myös mahdollisuus osallistua LABin muilta aloilta.
Aiempaa kokemusta näyttelysuunnittelusta ei tarvita, mutta perustiedot ja taidot presentaatiotekniikoista ja muotoilu-/suunnitteluprosessista ovat tarpeen. Soveltuu hyvin myös ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille.
Katso edellisvuoden toteutus instagramista: https://www.instagram.com/mi_degreeshow/

Arviointiasteikko

1-5