Siirry suoraan sisältöön

Automaatio ja tekoäly taloushallinnossa (5 op)

Toteutuksen tunnus: KLI1455-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.11.2020 - 10.01.2021

Ajoitus

12.01.2021 - 19.03.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Verkkokampus, Lahti

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 500

Koulutus

  • Täydentävä osaaminen ja vapaavalintaiset opinnot, AMK

Opettaja

  • Marianne Viinikainen

Opetusryhmät

  • Itsenäinen (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • LLTITO20H
    Täydentävä osaaminen AMK 2020-2021, Liiketoiminta, Lahti

Pienryhmät

  • Itsenäinen

Osaamistavoitteet

Automaatio ja tekoäly taloushallinnossa -opintojaksolla tutustutaan robotiikan ja tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin taloushallinnon alalla.
Sen aikana toteutetaan myös uusien teknologioiden hyödyntämiseen talousalalla keskittyvä hanke ryhmissä.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Automaatio ja tekoäly taloushallinnossa -opintojaksolla tutustutaan robotiikan ja tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin taloushallinnon alalla. Sen aikana toteutetaan myös uusien teknologioiden hyödyntämiseen talousalalla keskittyvä hanke ryhmissä.

Ajoitus ja läsnäolo

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä ja kesto 10 viikkoa. Opintojakso alkaa ti 12.1.2021 ja päättyy pe 19.3.2021. Työmäärältään opintojakso vastaa 135 tuntia eli noin 3,5 viikon täysimääräistä työskentelyä. Opintojakso on 100 % verkkototeutus.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. Opintojakso koostuu tutustumisosiosta (1), teoriaosioista (2 - 7) ja hankeosiosta (8). Lisäksi viimeiseen osioon (9) on koottu opintojakson liittyviä hyödyllisiä linkkejä. Tutustumisosio johdattelee sinut opiskeltavaan aiheeseen, minkä jälkeen aihealueita syvennetään kuudessa teoriaosiossa. Lopuksi teoriaosiot kytkeytyvät kokonaisuudeksi hankeosiossa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla.

Työelämäyhteistyö

Opintojakso toteutetaan yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun, Microsoftin ja Aureoliksen kanssa.

Oppimisympäristö

Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä ja kesto 10 viikkoa. Työmäärältään opintojakso vastaa 135 tuntia eli noin 3,5 viikon täysimääräistä työskentelyä.

Sisältö

Opintojakso koostuu tutustumisosiosta (1), teoriaosioista (2 - 7) ja hankeosiosta (8). Lisäksi viimeiseen osioon (9) on koottu opintojakson liittyviä hyödyllisiä linkkejä. Tutustumisosio johdattelee sinut opiskeltavaan aiheeseen, minkä jälkeen aihealueita syvennetään kuudessa teoriaosiossa. Lopuksi teoriaosiot kytkeytyvät kokonaisuudeksi hankeosiossa.

Tutustumisosio: Opintojakson ensimmäisessä osiossa pääpaino on tutustumisessa. Opintojaksolla olevat tutustuvat toisiinsa ja opintojakson sisältöön.

Teoriaosiot:

2 Mitä tekoäly on? Toisessa osiossa syvennytään tekoälyyn, siihen liittyviin käsitteisiin ja teknologioihin.
3 Datatiede. Opintojakson kolmas osio kohdentuu datatieteeseen (data science). Tutustutaan data-analyytikon työn vaatimuksiin ja analyysimenetelmiin. Lisäksi pureudutaan tekoälyn uhkiin, mahdollisuuksiin ja eettisiin kysymyksiin.
4 Big Data. Opintojakson neljännessä osiossa tutustutaan tarkemmin dataan ja sen muotoihin, tietokantoihin ja tietovarastoihin sekä Big Datan käsitteeseen.
5 Arvoa AI:sta. Viidennessä osiossa tutustutaan miten tekoälystä ja tiedosta luodaan arvoa; Tarkastellaan tiedolla johtamista, tekoälyajan uusia liiketoimintamalleja ja koneoppimista.
6 Automaatio ja tekoäly taloushallinnossa. Kuudennessa osiossa tutustutaan automaation ja tekoälyn hyödyntämiseen taloushallinnossa; Perehdytään automaation ja tekoälyn käyttökohteisiin ja siitä saataviin hyötyihin taloushallinnossa.
7 Ohjelmistorobotiikka. Viimeisessä teoriaosiossa tutustutaan tarkemmin ohjelmistorobotiikkaan (Robotic Process Automation).

Hankeosio: Viimeisessä osiossa tehdään automaatioon ja tekoälyyn liittyvä hanke ryhmässä.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei vaadi edeltäviä opintoja.

Tämä opintojakso ei ole tarkoitettu LAB-ammattkorkeakoulun Lappeenrannan kampuksen laskentatoimen pääaineopiskelijoille vuosikurssista 2018 alkaen. Heille järjestetään erillinen opintojakso aiheesta.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun a) tehdä kaikki opintojakson tehtävät hyväksytysti ja b) saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä. Opintojakson arvosana muodostuu seuraavan asteikon mukaisesti:

arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteiteita. Opiskelija ei ymmärrä hallinnon automaation ja tekoälyn ideaa, eikä sitä, mihin tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaan voi käyttää. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä.

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää hallinnon automaation ja tekoälyn idean ja hyödyn, sekä ymmärtää mihin tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaan voi käyttää. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija tarvitsee tukea tehtävien teossa.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää hallinnon automaation ja tekoälyn idean ja hyödyn, sekä ymmärtää mihin tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaan voi käyttää. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija vaatii vielä vähän tukea tehtävien teossa.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää hallinnon automaation ja tekoälyn idean ja hyödyn, sekä ymmärtää mihin tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaan voi käyttää. Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti.