Siirry suoraan sisältöön

Olut- ja viinitietous (3 op)

Toteutuksen tunnus: AL00CC17-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.11.2020 - 10.01.2021

Ajoitus

04.01.2021 - 09.04.2021

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Etäopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lappeenrannan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

12 - 30

Koulutus

  • Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus

Opettaja

  • Lari-Pekka Ruotsi

Opetusryhmät

  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Verkkoluento 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • HOTRA18R
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus S18, ravintolan liikkeenjohto, Lappeenranta
  • HOTRA18H
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus S18, hotellin liikkeenjohto, Lappeenranta
  • HOTRA19R
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus S19, ravintolan liikkeenjohto, Lappeenranta
  • HOTRA19H
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus S19, hotellin liikkeenjohto, Lappeenranta
  • LLPRHOTRA20S
    Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus 20S Lappeenranta

Pienryhmät

  • Luennot 1
  • Verkkoluento 1

Osaamistavoitteet

Syvennetään viini- ja oluttietoutta siitä mitä opittiin opintojaksolla Anniskelulainsäädäntö ja juomatietous. Perehdytään liikeidean kannalta toimivan ja sopivan viini- ja olutvalikoiman rakentamiseen, hankintaan ja varastointiin. Perehdytään juomien hinnoittelukäytäntöihin ja juomalistan laadintaan. Opetellaan tunnistamaan oluen ja viinin ominaisuuksia aistinvaraisesti sekä sen perusteella kuvailemaan niitä asiakkaille. Opitaan tulkitsemaan viini- ja olutpullojen tuoteselosteita ja etikettejä.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Oppimistavoitteet
Opintojakson tavoitteena on perehdyttää opiskelija erityyppisiin olut- ja viinituotteisiin ja niiden yleisimpiin tarjoilu- ja käyttötapoihin sekä tutustua ko. tuoteisiin pääasiallisena myyntiartikkelina (pub- ja baarimyynti) sekä päätuotetta tukevana myyntiartikkelina. (ruokaravintolamyynti).

Opintojakson jälkeen opiskelija
• ymmärtää niin olut- kuin viinimaailman perusteet: juomatyypit ja –tyylit sekä niihin vaikuttavat tekijät

Sisältö
• Järjestelmällinen eli systemaattinen maistelutekniikka
• Viljelyn ja valmistuksen vaikutus oluen ja viinin makuun
• Tärkeimpien rypälelajikkeiden ja viinialueiden vertaileva tutkiminen
• Eri juomatyypit: puna-, valko-, rosee-, kuohuviinit. Väkevätviinit selä pohja-, pinta- ja vapaan hiivauksen oluet
• Olut- ja viinituotteiden myynninedistäminen

Näyttökokeema opiskelijat järjestävät tunnin kestävän viini- ja olutkoulun henkilökunnalle ja toisille opiskelijoille tiimikohtaisena rastikoulutuksena, mikäli koronarajoitukset tämän sallivat. Mikäli kontaktikoulutusta ei voida järjestää tapahtuma pyritään järjestämään verkkokoulutuksena.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opettajan tunneilla erikseen ilmoittama materiaali sekä Moodlessa olevan verkkomatriaali.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Pitkään alalla työskennelleet sekä itsenäisesti tarvittavan teoriatiedon hankkineet voivat hakea vaihtoehtoista suoritustaapaa, suorittaa kurssi näyttökokeena ohjaten muita kurssilaisia etukäteen sovittuissa sisällöissä ja tehtävissä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op vastaa noin 107 tunnin opiskeluaikaa, josta itsenäisen työn osuus on noin 80 tuntia ja kontakti- ja teoriaopetuksen osuus 27 tuntia.

Arviointimenetelmät

Opintojakso arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0).

Mitä arvioidaan
Oikeaoppinen oluen ja viinin tarjoilu, maistaminen ja maistamisen terminologia
Oluen ja viinin laatuun, varastointiin ja hintaan vaikuttavat tekijät
Olut- ja viinitermistö
Viinialueiden sijainnit ja ominaisuudet

Arviointiasteikko

1-5