Siirry suoraan sisältöön

Liike-elämän matematiikka (3 op)

Toteutuksen tunnus: AL00BX88-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.11.2020 - 10.01.2021

Ajoitus

11.01.2021 - 01.05.2021

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoiminta (LAB)

Toimipiste

Lahden kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 22

Koulutus

  • Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Markku Järvinen

Opetusryhmät

  • Luennot 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • LLTIMATLI20S
    Matkailu- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus 20S Lahti

Pienryhmät

  • Luennot 1

Osaamistavoitteet

Saavuttaa työelämässä tarvittavat matemaattisten ongelmien ratkaisutaidot ja laskutekniikat. Ymmärtää liike-elämän matematiikan sovelluskohteet ja niiden matemaattiset erityispiirteet. Oppia yleisimmät ja siten tärkeimmät aiheet ”hallitaan aina” -tasolle ja muita aiheita suuntautumisalan vaatimalle tasolle.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Liike-elämän matematiikan kurssit ovat tähän asti olleet lähiopetuspainotteisia, jotta jokaista tukea tarvitsevaa on voinut ohjeistaa, lisää matemaattista rohkeutta kaipaavaa kannustaa ja jotta kysyminen on ollut helppoa. Koska korona-aika aiheuttaa rajoitteita niin luokkatilojen täyttömäärille kuin muullekin, Opetus järjestetään ainakin tammi- helmikuussa 2021 verkko-opetuksena.

Tiedostathan, että vaikka yritän luoda käytännöt, joissa ohjeistaminen ja tukeminen on mahdollista, oman vastuunoton merkitys korostuu. Toivonkin kaikilta aktiivisuutta ja sitä, että annetuista aikatauluista pidetään kiinni, vaikka fyysistä läsnäoloa ei vaaditakaan.

KEVÄT 2021
- ennakkotehtävät
- yhteinen osio --> Verkko-opetus
- taustoitukset ja lisämateriaalit --> Moodle
- esimerkit --> Moodlessa ja online-briffauskerroilla Teamsissa
- laskuharjoitukset --> Moodlessa ohjattuina H5P-harjoituksina sekä perinteisemmässä muodossa vinkein.
- "tukiopetus" -->. Siksi kevään 2021 toteutukseen lisätään tukikerta. Tukikertojen määrä on sidoksissa kurssin resurssiin. Tukikertoja haastavimmista aiheista.
- ajantasainen tuki --> Tukena myös WA-ryhmä, jotta apua on saatavissa mahdollisimman ajantasaisesti. Ryhmän hyödyllisyys riippuu ryhmän omasta aktiivisuudesta. Liittyminen ei ole pakollista, vaan tämä on ns. lisäpalvelu, jota saa käyttää.


PAKOLLISTA
- ensimmäisen kerran info --> verkossa
-
- tentti --> Pakollinen edelleen. Toteutustapa on vielä tässä vaiheessa avoin. Aika näyttää, onko toteutus verkossa vai paperitenttinä fyysisellä läsnäololla.

Matematiikassa harjoitusten laskeminen on isossa roolissa oppimista. Kurssilla tarjotaan vinkkejä systemaattiseen ratkaisuprosessiin, mikä helpottaa laskemista.

Ajoitus ja läsnäolo

Kurssi palaa entiselle paikalleen ensimmäisen vuoden kevätlukukaudelle.

Liike-elämän matematiikka -kurssi pyritään ajoittamaan väljästi niin, että opiskelijoilla on mahdollisuus omaksua tietoa. Kurssin kesto noin 12 viikkoa.

Aiempien vuosien tulokset osoittavat, että hyvin usein hylätyn suorituksen takana on osallistumattomuus opetukseen. --> Kannattaa opiskella säännöllisesti sekä tavoitteellisesti ja hyödyntää tarjolla oleva tuki.

Kirjautuminen kurssin Moodleen on välttämätöntä. Säännöllinen opiskelu Moodlen materiaalien avulla on erittäin suositeltavaa.

Tarkemmat tiedot tuntien ajankohista ja paikoista sekä tenteistä: katso TimeEdit
Viikon ensimmäiset tunnit ovat yhteinen Teams.
Jälkimmäiset tunnit ovat tukikerta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Moodleen tulee myös videoita aiheisiin liittyen
Materiaalit ovat saatavissa kirjallisesti muistiinpanoin Moodlessa.
-kirjaa sen soveltuvin osin. Kirjoja (painos 2014?) pitäisi kirjastossa olla paljon. Kirjan aiheista käydään läpi vain osa, joten ostamista en koe järkeväksi.

Jos videot sopivat omaan opiskeluun, niitä kannattaa etsiä netistä. Kurssin resursseja ei kannata käyttää uusien videoiden tekemiseen. Koska kurssin aiheet ovat yleisiä, valmiita videoita löytyy varmasti.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja, koska laskemisen hallinnan osoittamista ei voi korvata. Kurssin pienennetty resurssi ei mahdollista yksilöllisiä suorituspolkuja.

Työelämäyhteistyö

Kurssin aiheet ovat niitä, joita hotelli- ja ravintola-alalla ja toimialan ymmärtämisessä tarvitaan.

Uusintamahdollisuudet

Yksi tentti kurssin lopussa.

Viimeisellä kerralla joko lähiopetuksena tai sitten moodle tentti(materiaalit kiinni)

Kaksi uusintatenttiä, joista toinen on huhti-toukokuussa 2021 ja toinen syyslukukaudella 2021.

Oppimisympäristö

KEVÄT 2021
- opetus verkossa ainakin tammi, helmikuun ajan ehkä koko kevät
- Moodle
- Teams
- WA (vapaaehtoinen, mutta suositeltava)
(TimeEdit)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op kurssi tarkoittaa keskimäärin 80 tuntia opiskelijan työtä. Ohjattu opetus kattaa vain osan opiskelumäärästä, joten itsenäistä harjoittelua vaaditaan. Jos kurssilla olisi 2*2h/vk 12 viikon aikana, itsenäiseen opiskeluun jäisi yhä n. 2,5 vk. Kurssin resuressien pienentämisen (-17 % vrt 2019) takia itsenäisen opiskelun osuus aiemmasta on em. suurempi.

Lähtötaso, opiskelu- ja oppimistekniikat sekä tavoitetaso vaikuttavat todelliseen työmäärään.

KEVÄT 2021
Keväällä 2020 etäopiskeluun yhtäkkisesti joutuneet ovat kertoneet, että etäopiskelutoteutuksessa opiskelusta pois jättäytyminen on helpompaa kuin lähiopetuksessa. Pidäthän siis huolen, että aikataulutat omaa opiskeluasi ja asetat tavoitteita. Jos tarvitset sitä, että opettaja ns. pakottaa opiskelemaan, kerro siitä. Tarkoituksena on, että kaikki suoriutuisivat kurssista. Toteutustapa vaatii aiempaa enemmän opiskelijan omaa aktiivisuutta.

Sisältö

Tavoitteena on: saavuttaa työelämässä tarvittavat matemaattisten ongelmien ratkaisutaidot ja laskutekniikat. Ymmärtää liike-elämän matematiikan sovelluskohteet ja niiden matemaattiset erityispiirteet. Oppia yleisimmät ja siten tärkeimmät aiheet ”hallitaan aina” -tasolle ja muita aiheita suuntautumisalan vaatimalle tasolle.

Koska kurssin varattua resurssia on pienennetty -17 % edelliseen toteuukseen verrattuna, kurssin sisältöjä karsitaan vastaamaan uutta resurssia.

SISÄLTÖ PÄÄAIHEITTAIN
* kertauksena matemaattisen ongelmanratkaisun perusteet: yhtälöiden ja verrannon sanalliset sovellukset, ajattelu (Näitä aiheita on harjoiteltu Perusteet-kurssilla)
* prosenttilaskut ja sen sovelluksena arvonlisävero sekä katetuottolaskenta erityisesti hinnoittelunäkökulmasta
* karsitusti indeksit: miten tulkita toimintaympäristöä
* yksinkertainen korkolasku, painotuksena maksuehdot sekä pienluotot
* Mahdolliset muut hotellipuolen täsmäsovellukset.

Lisätietoja opiskelijalle: mm. edeltävä osaaminen

Ei vaadittuja edeltäviä kursseja. Vapaaehtoinen Matematiikan perusteet -kurssi on toteutettu syksyllä 2021.

Arviointimenetelmät

Tentti.

Mahdolliset lisäpistemahdollisuudet kerrotaan kurssilla / Moodlessa.

OPTIO: Jos kurssin tärkeimpien aiheiden mittaaminen, ns. kynnystehtävät, saadaan palautettua kurssille, kurssin läpäisy vaatii näiden asioiden osaamisen. Aiheet:
* muutosprosentti
* alv: veroton hinta, kun verollinen hinta ja verokanta ovat tiedossa

Arviointiasteikko

1-5

Hylätty (0)

Opiskelija saa hylätyn suorituksen, jos

opiskelija saa tentissä alle puolet pisteistä.

Tyypillisesti opiskelija luottaa liikaa aiempiin taitoihinsa, ei varmista osaamistaan eikä opiskele kurssilla tulevia uusia asioita. Yleensä tällaiseen suoritukseen liittyy vähäinen osallistuminen opetukseen sekä liian vähäinen opiskelumäärä. (vrt 80 h)

Arviointikriteerit: taso 1: (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija on osannut puolet tenttitehtävistä. Osaaminen voi jakautua niin, että opiskelija a) osaa kaikista aiheista jonkin verran, b) osaa tietyt aiheet hyvin, mutta osaa aiheista ei juurilainkaantai c) jotain siltä väliltä. Jos kynnystehtävät saadan verkkototeutukseen, kynnystehtävät osattava.

Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija on saavuttanut 70 % kurssin kokonaispistemäärästä. Kaikkia aihealueita tulee hallita tentissä keskimääräistä paremmin tai osa aiheista pitää osata täysin
Jos kynnystehtävät saadan verkkototeutukseen, kynnystehtävät osattava.

Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)

Opiskelija hallitsee kurssin kaiken tasoiset tehtävät tentissä. Arvosana edellyttää vähintään 90 % kurssin maksimipistemäärästä.
Jos kynnystehtävät saadan verkkototeutukseen, kynnystehtävät osattava.