50% Face-to-face, 50% Distance learning
Please select the curriculum by the start year of studies and orientation line.
50% Face-to-face, 50% Distance learning
Kurssiaineisto:
lainsäädäntö: AOYL ja OYL
Osakeyhtiön varojenkäyttö, Raimo Immonen – Seppo Villa
luku 2 (s. 24-91)
https://verkkokirjahylly-almatalent-fi.ezproxy.saimia.fi/teos/FABBXXBTABHED#kohta:SIS((c4)LLYS((20)/piste:b221
Yritysjärjestelyt, Raimo Immonen, Alma Talent | Helsinki 2018
https://verkkokirjahylly-almatalent-fi.ezproxy.saimia.fi/teos/EAIBEXDTEB#PageNumber-358/kohta:((20)Yritysj((e4)rjestelyt/piste:t1y
Osakeyhtiöoikeuden perusteet, Raimo Immonen – Risto Nuolimaa
Juridica-kirjasarjan 17. teos
https://verkkokirjahylly-almatalent-fi.ezproxy.saimia.fi/teos/CAIBBXXTBBAED#kohta:OSAKEYHTI((d6)OIKEUDEN((20)PERUSTEET((20)
luvut 1-3, 5-7 (not translated)
Luennot ja harjoitukset. Kurssilla on paljon käytännön harjoituksia, oppimistehtäviä sekä tiedonhakutehtäviä. Luennoilla ja vierailevien luennoitsijoiden toimesta annetaan käytännönläheisiä esimerkkeijä eri yhtiömuodoista ja niiden erityiskysymyksistä. (not translated)
Kurssin arvosana muodostuu ryhmässä tehtävistä case/ryhmä/esityksistä
Arvostelussa otetaan huomioon myös soveltavissa caseharjoituksissa/simulaatiossa osoitettu osaaminen (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 04.11.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 35
Kari Hämeenaho
Opiskelijalla tulee olla suoritettuna Yhtiöoikeus-kurssi sekä riittävät valmiudet lain opiskeluun ja juridisten tietolähteiden soveltamiseen. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1 credits
1-5
ei tenttiä (not translated)
Lähiopetus(aloitus luento),
Painopisteenä Moodle, kirjallisuus sekä verkossa tapahtuva opiskelu
Keskeisessä roolissa ovat opiskelijoiden osallistuminen - esim tiedonhaku, esitykset ja ryhmätyöt (not translated)
2.00 op, 80 h (not translated)
Tavoitteena on perehdyttää opiskelija yhtiöoikeuden käytännön-/erityiskysymyksiin. Kurssilla käsitellään OY, OYJ, ASOY:n erityiskysymyksiä. Kurssin sisältö tukee myös muiden yhtiömuotojen, säätiöiden ja yhdistysten toimintaa (AsoikYHD, OSK, ay, ky, yhdistys ja säätiö).
Sisältö:
Yhtiön hallinto
- Yhtiön perustaminen (perustamisasiakirjat, osakassopimuksen laatiminen, rekisteröinti, apporttimenettely)
- Yhtiökokous (kokousmenettely, osallistuminen, päätöksenteko, edustaminen, asiakirjat, tilintarkastajien rooli ja vastuut)
Yhtiöoikeudellisiin vastuisiin liittyvät kysymykset
- Osakkeet (osakkeiden yhtäläisyys ja erilajisuus, osakkeiden tuottama äänivalta, osakkeiden luovutettavuus ja sen rajoitukset, osakkeiden tuottamat oikeudet, osakeluettelo, osakevaihdot)
- Hallitus ja toimitusjohtaja (valinta, tehtävät, päätöksenteko, vastuu, yhtiön edustaminen)
- Yhteisön osakkaan ja jäsenen vastuut
- Asunto-osakeyhtiön hallinnon erityispiirteet (hallituksen ja isännöitsijän vastuunjako)
Konserni
Yhtiön varojen käyttö ja jakaminen (osakeanti, osakepääoman korottaminen, pääomalaina, optiot)
Yhtiörakenteen muuttaminen ja yhtiön purkaminen (sulautuminen, jakautuminen, liiketoimintasiirto, vähemmistöosakkaiden lunastaminen, sukupolvenvaihdos, yritysmuodon muuttaminen, yhtiön purkaminen, myynti ja arvonmääritys)
Varojen vähentyminen, saneeraus, konkurssi (not translated)
Opiskelija tietää periaatetasolla eri yhtiömuotojen hallinto-orgaanien tehtävät.
Opiskelija tuntee yhtiökokouksen valmistelun ja päätöksenteon.
Opiskelija osaa laatia tavanomaisimmat, yritystoiminnassa edellytettävät oikeudelliset asiakirjat (not translated)
Opiskelija tietää yritysmuotojen yleissäädösten lisäksi osakeyhtiölain käytännön kannalta keskeisimpien säännösten sisällön.
Opiskelija tietää osakeyhtiön sisäisten toimijoiden vastuut ja oikeudet.
Opiskelija ymmärtää yhtiön hallinnon jaksottamisen (vuosikello) sekä osaa valmistella yhtiökokouksen ja hallituksen kokouksen tarvittavat asiakirjat. Opiskelija tietää yhtiörakenteen muuttamiseen tarvittavat toimet.
Opiskelija osaa yhtön muutostoimet sekä yrityksen lopettamistoimet (not translated)
Opiskelija tuntee syvällisesti ja laaja-alaisesti osake- ja asunto-osakeyhtiön sekä niihin läheisesti liittyvien säädösten keskeiset sisällöt.
Opiskelija kykenee soveltamaan käytäntöön keskeisimpiä yhtiö-oikeuden lakeja sekä niihin läheisesti liittyviä säädöksiä, myös keskeisiin yritysjärjestelyihin ja yrityksen rahoitukseen liittyviin asiakirjoihin liittyvät asiat. (not translated)
67% Face-to-face, 33% Distance learning
Suojanen, Savolainen, Korte, Vanhanen: Lakiopas (2015), luvut 5 ja 9
muu käsiteltäviin asioihin liittyvä kirjallisuus (verkkokirjat). Kursilla harjoitellaan myös lähdemateriaalin hakemista ja soveltamista oikeustapausten valmistelussa.
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (not translated)
Lähiopetus tai korvaavat tuntiharjoitukset.
Essee ja arvioitavat oppimistehtävät muodostavat arvosanan kurssista. (not translated)
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt ja tuntitehtävät. Arvosana muodostuu arvioitavista esseestä sekä oppimistehtävistä.
Kurssin arviointi:
- Oppimistehtävät 80%
- Essee opettajan kanssa sovittavasta aiheesta 20% (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 40
Kari Hämeenaho
Sopimusoikeus - kurssi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1 credits
1-5
Kurssia ei ole mahdollista suorittaa pelkästään etänä. Poikkeavaista järjestelyistä tulee sopia opettajan kanssa erikseen. (not translated)
Kurssille pyritään saamaan ulkopuoliset luennoitsijat käsittelemään sopimusoikeuden käytännön kysymyksiä sekä asunto-/kiinteistökaupan tilanteita. (not translated)
Ei tenttiä. Arvosana muodostuu arvioitavista tehtävistä, jotka tule palauttaa 13.10.2022.
Mikäli tehtäviä ei palauteta määräaikaan mennessä hyväksytysti, suorittaa opiskelija tentin, jonka perusteella arvosana määräytyy koko kurssin arvosana. Ensimmäinen uusinta 7.12.2022 (laitetentti) toinen uusinta 11.1.2023 (not translated)
Lähiopetus, Moodel, arvioitavien oppimistehtävien omatoiminen tekeminen. (not translated)
3.00 op, 80 h (not translated)
Opintojaksolla käsitellään erilaiset sopimusosapuolia, heidän vastuita ja velvollisuuksia sekä oikeuksia. Kurssilla opetetaan asunto- ja kiinteistökauppa, kauppaedustus, liiketoiminta-, komissio-, konsultti-, osakas-, lisenssi-, sponsori-, jälleenmyynti- ja vakuutussopimus sekä franchising sopimukset sekä käsitellään aiheeseen liittyvä lainsäädäntö. (not translated)
Opiskelijalla on peruskäsitys yritystoiminnan sopimuksista ja niihin liittyvien sopimusriskien tunnistamisen ja hallinnan
Opiskelija osaa laatia osaamissisällön mukaisia yksinkertaisia sopimuksia, joissa yleisimmät sopimuksiin liittyvät riskit on otettu huomioon. Opiskelija löytää lukemistaan sopimuksista keskeisimmät ongelmakohdat. (not translated)
Opiskelijalla on hyvä perusvalmius ja kyky hahmottaa sekä arvioida erilaisten sopimustyyppien merkitystä yritystoiminnassa ja erityisesti niihin liittyvien riskien osalta.
Opiskelija osaa laatia osaamissisällön mukaisia jäsenneltyjä sopimuksia, joissa keskeiset sopimusriskit on otettu huomioon. Opiskelija osaa analysoida sopimuksia ja niiden merkitystä sopijapuolten kannalta sekä soveltaa sopimusoikeuden keskeisiä periaatteita eri sopimustyyppeihin. (not translated)
Opiskelijalla on selkeä käsitys ja kyky hahmottaa, tulkita ja arvioida yritystoiminnan sopimuskokonaisuuksia. Opiskelijalla on hyvä käsitys sopimusoikeudellisista riskeistä ja niiden hallitsemisesta
Opiskelija osaa laatia osaamissisällön mukaisia jäsenneltyjä sopimuksia, joissa sopimusriskit on otettu kattavasti huomioon. Opiskelija osaa itsenäisesti analysoida ja tulkita sopimuksia soveltaen sopimuslainsäädäntöä ja sopimusooikeudellisia periaatteita. (not translated)
Distance learning
Oppimisympäristössä saatavilla oleva materiaali. (not translated)
Harjoitellaan tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan perussovellusten monipuolisempaa käyttöä käytännön harjoitusten avulla. Toteutustapana verkko-opiskelu. Opiskelumateriaali ja harjoitukset ovat saatavilla verkossa, eikä lähiopetuksia ole. Lisätukea kaipaaville tarjotaan vapaaehtoisia klinikoita, joissa saa apua harjoitusten tekemiseen.
HUOM! Tämä opintojakson toteutus on tarkoitettu erityisesti syventäväksi jatkokurssiksi Liiketalouden pakolliselle opintojaksolle AL00CD59 Työvälineosaaminen. Harjoitukset ja aiheet on valittu niin, että toistolta ja päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että opiskelijalla on hyvällä menestyksellä suoritettuna kyseinen opintojakso tai hän omaa muuten hyvät perustaidot toimisto-ohjelmista.
Tällaisia taitoja ovat mm.
- Pitkien asiakirjojen muokkaaminen tyylien avulla
- PowerPointin ja erityisesti sen perustyylinäkymän käyttö
- Taulukkolaskennan yleisimmät funktiot, suurten tietomäärien käsittely, pivot-taulukoinnnin perusteet, kaavioiden laadinta, aikalaskut ja yksinkertaiset ehto- ja hakufunktiot.
Jos opiskelijalla on puutteita näissä taidoissa, ei tälle toteutukselle osallistuminen ole mielekästä, vaan on syytä opiskella taidot aluksi osallistumalla Työvälineosaaminen -opintojaksolle.
HUOM. Tämä opintojakso on sisällöltään yhteneväinen kesäopintoina vuosina 2019 ja 2020 järjestettyjen Toimistosovellusten tehokäyttö toteutusten LI00BI57-3002 ja LI00BI57-3003 kanssa. Jos opiskelijalla on jo suoritus jommasta kummasta näistä toteutuksista, ei tästä kurssista voi valitettavasti saada opintopisteitä (not translated)
- hyväksytysti suoritetut viikkoharjoitukset
- etätentti (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 07.05.2023
21.11.2022 - 15.01.2023
Olli Leppänen
Pakollinen edeltävä osaaminen: Suoritettuna ja hyvin omaksuttuna opintojakso AL00CD59 Työvälineosaaminen
HUOM! Tämä opintojakson toteutus on tarkoitettu erityisesti syventäväksi jatkokurssiksi Liiketalouden pakolliselle opintojaksolle AL00CD59 Työvälineosaaminen. Harjoitukset ja aiheet on valittu niin, että toistolta ja päällekkäisyyksiltä vältyttäsiiin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että opiskelijalla on hyvällä menestyksellä suoritettuna kyseinen opintojakso tai hän omaa muuten hyvät perustaidot toimisto-ohjelmista.
Tällaisia taitoja ovat mm.
- Pitkien asiakirjojen muokkaaminen tyylien avulla
- PowerPointin ja erityisesti sen perustyylinäkymän käyttö
- Taulukkolaskennan yleisimmät funktiot, suurten tietomäärien käsittely, pivot-taulukoinnnin perusteet, kaavioiden laadinta, aikalaskut ja yksinkertaiset ehto- ja hakufunktiot.
Jos opiskelijalla on puutteita näissä taidoissa, ei tälle toteutukselle osallistuminen ole mielekästä, vaan on syytä opiskella taidot aluksi osallistumalla Digitaalinen työvälineosaaminen -opintojaksolle.
Jos opintojaksolle joudutaan suorittamaan ilmoittautumiskarsintaa, tapahtuu se ensisijaisesti opiskelijan AL00CD59-3001 Työvälineosaaminen -opintojakson opintomenestyksen ja opiskelijan opintopistekertymän perusteella.
HUOM. Tämä opintojakso on sisällöltään yhteneväinen kesäopintoina vuosina 2019 ja 2020 järjestettyjen Toimistosovellusten tehokäyttö toteutusten LI00BI57-3002 ja LI00BI57-3003 kanssa. Jos opiskelijalla on jo suoritus jommasta kummasta näistä toteutuksista, ei tästä kurssista voi valitettavasti saada opintopisteitä (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
5 credits
1-5
Ei ole (not translated)
Etätentti tehtävissä opintojakson lopussa määriteltävänä ajankohtana etäoppimisympäristössä. (not translated)
Etäoppimisympäristö (not translated)
Opintojakso kuormittaa tasaisesti keskimäärin 12-20 tuntia viikossa 7 viikon ajan. Kaikki opintojakson tehtävät ovat tehtävissä heti opintojakson alusta alkaen, joten halutessaan opiskelija voi edetä myös tätä minimitahtia nopeammin. (not translated)
Toimisto-ohjelmien harvinaisempien työkalujen hyödyntäminen tehokkaasti erilaisissa sovelluksissa. Pääpaino on taulukkolaskennassa ja sen tehokäytössä. (not translated)
Opiskelija ei kykene määräaikoihin sitoutuneesti näyttämään osaamistaan harjoitustehtävien ja tentin avulla. (not translated)
Opiskelija osaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikanperussovellusten vaativampien toimintojen käytön ja soveltamisen yksinkertaiseen ongelmanratkaisuun. (not translated)
Opiskelija osaa soveltaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikanperussovellusten vaativampia toiminnallisuuksia käytännön ongelmien ratkaisuun. (not translated)
Opiskelija osaa soveltaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan perussovellusten vaativampia toimintoja laajasti ja valita käsiteltävään tehtävään parhaiten sopivat työkalut ja toiminnot. Opiskelija osaa käyttää sovelluksen kehittyneempiä toimintoja tehokkaasti, sujuvasti ja soveltaa tietojaan vaativien käytännön ongelmien ratkaisuun. (not translated)
Face-to-face
Luennot ja moodlessa jaettu materiaali. (not translated)
Luennot ja laaja harjoitustyö.
Opetus toteutetaan osin lähi- ja Zoom-luentoina lukujärjestyksen ja moodlessa ilmoitettavan aikatulun mukaan. (not translated)
Tentti 50% ja harjoitustyö 50%.
Harjoitustyö pitää olla palautettu määräpäivään mennessä. Edellytys hyväksyttyyn arvosanaan.
Harjoitustyön arviointiin vaikuttaa sekä suullinen esitys että kirjallinen raportti. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 05.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
1 - 25
Heikki Sintonen
Yrityksen talouden analysointi (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojakson lopussa tentti, jonka ajankohta on nähtävissä moodlessa.
Ensimmäinen uusintatentti keväällä ja toinen elokuussa 2023 (not translated)
Zoom-luennot ja Moodleympäristö. (not translated)
3 x 27h = 81 h opiskelijan työtä normaali joutuisuudella.
Harjoitustyön laatiminen aloitetaan heti opintojakson alussa, joten siltä osin kuormitus on opiskelijan itse sunniteltavissa. (not translated)
Perinteinen tilinpäätösanalyysi sijoittajan työvälineenä.
Yrityksen taloudellisen kriisin ennustaminen
Virtalaskelmat
Osakesijoittajan tärkeimmät tunnusluvut
Luottoluokitukset ja reittaus
Yrityksen arvonmäärityksestä
Sijoittajaviestinnän hyödyntäminen (not translated)
Opiskelija ei pysty tekemään tilinpäätösanalyysiraporttia.
Opiskelija ei hallitse opintojakson keskeistä käsitteistöä. (not translated)
Opiskelija pystyy autettuna laatimaan yksinkertaisen tilinpäätösanalyysiraportin.
Osaa käyttää perustasolla opintojakson keskeisiä työvälineitä (not translated)
Opiskelija pystyy itsenäisesti laatimaan perustason tilinpäätösanalyysiraportin.
Osaa käyttää opintojaksolla läpikäytyjä työvälineitä. (not translated)
Opiskelija osaa laatia tilinpäätösanalyysiraportin itsenäisesti ja osoittamaan monipuolista tulkintaa ja perusteltuja johtopäätöksiä analyysiin perustuen. Osaa laatia ennusteita analyysiin perustuen.
Osaa hyödyntää opintojakson työkaluja monipuolisesti vaihtuvissa tilanteissa.
Osaa hyödyntää aikaisempia liiketalouden opintoja monipuolisesti analyysin rakentamisessa. (not translated)
Distance learning
Moodle ja opettajan muu osoittama materiaali. (not translated)
Opintojakson tavoitteet
Opiskelija osaa
- ennakoida oman alansa toimintaympäristön muutoksia
- hyödyntää tulevaisuudentutkimuksen kansallisten ja kansainvälisten yhteisöjen tuottamaa materiaalia omalla alallaan
- käyttää tulevaisuudentutkimuksen käsitteistöä ja menetelmiä oman alansa tutkimus- ja kehittämistyössä.
Opintojakso sisältää kaksi toisiaan täydentävää osaa:
* Ennakointi ja tulevaisuuden tutkimuksen menetelmät (3 op), opettaja Kirsi Kallioniemi
* Strateginen johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä (2 op), opettaja Jussi Mozo
Opintojakso toteuteaan kokonaan verkossa. Verkkotapaamisia lukujärjestyksen mukaan kerran viikossa.
Opintojaksot Tulevaisuuksien ennakointi/ Tulevaisuuksien ennakointi ja innovaatiotoiminta ovat sisällöltään identisiä.
Opintojakso alkaa yhteisellä tapaamisella 7.9., jossa ohjeistetaan opintojakson sisältöön ja suorituksiin. Opintojaksolla on verkkoluentoja (4 kpl) ja käytännön ennakointiharjoituksia Tulevaisuuspajoissa. Tulevaisuuspajoissa kokeillaan ja sovelletaan ennkointimenetelmiä caseen. KOE opiskelijajärjestön toiveiden mukaan harjoitukset pidetään lähiopetuksessa lukujärjestyksen mukaan. (not translated)
Opintojakson 3 op osuudessa arvioidaan
* käsitteet
* ennakointiajattelu
* menetelmien soveltaminen
* toimeksiantotehtävän loppuraportti
Opintojakson 2 op osuudessa arvioidaan
* strategisen johtamisen osuuden loppuraportti.
Opintojakson arviointi muodostuu toimeksiantotehtävän raportoinnista, johon sovelletaan tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä (50 %) ja strategisen johtamisen osuuden raportoinnista (50 %). (not translated)
Finnish
07.09.2022 - 15.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 45
Jussi Mozo, Kirsi Kallioniemi
Ei suositella suoritettavaksi ensimmäisenä opiskeluvuonna. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus, Lahti
3 credits
5 credits
1-5
Ei valinnaisia suoritustapoja. (not translated)
Moodle
Teams / Zoom (not translated)
Kurssin laajuus on 5 op, 135 opiskelijan työtä.
Ennakointi ja soveltavat menetelmät 3 op (81 h), verkkoluentoja ja ohjattua työskentelyä 40 h, ryhmässä työskentelyä 20 h ja itsenäistä opiskelua 21 h.
Strateginen johtaminen muuttuvassa tomintaympäristössä 2 op (54 h), aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluun ja raportointiin. (not translated)
Opintojakson sisältö
- Strateginen johtaminen ja ennakointi käsitteinä, ajattelutapana ja käytäntöinä.
- Toimintaympäristön muutosten ennakointi ja niiden soveltaminen tutkimus- ja kehittämistyössä.
- Opintojaksolla käytettäviä menetelmiä: Trendien tunnistaminen, skenaariot ja vaihtoehtoiset tulevaisuuskuvat sekä osa näistä: Lootus-kukka, Tulevaisuuspyörä, PESTEL-analyysi, Tulevaisuustaulukko, ja erilaiset aivoriihimetodit kuten Tulevaisuusverstas, sekä ketterät menetelmät. (not translated)
Opiskelija osaa etsiä tietoa.
Opiskelija osaa soveltaa tietoa.
Opiskelija osaa tunnistaa tulevaisuustiedon muotoja ja sisältöjä yksittäisistä teemoista (not translated)
Opiskelija osaa perustella eri tietolähteiden sopivuutta.
Opiskelija osaa perustella ja arvioida eri työkalujen soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa tulevaisuustietoa omaan alaansa liittyen. (not translated)
Opiskelija osaa arvioida kriittiseseti eri tietolähteiden soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa kriittisesti reflektoida eri työkalujen toimivuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa, jäsentää ja kriittisesti arvioida tulevaisuustietoa osana strategista johtamista. (not translated)
Distance learning
Moodle ja opettajan muu osoittama materiaali. (not translated)
Opintojakson tavoitteet
Opiskelija osaa
- ennakoida oman alansa toimintaympäristön muutoksia
- hyödyntää tulevaisuudentutkimuksen kansallisten ja kansainvälisten yhteisöjen tuottamaa materiaalia omalla alallaan
- käyttää tulevaisuudentutkimuksen käsitteistöä ja menetelmiä oman alansa tutkimus- ja kehittämistyössä.
Opintojakso sisältää kaksi toisiaan täydentävää osaa:
* Ennakointi ja tulevaisuuden tutkimuksen menetelmät (3 op), opettaja Kirsi Kallioniemi
* Strateginen johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä (2 op), opettaja Jussi Mozo
Opintojakso toteuteaan kokonaan verkossa. Verkkotapaamisia lukujärjestyksen mukaan kerran viikossa.
Opintojaksot Tulevaisuuksien ennakointi/ Tulevaisuuksien ennakointi ja innovaatiotoiminta ovat sisällöltään identisiä.
Opintojakso alkaa yhteisellä tapaamisella 7.9., jossa ohjeistetaan opintojakson sisältöön ja suorituksiin. Opintojaksolla on verkkoluentoja (4 kpl) ja käytännön ennakointiharjoituksia Tulevaisuuspajoissa. Tulevaisuuspajoissa kokeillaan ja sovelletaan ennkointimenetelmiä caseen. KOE opiskelijajärjestön toiveiden mukaan harjoitukset siirretään pidettäväksi lähiopetuksessa lukujärjestyksen mukaan. (not translated)
Opintojakson 3 op osuudessa arvioidaan
* käsitteet
* ennakointiajattelu
* menetelmien soveltaminen
* toimeksiantotehtävän loppuraportti
Opintojakson 2 op osuudessa arvioidaan
* strategisen johtamisen osuuden loppuraportti.
Opintojakson arviointi muodostuu toimeksiantotehtävän raportoinnista, johon sovelletaan tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä (50 %) ja strategisen johtamisen osuuden raportoinnista (50 %). (not translated)
Finnish
07.09.2022 - 15.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 45
Jussi Mozo, Kirsi Kallioniemi
Ei suositella suoritettavaksi ensimmäisenä opiskeluvuonna. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus, Lahti
3 credits
5 credits
1-5
Ei valinnaisia suoritustapoja. (not translated)
Moodle
Teams / Zoom (not translated)
Kurssin laajuus on 5 op, 135 opiskelijan työtä.
Ennakointi ja soveltavat menetelmät 3 op (81 h), verkkoluentoja ja ohjattua työskentelyä 40 h, ryhmässä työskentelyä 20 h ja itsenäistä opiskelua 21 h.
Strateginen johtaminen muuttuvassa tomintaympäristössä 2 op (54 h), aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluun ja raportointiin. (not translated)
Opintojakson sisältö
- Strateginen johtaminen ja ennakointi käsitteinä, ajattelutapana ja käytäntöinä.
- Toimintaympäristön muutosten ennakointi ja niiden soveltaminen tutkimus- ja kehittämistyössä.
- Opintojaksolla käytettäviä menetelmiä: Trendien tunnistaminen, skenaariot ja vaihtoehtoiset tulevaisuuskuvat sekä osa näistä: Lootus-kukka, Tulevaisuuspyörä, PESTEL-analyysi, Tulevaisuustaulukko, ja erilaiset aivoriihimetodit kuten Tulevaisuusverstas, sekä ketterät menetelmät. (not translated)
Opiskelija osaa etsiä tietoa.
Opiskelija osaa soveltaa tietoa.
Opiskelija osaa tunnistaa tulevaisuustiedon muotoja ja sisältöjä yksittäisistä teemoista. (not translated)
Opiskelija osaa perustella eri tietolähteiden sopivuutta.
Opiskelija osaa perustella ja arvioida eri työkalujen soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa tulevaisuustietoa omaan alaansa liittyen. (not translated)
Opiskelija osaa arvioida kriittiseseti eri tietolähteiden soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa kriittisesti reflektoida eri työkalujen toimivuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa, jäsentää ja kriittisesti arvioida tulevaisuustietoa osana strategista johtamista. (not translated)
40% Face-to-face, 60% Distance learning
Moodle ja opettajan muu osoittama materiaali. (not translated)
Opintojakson tavoitteet
Opiskelija osaa
- ennakoida oman alansa toimintaympäristön muutoksia
- hyödyntää tulevaisuudentutkimuksen kansallisten ja kansainvälisten yhteisöjen tuottamaa materiaalia omalla alallaan
- käyttää tulevaisuudentutkimuksen käsitteistöä ja menetelmiä oman alansa tutkimus- ja kehittämistyössä.
Opintojakso sisältää kaksi toisiaan täydentävää osaa:
* Ennakointi ja tulevaisuuden tutkimuksen menetelmät (3 op), opettaja Kirsi Kallioniemi
* Strateginen johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä (2 op), opettaja Jussi Mozo
Opintojakso toteuteaan osittain verkossa. Tapaamisia lukujärjestyksen mukaan kerran viikossa.
Opintojakso alkaa yhteisellä tapaamisella 11.1., jossa ohjeistetaan opintojakson sisältöön ja suorituksiin. Opintojaksolla on verkkoluentoja (4 kpl) ja käytännön ennakointiharjoituksia Tulevaisuuspajoissa (5 kpl). Tulevaisuuspajoissa kokeillaan ja sovelletaan ennakointimenetelmiä toimeksiantoon. (not translated)
Opintojakson 3 op osuudessa arvioidaan
* käsitteet
* ennakointiajattelu
* menetelmien soveltaminen
* toimeksiantotehtävän loppuraportti
Opintojakson 2 op osuudessa arvioidaan
* strategisen johtamisen osuuden loppuraportti.
Opintojakson arviointi muodostuu toimeksiantotehtävän raportoinnista, johon sovelletaan tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä (50 %) ja strategisen johtamisen osuuden raportoinnista (50 %). (not translated)
Finnish
11.01.2023 - 15.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
1 - 90
Jussi Mozo, Kirsi Kallioniemi
Ei suositella suoritettavaksi ensimmäisenä opiskeluvuonna. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
3 credits
3 credits
1-5
Moodle
Teams / Zoom (not translated)
Kurssin laajuus on 5 op, 135 opiskelijan työtä.
Ennakointi ja soveltavat menetelmät 3 op (81 h), verkkoluentoja ja ohjattua työskentelyä 40 h, ryhmässä työskentelyä 20 h ja itsenäistä opiskelua 21 h.
Strateginen johtaminen muuttuvassa tomintaympäristössä 2 op (54 h), aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluun ja raportointiin. (not translated)
Opintojakson sisältö
- Strateginen johtaminen ja ennakointi käsitteinä, ajattelutapana ja käytäntöinä.
- Toimintaympäristön muutosten ennakointi ja niiden soveltaminen tutkimus- ja kehittämistyössä.
- Opintojaksolla käytettäviä menetelmiä: Trendien tunnistaminen, skenaariot ja vaihtoehtoiset tulevaisuuskuvat sekä osa näistä: Lootus-kukka, Tulevaisuuspyörä, PESTEL-analyysi, Tulevaisuustaulukko, ja erilaiset aivoriihimetodit kuten Tulevaisuusverstas, sekä ketterät menetelmät. (not translated)
Opiskelija osaa etsiä tietoa.
Opiskelija osaa soveltaa tietoa.
Opiskelija osaa tunnistaa tulevaisuustiedon muotoja ja sisältöjä yksittäisistä teemoista. (not translated)
Opiskelija osaa perustella eri tietolähteiden sopivuutta.
Opiskelija osaa perustella ja arvioida eri työkalujen soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa tulevaisuustietoa omaan alaansa liittyen. (not translated)
Opiskelija osaa arvioida kriittiseseti eri tietolähteiden soveltuvuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa kriittisesti reflektoida eri työkalujen toimivuutta eri tilanteissa.
Opiskelija osaa tuottaa, jäsentää ja kriittisesti arvioida tulevaisuustietoa osana strategista johtamista. (not translated)
Face-to-face
Tilintarkastukseen liittyvät lähteet. (not translated)
Opintojakso luennoidaan keväällä 2023 monimuotototeutuksella.
Tunnit ovat lähitunteina sekä etätunteina.
Luentoja on 18 tuntia, joiden aikana käydään läpi teemaan liittyvä teoria. (not translated)
Opintojaksolla suoritetut pakolliset harjoitustyöt sekä osallistumien harjoitustöiden purkutilaisuuksiin.
Harjoitustyöt arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty sekä 0-5 asteikolla. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 23.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Teija Launiainen
Laskentatatoimen suuntatutumisvaihtoehdon pakolliset opinnot. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojaksolla vierailee tilintarkastusalan ammattilaisia. (not translated)
Opintojakso arvioidaan harjoitustöiden sekä osallistumisen perusteella. (not translated)
Kampus (not translated)
Opintojakson laajuus on 3 opintopistettä, joka tarkoittaa 80 tuntia opiskelijan työtä.
Opintojaksolla on 18 lähiopetustuntia. (not translated)
Tavoite:
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa tilintarkastuksen voimassaolevien lakien, asetusten ja erilaisten standardien ohjeiden mukaan. Hän osaa laatia tarvittavat raportit sekä dokumentoida suoritetut tilintarkastukset.
Opiskelija osaa ottaa huomioon erilaisten yhteisöjen vaatimukset tilintarkastusta suorittaessaan.
Sisältö
Tilintarkastusta koskevat säädökset ja ohjeet, tilintarkastuksen suunnittelu ja dokumentointi. Pienen tilintarkastusvelvollisen tilintarkastus, osakeyhtiön tilintarkastus, asunto-osakeyhtiön tilintarkastus, yhdistyksen tilintarkastus (not translated)
Opiskelija ei suorittanut hyväksytysti vaadittavia tehtäviä. (not translated)
Opiskelija tuntee tilintarkastusprosessin.
Opiskelija tietää tilintarkastussuunnittelun merkityksen, osaa etsiä tilintarkastuksessa olennaisia virheitä ja puutteita sekä osaa laatia lain ja ohjeiden mukaiset raportit. (not translated)
Opiskelija tuntee tilintarkastusprosessin sekä osaa laatia tilintarkastussuunnitelman, toteuttaa tilintarkastuksen sekä dokumentoida aineiston. Opiskelija osaa itsenäisesti etsiä tietoa ja soveltaa tärkeimpiä lakeja, asetuksia ja ohjeita tilintarkastusharjoituksissaan.
Opiskelija osaa laatia lain ja ohjeiden mukaiset tilintarkastusraportit. (not translated)
Opiskelija tuntee tilintarkastusprosessin sekä osaa laatia tilintarkastussuunnitelman, toteuttaa tilintarkastuksen sekä dokumentoida aineiston. Opiskelija osaa itsenäisesti etsiä tietoa.
Opiskelija tuntee hyvin kirjanpitoon, verotukseen ja yhtiölainsäädäntöön liittyvät lait, asetukset ja muut ohjeet sekä osaa soveltaa niitä.
Opiskelija osaa laatia lain ja ohjeiden mukaiset tilintarkastusraportit. (not translated)
Distance learning
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojaksolla on verkkoluentoja, itsenäistä opiskelua ja tehtäviä. (not translated)
Opintojakso etenee tehtävien kautta. Kaikki tehtävät tulee tehdä hyväksytysti. Jokaisen osion lopuksi on osiotentti (pl. työvälineosiot). Osiotentin voi tehdä vain kerran, eikä sitä voi uusia. Jokainen osiotentti 12,5 pisteen arvoisia. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä (8 osiota kertaa 12,5 pistettä). Opintojakson tehtävät ja osiotentit tulevat olla tehtynä ja palautettuna pe 24.3.2023 mennessä. Tämän jälkeen tehtyjä/palautettuja ei oteta huomioon kurssin arvioinnissa.
Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun a) tehdä kaikki opintojakson tehtävät hyväksytysti ja b) saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä. Opintojakson arvosana muodostuu seuraavan asteikon mukaisesti:
arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 24.03.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
20 - 50
Jaani Väisänen, Marianne Viinikainen
Tämä 3 op. toteutus on tarkoitettu vain Lappeenrannan taloushallinnon suuntautumisen 3. vuoden opiskelijoille. Kaikki muut aiheesta kiinnostuneet ilmoittautuvat 5 op. toteutukseen eli AL00C189-3001 BI, analytiikka ja raportointi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
3 credits
1-5
Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla. (not translated)
Opintojaksolla käytetään työelämän uusimpia työkaluja. (not translated)
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojakson laajuus on 3 opintopistettä ja kesto 11 viikkoa. Työmäärältään opintojakso vastaa 80 tuntia eli noin kahden viikon täysimääräistä työskentelyä. (not translated)
Opiskelija tutustuu liiketoimintatiedon hallintaan eli Business Intelligence -käsitteeseen. Opiskelija ymmärtää, mitä analytiikka ja tiedon visualisointi tarkoittavat sekä miten analytiikka linkittyy taloushallintoalan kehitykseen. Opintojaksolla pohditaan myös, miten analytiikalla luodaan asiakasarvoa. Opintojaksolla tutustutaan dataan ja sen muotoihin, tietokantoihin ja tietovarastoihin sekä Big Datan käsitteeseen. Lisäksi tutustutaan datatieteeseen ja data-analyytikon työn vaatimuksiin ja analyysimenetelmiin. Opiskelija ymmärtää, miten digitalisoituvaa tietoa hyödynnetään liiketoiminnassa ja millaisia analytiikan hyödyntämismahdollisuuksia on tällä hetkellä olemassa. Opintojakson aikana opiskelija oppii hyödyntämään edistyksellisiä työkaluja datan analysoinnissa, ennustamisessa ja johdon raportoinnissa. (not translated)
Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteiteita. Opiskelija ei ymmärrä liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin ideaa, eikä sitä, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä. (not translated)
Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija tarvitsee tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Lisäksi opiskelija hallitsee datan visualisointiohjelmiston käytön perusteet. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija vaatii vielä vähän tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Lisäksi opiskelija hallitsee datan visualisointiohjelmiston käytön perusteet ja osaa hyödyntää ohjelmistoa käytännön tilanteissa. Osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti. (not translated)
Distance learning
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojaksolla on verkkoluentoja, itsenäistä opiskelua ja tehtäviä. (not translated)
Opintojakso etenee tehtävien kautta. Kaikki tehtävät tulee tehdä hyväksytysti. Jokaisen osion lopuksi on osiotentti (pl. työvälineosiot). Osiotentin voi tehdä vain kerran, eikä sitä voi uusia. Jokainen osiotentti 12,5 pisteen arvoisia. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä (8 osiota kertaa 12,5 pistettä). Opintojakson tehtävät ja osiotentit tulevat olla tehtynä ja palautettuna 31.3.2023 mennessä. Tämän jälkeen tehtyjä/palautettuja ei oteta huomioon kurssin arvioinnissa.
Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun a) tehdä kaikki opintojakson tehtävät hyväksytysti ja b) saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä. Opintojakson arvosana muodostuu seuraavan asteikon mukaisesti:
arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 31.03.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
20 - 50
Jaani Väisänen, Marianne Viinikainen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
5 credits
1-5
Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla. (not translated)
Opintojaksolla käytetään työelämän uusimpia työkaluja. (not translated)
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä ja kesto 12 viikkoa. Työmäärältään opintojakso vastaa 135 tuntia eli noin viiden viikon täysimääräistä työskentelyä. (not translated)
Opiskelija tutustuu liiketoimintatiedon hallintaan eli Business Intelligence -käsitteeseen. Opiskelija ymmärtää, mitä analytiikka ja tiedon visualisointi tarkoittavat. Opintojaksolla tutustutaan dataan ja sen muotoihin, tietokantoihin ja tietovarastoihin sekä Big Datan käsitteeseen. Lisäksi tutustutaan datatieteeseen ja data-analyytikon työn vaatimuksiin ja analyysimenetelmiin. Opiskelija ymmärtää, miten digitalisoituvaa tietoa hyödynnetään liiketoiminnassa ja millaisia analytiikan hyödyntämismahdollisuuksia on tällä hetkellä olemassa. Opintojaksolla pohditaan myös, miten analytiikalla luodaan asiakasarvoa. Opintojakson aikana opiskelija oppii hyödyntämään edistyksellisiä työkaluja datan analysoinnissa, ennustamisessa ja johdon raportoinnissa. (not translated)
Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteiteita. Opiskelija ei ymmärrä liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin ideaa, eikä sitä, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä. (not translated)
Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija tarvitsee tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Lisäksi opiskelija hallitsee datan visualisointiohjelmiston käytön perusteet. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija vaatii vielä vähän tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää liiketoimintatiedon hallinnan, analytiikan ja tiedon visualisoinnin idean, sekä ymmärtää, mihin näitä osa-alueita, menetelmiä ja työkaluja voi käyttää. Lisäksi opiskelija hallitsee datan visualisointiohjelmiston käytön perusteet ja osaa hyödyntää ohjelmistoa käytännön tilanteissa. Osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti. (not translated)
Face-to-face
Juridiikan perusteet:
Kurssimateriaalina luennoilla jaettava materiaali, osia kirjoista Lakiopas: Juridiikan perusteet, Suojanen ym. ja Yritysjuridiikka. Kyläkallio. kirjana tai verkkokirjana.
Yhtiöoikeus:
Kalevi Suojanen – Hanna Savolainen – Atte Korte – Pekka Vanhanen, Lakiopas (KS-kustannus Oy, 2015), sivut 119–239
Pauli Koski – Matti J. Sillanpää: Yhtiöoikeus, luvut 3-11 (huom myös luku 3.)
kirja löytyy sähköisessä muodossa Lappeenrannnan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun kirjaston Saimia Finna – palvelusta, Alma Talent Fokus – tietokannasta
Jos sinulla on jonkin muun ammattikorkeakoulun kirjaston käyttöoikeus, tarkista löytyykö sieltä tätä tietokantaa
Osakeyhtiölaki (624/2006)
Opettajan Moodlessa jakama materiaali (not translated)
Kurssi muodostuu kahdesta osasta:
1) Juridiikan perusteet. Tämä osio toteutetaan luento-opetuksena. Opetusta täydennetään harjoituksilla. Ryhmätehtävä kuuluu juridiikan perusteiden osion kurssin suorittamisvaatimuksia.
Juridiikan perusteiden osion tavoitteena on tutustuttaa opiskelija Suomen oikeusjärjestelmän peruskäsitteisiin, oikeussuhteisiin, kuten sopimuksiin ja oikeussubjekteihin, kuten eri oikeushenkilöiden muotoihin. Lisäksi tutustutaan kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden perusteisiin.
2) Yhtiöoikeus. Tämä osio alkaa verkkoluennoilla, jonka jälkeen opiskelija suorittaa osion aineistoon perehtyen. Opiskelijan tulee suorittaa osaamistehtävät ja välikokeet päästäkseen suorittamaan lopputenttiä (not translated)
Hyväksytysti suoritettu oppimistehtävät ja välikokeet. Kurssin arvosana muodostuu loppukokeiden painotetusta keskiarvosta. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Jarmo Kemppinen, Kari Hämeenaho
tekniset vaatimukset:Tietokone ja headset (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Osio I
Juridiikan perusteiden osion verkkotentti viikolla 42.
Uusintatentit yleisinä tenttipäivinä 14.1.2022 ja 11.2.2022
Osio II
Oppimistehtävät tulee tehdä 17.11 mennessä.
Yhtiöoikeuden osion verkkotentin viikolla tulee suorittaa 13.12 mennessä. (tentti aukeaa salasanalla, joka ilmoitetaan työtilassa kun opinnot ovat edenneet siihen asti. Opiskelija voi suorittaa tentin kolme (3) kertaa.) (not translated)
Painopisteenä Moodel, kirjallisuus, luento-opetus sekä sekä verkossa tapahtuva opiskelu ja tehtävät (not translated)
5.00 op (not translated)
Juridiikan perusteiden osiossa käydään läpi keskeiset oikeusjärjestelmät, kansainvälisten sopimusten merkitys ja EU-oikeuden peruskäsitteitä, oikeustoimilain keskeiset käsitteet, kuten tarjous ja sen sitovuus, sopimuksen syntyminen ja pätevyys, valtuutus ja muu edustus, yksityishenkilöiden ja oikeushenkilöiden oikeudet ja vastuut, oikeushenkilöiden muodot sekä kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden keskeiset periaatteet.
Yhtiöoikeuden osiossa tavoitteena on perehdyttää opiskelija yhtiöoikeuden kysymyksiin ja antaa hänelle valmiuksia ymmärtää henkilö- ja osakeyhtiöihin sekä osuuskuntiin liittyviä oikeudellisia vastuu- ja valtakysymyksiä. Kurssin jälkeen sinulla on hyvä kuva eri yhtiömuodoista sekä valmiudet perustaa haluamasi yhtiömuoto tai toimia elinkeinonharjoittajana.
Sisältö: Elinkeinon harjoittaminen, osuuskunta, osakeyhtiö ja henkilöyhtiöt (not translated)
Opiskelija ei tunne juridisia määritelmiä, oikeusjärjestelmää tai yhtiömuotoihin liittyvää keskeistä säätelyä hyväksyttävällä tavalla (not translated)
Opiskelijalla on peruskäsitys Suomen oikeusjärjestelmästä, oikeussuhteista, kuluttajansuojan, vahingonkorvausoikeuden perusteista ja eri yhtiömuodoista
Taidot: Opiskelija osaa käyttää sähköisiä oikeudellisia tietojärjestelmiä ja etsiä niistä lainsäädäntöön, hallituksen esityksiin, oikeuskäytäntöön liittyviä tietoja ja erottaa eri yhtiömuodot toisistaan.
Opiskelija tietää periaatetasolla eri yritysmuotojen lainsäädäntöön perustuvat ominaisluonteet ja niiden keskinäiset erot.
Opiskelija osaa käytännössä hoitaa yrityksen perustamistoimet sekä yritysmuotojen muutosten edellyttämät toimet. ja osaa laatia tavanomaisimmat, yritystoiminnassa edellytettävät oikeudelliset asiakirjat (not translated)
Opiskelijalla on hyvä perusvalmius hahmottaa ja arvioida Suomen oikeusjärjestelmän perusteita, oikeussuhteita, kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden perusteista.
Taidot: Opiskelija osaa käyttää hyvin sähköisiä oikeudellisia tietojärjestelmiä ja etsiä niistä lainsäädäntöön, hallituksen esityksiin, oikeuskäytäntöön liittyviä tietoja ja tuntee eri yhtiömuotojen juridisen vaatimukset..
Opiskelija tietää yritysmuotojen yleissäädösten lisäksi osakeyhtiölain käytännön kannalta keskeisimpien säännösten sisällön.
Opiskelija osaa hoitaa rutiininomaiset yrityksen perustamistoimet ja yritysmuodon muutostoimet sekä yrityksen lopettamistoimet ja osaa soveltaa laaja-alaisesti osake-yhtiölain perustamisasiakirjoja koskevia säännöksiä. (not translated)
Opiskelijalla on selkeä käsitys ja kyky hahmottaa, tulkita ja arvioida Suomen oikeusjärjestelmää, oikeussuhteita, kuluttajansuojan ja vahingonkorvausoikeuden perusteista sekä tulkintakäytäntöä ja niihin liittyviä ennakkopäätöksiä.
Taidot: Opiskelija kykenee taidokkaasti käyttämään hyvin sähköisiä oikeudellisia tietojärjestelmiä ja etsiä niistä lainsäädäntöön, hallituksen esityksiin ja oikeuskäytäntöön liittyviä tietojaja tuntee hyvin eri yhtiömuotojen juridisen vaatimukset..
Opiskelija tuntee syvällisesti ja laaja-alaisesti elinkeino- ja yhtiöoikeuden sekä niihin läheisesti liittyvien säädösten keskeiset sisällöt ja myös keskeisimmät yritysjärjestelyjä koskevat säännökset.
Opiskelija kykenee soveltamaan käytäntöön keskeisimpiä elinkeino- ja yhtiö-oikeuden lakeja sekä niihin läheisesti liittyviä säädöksiä, myös keskeisiin yritysjärjestelyihin ja yrityksen rahoitukseen liittyviin asiakirjoihin liittyvät asiat. (not translated)
Face-to-face
Soile Tomperi: Käytännön kirjanpitotaito ja harjoituskirja (not translated)
Opintojakso toteutetaan lähiopetuksena.
Viikot 2 - 5 toteutus yhtenä ryhmänä.
Viikosta 6 eteenpäin ryhmätunnit erikseen ryhmille:
Ryhmä 1: LLPRLII22SL
Ryhmä 2: LLPRLII22SM, LLPRLII22SJ, LLPRIT22S
Opetusmenetelmät: luennot, harjoitukset, taloushallinto-ohjelman käyttö
Opintojaksolla hyödynnetään Netvisor-taloushallinto-ohjelmaa. (not translated)
Opinjakso sisältää tentin, jonka painoarvo kokonaisarvioinnissa on 60% (Tentistä saatava väh. arvosana 1)
Itsenäisen taloushallinto-ohjelmalla tehtävän harjoitustyön, jonka painoarvo kokonaisarvioinnissa on 30% (Harjoitustyöstä saatava väh. arvosana 1)
Oppimista tukevat moodletentit, joiden painoarvo kokonaisarvioinnissa on 10% (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 09.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Teija Launiainen
Opintojakso soveltuu hyvin täydentäviksi opinnoiksi tradenomin-tutkintoon:
Taloushallinto 5op
Kirjanpidon perusteet (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojakson uusinnat:
Molemmat uusinnat syksyllä 2023 (not translated)
Opintojakson laajuus 3 op.
Opiskelijan kuormitus 80 h, joista lähitunteina luennoidaan 35 h.
Lisäksi tentti viikolla 14 (3h) (not translated)
Taloushallinto-ohjelman käyttöönotto (Netvisor)
Kirjanpidon yksityiskohtia (alennukset, rahdit, luottotappiot)
Palkkakirjaukset
Yritysmuotojen erot kirjanpidossa
Tilinpäätöstaulukko (not translated)
Opiskelija ei ole saanut hyväksyttyä tenttisuoritusta.
Opiskelija ei suorittanut itsenäistä tehtävää arvosanalla 1. (not translated)
Opiskelija osaa kirjata kirjanpitoon alennuksia, rahteja, luottotappiota. Opiskelija osaa arvonlisäveron käsittelyn.
Opiskelija tunnistaa eri yritysmuotoihin liittyviä eroja
Opiskelija osaa palkkakirjausten pääperiaatteet
Opiskelija osaa käyttää taloushallinto-ohjelmaa ja on tehnyt hyväksytyn harjoitustyön. (not translated)
Opiskelija hallitsee hyvin kirjanpitoon liityvät yksityiskohdat ja hallitsee taloushallinto-ohjelman.
Opiskelija osaa käsitellä eri yritysmuotoihin liittyviä yksityiskohtia (not translated)
Opiskelija hallitsee kirjanpidon prosessin ja käytännön toteutuksen kokonaisuudessaan. (not translated)
Face-to-face
Moodlen materiaalit ja ensimmäisillä oppitunneilla ilmoitettava oheismateriaali. (not translated)
Luennot ja harjoitukset. (not translated)
Tentti ja harjoitustyö (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 23.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 35
Saara Heikkonen
Edeltävät opinnot: Kirjanpidon perusteet, Kirjanpito ja tuloslaskenta, Organisaation kannattavuusajattelu (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Kurssitentti viimeisillä oppitunneilla ja uusinnat myöhemmn ilmoitettavina rästitenttipäivinä valvotusti. (not translated)
Kampuksen luokkatilat ja Moodle (not translated)
Opiskelijan osallistuminen lähiopetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn vastaa 81 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Budjetointijärjestelmät, osa- ja pääbudjetit, tarkkailulaskelmat; kassabudjetointi ja päivittäinen maksuvalmiuden suunnittelu. (not translated)
Opiskelija tuntee keskeiset budjetoinnin ja talouden suunnittelun käsitteet ja osaa yksittäisiä vaiheita budjettien laadinnassa. (not translated)
Opiskelija tuntee keskeiset budjetoinnin ja talouden suunnittelun käsitteet, ymmärtää niiden käyttötarkoituksen ja hallitsee keskeiset asiat budjettien laadinnassa. (not translated)
Opiskelija tuntee budjetoinnin ja talouden suunnittelun käsitteet, ymmärtää niiden käyttötarkoituksen, hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä budjettien laadinnassa. (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat opettajan, vierailevien luennoitsijoiden ja opiskelijoiden toteuttamat materiaalit istuntoja varten. (not translated)
Toteutustapana on yhteisten oppimisistuntojen pitäminen, jossa esitetään ja jaetaan dialogimuodossa markkinoinnin ammattitaitoon liittyviä sisältöjä. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla hyväksytty/hylätty. Kurssin hyväksytty merkintä edellyttää läsnäoloa 135 tunnin verran. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 07.09.2022
Sampo Kokkonen, Derek Mitchell
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
Approved/Failed
Oppimisympäristö on dialogitila, jossa tiedon jakaminen ja vastaanotto on mahdollisimman tehokasta ja vuorovaikutteista (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kurssi suoritetaan läsnäolotuntien mukaan kurssin laajuuden mukaisesti (not translated)
Sisältönä on markkinoinnin ammattiteemat projektien, ryhmän ja henkilökohtaisten oppimistavoitteiden mukaisesti (not translated)
Aktiivinen osallistuminen treeneihin (not translated)
Face-to-face
Luennot tapahtuvat verkossa Zoom:in kautta. Viikot, jolloin ei ole luentoja, opiskelijoilla on projekti, joka hoidetaan ryhmissä (max 5 opiskelijaa). (not translated)
Arviointi jakautuu kahteen osaan:
- Projekteihin liittyen opiskelijat pitävät esityksiä kurssin aikana
- Luentoihin liittyen opiskelijoilla on online tentti
Arviointi jakautuu tasaisesti, eli esitys on 50% ja tentti on 50% koko arvioinnista. Osallistuminen projektiin ja tenttiin on pakollista ja opiskelijoiden on päästävä molemmista osioista läpi. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Jonathan Bradshaw
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
Luennot tapahtuvat verkossa Zoom:in kautta. (not translated)
Online tentti – Arvosana 50% - 59%
Projekti – Opiskelijat tunnistavat päävaiheet eli miten osakeyhtiö perustetaan, miten sitä johdetaan ja miten se lakkautetaan lain näkökulmasta. Jotkut tärkeät vaiheet jäävät kuitenkin mainitsematta. Esityksen rakenne on epäselvä ja dioissa on liian paljon tekstiä. Opiskelijat lukevat diat ääneen, eivätkä he pysty selittämään asioita omin sanoin. Opiskelijoilla on vaikeuksia lisäysymysten kanssa. Esitys on liian lyhyt tai liian pitkä. (not translated)
Online tentti – Arvosana 70% - 79%
Projekti - Opiskelijat tunnistavat päävaiheet eli miten osakeyhtiö perustetaan, miten sitä johdetaan ja miten lakkautetaan lain näkökulmasta. Kaikki tärkeimmät vaiheet mainitaan. Esityksen rakenne on selvä ja dioihin kuului vain vähän tekstiä. Opiskelijat pystyivät selittämään esityksen omin sanoin. Opiskelijat pystyivät vastaamaan lisäkysymyksiin hyvin. Esityksen kesto oli sopiva. (not translated)
Online tentti – Arvosana 90% - 100%
Projekti - Opiskelijat tunnistavat päävaiheet eli miten osakeyhtiö perustetaan, miten sitä johdetaan ja miten se lakkautetaan lain näkökulmasta. Kaikki nämä tärkeät vaiheet mainitaan. Esityksen rakenne on selvä ja dioihin kuului vain vähän tekstiä ja paljon kuvia, jotka antavat lisäarvoa. Opiskelijat pystyivät selittämään esityksen omin sanoin ja esitys sujuu luonnollisesti. Opiskelijat pystyivät vastaamaan tarkentaviin kysymyksiin hyvin. Esityksen kesto on sopiva. (not translated)
Face-to-face
Luennot tapahtuvat verkossa Zoom:in kautta. Viikot, jolloin ei ole luentoja, opiskelijoilla on projekti, joka hoidetaan ryhmissä (max 5 opiskelijaa). (not translated)
Arviointi jakautuu kahteen osaan:
- Projekteihin liittyen opiskelijat pitävät esityksiä kurssin aikana
- Luentoihin liittyen opiskelijoilla on online tentti
Arviointi jakautuu tasaisesti, eli esitys on 50% ja tentti on 50% koko arvioinnista. Osallistuminen projektiin ja tenttiin on pakollista ja opiskelijoiden on päästävä molemmista osioista läpi. (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Jonathan Bradshaw
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
Luennot tapahtuvat verkossa Zoom:in kautta. (not translated)
Online tentti – Arvosana 50% - 59%
Projekti – Opiskelijat tunnistavat päävaiheet eli miten osakeyhtiö perustetaan, miten sitä johdetaan ja miten se lakkautetaan lain näkökulmasta. Jotkut tärkeät vaiheet jäävät kuitenkin mainitsematta. Esityksen rakenne on epäselvä ja dioissa on liian paljon tekstiä. Opiskelijat lukevat diat ääneen, eivätkä he pysty selittämään asioita omin sanoin. Opiskelijoilla on vaikeuksia lisäysymysten kanssa. Esitys on liian lyhyt tai liian pitkä. (not translated)
Online tentti – Arvosana 70% - 79%
Projekti - Opiskelijat tunnistavat päävaiheet eli miten osakeyhtiö perustetaan, miten sitä johdetaan ja miten lakkautetaan lain näkökulmasta. Kaikki tärkeimmät vaiheet mainitaan. Esityksen rakenne on selvä ja dioihin kuului vain vähän tekstiä. Opiskelijat pystyivät selittämään esityksen omin sanoin. Opiskelijat pystyivät vastaamaan lisäkysymyksiin hyvin. Esityksen kesto oli sopiva. (not translated)
Online tentti – Arvosana 90% - 100%
Projekti - Opiskelijat tunnistavat päävaiheet eli miten osakeyhtiö perustetaan, miten sitä johdetaan ja miten se lakkautetaan lain näkökulmasta. Kaikki nämä tärkeät vaiheet mainitaan. Esityksen rakenne on selvä ja dioihin kuului vain vähän tekstiä ja paljon kuvia, jotka antavat lisäarvoa. Opiskelijat pystyivät selittämään esityksen omin sanoin ja esitys sujuu luonnollisesti. Opiskelijat pystyivät vastaamaan tarkentaviin kysymyksiin hyvin. Esityksen kesto on sopiva. (not translated)
Face-to-face
- Pösö: Liike-elämän matematiikka/EDITA; viimeisin painos. Kirjan hankkiminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa. (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus. Aihealueita on yhteensä seitsemän, joista jokaiseen liittyy opetusvideoita, luentomateriaalia ja viikkoharjoitukset. Opintojakso etenee tahdilla aihealue/viikko. (not translated)
Arviointi tehdään yksilöarviointina.
Arviointiperusteet: Hyväksytysti ratkaistut laskuharjoitustehtävät ja tentti/tentit. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Simo Jaakkola
EDELTÄVÄ OSAAMINEN: Prosenttilaskut. Yhtälöt ja niiden soveltaminen ongelmanratkaisuun. Matemaattisten kaavojen sieventäminen ja käyttö. Mikäli opiskelijalla on puutteita edellämainituissa taidoissa, suositellaan kertaamiseen opintojaksoa Liiketalouden matematiikan perusteet. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
Ei ole (not translated)
Verkko-oppimisympäristö (not translated)
Opintojakso kuormittaa tasaisesti keskimäärin 12-20 tuntia viikossa noin 7 viikon ajan. (not translated)
- Verotus
- Katetuotto ja kannattavuus
- Valuutat
- Indeksit
- Yksinkertainen korkolasku
- Koronkorko
- Jaksolliset suoritukset
- Rahoituslaskelmat (not translated)
Opiskelija ei kykene määräaikoihin sitoutuneesti näyttämään osaamistaan laskuharjoitustehtävien ja tentin avulla. (Alle 50 % pisteistä) (not translated)
Opiskelija osaa ratkaista tärkeimpiä talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia. (50 % pisteistä) (not translated)
Osaa ratkaista talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia sekä soveltaa osaamistaan käytännön tilanteisiin tärkeimpien aihealueiden osalta. (70 % pisteistä) (not translated)
Osaa ratkaista laajasti talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia sekä soveltaa asiantuntevasti ja perustellen osaamistaan käytännön tilanteisiin. (90 % pisteistä) (not translated)
Face-to-face
- Pösö: Liike-elämän matematiikka/EDITA; viimeisin painos. Kirjan hankkiminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa. (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus. Aihealueita on yhteensä seitsemän, joista jokaiseen liittyy opetusvideoita, luentomateriaalia ja viikkoharjoitukset. Opintojakso etenee tahdilla aihealue/viikko. (not translated)
Arviointi tehdään yksilöarviointina.
Arviointiperusteet: Hyväksytysti ratkaistut laskuharjoitustehtävät ja tentti/tentit. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Simo Jaakkola
EDELTÄVÄ OSAAMINEN: Prosenttilaskut. Yhtälöt ja niiden soveltaminen ongelmanratkaisuun. Matemaattisten kaavojen sieventäminen ja käyttö. Mikäli opiskelijalla on puutteita edellämainituissa taidoissa, suositellaan kertaamiseen opintojaksoa Liiketalouden matematiikan perusteet. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
Ei ole (not translated)
Verkko-oppimisympäristö (not translated)
Opintojakso kuormittaa tasaisesti keskimäärin 12-20 tuntia viikossa noin 7 viikon ajan. (not translated)
- Verotus
- Katetuotto ja kannattavuus
- Valuutat
- Indeksit
- Yksinkertainen korkolasku
- Koronkorko
- Jaksolliset suoritukset
- Rahoituslaskelmat (not translated)
Opiskelija ei kykene määräaikoihin sitoutuneesti näyttämään osaamistaan laskuharjoitustehtävien ja tentin avulla. (Alle 50 % pisteistä) (not translated)
Opiskelija osaa ratkaista tärkeimpiä talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia. (50 % pisteistä) (not translated)
Osaa ratkaista talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia sekä soveltaa osaamistaan käytännön tilanteisiin tärkeimpien aihealueiden osalta. (70 % pisteistä) (not translated)
Osaa ratkaista laajasti talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia sekä soveltaa asiantuntevasti ja perustellen osaamistaan käytännön tilanteisiin. (90 % pisteistä) (not translated)
Face-to-face
- Pösö: Liike-elämän matematiikka/EDITA; viimeisin painos. Kirjan hankkiminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa. (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus. Aihealueita on yhteensä seitsemän, joista jokaiseen liittyy opetusvideoita, luentomateriaalia ja viikkoharjoitukset. Opintojakso etenee tahdilla aihealue/viikko. (not translated)
Arviointi tehdään yksilöarviointina.
Arviointiperusteet: Hyväksytysti ratkaistut laskuharjoitustehtävät ja tentti/tentit. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Simo Jaakkola
EDELTÄVÄ OSAAMINEN: Prosenttilaskut. Yhtälöt ja niiden soveltaminen ongelmanratkaisuun. Matemaattisten kaavojen sieventäminen ja käyttö. Mikäli opiskelijalla on puutteita edellämainituissa taidoissa, suositellaan kertaamiseen opintojaksoa Liiketalouden matematiikan perusteet. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
Ei ole (not translated)
Verkko-oppimisympäristö (not translated)
Opintojakso kuormittaa tasaisesti keskimäärin 12-20 tuntia viikossa noin 7 viikon ajan. (not translated)
- Verotus
- Katetuotto ja kannattavuus
- Valuutat
- Indeksit
- Yksinkertainen korkolasku
- Koronkorko
- Jaksolliset suoritukset
- Rahoituslaskelmat (not translated)
Opiskelija ei kykene määräaikoihin sitoutuneesti näyttämään osaamistaan laskuharjoitustehtävien ja tentin avulla. (Alle 50 % pisteistä) (not translated)
Opiskelija osaa ratkaista tärkeimpiä talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia. (50 % pisteistä) (not translated)
Osaa ratkaista talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia sekä soveltaa osaamistaan käytännön tilanteisiin tärkeimpien aihealueiden osalta. (70 % pisteistä) (not translated)
Osaa ratkaista laajasti talous- ja rahoitusmatematiikan laskelmia sekä soveltaa asiantuntevasti ja perustellen osaamistaan käytännön tilanteisiin. (90 % pisteistä) (not translated)
Distance learning
Kurssin materiaali on tarjolla kurssin Moodlessa.
Opiskelijan oletetaan käyttävän kurssin Moodlea säännöllisesti ja aktiivisesti läpi kurssin.
Jos tarjottu materiaali ei tunnu sopivan omiin opiskelumenetelmiin tai jos opiskelija haluaa asiat toisin esittäviä lisälähteitä, opiskelun tukena voi käyttää esim. kirjaa Saaranen, Kolttola, Pösö: Liike-elämän matematiikka. Koska aiheet ovat yleisiä, lisämateriaalia kannattaa etsiä netistä etenkin, jos opiskelun haluaa pohjautuvan videotallenteisiin.
Pelkkää kirjaan tai ns. ulkopuoliseen nettimateriaaliin pohjautuvaa opiskelua ei suositella, sillä asioiden esittämistapa ja kytkeytyminen tosielämään eroavat.Tekemällä kurssin aikana kurssille kirjoitettuja harjoituksia, pääsee tutustumaan, minkä typpisiä tehtäviä tentissä on. (not translated)
Keväällä 2023 Liike-elämän matematiikkaan on tarjolla lähi- ja etäopetustoteutukset. Tämä toteutus on ETÄOPETUStoteutus, jossa käytössä ovat Moodle ja Teams.
Huom. Vaikka opiskelija valitsisi etäopetuksen, hän voi halutessaan osallistua tarvittaessa myös lähiopetukseen kampuksella toteutuksen -3016 lukujärjestyksen mukaisesti.
Huom 2. Vaikka kurssi on kirjattu ryhmille -22L, -22M, -22J ja IT22, myös HOTRA22 voi lukujärjestyksensä niin salliessa valita tämän toteutuksen.
Kummassakin tavassa opiskelijalle tarjotaan viikoittain:
* opiskelumateriaalit ja harjoitteet Moodlessa,
* luennot eli taustoitukset ja yhteiset esimerkit
* laskuharjoitusten tuki
Luennot ja laskuharjoitusten tuki ovat aiheita selventäviä ja oppimista tukevia osia. Jos opiskelijalla on riittävä matemaattinen perustaso hahmottaa kerrottuja asioita ja valmius tavoitteelliseen harjoitteluun, osallistuminen näihin yhteisiin tukena toimiviin osioihin ei ole välttämätöntä.
Jokaisen viikon aiheen kohdalla oletetaan, että opiskelija on tehnyt ”Tee ennen / Mittaa osaamisesi” -harjoitukset Moodlessa ENNEN yhteistä osuutta. Myös muuhun materiaaliin tutustuminen jo ennalta parantaa yhteisestä osiosta saatavaa antia, kun opiskelija osaa keskittyä itselleen haastaviin kohtiin.
Koska liike-elämän matematiikassa asioiden ymmärtäminen on tärkeässä roolissa laskemisen rinnalla, pelkkien harjoitusten tekemistä ei suositella. Ainoastaan laskuharjoitusten kautta etenevä opiskelija tai suoraan laskuharjoitusten tukeen osallistuva opiskelija ymmärtäköön, että osaamistaso ei välttämättä kerry riittäväksi tenttiä varten.
VIIKKOTASO
Kurssi etenee uudella aiheella joka viikko. Opiskeltavat aiheet ovat Moodlessa viikkotasoisesti. Perusrakenne Moodlessa on:
* tee ennen
* opiskele
* harjoittele
* yhteisesti --> sisältää etätoteutuksen Teams-linkin
* testaa
* extraa
HUOM. Kurssin ALUSSA on PAKOLLINEN MOODLE-TEHTÄVÄ. Moodlen opiskelumateriaalit ja tenttimahdollisuus aukeavat ainoastaan, jos pakollinen tehtävä on suoritettu annetussa ajassa. DL noin kk kurssin aloituksesta. DL tarkemmin Moodlessa.
Opiskelijan tulee ymmärtää, että kukin isomman aihealueen kohdalla ko. viikon asiat pohjautuvat edellisten viikkojen asioille. Toisaalta kukin iso aihealue alkaa ns. nollatasolta, jolloin opiskelijan on helppoa palata samalle tasolle toisten opiskelijoiden kanssa. Tämä rakenne on syytä tiedostaa etenkin, jos opiskelijalle tulisi poissaoloja / opiskelemattomia jaksoja.
Opiskelijan tulee perehtyä kurssin Moodle-alustan käyttöön. Tietyt aiheet ja/tai harjoitukset vaativat edeltävän osan suorittamista. Opiskelijan tulee osata lukea TimeEditiä.
Liike-elämän matematiikka -kurssi palkitsee opiskelemisen. Erityispoikkeuksia lukuun ottamatta jokainen aktiivisesti koko kurssin ajan opiskeleva opiskelija saa kurssin suoritettua hyväksytysti. Toisaalta erittäin harva opiskelematon yltää hyväksyttyyn suoritukseen. Menestys Liike-elämän matematiikka -kurssilla pohjautuu ennen kaikkea opiskelijan omiin valintoihin ja toimintatapoihin. (not translated)
Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää osaamista. Osaaminen edellyttää opiskelua. Opiskelun paikan ja ajan saa valita itsenäisesti, mutta helpoimmalla pääsee opiskelemalla annetun aikataulun mukaisesti.
Varsinainen arviointi suoritetaan tenteillä (2 välitenttiä tai kurssitentti).
välitentti 1: noin kurssin puolivälissä talviloman lähistöllä
ja
välitentti 2: kurssin päättyessä
tai
kurssitentti: kurssin päättyessä
Tarkat ajat ja paikat: katso TimeEdit Hyväksytty suoritus edellyttää 50 % tentin/tenttien maksimipistemäärästä. Muut arvosanat 2: 60%, 3: 70 %, 4: 80% ja 5: 90 %.
Aiempina vuosina tenttiin on liittynyt kynnystehtävä, joka oli osattava. Kynnystehtävä on luotu, jotta kurssin ja myös tulevan työelämän oleellisimman asiat tulisi opiskeltua ja osatuksi. Perinteinen paperitentti sisältää kynnystehtävän. Verkkotentissä kynnystehtävien aiheet voidaan a) testata erillisinä osina Moodlessa b) liittää tenttiin (epätodennäköistä) tai c) jättää opiskelijan omalle vastuulle.
Kynnystehtävien aiheet: muutosprosentti, alv ja yksinkertaisen korkolaskun koron muodostumisen logiikka. Älä oleta, että osaat, vaan varmista opiskelemalla, että osaat.
* Ilmoittaudu kurssille ajoissa ja ilmoittaudu oikeaan toteutukseen. Näin varmistat arvosanan ja opintopisteiden kirjautumisen kurssin lopuksi. (not translated)
Finnish
02.01.2023 - 07.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Anu Nuutinen
Kurssille ei ole vaadittavia aiempia kursseja, mutta Matematiikan perusteet -kurssin suorittaminen TAI muuten muistissa olevat laskutekniset asiat helpottavat sovelluksiin keskittymistä. Koska kurssi ei ole laskennan kannalta hankala, vaan hankaluus tulee liike-elämän logiikoiden ja sääntöjen ymmärtämisen kautta, opiskelemiseen panostava opiskelija pärjää myös pelkällä tällä kurssilla.
Koska pakollista edeltävä kurssia ei ole, Liike-elämän matematiikka -kurssin kaksi ensimmäistä viikkoa on tarkoitettu yhteisten työkalujen haltuun ottamiseen. Epävarmoille laskijoille 2 ensimmäistä viikkoa ovat erittäin tärkeät. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
4 credits
1-5
Kurssin voi suorittaa osoittamalla aiheiden osaamisensa. Osoittaminen tapahtuu tentillä.
Etäopetuksena suorittavien toteutustapa on verkkotentti. Koska etätentissä on etujen lisäksi haittansa, jos opiskelija haluaa mieluummin lähitentin, hän voi ilmoittaa kiinnostuksensa lähitenttiin ja osallistua tenttiin toteutuksen -3016 kanssa, jos lähitenttiin on riittävästi kiinnostusta.
Koska kurssin aiheiden haastavuus voi tulla yllätyksenä, osoittamisyritystä ei kannata jättää kurssin lopussa olevaan kurssitenttiin, vaan paikalle kannattaa tulla jo ensimmäiseen välitenttiin.
Huomioithan, että matematiikan tekniikan hallitseminen ei riitä ja että kurssin aiheiden haastavuus ja aiempiin kouluasteisiin nähden erilaisuus saattaa tulla yllätyksenä matemaattisesti lahjakkaallekin opiskelijalle. (not translated)
Kurssilla on paljon aiheita ja aikataulu on tiivis. Erillisiä työelämän kanssa yhteistyönä tehtäviä osia ei ole, mutta kurssin aiheet ovat sovelluspainotteisia. Aiheet on valittu niin, että ne sisältävät "kaikkien on pakko hallita työelämässä" -osioita sekä "liike-elämässä työskentelevien on hyvä ymmärtää" -osoita. (not translated)
välitentti 1: noin kurssin puolivälissä talviloman lähistöllä
ja
välitentti 2: kurssin päättyessä
Huom. välitenttejä ei voi tutkinto-ohjesäännön mukaisesti uusia
tai
kurssitentti: kurssin päättyessä
Tarkat ajat ja paikat: katso TimeEdit
2 uusintatenttiä syyslukukaudella 2023. Katso aikataulut Moodlesta. Ilmoittaudu uusintaa Moodlessa. Huomioi deadline. (not translated)
Oppimisympäristönä on ennen kaikkea opiskelijan pää.
Ensisijainen opiskelu- ja harjoitusympäristö on Moodle.
Oppimista tukevaa ajattelua ja harjoittelua suositellaan tehtäväksi lisäksi Teams-tapaamisissa (ja/tai lähiopetuksessa -3016). (not translated)
Omia tuloksiaan voi peilata kurssin laskennalliseen työmäärään, joka on
107 tuntia.
Jos opiskelun tekisi tasaisesti läpi 16-viikkoisen kurssin, opiskelua kertyisi n. 6 tuntia viikossa. Kurssi on siis laaja ja pitkä.
Muista, että kurssi etenee jokaisella kerralla, vaikka itse et osallistuisikaan. Asioiden opettelemiseksi ko. aika on korvattava jonain muuna aikana. Muista myös, että kurssin alun asioiden hallitseminen ei riitä koko kurssin suorittamiseen.
Tiedosta, että kurssi vaatii vaivannäköä. Toimi sen mukaisesti.
Vaadittavaan työmäärään vaikuttavat: tavoitearvosanasi ja pohjataitosi yhdistelmä sekä opiskelutekniikkasi. (not translated)
Kurssin alkuosan aiheita on opiskeltu myös perusteet-kurssilla. Koska edeltävä kurssi ei ole pakollinen, mutta aiheet on osattava liiketalouden näkökulmasta, aiheet käydään tiiviillä tahdilla läpi kurssin alussa. %-laskun sovelluksia -kohdasta alkaen kaikki loput aiheet ja/tai niiden näkökulma ovat uusia lähes kaikille opiskelijoille. Suluissa suunniteltu kesto viikkoina, jotta opiskelija voi halutessaan hahmottaa ajoituksia.
1) Ongelmanratkaisun periaatteet (1 vk)
(ajattelu osana ongelmanratkaisua)
laskujärjestys
esittämistarkkuus ja pyöristäminen
yhtälöt, ratkaisutekniikka (1. aste, verranto)
yhtälöt, itsenäinen kirjoittaminen
2) Prosenttilasku (1 vk)
määrittely ja muunnokset
3 perustapausta
muutos- ja vertailuprosentti
prosenttiyksikkö
lisäys- ja vähennyskerroin
peräkkäiset muutokset
%-laskun sovelluksina:
arvonlisäverosovellukset (1 vk)
katetuottolaskenta (1 vk)
katetuottohinnoittelu: yksi tuote, erä, alennukset (1 vk)
3) Indeksit (yhteensä 2 vk, kontaktiopetuksen paino jälkimmäisessä aiheessa)
yksinkertainen indeksisarja:
Huom. tämän aiheen kaikki suorittavat Moodlessa
* määrittelyt, käyttö
* laskeminen
* tulkinta
Valmiiden indeksien käyttäminen muun asian laskemisesi (1,5 vk)
* aineistot
* inflaatio
* rahan arvon muuttumisen huomioiminen
* reaalinen muutos
* indeksiehto
VÄLITENTTI 1
4) Yksinkertainen korkolasku (2 vk)
termit
korkopäivien laskeminen
korko (€)
korkokanta (i)
pienlainat
kasvanut pääoma (K)
maksuehto
5) Koronkorkolasku (3 vk)
kasvanut pääoma
korkojaksojen lkm
pääoma alussa ja eriaikaiset maksuvaihtoehdot
korkokanta ja reaalinen korkokanta
Mitä todennäköisimmin jaksollisten suoritusten nykyarvon laskemista ja investointilaskentaesimerkki ei mahdu lukukauden aikatauluun.
VÄLITENTTI II sekä KURSSITENTTI (not translated)
Opiskelija on saanut alle puolet tenttien kokonaispistemäärästä
ja/tai opiskelija ei ole suoriutunut kynnystehtävästä/-vistä (muutosprosentti ja arvonlisäverottoman hinnan laskeminen, yk.korkolaskun logiikka)
ja/tai opiskelija ei ole suorittanut kurssin alun pakollista Moodle-tehtävää eikä opiskelija ole siten voinut nähdä Moodlen opiskelumateriaaleja tai tenttiä.
Opiskelijan osaamistaso ei ole riittävä, vaan vaatii lisää opiskelua yhdestä tai useammasta aiheesta. (not translated)
Opiskelija on osannut pisteillä arvioiden puolet tenttitehtävistä. Osaaminen voi jakautua niin, että opiskelija a) osaa kaikista aiheista jonkin verran, b) osaa tietyt aiheet hyvin, mutta osaa aiheista ei juurilainkaan tai c) jotain siltä väliltä. Kynnystehtävä osattava. (not translated)
Opiskelija on saavuttanut 70 % kurssin kokonaispistemäärästä. Kaikkia aihealueita tulee hallita tentissä keskimääräistä paremmin tai osa aiheista pitää osata täysin. Kynnystehtävä osattava. (not translated)
Opiskelija hallitsee kurssin kaiken tasoiset tehtävät tentissä. Arvosana edellyttää vähintään 90 % kurssin maksimipistemäärästä. Kynnystehtävä osattava. (not translated)
Face-to-face
Soile Tomperi: Yritysverotus; Suunnittelusta tilinpäätökseen, Edita, 2022, Verohallinnon ohjeet ja muu moodlessa jaettava materiaali. (not translated)
Luennot, harjoitukset, ryhmä- ja itsenäinen opiskelu, Menetelmänä käänteinen oppiminen. Tentti / välitentit. (not translated)
Teemojen moodletentit 30 % ja kurssin päätöstentti 60 %. (not translated)
Finnish
16.01.2023 - 16.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Tarja Muikku
Esitietovaatimukset: Kirjanpidon perusteet tai Taloushallinto, Henkilöverotus tai vastaava osaaminen. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Päätöstentti lukujärjestyksen mukaan. 1. uusinta 4.5. klo. 15:00 Auditorio. 2. uusinta elokuun lopulla. Ilmoittautumiset uusintohin kurssin moodlessa olevan ohjeen mukaan. (not translated)
Luokka, moolde, Zoom. (not translated)
4 op, mikä vastaa 108 opiskelijan työtuntia. Noin 10 h per viikko. (not translated)
Tavoitteet: Osaat yritysverotuksen ja varainsiirtoverotuksen periaatteet ja tärkeimmät säädökset. Osaat laskea nettovarallisuuden, hallitset tulon verollisuuden ja menojen vähennyskelpoisuuden sekä verotettavan tulon laskemisen. Osaat tulon ja menon jaksottamisen sekä tiedät varaukset. Osaat yksityisen elinkeinonharjoittajan ja yhtymän yhtiömiehen elinkeinotoiminnasta tulevan tulon käsittelyn sekä osakeyhtiön osingon verotuksen. Tunnet varainsiirtoverotuksen.
Sisältö: Tulonlähtejako, nettovarallisuus, toiminimen, yhtiömiehen ja osakeyhtiön osakkaan verotus, elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskeminen elv:n säännösten mukaan, jaksotussäännöt ja varaukset, varainsiirtoverotus. (not translated)
Opiskelija osaa pääpiirtessään yrityksen verotettavan tulon määräytymisen. Hän osaa laskea avustettuna verotettavan tulon, hän osaa perusteet yksityisen elinekeinonharjoittajan ja yhtymän yhtiömiehen elinkeinotulon jakamisesta yrittäjille ja hän tietää verotusmenettelyyn liittyviä säännöksiä. (not translated)
Opiskelija osaa elinkeinoverotulolain tärkeimmät säännökset ja ymmärtää tulolähdejaon merkityksen. Hän osaa verotettavan tulon laskemisen periaateet, tietää varainsiirtoverotuksen ja osaa itsenäisesti etsiä verotusmenettelyyn liittyvät säännökset ja pystyy soveltamaan niitä perustilanteissa. (not translated)
Opiskelija osaa soveltaa elinkeinoverolainsäädäntöä eri tilanteisiin. Hän hallitsee verotettavan tulon laskemisen ja jaksotussäännöt. Opiskelija osaa itsenäisesti hakea tietoa verotusmenettelystä sekä soveltaa säännöksiä erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa varainsiirtoverotuksen säännökset ja pystyy huomioimaan ne yritystoiminnassa. (not translated)
Distance learning
Provided by the teacher on Moodle. Online reading materials, exercises, assignments, and a test.
Online (100%) via Moodle. Individual and team work.
Students are to complete the assignments according to the given timetable and pass a test. Failed assignments and the test can be retaken twice. Students are assessed individually on a scale of 5-0. Consult the teacher about retakes and upgrade exams.
English
16.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
15 - 35
Aria Kanerva
The course is taught at a B2 level according to the Common European Framework. Students who have successfully completed other business writing or correspondence courses in English are not recommended to take this course.
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
3 credits
1-5
Retakes and upgrading exams to be agreed on with the teacher.
Online (100%) via Moodle.
Student workload is 80 hours.
- terminology of sales and purchases, typical phrases
- import and export document models and their use
- internal and external business communication including newsletters and press releases
- appropriate genres and styles in business communication
The student does not complete the tasks, or the student's writing skills not meet the grade 1 criteria.
The student has met the assignment requirements minimally. Work displays vaguely consistent and appropriate register. Content is vaguely effective and diverse. Much of the text lacks logic and cohesive elements. The text is not in keeping with style-specific conventions. The student constructs minimally understandable sentences. Grammatical irregularities occur often. Vocabulary is minimally appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements adequately. Work displays somewhat consistent and appropriate register. Content is somewhat effective and diverse. The text has a reasonably logical structure and is rather cohesive. Minor mistakes occur in style. The student mostly constructs sentences well. Grammatical irregularities occur. Vocabulary is adequately professional and mostly appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements fully. Work displays consistent and appropriate register. Content is effective, diverse and skillfully delivered. The text has a clear and logical structure and is cohesive, fluent, and versatile. The student uses varied structures although occasional grammatical irregularities may occur. Vocabulary is varied and professional and typically appropriate to the context.
Distance learning
Provided by the teacher on Moodle. Online reading materials, exercises, assignments, and a test.
Online (100%) via Moodle. Individual and team work.
Students are to complete the assignments according to the given timetable and pass a test. Failed assignments and the test can be retaken twice. Students are assessed individually on a scale of 5-0. Consult the teacher about retakes and upgrade exams.
English
16.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
15 - 35
Aria Kanerva
The course is taught at a B2 level according to the Common European Framework. Students who have successfully completed other business writing or correspondence courses in English are not recommended to take this course.
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
3 credits
1-5
Retakes and upgrading exams to be agreed on with the teacher.
Online (100%) via Moodle.
Student workload is 80 hours.
- terminology of sales and purchases, typical phrases
- import and export document models and their use
- internal and external business communication including newsletters and press releases
- appropriate genres and styles in business communication
The student does not complete the tasks, or the student's writing skills not meet the grade 1 criteria.
The student has met the assignment requirements minimally. Work displays vaguely consistent and appropriate register. Content is vaguely effective and diverse. Much of the text lacks logic and cohesive elements. The text is not in keeping with style-specific conventions. The student constructs minimally understandable sentences. Grammatical irregularities occur often. Vocabulary is minimally appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements adequately. Work displays somewhat consistent and appropriate register. Content is somewhat effective and diverse. The text has a reasonably logical structure and is rather cohesive. Minor mistakes occur in style. The student mostly constructs sentences well. Grammatical irregularities occur. Vocabulary is adequately professional and mostly appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements fully. Work displays consistent and appropriate register. Content is effective, diverse and skillfully delivered. The text has a clear and logical structure and is cohesive, fluent, and versatile. The student uses varied structures although occasional grammatical irregularities may occur. Vocabulary is varied and professional and typically appropriate to the context.
Distance learning
Provided by the teacher on Moodle. Online reading materials, exercises, assignments, and a test.
Online (100%) via Moodle. Individual and team work. Independent study, guidance provided by the teacher on request (via email). Assignments to complete according to instructions and to hand in for the teacher to provide feedback and assessment. Self-evaluation.
Students are to complete the assignments according to the given timetable, pass a test, and write a self-evaluation essay at the end of the course. The teacher assesses the students' performance individually on a scale of 5-0 (certain assignments Pass/Fail). Failed/grade 0 assignments and a failed test can be retaken twice. If the student completes the course (grade 4-1) but wishes to upgrade, one attempt is allowed. Consult the teacher about retakes and upgrade exams.
English
16.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
15 - 35
Anneli Rinnevalli
The course is taught at a B2 level according to the Common European Framework. Students who have successfully completed other business writing or correspondence courses in English are not recommended to take this course.
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
3 credits
1-5
Students who fail the course will need to complete the course requirements within one year (12 months) from the end of the course period. Consult the teacher to agree on retakes of failed assignments and upgrading exams.
Online (100%) via Moodle. Email for communication between the students and the teacher.
The approximate student workload is 80 hours, divided evenly over the course.
- appropriate genres and styles in business communication
- terminology of sales and purchases, typical phrases
- import and export document models and their use
- internal and external business communication including newsletters and press releases
The student does not complete the tasks, or the student's writing skills do not meet the grade 1 criteria.
The student has met the assignment requirements minimally. Work displays vaguely consistent and appropriate register. Content is vaguely effective and diverse. Much of the text lacks logic and cohesive elements. The text is not in keeping with style-specific conventions. The student constructs minimally understandable sentences. Grammatical irregularities occur often. Vocabulary is minimally appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements adequately. Work displays somewhat consistent and appropriate register. Content is somewhat effective and diverse. The text has a reasonably logical structure and is rather cohesive. Minor mistakes occur in style. The student mostly constructs sentences well. Grammatical irregularities occur. Vocabulary is adequately professional and mostly appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements fully. Work displays consistent and appropriate register. Content is effective, diverse and skillfully delivered. The text has a clear and logical structure and is cohesive, fluent, and versatile. The student uses varied structures although occasional grammatical irregularities may occur. Vocabulary is varied and professional and typically appropriate to the context.
Distance learning
Provided by the teacher on Moodle. Online reading materials, exercises, assignments, and a test.
Online (100%) via Moodle. Individual and team work. Independent study, guidance provided by the teacher on request (via email). Assignments to complete according to instructions and to hand in for the teacher to provide feedback and assessment. Self-evaluation.
Students are to complete the assignments according to the given timetable, pass a test, and write a self-evaluation essay at the end of the course. The teacher assesses the students' performance individually on a scale of 5-0 (certain assignments Pass/Fail). Failed/grade 0 assignments and a failed test can be retaken twice. If the student completes the course (grade 4-1) but wishes to upgrade, one attempt is allowed. Consult the teacher about retakes and upgrade exams.
English
16.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
15 - 70
Anneli Rinnevalli
The course is taught at a B2 level according to the Common European Framework. Students who have successfully completed other business writing or correspondence courses in English are not recommended to take this course.
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
3 credits
1-5
Students who fail the course will need to complete the course requirements within one year (12 months) from the end of the course period. Consult the teacher to agree on retakes of failed assignments and upgrading exams.
Online (100%) via Moodle. Email for communication between the students and the teacher.
The approximate student workload is 80 hours, divided evenly over the course.
- appropriate genres and styles in business communication
- terminology of sales and purchases, typical phrases
- import and export document models and their use
- internal and external business communication including newsletters and press releases
The student does not complete the tasks, or the student's writing skills do not meet the grade 1 criteria.
The student has met the assignment requirements minimally. Work displays vaguely consistent and appropriate register. Content is vaguely effective and diverse. Much of the text lacks logic and cohesive elements. The text is not in keeping with style-specific conventions. The student constructs minimally understandable sentences. Grammatical irregularities occur often. Vocabulary is minimally appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements adequately. Work displays somewhat consistent and appropriate register. Content is somewhat effective and diverse. The text has a reasonably logical structure and is rather cohesive. Minor mistakes occur in style. The student mostly constructs sentences well. Grammatical irregularities occur. Vocabulary is adequately professional and mostly appropriate to the context.
The student has met the assignment requirements fully. Work displays consistent and appropriate register. Content is effective, diverse and skillfully delivered. The text has a clear and logical structure and is cohesive, fluent, and versatile. The student uses varied structures although occasional grammatical irregularities may occur. Vocabulary is varied and professional and typically appropriate to the context.
Face-to-face
Soile Tomperi: Kehittyvä kirjanpitotaito ja harjoituskirja, KILA:n ohje konsernitilinpäätöksen laatimisesta 7.11.2006, erikseen ilmoitettavat artikkelit, luennot (not translated)
The teaching is carried out as contact teaching according to the timetable.
Teaching methods used: lectures, exercises
Course feedback is collected at the end of the course.
passed exams
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Teija Launiainen
Edeltävät opinnot:
Toisen opintovuoden ulkoisen laskentatoimen pakolliset opinnot tai vastaavat tiedot. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojakson ensimmäinen tentti on kurssin päätyttyä lukujärjestyksen mukaan.
1. uusinta 2.12.2022
2. uusinta 3.2.2023 (not translated)
Authentic (not translated)
The course is 3 credits, which corresponds to the work of 80 students.
Lectures 34 hours
Independent exercises and exam preparation 43 hours.
Exam 3 hours.
The student is familiar with the concept of consolidated financial statements, the obligation to prepare consolidated financial statements and accounting principles, knows the elimination technique, is able to prepare consolidated financial statements and a financial statement; the student is familiar with international financial statements and their differences from national accounting policies.
failed exam.
The student knows the basic eliminations related to the consolidated financial statements and is able to prepare the consolidated financial statements after the eliminations. The student knows the concept of a group and is able to define the companies belonging to a group
The student knows the concepts and obligations related to the group. He / she is able to make eliminations related to the consolidated financial statements and prepare the financial statements.
The student masters the concepts and obligations related to the group. He / she is able to make the eliminations related to the consolidated financial statements without error and to prepare the financial statements.
Face-to-face
Ilmoitetaan aloitusluennolla:
Luennot ja moodleaineisto sekä opiskelijoiden esitykset.
Finanssialan sähköinen aineisto.
Kontkanen 2008 tai uudempi: Pankkitoiminnan käsikirja
Luvut 1, 2, ja 9
Knupfer & Puttonen 2018 tai uudempi: Moderni rahoitus.
Luvut 1, 2, 3 ja 8 (not translated)
Luennot, harjoituksia, esityksiä ja ryhmätöitä. (not translated)
Tentti, harjoitustyöt ja muut tehtävät.
Tentti 80% ja muut suoritukset yhteensä 20 % (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 21.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
1 - 30
Heikki Sintonen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opiskelijoiden esitysten ja harjoitustöiden aineistot hankitaan soveltuvin osin työelämästä (not translated)
Ensimmäinen uusintamahdollisuus keväällä 2022 ja toinen elokuussa 2023 Ilmoitetaan erikseen opintojakson moodle-alustalla (not translated)
Zoom-luennot, moodleympäristö ja lähiopetus Lappeenrannan kampuksella (not translated)
5 x 27 h = 135 h opiskelijan työtä normaalijoutuisuudella. (not translated)
Rahoitusmarkkinat ja niiden toiminta
Rahoituslähteet ja rahoittajat
Rahoitusinstrumentit
Yritysrahoitus
Rahoituksen suunnittelu (not translated)
Opiskelija ei hallitse opintojakson peruskäsitteitä.
Opiskelija ei suoriudu perustason rahoituksen tehtävistä (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson peruskäsitteet
Opiskelija suoriutuu perustason rahoituksen tehtävistä. (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson käsitteet.
Opiskelija suoriutuu normaaleista rahoituksen tehtävistä (not translated)
Opiskelija ymmärtää laajasti rahoituksen kokonaisuutta
Opiskelija osaa hyvödyntää monipuolisesti erilaisia laskelmia rahoituksen suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Opiskelija osaa hyödyntää aikaisempia liiketalouden opintoja monipuolisesti rahoituksen suunnittelussa. (not translated)
Face-to-face
Soile Tomperi: Yritysverotus - suunnittelusta tilinpäätökseen. Edita 2022. Verohallinnon ohjeet ja muu Moodlessa jaettava materiaali. (not translated)
Luennot, harjoitukset, ryhmä- ja itsenäinen opiskelu. Tentti. (not translated)
Tentti ja tehtävät. (not translated)
Finnish
30.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Mia Ekman
Esitietovaatimukset: Kirjanpidon perusteet tai Taloushallinto, Henkilöverotus tai vastaava osaaminen. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Mahdollinen vieraileva luennoitsija. (not translated)
4 op, mikä vastaa 108 opiskelijan työtuntia. (not translated)
Opiskelija osaa
- yritysverotuksen ja varainsiirtoverotuksen periaatteet ja tärkeimmät säädökset
- laskea nettovarallisuuden, hallitset tulon verollisuuden ja menojen vähennyskelpoisuuden sekä verotettavan tulon laskemisen
- tulon ja menon jaksottamisen sekä tiedät varaukset
- yksityisen elinkeinonharjoittajan ja yhtymän yhtiömiehen elinkeinotoiminnasta tulevan tulon käsittelyn (not translated)
Opiskelija osaa pääpiirtessään yrityksen verotettavan tulon määräytymisen. Hän osaa laskea avustettuna verotettavan tulon, hän osaa perusteet yksityisen elinekeinonharjoittajan ja yhtymän yhtiömiehen elinkeinotulon jakamisesta yrittäjille ja hän tietää verotusmenettelyyn liittyviä säännöksiä. (not translated)
Opiskelija osaa elinkeinoverotulolain tärkeimmät säännökset ja ymmärtää tulolähdejaon merkityksen. Hän osaa verotettavan tulon laskemisen periaatteet, tietää varainsiirtoverotuksen ja osaa itsenäisesti etsiä verotusmenettelyyn liittyvät säännökset ja pystyy soveltamaan niitä perustilanteissa. (not translated)
Opiskelija osaa soveltaa elinkeinoverolainsäädäntöä eri tilanteisiin. Hän hallitsee verotettavan tulon laskemisen ja jaksotussäännöt. Opiskelija osaa itsenäisesti hakea tietoa verotusmenettelystä sekä soveltaa säännöksiä erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa varainsiirtoverotuksen säännökset ja pystyy huomioimaan ne yritystoiminnassa. (not translated)
60% Face-to-face, 40% Distance learning
Soile Tomperi: Yritysverotus; Suunnitelusta tilinpäätökseen, Edita, 2022, vero.fi ja muu moodlessa jaettu materiaali. (not translated)
Luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu. Kurssilla käytetään kääteistä oppimismenetelmää. (not translated)
Sovitaan aloitusluennolla. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
20 - 30
Tarja Muikku
Esitietovaatimuksena Taloushallinto, Kirjanpito ja tilinpäätös ja Henkilöverotus tai vastaavat tiedot. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
2 credits
1-5
Ilmoitetaan myöhemmin. (not translated)
Luokka, moodle. (not translated)
5 op, mikä vastaa keskimäärin noin 135 opiskelijan työtuntia. (not translated)
Tulolähdejako, varjojen arvostaminen ja nettovarallisuuden laskeminen, elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskeminen, jaksotussäännökset, vaihto- ja käyttöomaisuus verotuksessa, varaukset. Verotusmenettely yritysverotuksessa. (not translated)
Opiskelija ei ole tehnyt ja osoittanyt riittäävää osaamista suhteessa kurssin osaamistavoitteisiin määräaikaan mennessä. (not translated)
Opiskelija osaa yritysverotuksen tärkeimmät periaatteet ja hän tietää tulolähteet ja osaa nettovarallisuuden laskentaperiaatteet. Opiskelija osaa laskea verotettavan tulon määrän perustilanteessa. Opiskelija tietää tulon ja menon jaksottamisen perusteet. Hän tietää verotusmenettelyn pääperiaatteet. (not translated)
Opiskelija osaa yritysverotuksen periaatteet, hän ymmärtää tulolähdejaon merkityksen ja hän osaa laskea nettovarallisuuden. Opiskelija osaa laskea verotettavan tulon ja soveltaa sitä eri tilanteisiin. Hän osaa huomioida tulon ja menon jaksottamisen sekä varausten vaikutuksen verotettavaan tuloon. Opiskelija osaa itsenäisesti hakea tietoa verotusmenettelystä sekä soveltaa sitä käytännön tilanteisiin. (not translated)
Opiskelija ymmärtää tulolähdejaon merkityksen yritysverotuksessa ja hän osaa huomioida sen nettovarallisuuslaskennassa. Hän osaa tulkita ja soveltaa yritysverotukseen liittyvää ohjeistusta ja laskea yrityksen verotettavan tulon, hän pystyy ratkaisemaan yrityksen tuloverotukseen liittyvää ongelmia ja ennakoimaan muutosten vaikutusta yrityksen verotukseen sekä tekemään päätöksiä kokonaistilanteesta. (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat annettujen lirjalistojen mukaisesti (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen (not translated)
Arviointikriteerit taso 1 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
1 - 30
Jyri Hänninen
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä on mm. seuraavat teemat:
- myyntityö
- asiakassuhteen hallinta
-markkinointiviestintä
- arvoketjuajattelu (not translated)
Essee ei täytä arviointitason 1 kriteerejä (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat annettujen lirjalistojen mukaisesti. (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla 1-5 (ja hylätty) (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Sampo Kokkonen
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan. (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin. (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä on mm. seuraavat teemat:
- myyntityö
- asiakassuhteen hallinta
-markkinointiviestintä
- arvoketjuajattelu (not translated)
Essee ei täytä arviointikriteerien tason 1 minimikriteerejä (not translated)
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää. (not translated)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua. (not translated)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat annettujen lirjalistojen mukaisesti. (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla 1-5 (ja hylätty) (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Ville Lehto
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan. (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin. (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä ovat mm. seuraavat teemat:
- myyntityö
- asiakassuhteen hallinta
- markkinointiviestintä
- arvoketjuajattelu (not translated)
Essee ei täytä arviointitason 1 minimikriteerejä (not translated)
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää. (not translated)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua. (not translated)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Distance learning
Opettajan kuratoimat ja kurssin edetessä vaiheittain (4 pakettia) ilmoitetut verkkoaineistot. (not translated)
Kurssi toteutetaan verkkokurssina jota tukee Zoomissa pidettävät neljä työpajaa ja kurssi-info.
Kurssin aikana laaditaan neljä vertaisarvioitavaa ja ohjattuun prosessikirjoittamiseen pohjautuvaa kirjallista reflektointitehtävää kahden viikon välein, jotka pohjautuvat opettajan ilmoittamiin ja osin itse hankittaviin sähköisiin materiaaleihin. Vertaisarviointien avulla opiskelija saa käsityksen oman työskentelynsä vahvuuksista ja kehittämiskohteista ja voi halutessaan parantaa töitään ennen lopussa opettajalle arvioitavaksi palautettavaa koontia varten. (not translated)
Kirjalliset vertaisarvioinnit 50%, kirjallinen itsearviointi 30% ja opettajan kirjallinen arviointi 20%. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Jussi Mozo
Ei edellytä edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus, Lahti
5 credits
1-5
Itsenäinen verkkototeutus, jossa laaditaan kahden viikon välein kirjallinen oppimistehtävä ja lopuksi näistä laadittava koontitehtävä kurssin aikataulussa.(eli kurssi ilman osallistumista lähiopetuskerroille). OK, jos osallistuminen lähitunneille ei vain onnistu, vaikka se olisi suositeltavaa.
Sama kuin edelltä, mutta et myöskään osallistu kurssin vertaisarviointeihin. Voit tehdä hommat omassa aikataulussa. Vaihtoehto arvioidaan asteikolla Hyväksytty/Täydennettävä. Ei suosittella.
Näyttö.
AHOT. (not translated)
Kurssilla ei ole harjoittelu- ja työelämäyhteistyötä, vaan se on 100% teoriakurssi joka antaa sinulle vahvan tietoperustan ja näkökulman markkinoinnin aineopintoihin ja tuleviin projekteihin. (not translated)
Moodle + Zoom. (not translated)
5op = 135h (27h / vertaisarvioitava harjoitustyö + 27h / koontitehtävä). (not translated)
Markkinoinnin keskeiset peruskäsitteet ja toimintamallit: Yrityksen toimintaympäristö ja markkinointistrategiset vaihtoehdot. Asiakaskäyttäytyminen ja segmentointi. Kilpailukeinot ml. markkinointiviestintä. Asiakkuuksien hallinta. (not translated)
Opiskelija ei hallitse markkinoinnin peruskäsitteitä eikä osaa soveltaa niitä. (not translated)
Opiskelija hallitsee puutteellisesti markkinoinnin peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä auttavasti. (not translated)
Opiskelija hallitsee markkinoinnin peruskäsitteet pääosin ja osaa soveltaa niitä osin. (not translated)
Opiskelija hallitsee markkinoinnin peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä luovasti. Opiskelija toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä. (not translated)
60% Face-to-face, 40% Distance learning
Bergström, S. & Leppänen, A. 2016 (tai uudempi). Yrityksen asiakasmarkkinointi. Helsinki: Edita. Saatavana myös e-kirjana.
Muu opettajan ilmoittama aineisto. (not translated)
Ensisijaisesti lähiopetus tai koronatilanteesta johtuen verkko-opetus Zoomin kautta.
Ennakkotehtäviä, ryhmäesityksiä, tenttejä. (not translated)
Yksilötentit (3 kpl) 50 %. Ryhmäesitykset ja vertaisarviointi 50 %. (not translated)
Finnish
24.08.2022 - 30.11.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 45
Tiina Pernanen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
2 credits
1-5
Resurssiluentoja. Yksilö- ja ryhmätehtävät (Moodle), muutoin vapaavalintaisessa oppimisympäristössä. (not translated)
5 op x 27 tuntia = 135 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Markkinoinnin keskeiset peruskäsitteet ja toimintamallit: Yrityksen toimintaympäristö ja markkinointistrategiset vaihtoehdot. Asiakaskäyttäytyminen ja segmentointi. Kilpailukeinot ml. markkinointiviestintä. Asiakkuuksien hallinta. (not translated)
Opiskelija ei hallitse markkinoinnin peruskäsitteitä eikä osaa soveltaa niitä. (not translated)
Opiskelija hallitsee puutteellisesti markkinoinnin peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä auttavasti. (not translated)
Opiskelija hallitsee markkinoinnin peruskäsitteet pääosin ja osaa soveltaa niitä osin. (not translated)
Opiskelija hallitsee markkinoinnin peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä luovasti. Opiskelija toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä. (not translated)
Face-to-face
Bergström Seija: Yrityksen asiakasmarkkinointi. Saatavilla e-kirjana koulun kirjastosta.
Oma tietokone mukana myös lähiopetuksessa. (not translated)
Kurssilla on lähiopetusta 2 x viikko (katso TimeEdit). Toinen opetuskerta luento ja toinen pienryhmäkeskustelu.
Kussin lopussa moodle-tentti. (not translated)
Tentti. Harjoitustehtävistä lisäpisteitä tenttiarvosanaan. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 18.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Emmi Maijanen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Moodle-tentti kurssin lopussa. (not translated)
Lähiopetus Lappeenrannan kampuksella, oppimateriaali & kurssin tiedotus ja tentti moodlessa. (not translated)
Opintojakso on 5 op, joka vastaa 135 tuntia työtä.
Työmäärä jakautuu:
- luennot 30 tuntia
- pienryhmäkeskustelut 30 tuntia
- opitun reflektio 30 tuntia
- tenttiin valmistautuminen ja tentti 45 tuntia (not translated)
- Uudistuva markkinointi
- Markkinointiympäristö
- Asiakaskäyttäytyminen ja segmentointi
- Markkinoinnin kilpailukeinot
- Markkinointiviestintä
- Asiakkuuksien hallinta (not translated)
Opiskelija tietää markkinoinnin ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan keskeiset käsitteet.
Opiskelija tunnistaa markkinointi- ja myyntiprosessin vaiheet.
Opiskelija tunnistaa asiakastarpeita ja ymmärtää niiden merkityksen yrityksen menestykselle (not translated)
Opiskelija ymmärtää markkinoinnin ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan keskeiset käsitteet.
Opiskelija tunnistaa markkinointi- ja myyntiprosessin vaiheet ja pystyy arvioimaan toimintaa tämän tiedon mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa asiakastarpeita ja ymmärtää niiden merkityksen yrityksen menestykselle. (not translated)
Opiskelija ymmärtää markkinoinnin ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja osaa soveltaa näitä toimintansa selittämiseen ja suunnitteluun.
Opiskelija tunnistaa markkinointi- ja myyntiprosessin vaiheet ja osaa suunnitella toimintaa näiden mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa asiakastarpeita ja ymmärtää niiden merkityksen yrityksen menestykselle. Opiskelija osaa suunnitella toimintaa näiden asiakastarpeiden mukaisesti. (not translated)
Face-to-face
Bergström, S. & Leppänen, A. 2016 (tai uudempi). Yrityksen asiakasmarkkinointi. Helsinki: Edita. Saatavana myös e-kirjana.
Muu opettajan ilmoittama aineisto. (not translated)
Lähiopetus.
Ennakkotehtäviä, ryhmäesityksiä, tenttejä. (not translated)
Yksilötentit (4 kpl) 60 %. Ryhmäesitykset ja vertaisarviointi 40 %. (not translated)
Finnish
17.01.2023 - 16.04.2023
21.11.2022 - 15.01.2023
0 - 45
Tiina Pernanen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
2 credits
1-5
Opintojaksolla yrityscase. (not translated)
Resurssiluentoja. Yksilö- ja ryhmätehtävät (Moodle), muutoin vapaavalintaisessa oppimisympäristössä. (not translated)
5 op x 27 tuntia = 135 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Markkinoinnin keskeiset peruskäsitteet ja toimintamallit: Yrityksen toimintaympäristö ja markkinointistrategiset vaihtoehdot. Asiakaskäyttäytyminen ja segmentointi. Kilpailukeinot ml. markkinointiviestintä. Asiakkuuksien hallinta. (not translated)
Opiskelija ei hallitse markkinoinnin peruskäsitteitä eikä osaa soveltaa niitä. (not translated)
Opiskelija hallitsee puutteellisesti markkinoinnin peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä auttavasti. (not translated)
Opiskelija hallitsee markkinoinnin peruskäsitteet pääosin ja osaa soveltaa niitä osin. (not translated)
Opiskelija hallitsee markkinoinnin peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä luovasti. Opiskelija toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä. (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Tapio Kari
- (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
- (not translated)
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
- (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
27h (not translated)
- ryhmäytyminen
- HOPS, eAHOT
- oma osaaminen, omat vahvuudet ja kehittämistarpeet (SWOT)
- palautekeskustelut
- harjoittelujen orientaatio, työelämäläheisyys opinnoissa (LAB duuni) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Simo Jaakkola
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- ryhmäytyminen
- HOPS, eAHOT
- oma osaaminen, omat vahvuudet ja kehittämistarpeet (SWOT)
- palautekeskustelut
- harjoittelujen orientaatio, työelämäläheisyys opinnoissa (LAB duuni) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
22.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 40
Paula Ahtiainen, Tapio Kari
- (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
- (not translated)
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
- (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
27h (not translated)
- ryhmäytyminen
- HOPS, eAHOT
- oma osaaminen, omat vahvuudet ja kehittämistarpeet (SWOT)
- palautekeskustelut
- harjoittelujen orientaatio, työelämäläheisyys opinnoissa (LAB duuni) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
22.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Tarja Isola
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- ryhmäytyminen
- HOPS, eAHOT
- oma osaaminen, omat vahvuudet ja kehittämistarpeet (SWOT)
- palautekeskustelut
- harjoittelujen orientaatio, työelämäläheisyys opinnoissa (LAB duuni) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Distance learning
Opintojakson osat
1. Orientaatiopäiviin osallistuminen (läsnäolovelvollisuus)
2. HOPS-keskustelu
3. Osallistuminen opintoja koskevaan perehdytykseen (infot ja tutortunnit)
4. Keväällä 23 oppimispäiväkirja tai vastaava
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää rauhallista tilaa, toimivaa verkkoyhteyttä, tietokonetta (tabletti tai puhelin ei sovi), webbikameraa ja mikrofonilliset kuulokkeet (headset). (not translated)
Opiskelija on osallistunut ja tehnyt vaaditut tehtävät (not translated)
Finnish
22.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 35
Kaisa Liukko
Lab@avain (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
1 credits
Approved/Failed
Moodle ja O365-työkalut sekä Zoom ja Teams verkkokokous- ja etäopetuspalvelu sekä muut virtuaaliset työkalut. (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä (not translated)
Tradenomi AMK osaaminen (kompetenssit), oma osaaminen: omat vahvuudet ja kehittämistarpeet, ammatillinen kasvu, opiskelu ja oppimisympäristöt korkeakoulussa, tiimityötaidot, digitaidot
Tavoitteet
Opiskelija osaa
tunnistaa omaa osaamistaan, omia vahvuuksia ja näiden kehittäistarpeita
laatia oman henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelman
toimia LAB AMK:n oppimisympäristöissä
antaa palautetta palveluista ja osallistua koulutuksen kehittämiseen (not translated)
. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Distance learning
Opintojakson osat
1. Orientaatiopäiviin osallistuminen (läsnäolovelvollisuus)
2. HOPS-keskustelu
3. Osallistuminen opintoja koskevaan perehdytykseen (infot ja tutortunnit)
4. Keväällä 23 oppimispäiväkirja tai vastaava
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää rauhallista tilaa, toimivaa verkkoyhteyttä, tietokonetta (tabletti tai puhelin ei sovi), webbikameraa ja mikrofonilliset kuulokkeet (headset). (not translated)
Opiskelija on osallistunut ja tehnyt vaaditut tehtävät (not translated)
Finnish
22.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 40
Tarja Muikku
Lab@avain (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
1 credits
Approved/Failed
Moodle ja O365-työkalut sekä Zoom ja Teams verkkokokous- ja etäopetuspalvelu sekä muut virtuaaliset työkalut. (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä (not translated)
Tradenomi AMK osaaminen (kompetenssit), oma osaaminen: omat vahvuudet ja kehittämistarpeet, ammatillinen kasvu, opiskelu ja oppimisympäristöt korkeakoulussa, tiimityötaidot, digitaidot
Tavoitteet
Opiskelija osaa
tunnistaa omaa osaamistaan, omia vahvuuksia ja näiden kehittäistarpeita
laatia oman henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelman
toimia LAB AMK:n oppimisympäristöissä
antaa palautetta palveluista ja osallistua koulutuksen kehittämiseen (not translated)
. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Face-to-face
Oppimateriaali:
Kupias, P. & Peltola, R. 2019. Oppiminen työssä. (not translated)
Opintojakson osat
1. Orientaatiopäiviin osallistuminen (läsnäolovelvollisuus)
2. HOPS-keskustelu
3. Osallistuminen opintoja koskevaan perehdytykseen (infot, tapahtumat, tutortunnit, ryhmätapaamiset)
4. Dokumentoi säännöllisesti omaa ammatillista kasvua oppimispäiväkirjassa
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää rauhallista tilaa, toimivaa verkkoyhteyttä, tietokonetta (tabletti tai puhelin ei sovi), webbikameraa ja mikrofonilliset kuulokkeet (headset). (not translated)
Ammatillisen kasvun tehtävä 1:
Oppimispäiväkirja ”Oman osaamisen tunnistaminen, omat odotukset ja osaamistavoitteet tradenomin kompetensseihin ja tulevaisuuden osaamiseen” (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Kari Hämeenaho
Lab@avain (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Moodle ja O365-työkalut sekä Zoom ja Teams verkkokokous- ja etäopetuspalvelu sekä muut virtuaaliset työkalut. (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä (not translated)
Tradenomi AMK osaaminen (kompetenssit), oma osaaminen: omat vahvuudet ja kehittämistarpeet, ammatillinen kasvu, opiskelu ja oppimisympäristöt korkeakoulussa, tiimityötaidot, digitaidot (not translated)
. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Face-to-face
Oppimateriaali:
Kupias, P. & Peltola, R. 2019. Oppiminen työssä. (not translated)
Opintojakson osat
1. Orientaatiopäiviin osallistuminen (läsnäolovelvollisuus)
2. HOPS-keskustelu
3. Osallistuminen opintoja koskevaan perehdytykseen (infot, tapahtumat, tutortunnit, ryhmätapaamiset)
4. Dokumentoi säännöllisesti omaa ammatillista kasvua oppimispäiväkirjassa (not translated)
Ammatillisen kasvun tehtävä 1:
Oppimispäiväkirja ”Oman osaamisen tunnistaminen, omat odotukset ja osaamistavoitteet tradenomin kompetensseihin ja tulevaisuuden osaamiseen” (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Ville Lehto
Lab@avain (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Moodle ja O365-työkalut sekä Zoom ja Teams verkkokokous- ja etäopetuspalvelu sekä muut virtuaaliset työkalut. (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä (not translated)
Tradenomi AMK osaaminen (kompetenssit), oma osaaminen: omat vahvuudet ja kehittämistarpeet, ammatillinen kasvu, opiskelu ja oppimisympäristöt korkeakoulussa, tiimityötaidot, digitaidot (not translated)
. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Face-to-face
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Teija Launiainen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- (ja verkko-)opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 16.12.2023
21.11.2022 - 15.01.2023
15 - 30
Riitta Mähönen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- ryhmäytyminen
- HOPS, eAHOT
- oma osaaminen, omat vahvuudet ja kehittämistarpeet (SWOT)
- palautekeskustelut
- harjoittelujen orientaatio, työelämäläheisyys opinnoissa (LAB duuni) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- (ja verkko-)opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.12.2023
21.11.2022 - 15.01.2023
15 - 30
Tarja Palosaari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- ryhmäytyminen
- HOPS, eAHOT
- oma osaaminen, omat vahvuudet ja kehittämistarpeet (SWOT)
- palautekeskustelut
- harjoittelujen orientaatio, työelämäläheisyys opinnoissa (LAB duuni) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Jarmo Kemppinen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Face-to-face
Opintojakso sisältää:
• opiskelijan vastuu seurata omia opintoja Pepissä (ilmoittautumiset, suoritusmerkinnät, opintojen ajoittuminen)
• HOPS -keskustelu ja oman HOPS:n pitäminen ajan tasalla
• osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työn opinnollistaminen, työelämäläheiset projektit, hankkeet ym.)
• tutor-tunnit ja uraohjaus
• palautekeskustelut (not translated)
Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan:
HOPS keskustelu käytynä,
osallistuminen tutortunneille tai tallenteen katsominen,
palautteen antaminen. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 30
Tarja Muikku
Ammatillinen kasvu 1 (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
Approved/Failed
Osaamistavoitteet:
Opiskelija
• osaa arvioida omaa kehittymistä, valintoja sekä tavoitteiden asettamista tulevaisuuden työelämän kannalta
• osaa syventää ja täydentää omaa osaamistaan
• osaa seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
• tietää kansainvälistymisen ja työharjoittelun mahdollisuudet
• edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti ja osaa käyttää opinto- ja urapalveluja
• osaa arvioida palveluita ja kehittää koulutusta
• aloittaa opinnäytetyöprosessin
• pyrkii aktiivisesti verkostoitumaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä (not translated)
1 op = 27 tuntia opiskelijan työtä (not translated)
• Opiskelijan vastuu seurata omia opintoja Pepissä (ilmoittautumiset, suoritusmerkinnät, opintojen ajoittuminen)
• HOPS -keskustelu ja oman HOPS:n pitäminen ajan tasalla
• osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työn opinnollistaminen, työelämäläheiset projektit, hankkeet ym.)
• tutor-tunnit ja uraohjaus
• palautekeskustelut (not translated)
Distance learning
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja ryhmätyönä.
1. Laatii suunnitelman omista opinnoistaan ja käy suunnitelman läpi henkilökohtaisessa HOPS-keskustelussa.
2. Koko ryhmän ammatillisen kasvun tapaamiset tuutoropettajien kanssa
Opiskelija
- seuraa omia opintoja (Peppi)
- suunnittelee omaa ammatillista suuntautumistaan osana HOPSia
- tutustuu opinnäytetyöprosessiin (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 35
Sari Jokimies
Ammatillinen kasvu 1. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
1 credits
Approved/Failed
Teams, Zoom, Moodle. (not translated)
1 opintopisteen laajuus on 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Opiskelija osaa
- seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
- syventää omaa osaamistaan
- kehittää omia oppimisen valmiuksia
- edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
- arvioida koulutusta, palveluita ja kehittää koulutusta
Sisällöt:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut opiskelijoiden antamasta palautteesta (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Distance learning
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja ryhmätyönä.
1. Laatii suunnitelman omista opinnoistaan ja käy suunnitelman läpi henkilökohtaisessa HOPS-keskustelussa.
2. Koko ryhmän ammatillisen kasvun tapaamiset tuutoropettajien kanssa
Opiskelija
- seuraa omia opintoja (Peppi)
- suunnittelee omaa ammatillista suuntautumistaan osana HOPSia
- tutustuu opinnäytetyöprosessiin (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 35
Kaisa Liukko
Ammatillinen kasvu 1. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
1 credits
Approved/Failed
Teams, Zoom, Moodle. (not translated)
1 opintopisteen laajuus on 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Opiskelija osaa
- seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
- syventää omaa osaamistaan
- kehittää omia oppimisen valmiuksia
- edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
- arvioida koulutusta, palveluita ja kehittää koulutusta
Sisällöt:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut opiskelijoiden antamasta palautteesta (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Tapio Kari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
1 op on noin 27h opiskelijan työtä (not translated)
opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut (koulutukset sopivat keskenään, miten palautekeskustelut järjestetään, huom. hyvät käytänteet ja niiden levittäminen) (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
- oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 30
Tarja Palosaari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut (koulutukset sopivat keskenään, miten palautekeskustelut järjestetään, huom. hyvät käytänteet ja niiden levittäminen) (not translated)
- opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 40
Paula Ahtiainen, Tapio Kari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailuluennoitsijat (not translated)
luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
27h (not translated)
Ammatillinen kasvu 2 (1 op) sisällöt:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut
Opiskelija osaa
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
opiskelija osallistuu aktiivisesti
- opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Jyri Hänninen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
Approved/Failed
1 op on noin 27h opiskelijan työtä (not translated)
opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut (koulutukset sopivat keskenään, miten palautekeskustelut järjestetään, huom. hyvät käytänteet ja niiden levittäminen) (not translated)
Face-to-face
Koko ryhmän ammatillisen kasvun tapaamiset tuutoropettajien kanssa, henkilökohtaiset HOPS-keskustelut. Opiskelija seuraa omia opintoja Pepissä ja suunnittelee omaa ammatillista suuntautumistaan osana HOPSia. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.12.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
10 - 30
Sirpa Varajärvi
Ammatillinen kasvu 1. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Zoom, Moodle, kampus. (not translated)
1 opintopisteen laajuus on 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut opiskelijoiden antamasta palautteesta (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Face-to-face
Koko ryhmän ammatillisen kasvun tapaamiset tuutoropettajien kanssa, henkilökohtaiset HOPS-keskustelut. Opiskelija seuraa omia opintoja Pepissä ja suunnittelee omaa ammatillista suuntautumistaan osana HOPSia (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 17.12.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
10 - 30
Riitta Mähönen
Ammatillinen kasvu 1. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Zoom, Moodle, kampus. (not translated)
1 opintopisteen laajuus on 27 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut opiskelijoiden antamasta palautteesta (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot. (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.12.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Simo Jaakkola
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut
Opiskelija osaa:
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.12.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
10 - 30
Sirpa Varajärvi
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut
Opiskelija osaa:
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Tapio Kari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
mahdolliset vierailija luennoitsijat (not translated)
- (not translated)
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O36 (not translated)
1 op =27 h (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut
Opiskelija osaa:
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja/tai tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 30
Tarja Palosaari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Mahdolliset vierailijaluennoitsijat (not translated)
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O365 (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- valmistumisvaiheen HOPS keskustelu (ns. loppukeskustelu) tutoropettajan kanssa
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti
- jatkuvan oppimisen vaihtoehdot
- palautekeskustelut (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 40
Kari Hämeenaho
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
Approved/Failed
Oman osaamisen sanoittaminen, näkyväksi tekeminen, tuotteistaminen ja brändääminen, perehdytään osaamisen tuotteistamiseen ja brändäämiseen, esimerkkejä osaamisen tuotteistamisesta ja henkilöbrändäyksistä (not translated)
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams
Harjoitteluseminaarit ja –raportit (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan osaa muokata ja järjestellä omaa HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- valmistumisvaiheen HOPS keskustelu (ns. loppukeskustelu) tutoropettajan kanssa
- jatkuvan oppimisen vaihtoehdot
- palautekeskustelut (koulutukset sopivat keskenään, miten palautekeskustelut järjestetään, huom. hyvät käytänteet ja niiden levittäminen)
Opiskelija osaa:
- markkinoida omaa osaamistaan työnhakutilanteissa
- syventää osaamisidentiteettiään osana jatkuvaa oppimista
- hahmottaa omia tulevaisuuden työelämän osaamistarpeita
- arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Teija Launiainen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Distance learning
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
30 - 60
Saara Heikkonen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
1 credits
1-5
Distance learning
Opiskelija
-tunnistaa itsensä oppijana ja pystyy kehittämään omia oppimisen valmiuksiaan
-osaa arvioida oman alan innovatiivisia tai vaihtoehtoisia tulevaisuuden osaamistarpeita
-tunnistaa omaa osaamistaan ja sen kehittämistarpeita sekä osaa suunnitella omaa uraa niitä huomioiden
-hallitsee alansa ammattikäsitteet ja tuo osaamisensa näkyväksi työnhakutilanteissa
-antaa palautetta opetuksesta ja palveluista ja osallistuu näin koulutuksen kehittämiseen (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, jolloin hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan hyvät tiedot.Arvioi ja kehittää omaa oppimistaan. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
30 - 60
Kaisa Liukko
Ammatillisen osaamisen kehittyminen 1 ja Ammatillisen osaamisen kehittyminen 2. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus, Lahti
1 credits
1-5
Moodle (not translated)
• Analysoi omaan alaansa liittyviä lähtökohtia, tarpeita ja perusteita.
• Arvioi oman alan innovatiivisia tai vaihtoehtoisia tulevaisuuden osaamistarpeita.
• Käyttää ammattikäsitteitä ja tuo osaamisensa näkyväksi työnhakutilanteissa.
• Arvioi koulutustaan ja osallistuu koulutuksen kehittämiseen (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 40
Paula Ahtiainen, Tapio Kari
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O36 (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut
Opiskelija osaa:
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Opintojakson Moodle-sivulla oleva materiaali (not translated)
Lähi- ja verkko-opetus: yksilö- ja ryhmäohjaustapaamiset.
Opintojakson oppimistehtävät tehdään yksilö- ja tiimitehtävinä. (not translated)
Oppimistehtävät (not translated)
Finnish
01.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Simo Jaakkola, Lotta Toivonen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
Approved/Failed
Luokkatila, Peppi, Moodle, Zoom, Teams, O36 (not translated)
Ammatillinen kasvu 3 (1 op) sisältö:
- opiskelijan vastuu seurata omia opintoja (Peppi)
- HOPS
- osaamisen kehittämisen vaihtoehdot urasuunnitelman mukaisesti (opintojen tarjonta, työelämä osana opintoja, mm. Jobteaser, LAB Duuni, hankkeet)
- palautekeskustelut
Opiskelija osaa:
· seurata omien opintojen etenemistä sähköisissä järjestelmissä
· syventää omaa osaamistaan
· edistää omaa osaamisidentiteettiään urasuunnitelman mukaisesti
· arvioida palveluita ja kehittää koulutusta (not translated)
-opiskelija osallistuu aktiivisesti
-opiskelija suorittaa oppimistehtävät hyväksytysti (not translated)
Face-to-face
Finnish
05.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 07.09.2022
Sampo Kokkonen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Distance learning
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojaksolla on luentoja, ryhmätöitä, itsenäistä opiskelua, tehtäviä sekä lopussa tentti. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun a) saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä ja b) tulee sinun suorittaa opintojakson tentti hyväksyttävästi. Opintojakson arvosana lasketaan seuraavasti: palautetut tehtävät 40 % ja tentti 60 %. Opintojakson tentti ja arvosana lasketaan seuraavan pisteytyksen mukaisesti:
arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä (not translated)
Finnish
31.10.2022 - 14.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 100
Marianne Viinikainen, Liisa Uosukainen
Opiskelijalla tulee olla suoritettuna Toiminnanohjausjärjestelmät ja talous -opintojakso. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus, Lappeenranta
3 credits
1-5
Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla. (not translated)
Opintojaksolla käytetään työelämän uusimpia työkaluja. (not translated)
Mikäli opiskelija ei saa tentistä hyväksyttyä arvosanaa, hän voi uusia tentin uusintatentissä. Uusintatentit järjestetään 11.1.2023 ja 16.2.2023 klo 16 alkaen. (not translated)
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojakson laajuus on 3 opintopistettä ja kesto 7 viikkoa. Työmäärältään opintojakso vastaa 80 tuntia eli noin kahden viikon täysimääräistä työskentelyä. (not translated)
Opintojaksolla tutustutaan digitaaliseen taloushallintoon, sekä ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin. Opintojaksolla on viisi osiota, jotka aukeavat viikoittain.
1 Digitaalinen taloushallinto. Ensimmäisessä osiossa tutustutaan digitaaliseen taloushallintoon ja sen etuihin ja haittoihin.
2 Mitä tekoäly on? Toisessa osiossa syvennytään tekoälyyn, siihen liittyviin käsitteisiin ja teknologioihin.
3 Automaatio ja tekoäly taloushallinnossa. Kolmannessa osiossa tutustutaan automaation ja tekoälyn hyödyntämiseen taloushallinnossa; perehdytään automaation ja tekoälyn käyttökohteisiin ja siitä saataviin hyötyihin taloushallinnossa.
4 Ohjelmistorobotiikka. Neljännessä osiossa tutustutaan ohjelmistorobotiikkaan (Robotic Process Automation, RPA).
5. UiPath-ohjelmistorobotiikan sovellus. Viidennessä osiossa opitaan käyttämään yhtä maailman suosituinta ohjelmistorobotiikan järjestelmää. (not translated)
Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteiteita. Opiskelija ei ymmärrä digitaalisen taloushallinnon ideaa, eikä sitä, mihin ohjelmistorobotiikkaa voi käyttää. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä. (not translated)
Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää digitaalisen taloushallinnon idean ja hyödyn, sekä ymmärtää mihin ohjelmistorobotiikkaa voi käyttää. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija tarvitsee tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää digitaalisen taloushallinnon idean ja hyödyt, sekä hallitsee ohjelmistorobotiikan ohjelmiston keskeisimpien menetelmien käytön. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija vaatii vielä vähän tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää digitaalisen taloushallinnon idean ja hyödyt. Lisäksi opiskelija hallitsee ohjelmistorobotiikan ohjelmiston käytön perusteet ja osaa hyödyntää ohjelmistoa käytännön tilanteissa. Osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti. (not translated)
80% Face-to-face, 20% Distance learning
Esimerkiksi: Koch J. Office 2016 & Office 365. Docendo. ISBN 978-952-291-253-4. (not translated)
Opetus järjestetään luokkaopetuksena. (not translated)
Hyväksytysti tehdyt tehtävät ja tentti. (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 21.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 40
Jaana Tanhuanpää
Ei vaadi edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1 credits
1-5
eAhot-prosessin mukaan. (not translated)
Kaksi uusintatenttiä. (not translated)
Moodle (not translated)
5 opintopistettä on noin 135 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Word-tekstinkäsittely: asiakirjastandardi ja LAB amk:n opinnäytetyöraporttien raporttimalli.
Tekijänoikeuden periaatteet, tekijänoikeuden alaisen aineiston oikea käyttö ja Creative Commons -lisenssit.
PowerPoint-esitysgrafiikan edistynyt käyttö, esityksen ajastaminen. Valokuvien ja muun tekijänoikeuden alaisen sisällön oikea käyttö.
Excel-taulukkolaskenta perusteista alkaen. Funktioiden käyttö laskennassa, kaavioiden muokkaaminen, ehdollinen muotoilu, ehdolliset funktiot, hakufunktiot, päivämäärä- ja aikafunktiot, makrot, asiakirjan suojaaminen ja solualueiden lukitus, tiedostojen väliset yhteydet, alasvetovalikoiden luominen, arvotarkistimet, kommentit, Pivot-taulukot ja -kaaviot. (not translated)
Opiskelija ei saa tehtävistä ja tentistä minimimäärää pisteitä. (not translated)
Opiskelija muistaa ja tunnistaa opintojakson olennaisia sisältöaiheita. Opiskelija osaa ohjatusti tehdä perustasoisia harjoituksia. (not translated)
Opiskelija osaa vertailla ja analysoida opintojakson olennaisia sisältöaiheita ja niiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa taitavasti tehdä harjoituksia ja soveltaa taitoja liike-elämän tilanteisiin. (not translated)
Opiskelija osaa tehdä perusteltuja arviointeja opintojakson sisältöaiheista ja perustella ne. Hänellä on erinomaiset taidot harjoituksissa, hän osaa itsenäisesti suunnitella ja kehittää ratkaisuja liike-elämän tarpeisiin. (not translated)
Face-to-face
Esimerkiksi: Koch J. Office 2016 & Office 365. Docendo. ISBN 978-952-291-253-4. (not translated)
Opetus järjestetään luokkaopetuksena. (not translated)
Hyväksytysti tehdyt tehtävät ja tentti. (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 21.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Jaana Tanhuanpää
Ei vaadi edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
eAhot-prosessin mukaan. (not translated)
Kaksi uusintatenttiä. (not translated)
Moodle (not translated)
5 opintopistettä on noin 135 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Word-tekstinkäsittely: asiakirjastandardi ja LAB amk:n opinnäytetyöraporttien raporttimalli.
Tekijänoikeuden periaatteet, tekijänoikeuden alaisen aineiston oikea käyttö ja Creative Commons -lisenssit.
PowerPoint-esitysgrafiikan edistynyt käyttö, esityksen ajastaminen. Valokuvien ja muun tekijänoikeuden alaisen sisällön oikea käyttö.
Excel-taulukkolaskenta perusteista alkaen. Funktioiden käyttö laskennassa, kaavioiden muokkaaminen, ehdollinen muotoilu, ehdolliset funktiot, hakufunktiot, päivämäärä- ja aikafunktiot, makrot, asiakirjan suojaaminen ja solualueiden lukitus, tiedostojen väliset yhteydet, alasvetovalikoiden luominen, arvotarkistimet, kommentit, Pivot-taulukot ja -kaaviot. (not translated)
Opiskelija ei saa tehtävistä ja tentistä minimimäärää pisteitä. (not translated)
Opiskelija muistaa ja tunnistaa opintojakson olennaisia sisältöaiheita. Opiskelija osaa ohjatusti tehdä perustasoisia harjoituksia. (not translated)
Opiskelija osaa vertailla ja analysoida opintojakson olennaisia sisältöaiheita ja niiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa taitavasti tehdä harjoituksia ja soveltaa taitoja liike-elämän tilanteisiin. (not translated)
Opiskelija osaa tehdä perusteltuja arviointeja opintojakson sisältöaiheista ja perustella ne. Hänellä on erinomaiset taidot harjoituksissa, hän osaa itsenäisesti suunnitella ja kehittää ratkaisuja liike-elämän tarpeisiin. (not translated)
Face-to-face
Esimerkiksi: Koch J. Office 2016 & Office 365. Docendo. ISBN 978-952-291-253-4. (not translated)
Opetus järjestetään luokkaopetuksena. (not translated)
Hyväksytysti tehdyt tehtävät ja tentti. (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 21.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Jaana Tanhuanpää
Ei vaadi edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
eAhot-prosessin mukaan. (not translated)
Kaksi uusintatenttiä. (not translated)
Moodle (not translated)
5 opintopistettä on noin 135 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Word-tekstinkäsittely: asiakirjastandardi ja LAB amk:n opinnäytetyöraporttien raporttimalli.
Tekijänoikeuden periaatteet, tekijänoikeuden alaisen aineiston oikea käyttö ja Creative Commons -lisenssit.
PowerPoint-esitysgrafiikan edistynyt käyttö, esityksen ajastaminen. Valokuvien ja muun tekijänoikeuden alaisen sisällön oikea käyttö.
Excel-taulukkolaskenta perusteista alkaen. Funktioiden käyttö laskennassa, kaavioiden muokkaaminen, ehdollinen muotoilu, ehdolliset funktiot, hakufunktiot, päivämäärä- ja aikafunktiot, makrot, asiakirjan suojaaminen ja solualueiden lukitus, tiedostojen väliset yhteydet, alasvetovalikoiden luominen, arvotarkistimet, kommentit, Pivot-taulukot ja -kaaviot. (not translated)
Opiskelija ei saa tehtävistä ja tentistä minimimäärää pisteitä. (not translated)
Opiskelija muistaa ja tunnistaa opintojakson olennaisia sisältöaiheita. Opiskelija osaa ohjatusti tehdä perustasoisia harjoituksia. (not translated)
Opiskelija osaa vertailla ja analysoida opintojakson olennaisia sisältöaiheita ja niiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa taitavasti tehdä harjoituksia ja soveltaa taitoja liike-elämän tilanteisiin. (not translated)
Opiskelija osaa tehdä perusteltuja arviointeja opintojakson sisältöaiheista ja perustella ne. Hänellä on erinomaiset taidot harjoituksissa, hän osaa itsenäisesti suunnitella ja kehittää ratkaisuja liike-elämän tarpeisiin. (not translated)
Distance learning
Moodlessa saatavilla oleva materiaali. (not translated)
Harjoitellaan tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, videoeditoinnin ja kuvankäsittelyn perussovellusten käyttöä käytännön harjoitusten avulla. Opiskelumateriaali ja harjoitukset ovat saatavilla verkossa, eikä läsnäolovelvoitetta lähiopetuksessa ole. Lisätukea kaipaaville tarjotaan vapaaehtoisia klinikoita, joissa saa apua harjoitusten tekemiseen. (not translated)
- hyväksytysti suoritetut viikkoharjoitukset
- Word- ja Powerpoint -harjoitustyöt
- Excel-tentti (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 11.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Olli Leppänen
Opintojakso on tarkoitettu ensisijaisesti liiketalouden LLTILII22SH2- ja LLTILII22SH1-ryhmien opiskelijoille. Jos vapaita paikkoja jää, voidaan opintojaksolle ottaa mukaan myös muita opiskelijoita. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
7 credits
1-5
Ei ole (not translated)
- (not translated)
Excel-etätentti tehtävissä opintojakson lopussa määriteltävänä ajankohtana etäopetusympäristössä. Tentti on mahdollista suorittaa erikseen pyytämällä myös aikaisemmin, jos opiskelija suorittaa harjoitustehtävät minimitahtia nopeammin. (not translated)
Etäopetusympäristö (not translated)
Opintojakso kuormittaa taisesti keskimäärin 8-12 tuntia viikossa 14 viikon ajan. Kaikki opintojakson tehtävät ovat tehtävissä heti opintojakson alusta alkaen, joten halutessaan opiskelija voi edetä myös tätä minimitahtia nopeammin. (not translated)
- Taulukkolaskennan, tekstinkäsittelyn ja esitysgrafiikka-ohjelmien käyttö.
- Yksinkertaisten kuvanmuokkausten tekeminen kuvanmuokkausohjelman avulla
- Lyhyen videoesityksen käsikirjoittaminen, nauhoittaminen ja yksinkertainen videoeditointi. (not translated)
Opiskelija ei kykene määräaikoihin sitoutuneesti näyttämään osaamistaan harjoitustehtävien ja tentin avulla. (not translated)
Opiskelija osaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, kuvankäsittely ja videoeditoinnin perussovellusten perustoimintojen käytön. (not translated)
Opiskelija osaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, kuvankäsittely ja videoeditoinnin perussovellusten erilaiset käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Opiskelija ymmärtää ja tunnistaa sovelluksen kehittyneempiäkän toimintoja. (not translated)
Opiskelija osaa soveltaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan perussovellusten toimintoja laajasti ja valita käsiteltävään tehtävään parhaiten sopivat työkalut ja toiminnot. Opiskelija osaa käyttää sovelluksen kehittyneempiäkin toimintoja tehokkaasti ja sujuvasti. Lisäksi opiskelija osaa kuvankäsittelyn ja videoeditoinnin perussovellusten erilaiset käyttömahdollisuudet ja toiminnot. (not translated)
Distance learning
Moodlessa saatavilla oleva materiaali. (not translated)
Harjoitellaan tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, videoeditoinnin ja kuvankäsittelyn perussovellusten käyttöä käytännön harjoitusten avulla. Opiskelumateriaali ja harjoitukset ovat saatavilla verkossa, eikä läsnäolovelvoitetta lähiopetuksessa ole. Lisätukea kaipaaville tarjotaan vapaaehtoisia klinikoita, joissa saa apua harjoitusten tekemiseen. (not translated)
- hyväksytysti suoritetut viikkoharjoitukset
- Word- ja Powerpoint -harjoitustyöt
- Excel-tentti (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 23.04.2023
21.11.2022 - 15.01.2023
Olli Leppänen
Opintojakso on tarkoitettu ensisijaisesti liiketalouden LLTILIL23K -ryhmän opiskelijoille. Jos vapaita paikkoja jää, voidaan opintojaksolle ottaa mukaan myös muita opiskelijoita. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
7 credits
1-5
Ei ole (not translated)
- (not translated)
Excel-etätentti tehtävissä opintojakson lopussa määriteltävänä ajankohtana etäopetusympäristössä. Tentti on mahdollista suorittaa erikseen pyytämällä myös aikaisemmin, jos opiskelija suorittaa harjoitustehtävät minimitahtia nopeammin. (not translated)
Etäopetusympäristö (not translated)
Opintojakso kuormittaa taisesti keskimäärin 8-12 tuntia viikossa 14 viikon ajan. Kaikki opintojakson tehtävät ovat tehtävissä heti opintojakson alusta alkaen, joten halutessaan opiskelija voi edetä myös tätä minimitahtia nopeammin. (not translated)
- Taulukkolaskennan, tekstinkäsittelyn ja esitysgrafiikka-ohjelmien käyttö.
- Yksinkertaisten kuvanmuokkausten tekeminen kuvanmuokkausohjelman avulla
- Lyhyen videoesityksen käsikirjoittaminen, nauhoittaminen ja yksinkertainen videoeditointi. (not translated)
Opiskelija ei kykene määräaikoihin sitoutuneesti näyttämään osaamistaan harjoitustehtävien ja tentin avulla. (not translated)
Opiskelija osaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, kuvankäsittely ja videoeditoinnin perussovellusten perustoimintojen käytön. (not translated)
Opiskelija osaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan, kuvankäsittely ja videoeditoinnin perussovellusten erilaiset käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Opiskelija ymmärtää ja tunnistaa sovelluksen kehittyneempiäkän toimintoja. (not translated)
Opiskelija osaa soveltaa tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitysgrafiikan perussovellusten toimintoja laajasti ja valita käsiteltävään tehtävään parhaiten sopivat työkalut ja toiminnot. Opiskelija osaa käyttää sovelluksen kehittyneempiäkin toimintoja tehokkaasti ja sujuvasti. Lisäksi opiskelija osaa kuvankäsittelyn ja videoeditoinnin perussovellusten erilaiset käyttömahdollisuudet ja toiminnot. (not translated)
34% Face-to-face, 66% Distance learning
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojaksolla on luentoja, ryhmätöitä, itsenäistä opiskelua, tehtäviä sekä lopussa tentti. (not translated)
Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Opintojaksolta voit saada yhteensä 100 pistettä. Jotta saat hyväksytyn arvosanan opintojaksosta, tulee sinun a) saada kokonaispisteistä 45 % eli minimissään 45/100 pistettä ja b) tulee sinun suorittaa opintojakson tentti hyväksyttävästi. Opintojakson arvosana lasketaan seuraavasti: palautetut tehtävät 40 % ja tentti 60 %. Opintojakson tentti ja arvosana lasketaan seuraavan pisteytyksen mukaisesti:
arvosana 5: 100,0 - 90,0 pistettä
arvosana 4: 89,9 - 78,0 pistettä
arvosana 3: 77,9 - 65,0 pistettä
arvosana 2: 64,9 - 55,0 pistettä
arvosana 1: 54,9 - 45,0 pistettä
hylätty: 44,9 - 0,0 pistettä (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 21.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 40
Marianne Viinikainen, Jaana Tanhuanpää
Yritystoiminnan ja kirjanpidon perusteet (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
2 credits
1-5
Opintojakso on mahdollista suorittaa vain kuvatulla tavalla. (not translated)
Opintojaksolla käytetään työelämän uusimpia työkaluja. (not translated)
Mikäli opiskelija ei saa opintojaksosta hyväksyttyä arvosanaa, hän voi uusia koko kurssiaineiston uusintatentissä. Silloin koko kurssin arvosana muodostuu uusintatentin arvosanasta. (not translated)
Oppimateriaali on tarjolla Moodle-oppimisympäristössä. (not translated)
Opintojakson laajuus on 3 opintopistettä ja kesto 8 viikkoa. Työmäärältään opintojakso vastaa 80 tuntia eli noin kahden viikon täysimääräistä työskentelyä. (not translated)
- Mitä on toiminnanohjaus ja mikä on toiminnanohjausjärjestelmä?
- Yrityksen talousprosessit ja niiden kytkeytyminen toiminnanohjausjärjestelmään
- Talousprosessien mallintaminen ja kehittämiskohteiden tunnistaminen
- Toiminnanohjausjärjestelmät ja toiminnalliset modulit
- Tilaus- ja toimitusprosesseja harjoitellaan käytännössä toiminnanohjausjärjestelmillä (not translated)
Opiskelijan osaaminen ei vastaa opintojakson tavoitteiteita. Opiskelija ei ymmärrä toiminnanohjausjärjestelmän ideaa ja siitä saatavia hyötyjä. Opiskelija ei suoriudu tehtävien tekemisestä. (not translated)
Opiskelija osoittaa tyydyttävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää toiminnanohjausjärjestelmän idean ja hyödyt. Opiskelija osaa käyttää joitakin ammattikäsitteitä johdonmukaisesti. Opiskelija tarvitsee tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa hyvää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää toiminnanohjausjärjestelmän idean ja hyödyt, sekä hallitsee keskeisimpien menetelmien ja modulien käytön. Opiskelija käyttää ammattikäsitteitä sujuvasti ja laaja-alaisesti. Opiskelija vaatii vielä vähän tukea tehtävien teossa. (not translated)
Opiskelija osoittaa kiitettävää osaamista suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Opiskelija ymmärtää toiminnanohjausjärjestelmän idean ja hyödyt, sekä hallitsee menetelmien ja modulien käytön ja osaa soveltaa niitä työelämän tarpeisiin. Osaa hankkia itsenäisesti uutta tietoa ja käyttää ammattikäsitteitä asiantuntevasti. Opiskelija suoriutuu tehtävistä itsenäisesti. (not translated)
50% Face-to-face, 50% Distance learning
1) Euroopan unionin oikeus, Juha Raitio,2016 Alma Talent Oy, verkkokirjahylly.
2) Eurooppa tiedotuksen oppaat ja linkit
3) Kalevi Suojanen ym: Lakiopas, sivut 24-55
4) Moodlen materiaalit
Luentodiat
Luennot ja tuntitehtävät (not translated)
Lähiopetus + tuntiharjoitukset
Kirjallinen tai laite tentti. (not translated)
Arvosana tulee MOODLE tentistä, jossa
1.osio ilman lähdemateriaalia (määritelmät + toimielimet)
2.osio kaikki lähdemateriaali saa olla käytössä – soveltavia kysymyksiä (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 23.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 30
Kari Hämeenaho
Hallinto-oikeus ja markkinaoikeus
Kurssi on tarkoitettu suoriettavaksi samana lukuvuonna yhdessä ulkomaankauppaoikeuden kurssin kanssa. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1 credits
1-5
case-työ yhdessä yrityksen / Kauppakamarin kanssa EU-lainsäädännön tulkinnassa ja soveltamisessa. (not translated)
Tentti viikolla 42.
Uusintatentit
4.11.2022 ja
7.12.2022 (not translated)
Lähiopetus, Moodel, kirjallisuus sekä verkossa tapahtuva opiskelu (not translated)
2.00 op, 53 h (not translated)
EU:n toiminnalliset ja oikeudelliset peruskäsitteet
EU:n instituutiot
EU:n päätöksentekojärjestelmä
EU-tuomioistuimen toiminta ja oikeuskäytäntö
EU:n kilpailuoikeus
Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijoille riittävä tuntemus Euroopan unionista ja sen oikeusjärjestelmästä, erityisesti sisämarkkinaoikeudesta. Tavoitteena on kyky osata soveltaa EU-oikeutta käytännön yritystoiminnassa.
Kurssin sisällöstä ovat esimerkkeinä Euroopan unionin toiminnan ja toimintaorganisaation pääpiirteet, EU:n oikeusjärjestelmän keskeinen sisältö, EU-oikeuden oikeuslähteet ja tulkinta, EU-oikeuden valtionsisäiset vaikutukset, sisämarkkinaoikeus ja vapaa liikkuvuus sekä EU:n kilpailuoikeuden pääpiirteet. Pyrkimyksenä on saavuttaa riittävä tuntemus Euroopan unionista, sen perusrakenteista ja toiminnoista sekä EU:n oikeusjärjestelmän keskeisistä oikeudellisista käsitteistä ja sisämarkkinaoikeuden sisällöstä (not translated)
Opiskelija ei tunne EU-oikeuden peruskäsitteitä tai toimielimiä sekä niiden tehtäviä. Opiskelija ei tunne EU:n keskeisiä periaatteita tai ymmärrä mikä merkitys EU-lainsäädännöllä on Suomalaiseen oikeusjärjestelmään. (not translated)
Arvosana 1
Opiskelija osaa määritellä kurssiin kuuluvia oikeudellisia peruskäsitteitä. Opiskelija tunnistaa EU-oikeuden peruskäsitteet ja tuntee EU:n toiminnan ja toimintaorganisaation pääpiirteet. Opiskelija tunnistaa sisämarkkinaoikeuden keskeisen sisällön. Opiskelija tuntee EU-oikeuden tiedonhakulähteet ja osaa tehdä yksinkertaisia hakuja niistä. (not translated)
Arvosana 3
Opiskelija tuntee hyvin kurssiin kuuluvat oikeudelliset peruskäsitteet. Opiskelija tuntee EU-oikeuden peruskäsitteet ja osaa käyttää niitä. Opiskelijalla on hyvä käsitys sisämarkkinaoikeuden sisällöstä. Opiskelija tuntee hyvin EU-oikeuden tiedonhakulähteet ja osaa käyttää niitä. Opiskelija käyttää oikeudellisia termejä luontevasti, tunnistaa tilanteet joihin liittyy oikeudellisen tiedon tarvetta ja osaa joko tuottaa tai etsiä tarvittavaa tietoa. (not translated)
Arvosana 5
Opiskelija tuntee erittäin hyvin kurssiin kuuluvat oikeudelliset peruskäsitteet EU-oikeuden sisällön. Opiskelija tuntee kurssilla opittujen oikeudellisten termien sisällön ja osaa käyttää niitä sujuvasti. Opiskelijalla on kattava käsitys sisämarkkinaoikeudesta ja sen merkityksestä yritystoiminnalle. Opiskelijalla tuntee hyvin EU-oikeuden tiedonhakulähteet ja hän kykenee soveltamaan niitä oikeudellisten ongelmien ratkaisuun. Opiskelija osoittaa analyyttistä kykyä pohtia ongelmaa ja löytää siihen oikeudellisesti perusteltu ratkaisu. (not translated)
67% Face-to-face, 33% Distance learning
Opintojaksolla vaadittava materiaali ladataan moodlen jakelukansioon. (not translated)
Opintojakson tarkempi aikataulu ilmoitetaan osallistujille elokuun loppupuolella - opintojakso alkaa viikolla alkaa viikolla 38 ja jatkuu viikolle 48 saakka.
Lähiopetuskertoja 1 / viikko - 2 tuntia kerta ( 2 x 45 min. ). (not translated)
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla T1 - K5. Arviointikriteerit käydään läpi ensimmäisellä lähiopetuskerralla. (not translated)
Finnish
20.09.2022 - 29.11.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 40
Jukka-Mikael Rokio
Ei vaadittavaa edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1 credits
1 credits
1-5
Lähiopetus ( mikäli COVID-19 tilanne sallii ). (not translated)
Lähiopetuskertoja 1 / viikko - 2 tuntia kerta ( 2 x 45 min. ). Lähiopetuskertoja kaikkiaan siis 10 kertaa. (not translated)
Opintojakson pääteemoja:
- mikro- ja makrotalouden peruskäsitteitä
- työllisyys ja työvoimamarkkinat
- kansantalouden toiminnan kuvaaminen
- suhdannevaihtelu - syyt ja vaikutukset
- talouspolitiikka
- valuuttamarkkinat (not translated)
Opintojakson läpäisylle asetetut kriteerit eivät täyty ja / tai opiskelija ei noudata toteutukselle asetettuja aikataulukriteerejä. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kansantaloudellisten peruskäsitteiden merkityksen. (not translated)
Edellisen lisäksi opiskelija ymmärtää kansantalouden sisäisten ongelmien taustat. (not translated)
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää suhdannevaihtelun taustat sekä suhdannevaihtelun mukanaan tuomat ongelmat kansantalouden toiminnalle. (not translated)
67% Face-to-face, 33% Distance learning
Opintojaksolla vaadittava materiaali ladataan moodlen jakelukansioon. (not translated)
Opintojakson tarkempi aikataulu ilmoitetaan osallistujille tammikuun 2023 alussa - opintojakso alkaa viikolla 2 ja jatkuu viikolle 8 saakka.
Lähiopetuskertoja 1 / viikko - 3 tuntia kerta ( 3 x 45 min. ). (not translated)
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla T1 - K5. Arviointikriteerit käydään läpi ensimmäisellä lähiopetuskerralla. (not translated)
Finnish
10.01.2023 - 21.02.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
0 - 40
Jukka-Mikael Rokio
Ei vaadittavaa edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1 credits
1 credits
1-5
Lähiopetus viikolla 2 - 8. (not translated)
Lähiopetuskertoja 1 / viikko - 3 tuntia kerta ( 3 x 45 min. ). Lähiopetuskertoja kaikkiaan siis 7 kertaa. (not translated)
Opintojakson pääteemoja:
- mikro- ja makrotalouden peruskäsitteitä
- työllisyys ja työvoimamarkkinat
- kansantalouden toiminnan kuvaaminen
- suhdannevaihtelu - syyt ja vaikutukset
- talouspolitiikka
- valuuttamarkkinat (not translated)
Opintojakson läpäisylle asetetut kriteerit eivät täyty ja / tai opiskelija ei noudata toteutukselle asetettuja aikataulukriteerejä. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kansantaloudellisten peruskäsitteiden merkityksen. (not translated)
Edellisen lisäksi opiskelija ymmärtää kansantalouden sisäisten ongelmien taustat. (not translated)
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää suhdannevaihtelun taustat sekä suhdannevaihtelun mukanaan tuomat ongelmat kansantalouden toiminnalle. (not translated)
67% Face-to-face, 33% Distance learning
Opintojaksolla vaadittava materiaali ladataan moodlen jakelukansioon. (not translated)
Opintojakson tarkempi aikataulu ilmoitetaan osallistujille tammikuun 2023 alussa - opintojakso alkaa viikolla 2 ja jatkuu viikolle 8 saakka.
Lähiopetuskertoja 1 / viikko - 3 tuntia kerta ( 3 x 45 min. ). (not translated)
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla T1 - K5. Arviointikriteerit käydään läpi ensimmäisellä lähiopetuskerralla. (not translated)
Finnish
12.01.2023 - 23.02.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
0 - 40
Jukka-Mikael Rokio
Ei vaadittavaa edeltävää osaamista. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1 credits
1 credits
1-5
Lähiopetus viikolla 2 - 8. (not translated)
Lähiopetuskertoja 1 / viikko - 3 tuntia kerta ( 3 x 45 min. ). Lähiopetuskertoja kaikkiaan siis 7 kertaa. (not translated)
Opintojakson pääteemoja:
- mikro- ja makrotalouden peruskäsitteitä
- työllisyys ja työvoimamarkkinat
- kansantalouden toiminnan kuvaaminen
- suhdannevaihtelu - syyt ja vaikutukset
- talouspolitiikka
- valuuttamarkkinat (not translated)
Opintojakson läpäisylle asetetut kriteerit eivät täyty ja / tai opiskelija ei noudata toteutukselle asetettuja aikataulukriteerejä. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kansantaloudellisten peruskäsitteiden merkityksen. (not translated)
Edellisen lisäksi opiskelija ymmärtää kansantalouden sisäisten ongelmien taustat. (not translated)
Edellisten lisäksi opiskelija ymmärtää suhdannevaihtelun taustat sekä suhdannevaihtelun mukanaan tuomat ongelmat kansantalouden toiminnalle. (not translated)
50% Face-to-face, 50% Distance learning
Provided by the teacher via Moodle. Selected and created by the students according to their needs and interests.
Blended learning: in-class learning sessions on campus and online, self-studies online. Lectures and teacher-directed activities, peer-to-peer learning and feedback. Group work and individual studies. Where relevant and possible, integration with another course implementation (e.g. an information search task or a report/summary writing task).
Continuous evaluation: regular attendance (75%) and active participation in lectures and in-class exercises. Successful completion of written and spoken assignments and tests by given deadlines. Students are assessed individually on a scale of 5-0.
English
05.09.2022 - 18.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Anneli Rinnevalli
The course is taught at skills level CEFR B2.
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business, Language studies LAB
Lappeenranta Campus
2 credits
1-5
Recognition of Prior Learning (RPL). To be discussed with the teacher
Blanded learning: campus (classroom) and online (Moodle, Zoom/Teams, other digital platforms as needed)
The estimated student workload is 108 h spread evenly during the 4-credit course, including reading, exercises and assignments, and lectures or other scheduled meetings.
Field-specific concepts and terminology, professional communication: Business law
- interpreting law texts, VAT regulations, employment and other contracts
- customer service at a bank, including family and inheritance law, opening of an account and related documents, power of attorney
- spoken communication with customers
- presenting and discussing professional topics
- producing summaries and reports
Student does not meet the course requirements.
Student can use organizational features in texts to help find relevant information and can apply a technique to support reading for information. From most common field-specific texts, the student identifies main content points and understands the relationships between them. Student knows and can use essential field-specific terms with the help of dictionaries. Student can retell essential content points from a professional text in writing and in speech. Student can communicate with clients in basic speaking situations at work.
Student can use organizational features in texts to help find relevant information and can confidently apply techniques to support reading for information. From varied field-specific texts, the student identifies the main content points, can analyze the relationships between them and can use the information for professional purposes. Student knows and uses field-specific terms independently and using appropriate tools such as professional dictionaries and literature. The student can retell, in their own words where appropriate, the main content points from a professional text in writing and in speech. The student can communicate with clients in speaking situations at work.
Student can recognize organizational features in different types of texts and use this knowledge effectively to help find relevant information. Student can confidently apply various techniques to support reading for information. Student can identify, analyze, interpret and make comments on the content points from a range of field-specific texts. Student can decide which information is most appropriate and use it for professional purposes. Student knows and uses field-specific terms independently and using appropriate tools such as the most reliable professional dictionaries and literature. The student can retell, in their own words where appropriate, the main content points from a professional text in writing and in speech, demonstrating a thorough understanding of the source text. The student can fluently communicate with clients in varied speaking situations at work.
50% Face-to-face, 50% Distance learning
Provided by the teacher via Moodle. Selected and created by the students according to their needs and interests.
Blended learning: in-class learning sessions on campus and online, self-studies online. Lectures and teacher-directed activities, peer-to-peer learning and feedback. Group work and individual studies. Where relevant and possible, integration with another course implementation (e.g. an information search task or a report/summary writing task).
Continuous evaluation: regular attendance (75%) and active participation in lectures and in-class exercises. Successful completion of written and spoken assignments and tests by given deadlines. Students are assessed individually on a scale of 5-0.
English
05.09.2022 - 18.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Anneli Rinnevalli
The course is taught at skills level CEFR B2.
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business, Language studies LAB
Lappeenranta Campus
2 credits
1-5
Recognition of Prior Learning (RPL). To be discussed with the teacher
Blended learning: campus (classroom) and online (Moodle, Zoom/Teams, other digital platforms as needed)
The estimated student workload is 108 h spread evenly during the 4-credit course, including reading, exercises and assignments, and lectures or other scheduled meetings.
Field-specific concepts and terminology, professional communication: Accounting
- VAT regulations, taxes, and customs duties
- annual reports, income statement calculations, and interpreting report data
- producing summaries and reports
- presenting and discussing professional topics, e.g. presenting the economic situation for the executive team
- spoken communication with customers
Student does not meet the course requirements.
Student can use organizational features in texts to help find relevant information and can apply a technique to support reading for information. From most common field-specific texts, the student identifies main content points and understands the relationships between them. Student knows and can use essential field-specific terms with the help of dictionaries. Student can retell essential content points from a professional text in writing and in speech. Student can communicate with clients in basic speaking situations at work.
Student can use organizational features in texts to help find relevant information and can confidently apply techniques to support reading for information. From varied field-specific texts, the student identifies the main content points, can analyze the relationships between them and can use the information for professional purposes. Student knows and uses field-specific terms independently and using appropriate tools such as professional dictionaries and literature. The student can retell, in their own words where appropriate, the main content points from a professional text in writing and in speech. The student can communicate with clients in speaking situations at work.
Student can recognize organizational features in different types of texts and use this knowledge effectively to help find relevant information. Student can confidently apply various techniques to support reading for information. Student can identify, analyze, interpret and make comments on the content points from a range of field-specific texts. Student can decide which information is most appropriate and use it for professional purposes. Student knows and uses field-specific terms independently and using appropriate tools such as the most reliable professional dictionaries and literature. The student can retell, in their own words where appropriate, the main content points from a professional text in writing and in speech, demonstrating a thorough understanding of the source text. The student can fluently communicate with clients in varied speaking situations at work.
50% Face-to-face, 50% Distance learning
Moodlessa oleva sekä opiskelijoiden itsensä hankkima materiaali. Lisäksi voi olla yhteistyökumppanien kautta tulevaa materiaalia. Suositeltavat oppaat:
1. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, https://www.uusyrityskeskus.fi/tyokalupakki/perustamisopas-alkavalle-yrittajalle/
2. Yritystulkki, https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/ladec/
3. Suomi.fi/Yrityksen perustajalle, https://www.suomi.fi/yritykselle
Opintojakson alussa on kaikille yhteinen aloitusinfo. Kurssin voi sen jälkeen suorittaa päiväopiskeluna tai itseohjautuvasti verkkoklinikoita hyödyntäen. Palautettavia tehtäviä on kaksi: yksilötehtävä ja neljän hengen ryhmissä tehtävä harjoitustyö. Harjoitustyön viimeinen palautuspäivä on 26.3. Kurssilla hyödynnetään yhteistyömahdollisuudet DuuniExpon, StartHub Lahden, Business Mill Lappeenrannan, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n ja Suomen Yrittäjien kanssa. Tervetuloa mukaan!
Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointia suoritetaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin sekä annettuihin ohjeisiin ja aikatauluihin.
Finnish
19.01.2023 - 26.03.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
20 - 85
Sari Suominen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
2 credits
2 credits
1-5
Kurssin voi suorittaa päiväopiskeluna tai itseohjautuvasti verkkoklinikoita hyödyntäen. Huom. Mahdollisista omaan yrittäjyyteen liittyvistä näytöistä on sovittava ennen harjoitustyöryhmien muodostamista.
DuuniExpo, StartHub Lahti, Business Mill Lappeenranta, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Suomen Yrittäjät, Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä muut yritys- ja asiantuntijakontaktit. Potentiaaliset asiakkaat.
Moodle, Zoom, korkeakouluyhteisö, työelämä
Laskennallinen kuormitus on 4 x 27 h = 108 h, joka jakaantuu kurssin toteutusajalle.
Sisältö
- yrittäjyyden merkitys itselle
- liiketoimintamallit, ideoiden kaupallistaminen (innovaatiot)
- liikeidean kannattavuus
- verkostot ja yhteistyö.
Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita.
Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti.
Opiskelija osaa pohtia yrittäjyyttä henkilökohtaisen kehittymisensä kautta. Hän osaa löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia asiakaslähtöisesti. Hän osaa myös arvioida liikeidean kannattavuutta perustellusti ja kriittisesti. Lisäksi hän osaa kehittää liiketoimintamallia havainnollisesti ja monipuolisesti.
50% Face-to-face, 50% Distance learning
Opettajan jakama ja ilmoittama materiaali. (not translated)
Luennot ja itsenäisesti ja ryhmissä tehtävät tehtävät. Tämä on suomen kielen ja viestinnän opintojakso. (not translated)
Opiskelijan osaaminen oppimistehtävien perusteella (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Annukka Näkkälä
Kurssin taitotaso on C1–C2. Opintojakso kuuluu äidinkielen (suomi) pakollisiin viestintäopintoihin ja on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli tai koulusivistyskieli on suomi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
2 credits
1-5
Moodle-oppimisympäristö (not translated)
Oman opiskelu- ja ammattialan tekstejä ja viestintätilanteita. Opinnoissa ja työelämässä tarvittavien viestintätaitojen ja -tilanteiden harjoittelua.
Sisältö ja oppimistehtävät voivat vaihdella koulutusaloittain. Keskeisiä sisältöjä ovat esimerkiksi esiintymistaidot, ryhmäviestintätaidot (esim. palaverit, neuvottelut, kokoukset), palautteen antaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen, opiskelussa ja ammatissa kirjoittaminen keskeisine tekstilajeineen, kielen- ja tekstinhuollon perusasiat, asiatyyli. (not translated)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- eritellä ja arvioida viestintäosaamistaan sekä antaa, vastaanottaa ja hyödyntää palautetta viestintätaitojensa kehittämisessä
- toimia tavoitteellisesti, tarkoituksenmukaisesti ja taitavasti työelämän ja oman ammattialansa viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa (teksti-, esiintymis- ja ryhmäviestintätaidot)
- ottaa viestinnässään huomioon vastaanottajan/vuorovaikutuskumppanin, tilanteen ja alansa vaatimukset
- viestiä jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavasti
- kehittää suomen kielen ja viestinnän taitojaan osana omaa asiantuntijuuttaan ja ammattitaitoaan (halu ja motivaatio viestintätaitojen jatkuvaan oppimiseen ja kehittämiseen). (not translated)
50% Face-to-face, 50% Distance learning
Materiaali Moodlessa ja omatoiminen ajankohtaisten viestinnän artikkelien ja aiheiden seuraaminen. (not translated)
Kurssitehtävien suorittaminen hyväksytysti. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 20.11.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Jaana Loipponen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
2 credits
1-5
- oman opiskelu- ja ammattialan tekstejä ja viestintätilanteita
- opinnoissa ja työelämässä tarvittavien viestintätaitojen ja -tilanteiden harjoittelua (not translated)
Suoritus on hylätty, jos
• kielenkäyttö ei vastaa asiatyylisen esityksen vaatimuksia
• ammatilliset tekstit eivät vastaa alan vaatimuksia
• ryhmätyö- ja neuvottelutaidot ovat puutteellisia
• viestinnän tulkintataidot ovat heikot (not translated)
Opiskelija osaa
• tuottaa ammattialansa tekstiä
• kirjoittaa välttävää tekstiä, jossa on käytetty lähteitä amk-ohjeen mukaisesti
• osallistua ryhmäviestintätilanteisiin
• osallistua presentaatioon. (not translated)
Opiskelija osaa
• tuottaa lähteisiin pohjautuvaa asiatyylistä tekstiä, jossa sovellettu lähdekritiikkiä ja jossa lähteitä on käytetty amk-ohjeen mukaisesti
- tuottaa kieliasultaan melko hyvää tekstiä
• osallistua aktiivisesti presentaation tekemiseen sekä ryhmäviestintätilanteisiin ja toimia niissä ryhmän toimintaa edistävällä tavalla. (not translated)
Opiskelija osaa
• tuottaa asiatyylistä tekstiä, joka täyttää lähdekriittisen tieteellisen tekstin kriteerit ja jossa lähteitä on käytetty monipuolisesti ja sujuvasti
• kirjoittaa kieliasultaan moitteetonta tekstiä
• pitää laadukkaan presentaation sekä osallistua aktiivisesti ja ryhmän toimintaa edistävällä tavalla ryhmäviestintätilanteisiin. (not translated)
Distance learning
Opetusmateriaali on Moodlessa. Tarvitset Word-ohjelman työpöytäversion tietokoneellesi. Lisäksi tarvitset tietokoneen, jossa on toimiva mikrofoni JA kamera. Pidämme kameraa päällä tapaamisten ajan (vuorovaikutus on helpompaa). (not translated)
Verkkotapaamiset ovat Zoomissa. Tapaamiskerroilla tehdään paljon ryhmätöinä harjoituksia ja siksi tapaamisia ei tallenneta eikä niitä voi jälkikäteen katsoa. Teoriat löytyvät Moodlesta usein ääniselostuksen kera. Moodlessa on sekä täysin itsenäisesti suoritettavia tehtäviä että tapaamisella tehtäviä tehtäviä. Tapaamiskerroilla tehdyt kirjalliset ryhmätehtävät palautetaan Moodleen. Täysin itsenäisesti suoritettavat tehtävät ovat näkyvissä ja tehtävissä Moodle-pohjalla heti opintojakson alettua. Tapaamisten aikana käsiteltävät asiat avautuvat ja näkyvät sitä mukaa kuin aiheissa etenemme. (not translated)
Erilaiset suulliset ja kirjalliset tehtävät, joilla mitataan suullisen- ja kirjallisen viestinnän osaamista. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 30.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Sanna Paunonen
Kurssin taitotaso on C1 - C2 (eurooppalainen viitekehys). Opintojakso kuuluu äidinkielen (suomi) pakollisiin viestintäopintoihin, ja se on tarkoitettu niille opiskelijoille, joiden äidinkieli tai koulusivistyskieli on suomi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
4 credits
1-5
Arvioitavat tehtävät ja suoritusaikataulu kerrotaan opintojakson alussa. (not translated)
Moodle ja Zoom (not translated)
Opintojakson laajuus on noin 108 tuntia (verkkotapaamiset sekä itsenäinen työskentely). (not translated)
Opinnoissa ja työelämässä tarvittavien oman alan teksti- ja viestintätaitojen harjoittelua. Keskeisiä sisältöjä ovat esim. esiintymistaidot, ryhmäviestintätaidot, palautteen antaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen, opiskelussa ja ammatissa kirjoittaminen keskeisine tekstilajeineen, kielen- ja tekstinhuollon perusasiat sekä asiatyyli. (not translated)
Suoritus on 0 eli hylätty, jos opiskelijan
- kielenkäyttö ei vastaa asiatyylisen esityksen vaatimuksia.
- ammatilliset tekstit eivät vastaa alan vaatimuksia (sisältö, rakenne, kieliasu).
- ryhmätyötaidot ovat puutteelliset.
- viestinnän tulkintataidot ovat heikot. (not translated)
Opiskelija
- kirjoittaa ammattialansa tekstiä ja käyttää luotettavia tietolähteitä.
- pyrkii käyttämään lähteitä LABin opinnäytetyön raportin ohjeiden mukaisesti.
- kirjoittaa kieliasultaan ja rakenteeltaan tyydyttävää tekstiä.
- osallistuu ryhmäviestintätilanteisiin yhteistyötaitoisesti.
- pitää suullisen esityksen. (not translated)
Opiskelija
- kirjoittaa lähteisiin pohjautuvaa asiatyylistä tekstiä, jossa soveltaa lähdekritiikkiä.
- käyttää lähteitä pääsääntöisesti LABin opinnäytetyön raportin ohjeiden mukaisesti.
- tuottaa kieliasultaan ja rakenteeltaan melko hyvää tekstiä.
- osallistuu aktiivisesti ryhmäviestintätilanteisiin ja toimii niissä ryhmän toimintaa edistävällä tavalla.
- pitää sujuvan ja havainnollisen suullisen esityksen. (not translated)
Opiskelija
- kirjoittaa asiatyylistä tekstiä, joka täyttää lähdekriittisen tieteellisen tekstin kriteerit ja jossa lähteitä on käytetty monipuolisesti ja sujuvasti.
- käyttää lähteitä LABin opinnäytetyön raportin ohjeiden mukaisesti.
- kirjoittaa kieliasultaan lähes moitteetonta tekstiä.
- osallistuu aktiivisesti ja ryhmän toimintaa edistävällä tavalla ryhmäviestintätilanteisiin sekä positiivisin keinoin kannustaa ryhmänsä jäseniä yltämään parhaaseensa.
- pitää laadukkaan, havainnollisen ja vakuuttavan suullisen esitelmän. (not translated)
25% Face-to-face, 75% Distance learning
- Ilmoitetaan opintojen alussa.
- Moodle (not translated)
- lähiopetus, etätehtävät, etäopetus
- harjoitukset (not translated)
- Selvitetään ensimmäisellä tapaamiskerralla. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Seija Varis
Kurssin taitotaso on C1 - C2. Opintojakso kuuluu äidinkielen (suomi) pakollisiin viestintäopintoihin, ja se on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli tai koulusivistyskieli on suomi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
3 credits
1-5
- Sovitaan ensimäisellä tapaamiskerralla, jolloin kaikkien on oltava läsnä. (not translated)
- Sovitaan ensimmäisellä tapaamiskerralla. (not translated)
Oman opiskelu- ja ammattialan tekstejä ja viestintätilanteita. Opinnoissa ja työelämässä tarvittavien viestintätaitojen ja -tilanteiden harjoittelua.
Keskeisiä sisältöjä esim. esiintymistaidot, ryhmäviestintätaidot, palautteen antaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen, opiskelussa ja ammatissa kirjoittaminen keskeisine tekstilajeineen, kielen- ja tekstinhuollon perusasiat, asiatyyli. (not translated)
- Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön tyydyttävästi. (not translated)
- Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön hyvin. (not translated)
- Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön erinomaisesti. (not translated)
25% Face-to-face, 75% Distance learning
- Ilmoitetaan opintojen alussa.
- Moodle (not translated)
- lähiopetus, etätehtävät, etäopetus
- harjoitukset (not translated)
- Selvitetään ensimmäisellä tapaamiskerralla. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Seija Varis
Kurssin taitotaso on C1 - C2. Opintojakso kuuluu äidinkielen (suomi) pakollisiin viestintäopintoihin, ja se on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli tai koulusivistyskieli on suomi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
3 credits
1-5
- Sovitaan ensimäisellä tapaamiskerralla, jolloin kaikkien on oltava läsnä. (not translated)
- Sovitaan ensimmäisellä tapaamiskerralla. (not translated)
Oman opiskelu- ja ammattialan tekstejä ja viestintätilanteita. Opinnoissa ja työelämässä tarvittavien viestintätaitojen ja -tilanteiden harjoittelua.
Keskeisiä sisältöjä esim. esiintymistaidot, ryhmäviestintätaidot, palautteen antaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen, opiskelussa ja ammatissa kirjoittaminen keskeisine tekstilajeineen, kielen- ja tekstinhuollon perusasiat, asiatyyli. (not translated)
- Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön tyydyttävästi. (not translated)
- Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön hyvin. (not translated)
- Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön erinomaisesti. (not translated)
25% Face-to-face, 75% Distance learning
- Ilmoitetaan opintojen alussa.
- Moodle (not translated)
- Lähiopetus, etätehtävät, etäopetus
- Harjoitukset (not translated)
Selvitetään ensimmäisellä tapaamiskerralla. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Seija Varis
Kurssin taitotaso on C1 - C2. Opintojakso kuuluu äidinkielen (suomi) pakollisiin viestintäopintoihin ja on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli tai koulusivistyskieli on suomi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business, Bachelor's Degree Programme in International Business
Lappeenranta Campus
3 credits
1-5
- Sovitaan ensimmäisellä tapaamiskerralla, jolloin kaikkien on oltava läsnä. (not translated)
- Sovitaan ensimmäisellä tapaamiskerralla. (not translated)
Oman opiskelu- ja ammattialan tekstejä ja viestintätilanteita. Opinnoissa ja työelämässä tarvittavien viestintätaitojen ja -tilanteiden harjoittelua.
Keskeisiä sisältöjä esim. esiintymistaidot, ryhmäviestintätaidot, palautteen antaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen, opiskelussa ja ammatissa kirjoittaminen keskeisine tekstilajeineen, kielen- ja tekstinhuollon perusasiat, asiatyyli. (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön tyydyttävästi. (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön hyvin. (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson sisällön erinomaisesti. (not translated)
Distance learning
Opetusmateriaali on Moodlessa. Tarvitset Word-ohjelman työpöytäversion tietokoneellesi. Lisäksi tarvitset tietokoneen, jossa on toimiva mikrofoni JA kamera. Pidämme kameraa päällä tapaamisten ajan (vuorovaikutus on helpompaa). (not translated)
Verkkotapaamiset ovat Zoomissa. Tapaamiskerroilla tehdään paljon ryhmätöinä harjoituksia ja siksi tapaamisia ei tallenneta eikä niitä voi jälkikäteen katsoa. Teoriat löytyvät Moodlesta usein selostuksen kera. Moodlessa on sekä täysin itsenäisesti suoritettavia tehtäviä että tapaamisella ryhmässä tehtäviä tehtäviä. Tapaamiskerroilla tehdyt kirjalliset ryhmätehtävät palautetaan Moodleen. Täysin itsenäisesti suoritettavat tehtävät ovat näkyvissä ja tehtävissä Moodle-pohjalla heti opintojakson alettua. Tapaamisten aikana käsiteltävät asiat avautuvat ja näkyvät sitä mukaa kuin aiheissa etenemme. (not translated)
Erilaiset suulliset ja kirjalliset tehtävät, joilla mitataan suullisen- ja kirjallisen viestinnän osaamista. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 30.10.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
15 - 35
Sanna Paunonen
Kurssin taitotaso on C1 - C2 (eurooppalainen viitekehys). Opintojakso kuuluu äidinkielen (suomi) pakollisiin viestintäopintoihin, ja se on tarkoitettu niille opiskelijoille, joiden äidinkieli tai koulusivistyskieli on suomi. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
E-campus
4 credits
1-5
Arvioitavat tehtävät ja suoritusaikataulu kerrotaan opintojakson alussa. (not translated)
Moodle ja Zoom (not translated)
Opintojakson laajuus on noin 108 tuntia (verkkotapaamiset sekä itsenäinen työskentely). (not translated)
Opinnoissa ja työelämässä tarvittavien oman alan teksti- ja viestintätaitojen harjoittelua. Keskeisiä sisältöjä ovat esim. esiintymistaidot, ryhmäviestintätaidot, palautteen antaminen, vastaanottaminen ja hyödyntäminen, opiskelussa ja ammatissa kirjoittaminen keskeisine tekstilajeineen, kielen- ja tekstinhuollon perusasiat sekä asiatyyli. (not translated)
Suoritus on 0 eli hylätty, jos opiskelijan
- kielenkäyttö ei vastaa asiatyylisen esityksen vaatimuksia.
- ammatilliset tekstit eivät vastaa alan vaatimuksia (sisältö, rakenne, kieliasu).
- ryhmätyötaidot ovat puutteelliset.
- viestinnän tulkintataidot ovat heikot. (not translated)
Opiskelija
- kirjoittaa ammattialansa tekstiä ja käyttää luotettavia tietolähteitä.
- pyrkii käyttämään lähteitä LABin opinnäytetyön raportin ohjeiden mukaisesti.
- kirjoittaa kieliasultaan ja rakenteeltaan tyydyttävää tekstiä.
- osallistuu ryhmäviestintätilanteisiin yhteistyötaitoisesti.
- pitää suullisen esityksen. (not translated)
Opiskelija
- kirjoittaa lähteisiin pohjautuvaa asiatyylistä tekstiä, jossa soveltaa lähdekritiikkiä.
- käyttää lähteitä pääsääntöisesti LABin opinnäytetyön raportin ohjeiden mukaisesti.
- tuottaa kieliasultaan ja rakenteeltaan melko hyvää tekstiä.
- osallistuu aktiivisesti ryhmäviestintätilanteisiin ja toimii niissä ryhmän toimintaa edistävällä tavalla.
- pitää sujuvan ja havainnollisen suullisen esityksen. (not translated)
Opiskelija
- kirjoittaa asiatyylistä tekstiä, joka täyttää lähdekriittisen tieteellisen tekstin kriteerit ja jossa lähteitä on käytetty monipuolisesti ja sujuvasti.
- käyttää lähteitä LABin opinnäytetyön raportin ohjeiden mukaisesti.
- kirjoittaa kieliasultaan lähes moitteetonta tekstiä.
- osallistuu aktiivisesti ja ryhmän toimintaa edistävällä tavalla ryhmäviestintätilanteisiin sekä positiivisin keinoin kannustaa ryhmänsä jäseniä yltämään parhaaseensa.
- pitää laadukkaan, havainnollisen ja vakuuttavan suullisen esitelmän. (not translated)
Face-to-face
Luentomateriaali; oppikirjat: Lakiopas: juridiikan perusteet. Suojanen, Savolainen, Korte ja Vanhanen.
Yritysjuridiikka. Kyläkallio
Perhevarallisuusoikeus Kangas.
Kaikki kirjat soveltuvilta osin. (not translated)
Luento ja verkko-opetusta. (not translated)
Kirjallinen tentti ja ennen tenttiä määräivään mennessä palautetut harjoitustyöt. (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Jarmo Kemppinen
Yleinen sopimusoikeus suoritettuna. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opiskelija tuntee suomalaisen parisuhdeoikeuden perusteet, erityisesti parisuhteen osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä varallisuussuhteet. Opiskelija tuntee perintö- ja testamenttioikeuden perusteet sekä perintö- ja lahjaverotuksen perusasiat.
Keskeisiä käsitteitä ovat mm. avioliitto, rekisteröity parisuhde, avoliitto, puolisoiden varallisuussuhteet ja velkasuhteet,avioero, lahja, perintö, kuolinpesä, testamentti , sukupolvenvaihdos. (not translated)
Opiskelija kykenee määrittelemään suomalaisen parisuhdeoikeuden perusteet ja varallisuussuhteet. Opiskelija osaa määritellä perintö- ja testamenttioikeuden perusteet sekä perintö- ja lahjaverotuksen perusasiat.
Taidot: Opiskelija osaa laatia perhe- ja perintöoikeuden alaan liittyviä keskeisiä asiakirjoja (not translated)
Opiskelija kykenee selittämään suomalaisen parisuhdeoikeuden perusteet ja varallisuussuhteet. Opiskelija osaa selittää perintö- ja testamenttioikeuden perusteet sekä perintö- ja lahjaverotuksen perusasiat.
Taidot: Opiskelija osaa laatia hyvin perhe- ja perintöoikeuden alaan liittyviä keskeisiä asiakirjoja. (not translated)
Opiskelija tuntee hyvin suomalaisen parisuhdeoikeuden perusteet, erityisesti parisuhteen osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä varallisuussuhteet. Opiskelija tuntee perintö- ja testamenttioikeuden perusteet sekä perintö- ja lahjaverotuksen perusasiat.
Taidot: Opiskelija kykenee taidokkaasti laatimaan perhe- ja perintöoikeuden alaan liittyviä keskeisiä asiakirjoja. (not translated)
80% Face-to-face, 20% Distance learning
Niskanen&Niskanen, 2013: Rahoitus (not translated)
Lähiopetus, virtuaaliset jaksot sekä kokeet, joita suoritetaan teemakohtaisesti Moodle-välikokeina. Harjoitustehtävät kurssilla tukevat luennoilla opittua. (not translated)
Kolme osakuulustelua Moodlessa. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
10 - 30
Timo Saarainen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1 credits
1-5
Kurssin voi suorittaa välikokein ja harjoitustehtävät palauttaen. (not translated)
Kaikki välikokeet on ajastettu Moodleen. (not translated)
Lähiopetus LAB luokkatiloissa. Kokeet suoritetaan Moodle oppimisympäristössä. (not translated)
Kurssin laajuus huomioiden opiskelijan oman työn määrä on arviolta noin 80-90 tuntia. (not translated)
Kurssi antaa perustiedot rahoitusmarkkinoista, niiden toiminnasta ja yleisimmistä rahoitusinstrumenteista.
Kurssilla perehdytään rahoituksen peruskäsitteisiin ja yritysten rahoitussuunnitteluun.
Kurssin jälkeen:
- opiskelija hallitsee yritysrahoituksen keskeiset periaatteet ja osaa hyödyntää niitä omassa työssään
- opiskelija hallitsee yrityksen pääomarakenteen perusteet ja tuntee siihen soveltuvia rahoitusinstrumentit
- opiskelija tunnistaa erilaisten rahoitus-instrumenttien hyödyntämisen yritysten rahoitusratkaisuja suunniteltaessa
- opiskelija osaa keskeiset rahoituksen ja investointien laskentamenetelmät (not translated)
Oppilas ei tunne rahoituksen teoriaa eikä hallitse rahoituksen perusteita tai määritelmiä. (not translated)
Distance learning
Tomperi, S. Uusin painos Käytännön kirjanpito ja harjoituskirja. Edita. Luennoilla ja kurssin sivustolla tarjottava materiaali. (not translated)
Opiskelija perehtyy teorialuennoilla ja harjoitustehtävien avulla yrityksen ulkoisen laskentatoimen vaatimuksiin tilinpäätöksen laatimisen ja arvolisäverotuksen osalta sekä osaa arvioida yrityksen taloudellista tilannetta tilinpäätöksen perusteella. Opiskelija tekee teorialuentojen ja niihin liittyvien harjoitusten lisäksi itsenäisesti harjoitus- ja case-tehtäviä, joissa opiskelija selvittää käytännössä toimivien yritysten tilinpäätöksiä ja niiden tärkeimpien erien muutoksia edelliseen tilikauteen verrattuna sekä arvioi kirjanpidon raportoinnin perusteella yrityksien toiminnan kannattavuutta, vakavaraisuutta ja maksuvalmiutta. (not translated)
Tentti ja oppimistehtävät.
Arviointi asteikolla 1 – 5. (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 29.11.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 50
Paula Ahtiainen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
5 credits
1-5
AHOT (not translated)
Luentojen jälkeen kurssitentti ja sen jälkeen mahdollisuus uusia tentti erikseen sovitulla tavalla. (not translated)
Opintojakson aineistot ovat verkkoympäristönä käytettävän Moodlen kurssisivustolla. (not translated)
Talouden hallinta 5 op vastaa 135 h opiskelijan osallistumista lähiopetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn. (not translated)
Sisältö:
• talouden prosessit
• ulkoisen laskentatoimen tehtävät ja normisto
• tase ja tuloslaskelma
• tosite liiketapahtuman todentajana
• tili ja tililuettelo
• kirjanpidon tekniikka
• tilinpäätös ja tilikauden työvaiheet
• hankintamenon jaksottaminen; vaihto-omaisuus, pysyvät vastaavat ja siirtyvät erät
• arvonlisäverotus
• viranomaisilmoitukset: oma-aloitteiset verot
• tilinpäätösasiakirjat
• talouden kokonaisuus ja tilinpäätöksen tulkinta (not translated)
Opiskelija ei ole saavuttanut opintojakson osaamistavoitteita (not translated)
Opiskelija tuntee kirjanpidon merkityksen osana yritystoimintaa. Opiskelija tietää taloushallintoa sekä verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketapahtumien rekisteröinnin. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset sekä osaa auttavasti laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen.Hän tietää arvonlisävero- ja tuloverotuksen velvoitteet. Opiskelija tunnistaa liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa lukea tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon merkityksen yritystoiminnan osana. Opiskelija tietää taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketaptumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset ja osaa laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy huomioimaan toiminnassaan arvonlisävero- ja tuloverotuksen säännökset. Opiskelija osaa selvittää erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon roolin osana yritystoimintaan. Opiskelija osaa taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.Opiskelija hallitsee kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen tavanomaismpien liiketapahtumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija tuntee arvonlisäveron käsittelyyn liittyvät rutiini. Opiskelija osaa tehdä tilinpäätökseen liittyvät jaksotuskirjaukset ja osaa laatia itsenäisesti yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy tulkitsemaan ja analysoimaan erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tehdä tulkintoja ja toimenpide-ehdotuksia yrityksen taloudesta tuloslaskelman ja taseen perusteella. (not translated)
60% Face-to-face, 40% Distance learning
Soile Tomperi: Käytännön kirjanpito, Edita, uusin painos sekä kirjan harjoituskirja Soile Tomperi & Virpi Keskinen: Käytännön kirjanpito harjoituskirja, Edita. (not translated)
Kurssi toteutetaan osittain kääteisen oppimisen menetelmällä, jossa teoria opiskellaan itsenäisesti virtuaali- ja kirjallisuusaineiston avulla ja osa perinteisesti luennoiden. Harjoitukset käydään pääsääntöisesti yhdessä läpi ryhmän harjoitustunneilla. (not translated)
Kurssiarvosana määräytyy päätöstentin perustella. Kurssin aikana tehtävillä osaamistehtävillä voi kerätä lisäpisteitä päätöstenttiin. Näitä lisäpisteitä ei huomoida uusinta- tai korotustententissä. (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 11.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
20 - 80
Tarja Muikku
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
2 credits
1-5
AHOT (not translated)
Mahdollisia vierailijaluentoja. (not translated)
Kurssin päätöstentti pidetään viikolla 49. Uusintapäivät (2 krt) ilmoitetaan myöhemmin.
Uusinta/korotustentit pidetään seuraavasti:
• uusinta 1: torstaina 16.2. klo. 15:00 -18:00 Auditorio, ilmoittautuminen sähköpostilla viimeistään keskiviikkona 1.2.2023 klo. 15:00 mennessä.
• uusinta 2: torstaina 4.5. klo. 15:00 - 18:00 Auditorio, ilmoittautuminen sähköpostilla viimeistään keskiviikkona 19.4.2023 klo. 15:00 mennessä.
Sähköpostin aiheeksi: Ilmoittautuminen & tenttipäivä. Viestiosioon kurssin nimi, tunnus, oma nimesi ja opiskelijanumerosi ja onko kyse uusinnasta vai hyväksytyn arvosanan korottamisesta. (not translated)
Verkko-oppimisympäristönä moolde, luennot ja harjoitustunnit lähitunteina. (not translated)
Opintojakson laajuus on 5 op, joka vastaa 135 h opiskelijan työtuntia. Kurssi on jaksotettu 14 viikolle eli opiskelijan keskimääräinen viikkotyömäärä on noin 10 h viikossa. (not translated)
Sisältö:
• talouden prosessit
• ulkoisen laskentatoimen tehtävät ja normisto
• taseyhtälö, tase ja tuloslaskelma
• tosite liiketapahtuman todentajana
• tili ja tililuettelo
• kirjanpidon tekniikka
• tilinpäätös ja tilikauden työvaiheet
• hankintamenon jaksottaminen; vaihto-omaisuus, pysyvät vastaavat ja siirtyvät erät
• arvonlisäverotus
• viranomaisilmoitukset: oma-aloitteisten verojen veroilmoitus, tulorekisteri ja tuloverotus
• tilinpäätösasiakirjat
• talouden kokonaisuus ja tilinpäätöksen tulkinta (not translated)
Opiskelija ei ole saavuttanut riittävää osaamistaso suhteessa oppimistavoitteisiin. (not translated)
Opiskelija tuntee kirjanpidon merkityksen osana yritystoimintaa. Opiskelija tietää taloushallintoa sekä verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketapahtumien rekisteröinnin. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset sekä osaa auttavasti laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen.Hän tietää arvonlisävero- ja tuloverotuksen velvoitteet. Hän tunnistaa liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja hän osaa lukea tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon merkityksen yritystoiminnan osana. Opiskelija tietää taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketaptumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset ja osaa laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy huomioimaan toiminnassaan arvonlisävero- ja tuloverotuksen säännökset. Hän osaa selvittää erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja hän osaa tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon roolin osana yritystoimintaan. Opiskelija osaa taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.Opiskelija hallitsee kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen tavanomaismpien liiketapahtumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija tuntee arvonlisäveron käsittelyyn liittyvät rutiini. Opiskelija osaa tehdä tilinpäätökseen liittyvät jaksotuskirjaukset ja osaa laatia itsenäisesti yksinkertaisen tilinpäätöksen. Hän pystyy tulkitsemaan ja analysoimaan erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja hän osaa tehdä tulkintoja ja toimenpide-ehdotuksia yrityksen taloudesta tuloslaskelman ja taseen perusteella. (not translated)
Face-to-face
Lähiopetuksessa ja Moodlessa tarjottava materiaali. Suositeltavaa tutustua myös teokseen: Tomperi, S. Uusin painos. Käytännön kirjanpito. Edita.
Kirja lainattavissa mm. verkkokirjana Ellibs palvelusta (kirjautuminen oppilaitoksen tunnuksilla LAB Primon kautta) (not translated)
Opintojakso koostuu lähiopetuksesta 9.1. - 31.5. välisenä aikana, tunneilla tehtävistä harjoituksista, kahdesta tentistä sekä palautettavista tehtävistä. (not translated)
Tentin arviointi arviointiasteikolla 1-5. Opintojakson arvosana perustuu kahden tentin arvosanoihin. Lisäksi opintojakson kaksi oppimistehtävää tulee olla suoritettuna. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty arvioinnilla. Palauttamattomat tai hylätyksi arvioidut oppimistehtävät alentavat tentteihin perustuvaa arvosanaa. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 31.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
0 - 50
Tatu Saarinen
Opintojakso on suunnattu erityisesti ryhmälle LLTILII22SH1. Toteutus järjestetään lähiopetuksena, eikä etäosallistuminen ole tämän opintojakson osalta mahdollista. Edeltävää osaamista ei vaadita. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
AHOT - Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
AHOT ohjeet: https://elab.lab.fi/fi/opintojen-suorittaminen/opintojen-suunnittelu/ahot-aikaisemmin-hankittu-osaaminen (not translated)
Opintojaksoon kuuluu taloushallinnon ammattilaisen pitämä vierailijaluento (not translated)
Tenttien uusintamahdollisuudesta tiedotetaan opintojaksolle osallistuneita erikseen opintojakson päätyttyä. (not translated)
Lähitunnit kampuksella ja itsenäinen työskentely. Opintojakson aineistot ovat verkkoympäristönä käytettävän Moodlen kurssisivustolla. (not translated)
Yksi opintopiste vastaa 27 h ajankäyttöä. (not translated)
Opiskelija perehtyy yrityksen ulkoisen laskentatoimen vaatimuksiin kirjanpidollisen tilinpäätöksen ja arvolisäverotuksen osalta sekä osaa arvioida yrityksen toiminnan kannattavuutta sisäisen laskennan menetelmillä ja talouden tunnuslukujen avulla. (not translated)
Opiskelija ei pysty osoittamaan arviointikriteerien tasoon 1 vaadittavaa osaamista. (not translated)
Opiskelija tuntee kirjanpidon merkityksen osana yritystoimintaa. Opiskelija tietää taloushallintoa sekä verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketapahtumien rekisteröinnin. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset sekä osaa auttavasti laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen.Hän tietää arvonlisävero- ja tuloverotuksen velvoitteet. Opiskelija tunnistaa liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa lukea tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon merkityksen yritystoiminnan osana. Opiskelija tietää taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketaptumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset ja osaa laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy huomioimaan toiminnassaan arvonlisävero- ja tuloverotuksen säännökset. Opiskelija osaa selvittää erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon roolin osana yritystoimintaan. Opiskelija osaa taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.Opiskelija hallitsee kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen tavanomaismpien liiketapahtumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija tuntee arvonlisäveron käsittelyyn liittyvät rutiini. Opiskelija osaa tehdä tilinpäätökseen liittyvät jaksotuskirjaukset ja osaa laatia itsenäisesti yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy tulkitsemaan ja analysoimaan erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tehdä tulkintoja ja toimenpide-ehdotuksia yrityksen taloudesta tuloslaskelman ja taseen perusteella. (not translated)
Face-to-face
Lähiopetuksessa ja Moodlessa tarjottava materiaali. Suositeltavaa tutustua myös teokseen: Tomperi, S. Uusin painos. Käytännön kirjanpito. Edita.
Kirja lainattavissa mm. verkkokirjana Ellibs palvelusta (kirjautuminen oppilaitoksen tunnuksilla LAB Primon kautta) (not translated)
Opintojakso koostuu lähiopetuksesta 4.1. - 31.5. välisenä aikana, tunneilla tehtävistä harjoituksista, kahdesta tentistä sekä palautettavista tehtävistä. (not translated)
Tentin arviointi arviointiasteikolla 1-5. Opintojakson arvosana perustuu kahden tentin arvosanoihin. Lisäksi opintojakson kaksi oppimistehtävää tulee olla suoritettuna. Oppimistehtävät arvioidaan hyväksytty / hylätty arvioinnilla. Palauttamattomat tai hylätyksi arvioidut oppimistehtävät alentavat tentteihin perustuvaa arvosanaa. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 31.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
0 - 50
Tatu Saarinen
Opintojakso on suunnattu erityisesti ryhmälle LLTILII22SH2. Toteutus järjestetään lähiopetuksena, eikä etäosallistuminen ole tämän opintojakson osalta mahdollista. Edeltävää osaamista ei vaadita. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
AHOT - Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
AHOT ohjeet: https://elab.lab.fi/fi/opintojen-suorittaminen/opintojen-suunnittelu/ahot-aikaisemmin-hankittu-osaaminen (not translated)
Opintojaksoon kuuluu taloushallinnon ammattilaisen pitämä vierailijaluento (not translated)
Tenttien uusintamahdollisuudesta tiedotetaan opintojaksolle osallistuneita erikseen opintojakson päätyttyä. (not translated)
Lähitunnit kampuksella ja itsenäinen työskentely. Opintojakson aineistot ovat verkkoympäristönä käytettävän Moodlen kurssisivustolla. (not translated)
Yksi opintopiste vastaa 27 h ajankäyttöä. (not translated)
Opiskelija perehtyy yrityksen ulkoisen laskentatoimen vaatimuksiin kirjanpidollisen tilinpäätöksen ja arvolisäverotuksen osalta sekä osaa arvioida yrityksen toiminnan kannattavuutta sisäisen laskennan menetelmillä ja talouden tunnuslukujen avulla. (not translated)
Opiskelija ei pysty osoittamaan arviointikriteerien tasoon 1 vaadittavaa osaamista. (not translated)
Opiskelija tuntee kirjanpidon merkityksen osana yritystoimintaa. Opiskelija tietää taloushallintoa sekä verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketapahtumien rekisteröinnin. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset sekä osaa auttavasti laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen.Hän tietää arvonlisävero- ja tuloverotuksen velvoitteet. Opiskelija tunnistaa liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa lukea tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon merkityksen yritystoiminnan osana. Opiskelija tietää taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Opiskelija osaa kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen yleisimpien liiketaptumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija osaa tärkeimmät jaksotukset ja osaa laatia yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy huomioimaan toiminnassaan arvonlisävero- ja tuloverotuksen säännökset. Opiskelija osaa selvittää erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta. (not translated)
Opiskelija ymmärtää kirjanpidon ja taloushallinnon roolin osana yritystoimintaan. Opiskelija osaa taloushallintoa ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.Opiskelija hallitsee kirjanpidon eri työvaiheet ja pystyy hoitamaan yrityksen tavanomaismpien liiketapahtumien rekisteröinnin arvonlisävero huomioiden. Opiskelija tuntee arvonlisäveron käsittelyyn liittyvät rutiini. Opiskelija osaa tehdä tilinpäätökseen liittyvät jaksotuskirjaukset ja osaa laatia itsenäisesti yksinkertaisen tilinpäätöksen. Opiskelija pystyy tulkitsemaan ja analysoimaan erilaisten liiketapatumien vaikutuksen kannattavuuteen ja taloudelliseen asemaan ja osaa tehdä tulkintoja ja toimenpide-ehdotuksia yrityksen taloudesta tuloslaskelman ja taseen perusteella. (not translated)
Face-to-face
I`ll give you articles to read, YouTube videos to watch and P&L sheets to analyze
We will be having campus classroom sessions. We´ll be talking about fundamentals of business and analyzing, why certain companies have been successful and why others operating in the same industry have failed. Is there some kind of secret formula explaining or forecasting success or failure?
If you are or planning to be a
-Product manager
-Sales manager
-Analyst
-Entrepreneur
You are asked to do, or you feel that you need to analyze
-Competition
-Customers
-New potential markets
-Investment opportunities
-Business Plan
-Etc
You need to know, how to
-Write text
-Find information and analyze it`s reliability
-How to justify and defend your thoughts and findings
-How to make suggestions based on your research
-Avoid making stupid decisions and even loosing money
You find yourself a company to study. You write a report about that case company. 80% of your grade is based on that report. 20% is about how enthusiastically you participate during classroom sessions.
English
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Jukka Korre
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lahti Campus
1-5
Face-to-face
Oppimateriaalina vat opettajan, vierailevien luennoitsijoiden ja opiskelijoiden tuottamat materiaalit istuntoja varten. (not translated)
Toteutustapana on yhteisten oppimisistuntojen pitäminen, jossa esitetään ja jaetaan dialogimuodossa markkinoinnin ammattitaitoon liittyviä sisältöjä. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksymisen edellytyksenä on vaadittujen istuntojen läsnäolo kurssin tuntimäärän 135 mukaisesti, sekä aktiivinen osallistuminen yhteiseen toimintaan. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 16.01.2023
Sampo Kokkonen
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
Approved/Failed
ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on dialogitila, jossa tiedon jakaminen ja vastaanotto on mahdollisimman tehokasta ja vuorovaikutteista. (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kurssi suoritetaan läsnäolotuntien mukaan kurssin laajuus huomioiden (not translated)
Sisältönä ovat markkinoinnin ammattiteemat projektien, ryhmän ja henkilökohtaisten oppimistavoitteiden mukaisesti (not translated)
Vaadittu läsnäolovaatimus ei täyty tai aktiivisuus on puutteellista. (not translated)
Hyväksymisen edellytyksenä on vaadittujen istuntojen läsnäolo kurssin tuntimäärän 135 mukaisesti, sekä aktiivinen osallistuminen yhteiseen toimintaan. (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat annettujen kirjalistojen mukaisesti (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen. (not translated)
(arviointiasteikko 1-5)
Arviointikriteerit taso 1
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää.
Englanniksi
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
1 - 30
Jyri Hänninen
edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä on
- asiakkaalle arvoa tuottavien innovaatioiden luominen
- innovaatioiden tuotteistaminen
- asiakashyödyn määrittely ja hinnoittelu (not translated)
Essee ei täytä arviointitason 1 kriteerejä (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat annettujen kirjalistojen mukaisesti. (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla 1-5 (ja hylätty) (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Sampo Kokkonen
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan. (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin. (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä on
- asiakkaalle arvoa tuottavien innovaatioiden luominen
- innovaatioiden tuotteistaminen
- asiakashyödyn määrittely ja hinnoittelu (not translated)
Essee ei täytä arviointiasteikon 1 minimikriteerejä (not translated)
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää. (not translated)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua. (not translated)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat annettujen lirjalistojen mukaisesti. (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla 1-5 (ja hylätty) (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Ville Lehto
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan. (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin. (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä on
- asiakkaalle arvoa tuottavien innovaatioiden luominen
- innovaatioiden tuotteistaminen
- asiakashyödyn määrittely ja hinnoittelu (not translated)
Essee ei täytä arviointitason 1 minimikriteerejä (not translated)
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää. (not translated)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua. (not translated)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Face-to-face
Finnish
01.09.2022 - 30.04.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Jyri Hänninen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Face-to-face
Luennot
Kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson moodlesivulla. (not translated)
Opintojakso luennoidaan monimuotoopetuksena keväällä 2023 16.1. alkaen lukujärjestyksen mukaan.
Opintojakso sisältää luentoja ja itsenäisiä arvioitavia tehtäviä. (not translated)
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt, joiden osuus kokonaisarvioinnista on 50%
Osa harjoitustöistä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hylätty arvosana on =0
ja osa asteikolla 0 - 5.
Moodletentit pisteytyksen mukaan.(50% = 1)
Esimerkki: Opiskelija A
Harj. 1: Hyväksytty
Harj 2. Hyväkstty
Harj 3. Hylätty = 0
Harj 4. Hyväksytty
Harj 5. Hylätty =0
Harj 6. 4
Harj 7. 5
Kokonaisarvosana opiskelijalla harjoitustöistä on:
(4 + 5)/4 = 2,25
Opiskelija B
Harj. 1: Hyväksytty
Harj 2. Hyväksytty
Harj 3. Hyväksytty
Harj 4. Hyväksytty
Harj 5. Hylätty =0
Harj 6. 4
Harj 7. 5
Kokonaisarvosana opiskelijalla harjoitustöistä on:
(4 + 5)/3 = 3
Tentin osuus kokonaisarvioinnista on 50% (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 03.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Teija Launiainen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojakson uusinnat
1. uusinta 4.5.2023 klo 15:00
2. syksy 2023 (not translated)
Sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen keskeiset käsitteet, Sisäisen tarkastuksen asema ja tehtävät yrityksessä, kansainvälinen sisäisen tarkastuksen malli (COSO -malli), tarkastussuunnittelu, -menetelmät ja raportointi, tietojärjestelmätarkastus, väärinkäytösten tarkastus ja organisaation johtamis- ja hallintotavan arviointi, sisäisen tarkastuksen standardit. (not translated)
Opiskelija tietää sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen erot. Opiskelija ymmärtää sisäisen valvonnan merkityksen yrityksen toiminnassa sekä sisäisen tarkastuksen perusasiat. (not translated)
Opiskelija osaa suunnitella yrityksen sisäisen valvonnan prosessia huomioiden toiminnan kannalta kriittiset kohdat. Opiskelija hallitsee sisäisen tarkastuksen prosessin perusasiat. Opiskelija tunnistaa vaadittavat työpaperit. (not translated)
Opiskelija osaa havainnoida yrityksen toiminnan kannalta mahdolliset väärinkäytökset. Opiskelija osaa suunnitella ja johtaa yrityksen sisäisen valvonnan prosesseja tehokkaasti. Opiskelija osaa toimia sisäisen tarkastajan roolissa ja hyödyntää vaadittavia työpapereita työssään. (not translated)
Face-to-face
Soile Tomperi: Kehittyvä kirjanpitotaito ja harjoituskirja (uusin painos), IFRS® -standardit
1.1.2018 voimassa olevat vaatimukset, Haaramo Virpi: Pörssiyhtiön tilinpäätös.
Luennot harjoitukset, muu jaettu materiaali. (not translated)
Opetus järjestetään monimuoto-opetuksena osittain etä- ja lähiopetuksena. Hybrdidiosallistuminen ei ole mahdollista.
Opetus koostuu luennoista sekä opiskelijoiden esitelmistä.
Esitelmät valitaan eri IFRS/IAS-standradeista. (not translated)
Opintojakson arviointi koostuu moodletenteistä, esitelmistä sekä vertaisarvioinnista.
Moodletenttien osuus arvioinnista on 40%. (Saatava vähintään arviointikriteerin taso 1)
Ryhmätyön osuus arvioinnista on 30%
Vertaisarviointi 30% (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 26.03.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Teija Launiainen
Laskentatoimen suuntautumisvaihtoehtoon kuuluvat pakolliset opinnot.
Tai vastaavat tiedot ja taidot. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojaksosta ei ole erillistä tenttiä.
Arviointi perustuu opintojakson aikana tehtäviin moodletentteihin, esitelmästä saatuun arviointiin sekä vertaisarviointiin. (not translated)
Kampus (not translated)
Opintojakson laajuus on 2 opintopistettä, joka vastaa 54 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Kansainväliset tilinpäätösnormit, IFRS organisaatio, standardien laatimisprosessi, keskeiset standardit (not translated)
Opiskelija ei ole osallistunut ryhmätyöskentelyyn eikä ole saanut hyväksyttyä suoritusta moodletenteistä. (not translated)
Opiskelija tunnistaa keskeiset standardit ja tietää niiden sisällön sekä erot FAS-tilinpäätökseen. Opiskelija on saanut moodletenteistä arvosanan 1 - 2.
Opiskelija on osallistunut ryhmätyöskentelyyn ja pitänyt esitelmän sovitusta aiheesta. (not translated)
Opiskelijaa tunnistaa keskeiset standardit ja osaa soveltaa niitä laskuharjoituksissa. Opiskelija tietää IFRS-tilinpäätöksen keskeiset erot FAS-tilinpäätökseen. Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ryhmätyöskentelyyn sekä pitänyt esitelmänsä sovitusta aiheesta.
Opiskelija on saanut moodletenteistä arvosanan 3 - 4 (not translated)
Opiskelijaa tunnistaa keskeiset standardit ja osaa soveltaa niitä laskuharjoituksissa sekä tehdä johtopäätöksiä. Opiskelija tietää IFRS-tilinpäätöksen keskeiset erot FAS-tilinpäätökseen. Opiskelija on osallistunut aktiivisesti ryhmätyöskentelyyn ja esittänyt omia mielipiteitään ja havaintojaan.Hän on pitänyt selkeän ja jäsennellyn esitelmän.
Opiskelija on saanut moodletenteistä arvosanan 5. (not translated)
40% Face-to-face, 60% Distance learning
CC Art Festival is an intensive course focused on planning and executing an art event art in small study groups (6 per team). Objective is develop student's abilities to work and communicate in multidisciplinary and international teams.
The course contains in total of 7 workshops divided in weeks 13, 16 and 17. Course culminates in week 19, when the planned art events are executed in Lahti campus. During the physical intensive week the group is familiarized to Lahti and surrounding areas.
The students come from Finland, Austria, Germany and Belgium. Group is consisted of business and design students. Students have the opportunity to lodge at the Lahti campus during the intensive week in a cardboard hotel.
Course is open for 5 business and 5 institute of design students. After the registration in Peppi, the applicants receive an enrollment survey on which base the student selection is done.
English
24.03.2023 - 31.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Heikki Saros, Taina Orpana
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Hospitality Management, Tourism and Event Management, Bachelor's Degree Programme in Business, Bachelor’s Degree Programme in Packaging and Brand Design, Bachelor's Degree Programme in Service Design, Bachelor’s Degree Programme in Industrial Design, Bachelor's Degree Programme in International Business, Bachelor’s Degree Programme in Wearable Design, Bachelor’s Degree Programme in Interior Architecture and Furniture Design, Complementary competence and optional courses, Bachelors
Lahti Campus
3 credits
1-5
Moodle ja kampuksen fyysinen ympäristö (not translated)
Face-to-face
Luentomateriaali. Kansainvälisen verotuksen käsikirja (Verottajan julkasu). Muu aineisto ilmoitetaan opintojakson alussa. (not translated)
Luento- ja mahdollisesti joitakin verkkoluentoja. (not translated)
Hyväksytysti suoritettu kirjallinen tentti, hyväksytysti palautetut harjoitustehtävät. (not translated)
Finnish
01.01.2023 - 31.05.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
Jarmo Kemppinen
Henkilöverotus suoritettuna. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Kansainvälisen henkilöverotuksessa perehdytään muualta kuin Suomesta saadun tulonverotukseen samoin kuin Suomessa työskentelevän ulkomaalaisen Suomessa tapahtuvaan verotukseen. Tutustutaan verosopimuksiin ja niidenmerkitykseen ja soveltamiseen. Vieraileva luennoitsija verohallinnosta. (not translated)
Opiskelija tunnistaa kansainvälisen verotuksen perusteet, verosopimukset ja niiden merkitykseen.
Taidot: Opiskelija osaa kansainvälisissä tilanteissa laskea verovelvollisen verotettavan tulon eri menetelmiä käyttäen ja tunnistaa mekaanikko- ja kuudenkuukauden sääntöjen määritelmät. Opiskelija löytää keskeiset verottajan ohjeet ja osaa tulkita niiden keskeistä sisältöä. (not translated)
Opiskelija kykenee selittämään kansainvälisen verotuksen perusteet, verosopimukset ja niiden merkitykseen.
Taidot: Opiskelija osaa kansainvälisissä tilanteissa laskea hyvin verovelvollisen verotettavan tulon eri menetelmiä käyttäen ja tuntee mekaanikko- ja kuudenkuukauden sääntöjen määritelmät. Opiskelija löytää keskeiset verottajan ohjeet ja osaa tulkita niitä. (not translated)
Opiskelija tuntee verotuksen kansainvälisen verotuksen perusteet, verokannat, vähennysjärjestelmän ja verovelvolliseksi hakeutumiseen liittyvän menettelyn.
Taidot: Opiskelija osaa laskea taidokkaasti kansainvälisissä tilanteissa verovelvollisen verotettavan tulon eri menetelmiä käyttäen ja tuntee hyvin mekaanikko- ja kuudenkuukauden sääntöjen määritelmät. Opiskelija löytää keskeiset verottajan ohjeet ja osaa tulkita niitä hyvin. (not translated)
67% Face-to-face, 33% Distance learning
Moodlessa oleva materiaali
Erityisesti artikkelit: CISG, Kansainvälistyvä sopimusoikeus ja Venäjän sopimusoikeus
Luentodiat
UNIDROIT sopimusehdot
Björn Sandvik - Lena Sisula-Tulokas: Kansainvälinen kauppalaki (luettavissa LUT:n kirjaston sähköisessä muodossa, Kauppakamari Ammattikirjasto -tietokannassa)
https://kauppakamaritieto-fi.ezproxy.saimia.fi/ammattikirjasto/teos/kansainvalinen-kauppalaki (not translated)
Monimuoto-opetus + harjoitukset + esitys + asiantuntijaluennot
Kirjallinen tai laite tentti. (not translated)
Tentin hyväksytty suorittaminen. Pakollisten kirjallisten ja suullisten esitysten hyväksytty suorittaminen.
Tentti, painoarvo arvostelussa 60 %
Suullinen esitys ja oppimistehtävät, painoarvo arvostelussa 40 %
- Kolme kirjallista tehtävää, jokaisesta max 10 pistettä
- Suullinen tehtävä, max 10 pistettä
Pakolliset tuntitehtävät, joiden suorittaminen edellytys välitenttiin ja tenttiin osallistumiselle (not translated)
Finnish
16.01.2023 - 30.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
0 - 30
Kari Hämeenaho
Edeltävänä opintona sopimusoikeus.
Kurssi on tarkoitettu suoritettavaksi samana lukuvuonna yhdessä eurooppaoikeuden kurssin kanssa. (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1 credits
1-5
laaja-alainen liiketoimintaosaaminen, työyhteisöosaaminen, liiketalouden soveltava osaaminen, kansainvälistymisosaaminen (not translated)
Suullinen esitys ja oppimistehtävät, painoarvo arvostelussa 40 %
6.4 klo 08:00-12:00
Kolme kirjallista tehtävää, jokaisesta max 10 pistettä
Suullinen tehtävä, max 10 pistettä
Tentti, painoarvo arvostelussa 60 %
13.4.2023 klo 08:00-10:00 (not translated)
Lähiopetus, Moodel, kirjallisuus sekä verkossa tapahtuva opiskelu (not translated)
3.00 op, 80 h (not translated)
Opiskelija tuntee vienti- ja tuontikauppaan liittyvät keskeiset oikeudelliset käsitteet.
Kansainväliset oikeusjärjestelmät
Kansainvälisen kaupan sopimusten erityispiirteitä
kansainväliset sopimukset (etenkin CISG ja Unidroit-sopimukset)
Kuljetus-, agentti- ja jälleemyynti- ja kauppasopimukset.
Venäjän yritysmuodot ja sopimusoikeus (not translated)
Opiskelija osaa määritellä kurssiin kuuluvia oikeudellisia peruskäsitteitä ja tuntee jonkun verran kansainvälisen kaupan toimintatapoja. Opiskelija tietää peruserot eri oikeusjärjestelmien välillä ja on tutustunut kansainvälisiin kauppasopimuksiin. Vientiin ja tuontiin liittyvät oikeudelliset seikat ovat perustasolla tuttuja. Opiskelija tunnistaa joitain kansainväliseen kauppaan liittyviä vaaratilanteita ja pystyy jossain määrin soveltamaan opittua teoriaa käytännön ongelmiin. (not translated)
Opiskelija tuntee hyvin kurssiin kuuluvat oikeudelliset peruskäsitteet ja kansainvälisen kaupan toimintatavat. Opiskelija tuntee useimpien kurssilla opittujen oikeudellisten termien sisällön. Opiskelija tietää eroja eri oikeusjärjestelmien välillä ja ymmärtää niiden merkityksen yrityksen toiminnalle sekä tietää mitä asioita ottaa huomioon kansainvälisissä kauppasopimuksissa. Vientiin ja tuontiin liittyvät oikeudelliset seikat ovat hallussa. Opiskelija tunnistaa kansainväliseen kauppaan liittyviä vaaratilanteita ja pystyy soveltamaan opittua teoriaa selkeisiin käytännön ongelmiin. Opiskelija käyttää oikeudellisia termejä luontevasti, tunnistaa tilanteet joihin liittyy oikeudellisen tiedon tarvetta ja osaa joko tuottaa tai etsiä tarvittavaa tietoa (not translated)
Opiskelija tuntee erittäin hyvin kurssiin kuuluvat oikeudelliset peruskäsitteet ja kansainvälisen kaupan toimintatavat. Opiskelija tuntee kurssilla opittujen oikeudellisten termien sisällön ja osaa käyttää niitä sujuvasti. Opiskelija tietää eroja eri oikeusjärjestelmien välillä ja ymmärtää niiden merkityksen yrityksen toiminnalle sekä ja tietää mitä asioita ottaa huomioon kansainvälisissä kauppasopimuksissa. Vientiin ja tuontiin liittyvät oikeudelliset seikat ovat hallussa. Opiskelija tunnistaa kansainväliseen kauppaan liittyviä vaaratilanteita ja pystyy soveltamaan opittua teoriaa myös monimutkaisempiin käytännön ongelmiin. Opiskelija osoittaa analyyttistä kykyä pohtia ongelmia ja löytää niihin oikeudellisesti perusteltu ratkaisu. (not translated)
Face-to-face
Soile Tomperi. Tilintarkastus - Normeista käytäntöön, Tilintarkastuslaki, other material distributed by the teacher
lessons, visiting lecturers, assignment
Exam, assignment, learning diary
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Teija Launiainen
Kirjanpidon perusteet, Kirjanpito ja tuloslaskenta, Kirjanpidon erityiskysymykset, Tilinpäätös ja sen suunnittelu
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
The exam for the course is in week 51
1. 3.3.2023
2. on 26.5.2023
Authentic (not translated)
The course is 3 credits, which corresponds to the work of 80 students.
33 hours will be lectured. Visitors 6 - 8 hours.
Exam 2 hours.
Exercises, learning diary and exam preparation 44 hours.
The student learns the basics, legislation and concepts related to auditing. He / she learns to plan and carry out auditing with professional ethics in mind and is able to prepare the required working papers.
Exam failed.
The learning diary does not meet the required criteria
The assignment will not be returned or will not meet the required assessment criteria.
The student understands the key steps in the audit process and is able to participate in the audit.
The student knows the steps of the audit process and the importance of auditing. He will work in auxiliary duties for the audit.
The student masters the audit process and knows its significance. The student is able to obtain inspection material and is able to interpret it independently.
40% Face-to-face, 60% Distance learning
Opettajan moodlessa jakama materiaali sekä kirjallisuus:
OSA 1
Kalevi Suojanen, Hanna Savolainen, Atte Korte, Pekka Vanhanen: Lakiopas, luvut 9 ja 13-15
Yrjö Lehtonen ym: Perintä ja luotonhallinta, luvut 6-16 (kirja löytyy sähköisessä muodossa LUT:n kirjaston Saimia Finna-portaalista, Alma TalentFokus -tietokannasta)
OSA 2:
Jarmo Parkkonen, Mårten Knutas: Arvopaperimarkkinalaki (2014 painos), luvut 1-4 ja 7
-Saatavissa sähköisessä muodossa Alma Talent Verkkokirjahylly –tietokannasta
Marika Salo: Sijoittajan ohjaaminen, sijoitusneuvot ja –suositukset sijoittajan päätöksenteossa
- Saatavissa sähköisessä muodossa Alma Talent Verkkokirjahylly –tietokannasta
Jarmo Leppiniemi ja Sari Lounasmeri: Yritysrahoitus (2019)
- Saatavissa sähköisessä muodossa Alma Talent Fokus –tietokannasta (not translated)
OSA 1
Kolme lähiopetuskertaa (3*4h)
Vierailevat asiantuntijaluennoitsijat / podcast / luentonauhoiteet
tentti
OSA 2
Kolme lähiopetuskertaa (2*4h)
vieraileva luennoitsija
ryhmätyöt
tentti (not translated)
Molemmista asioista erilliset tentit. Kurssin arvosana muodostuu yhteispistemäärän perusteella.
Ryhmätyöt/tehtävät tulee olla suoritettu hyväksytysti. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
0 - 70
Kari Hämeenaho
Juridiikan perusteet tai juridisten lähteiden käyttö (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
3 credits
1-5
Asiantuntija luennoitsijat aiheesta (pankki, ulosotto viranomainen) (not translated)
Tentit ohjeistetaan Moolde alustalla. (not translated)
Monimuotoopetus, Moodel, kirjallisuus, ryhmätyö (not translated)
5.00 op, 133 h (not translated)
Luotto- ja vakuusoikeus (2op):
Pankkioikeus: Talletus- ja tilisopimuksen oikeudellinen sääntely. Pankin asiakassuhteeseen liittyvä sääntely. Luottosopimuksen synty ja erääntyminen. Pankkien vakavaraisuutta koskeva sääntely.
Insolvenssioikeuden perusteet: Luoton myöntäminen, vakuudet, velan lakkaaminen, vapaaehtoinen perintä, ulosotto ja konkurssi
Sijoittamiseen ja arvopaperehin liittyvä säätely (3op):
Opiskelija tuntee pankkitoimintaan ja arvopaperimarkkinoihin liittyvän keskeisen sääntelyn, erityisesti tiedonantovelvollisuuden sekä asiakkaan tunnistamisen ja tuntemisen.
Arvopaperioikeus: Arvopaperimarkkinalain mukaiset arvopaperit ja niiden markkinointi. Arvopaperien tarjoaminen ja listaaminen. Tiedonantovelvollisuus. Arvopaperivälittäjän velvollisuudet (not translated)
Opiskelija ei tunne sijoituspalvelun tai arvopaperihin liittyvää keskeistä säätelyä hyväksyttävällä tavalla
Opiskelija ei tunne insovenssioikeuden perusteita. (not translated)
Tiedot: Opiskelija tuntee arvopaperimarkkinoiden perussäännöt ja oikeudenalan keskeiset toimijat.
Taidot: Opiskelija osaa hakea juridista tietoa arvopaperimarkkinoista sekä tunnistaa alan toimijat sekä yleisimmät juridiset ongelmat. (not translated)
Tiedot: Opiskelija tuntee yksityiskohtaisemmin asiakassuhteeseen, tiedottamiseen, arvopaperien markkinointiin ja sisäpiiritietoon liittyviä säännöksiä. Opiskelija tietää insolvenssioikeuden peruskäsitteet.
Taidot: Opiskelija osaa hakea juridista tietoa oikeudenalasta laajemmin Finanssivalvonnan ja alan itsesäätelyn ohjeiden kautta. Hän osaa käytännössä operoida tämän tiedon avulla. Opiskelija osaa laatia velkakirjan ja vaatia saatavia. (not translated)
Tiedot: Opiskelijalla on selkeä ja kattava käsitys pankkitoiminnasta ja arvopaperimarkkinoista, sen sääntelystä ja keskeisistä toimijoista sekä taustalla vaikuttavasta seuraamusjärjestelmästä. Opiskelija tietää menettelyn yrityssaneeraus, ulosotto ja konkurssimenettelyssä.
Taidot: Opiskelija osaa käytännön tehtävissään hakea ja soveltaa lainsäädäntöä ja ohjeita asiakassuhteen, luotonannon, arvopaperien markkinoinnin, tiedonantovelvollisuuksien, sisäpiirirekisterien ja sisäpiirintiedon väärinkäytön kannalta. (not translated)
Face-to-face
Ilmoitetaan ensimmäisellä luennolla.
Opintojaksolla käytetään mm. pörssisäätiön julkaisuja.
Opintojaksolla tutustutaan harjoitustöiden kautta laajasti sijoitusalan kirjallisuuteen. (not translated)
Luentoja ja kaksi harjoitustyötä.
Opetus toteutetaan lukujärjestyksen mukaan ja tarkka toteutus ilmoitetaan moodlessa (osa Zoom-luentoja) (not translated)
Tentti (70%) + harjoitustyöt (30%) (not translated)
Finnish
05.09.2022 - 16.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
1 - 30
Heikki Sintonen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojakson lopussa on tentti, jonka ajankohta ilmoitetaan moodlessa.
Uusintatentit toteutetaan kevätlukukaudella (tarkka aika ilmoitetaan opintojaksonmoodlen uutisissa) (not translated)
Luentoja, etäluentoja (Zoom )(Kampus-lpr) ja Moodleympäristö (not translated)
4 x 27h = 108 h opiskelijan työtä. (not translated)
Sijoittaminen
Riski ja tuotto (verotus)
Sijoitusinstrumentit
Sijoitussuunnitelma, sijoitusstrategiat
Sijoittajan tunnusluvut
Sijoittajan tietolähteet
Tarkempi sisältö esitellään aloitusluennoilla. (not translated)
Opiskelija osaa sijoittamisen ammattisanastoa ja tuntee sijoitusinstrumentteja.
Ymmärtää tunnuslukujen ja muun sijoittajatiedon merkityksen ja tietää sijoittamiseen liittyviä tuottoja ja riskejä. (not translated)
Opiskelija osaa hyvin sijoittamisen ammattisanastoa ja tuntee sijoitusinstrumenttien rakennetta ja toimintaperiaatteita..
Ymmärtää tunnuslukujen ja muun sijoittajatiedon merkityksen ja tunnistaa sijoittamiseen liittyviä tuottoja ja riskejä. (not translated)
Opiskelija hallitsee sijoittamisen ammattisanaston ja tuntee sijoitusinstrumenttien rakennetta ja toimintaperiaatteita..
Osaa laskea ja tulkita sijoittamisen tunnuslukuja. Osaa hyödytää sijoittajatietoa päätöksenteossa sekä osaa laskea sijoitusten tuottoja ja arvioida riskejä. (not translated)
Face-to-face
Oppimateriaali ilmoitetaan ensimmäisellä luennolla. (not translated)
Luennot ja harjoitustehtäviä.
Harjoitustyö (not translated)
Tentti ja hyväksytty harjoitustyö. (not translated)
Finnish
09.01.2023 - 21.04.2023
21.11.2022 - 08.01.2023
1 - 25
Heikki Sintonen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Opintojakson lopussa on tentti, jonka ajankohta on nähtävissä moodlessa.
Ensimmäinen uusintatentti keväällä ja toinen elokuussa 2023. Ilmoitetaan erikseen opintojakson moodlealustalla. (not translated)
Zoom-luennot, moodleympäristö ja lähiopetus Lappeenrannan Kampuksella. (not translated)
5 x 27h = 135 h opiskelijan työtä normaalijoutuisuudella. (not translated)
Investointien suunnittelu
Peruskäsitteet
Investointilaskentamenetelmät
Epävarmuuden huomioiminen investointipäätöksissä
Yrityksen rahoitussuunnittelu
Lyhyen aikavälin rahoitus (not translated)
Opiskelija ei hallitse opintojakson peruskäsitteitä.
Opiskelija ei pysty laatimaan edes yksinkertaisia investointilaskelmia ja rahoitusuunnitelmia. (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson keskeiset peruskäsitteet
Opiskelija osaa laatia yksinkertaisia investointilaskelmia sekä rahoitussuunnitelmia. (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson käsitteet.
Opiskelija pystyy laatimaan monipuolisia investointilaskelmia ja rahoitussuunnitelmia (not translated)
Opiskelija hallitsee opintojakson käsitteet ja ymmärtää investointien suunnittelun prosessit ja rahoitussuunnittelun periaatteet
Opiskelija osaa laatia monipuolisia investointilaskelmia ja osaa huomioidan epävarmuuden erilaisilla menetelmillä investointipäätöksenteossa.
Opiskelija tunteen laskentamenetelmien tieteellisen taustan ja menetelmien käytön suomalaisissa yrityksissä tutkimustietoon pohjautuen.
Opiskelija osaa laatia monipuolisia ja toimivia rahoitussuunnitelma sekä hallitsee rahoituksen tasapainottamisen perisaatteet. (not translated)
Face-to-face
Oppimateriaalit löytyvät kirjalistasta, johon on kerätty ammatillista kirjallisuutta. On mahdollista etsiä myös omaa ammattikirjallisuutta, kunhan se hyväksytään etukäteen opettajalla. (not translated)
Kurssi suoritetaan ammatillista kirjallisuutta lukien ja oppisesseiden kirjoittamisen avulla itsenäisesti opiskellen. Oppimisesseet palautetaan yhteiseen verkkoympäristöön. Varsinaista läsnäoloa ei ole. Kirjoja tulee esittää yhteisissä treeneissä, joissa jaetaan kirjojen ydinsisällön henkilökohtaisen oppimisen ja liiketoimintaoppimisen kannalta. (not translated)
taso 1:
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää.
Arviointikriteerit: taso 3 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua.
Arviointikriteerit: taso 5 (arviointiasteikko 1-5)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
1 - 30
Jyri Hänninen
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Kurssin aikana haetaan oppimistavoitteen mukaista kirjalliuutta kyseisen kurssin sisältötavoitteiden (asiakkaan ja liiketoimintaympäristön tuntemus) mukaisesti. Se tehdään valmiiden kirjalistojen avulla tai etsitään ajankohtainen ammatillinen kirja ja arvioidaan sen opintolaajuus yhdessä opettajan kanssa. (not translated)
ei ole (not translated)
tenttiä ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin tilasta ja paikasta riippumaton (not translated)
Opiskelijoille tulee opintojakson aikana yhteensä 5op verran (135 tuntia) kirjallisuuden lukemista ja oppimisesseitä. (not translated)
Essee ei täytä arviointitason 1 kriteerejä (not translated)
Face-to-face
Oppimateriaalit löytyvät kirjalistasta, johon on kerätty ammatillista kirjallisuutta. On mahdollista etsiä myös omaa ammattikirjallisuutta, kunhan se hyväksytään etukäteen opettajalla. (not translated)
Opetus toteutetaan ammatillista kirjallisuutta lukien 5 op laajuuden verran.
Jokaisesta kirjasta tehdään oppimisessee. (not translated)
Oppimisesseet arvioidaan asteikolla 1-5 (tai Hylätty.) (not translated)
Finnish
29.08.2022 - 31.05.2023
01.07.2022 - 04.09.2022
Sampo Kokkonen
Kurssi on tarkoitettu markkinoinnin osuuskunnan opiskelijoille (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Kurssin aikana haetaan oppimistavoitteen mukaista kirjalliuutta kyseisen kurssin sisältötavoitteiden (asiakkaan ja liiketoimintaympäristön tuntemus) mukaisesti. Se tehdään valmiiden kirjalistojen avulla tai etsitään ajankohtainen ammatillinen kirja ja arvioidaan sen opintolaajuus yhdessä opettajan kanssa. (not translated)
Ei ole (not translated)
Tenttiä ei ole. (not translated)
Oppimisympäristö on avoin tilasta ja paikasta riippumaton. (not translated)
Opiskelijoille tulee opintojakson aikana yhteensä 5op verran (135 tuntia) kirjallisuuden lukemista ja oppimisesseitä. (not translated)
Sisältö on edellä mainittujen (not translated)
Esssee ei täytä arviointitason 1 minimikriteereitä. Tällöin yksi tai useampi osa-alue ei täytä minimimääreitä ja oppisessee hylätään. Mahdollisuuksien mukaan esseetä voidaan täydentää, jos vähintään arvosanan 1 kriteerit eivät täyty. (not translated)
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää. (not translated)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua. (not translated)
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
Arviointi tapahtuu todentamalla, että opiskelija on suorittanut vaadittavat treenitunnit (135 tuntia) (not translated)
Face-to-face
Opetusmateriaalina ovat markkinoinnin ammattikirjallisuuden kirjat valmiiksi annettujen kirjalistojen mukaisesti. (not translated)
Toteutustapana on ammattikirjallisuuden lukeminen ja kirjaesseiden tekeminen. (not translated)
Arviointi tapahtuu asteikolla 1-5 (ja hylätty) (not translated)
Finnish
01.09.2022 - 31.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
Ville Lehto
Edeltävää osaamista ei tarvita (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
1-5
Toteutuksena on ammattikirjallisuuden kluukeminen ja kirjaesseen tekeminen annettujen ohjeiden mukaan. (not translated)
Ei ole (not translated)
Ei ole (not translated)
Oppimisympäristö on avoin. (not translated)
Opiskelijan ajankäyttö on laskettu 5 op työmäärän mukaisesti. Kaikki kirjat on arvioitu niiden laajuuden mukaan kirjalistassa. 5 op edellyttää vähintään viiden laajan ammattikirjallisuuteen kuuluvan kirjan lukemista ja oppimisesseen tekemistä. (not translated)
Sisältönä on asiakkaan ja liiketoiomintaympäristön tuntemiseen liittyvä kirjallisuus mm.:
- asiakasprosessit
- b to b markkinointi
- asiakkuuden kehittäminen
- digitaaliset asiakaspalveluprosessit (not translated)
Essee ei täytä arviointiasteikon TASO 1 minimikriteerejä (not translated)
Tyydyttävä
Esseessä on kuvattu saatuja oivalluksia ja joitakin niistä on sovellettu yleisellä tasolla. Opitun merkitystä itselle on kuvattu, mutta sen merkitys tavoitellun ammattitaidon kokonaisuuteen jää epäselväksi. Essee sisältää aika ajoin tiedon toistamista ja luetun/kuullun referointia. Yhteys tiimitason toimintaan on tuotu esiin, mutta sen konkreettinen kehittäminen ei hahmotu selkeästi. Kehitysehdotusten perustelut ovat niukkoja. Ajatuksia on yhdistelty, mutta looginen jäsentely ei ole selkeää. (not translated)
Esseessä kuvatut ajatukset ovat olennaisia ja merkityksellisiä oman ammattitaidon kehittymisen kannalta. Oivallukset liitetään omiin kokemuksiin tai opittuihin teorioihin. Oppimissopimukset tavoitteet käsitellään. Opiskelija sitoo ideat tiimiyrityksen tasolle, mutta konkreettisten kehittämisideoiden vieminen tiimiyrityksen käytäntöön on osittain kesken. Opittua käsitellään ammatillisesti riittävän haastavasta näkökulmasta. Opiskelija osaa tehdä aiheeseen liittyviä yhteenvetoja. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi. Essee on pääosin looginen kokonaisuus. Suhteiden kuvausten tasoissa saattaa olla vaihtelua. (not translated)
Kiitettävä 5
Esseessä kuvataan ansiokkaasti oman ammattitaidon syventymistä. Näkökulma on ajankohtainen, ja ammatillisesti haastava. Opiskelija yhdistelee uusia ideoita kokemuksiinsa ja aiemmin oppimaansa sekä oppimissopimuksessa hahmottelemiinsa tavoitteisiin. Hän peilaa nyt opitun merkitystä osaamistavoitteidensa kokonaisuuteen. Esseessä kuvataan myös konkreettisesti, kuinka näitä ideoita voidaan hyödyntää tiimiyrityksen toiminnassa ja projekteissa.
Opiskelija tekee alan ja työelämän kannalta perusteltuja yhteenvetoja ja johtopäätöksiä. Keskeiset käsitteet esitetään selkeästi ja niiden suhteet kuvataan havainnollisesti. Uusien oivalluksien lisäksi opiskelija kykenee arvioimaan esseen kohdetta kriittisesti. Essee on ehyt ja looginen kokonaisuus. (not translated)
40% Face-to-face, 60% Distance learning
Palkanlaskennassa: Moodlen materiaalit ja ensimmäisillä oppitunneilla ilmoitettava oheismateriaali.
Työsopimusoikeudessa:
• Jaana Paanetoja: Työoikeus tutuksi - käsikirja (2019 painos)
• Kalevi Suojanen - Hanna Savolainen - Atte Korte - Pekka Vanhanen: Lakiopas, juridiikan perusteet, sivut 486-689 (ei pakollinen)
• opettajan Moodlessa jakama materiaali
Asiaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö
• Työsopimuslaki (26.1.2001/55)
• Vuosilomalaki (18.3.2005/162)
• Työaikalaki (9.8.1996/605)
• Työehtosopimuslaki (7.6.1946/436)
• Laki työriitojen sovittelusta
• Laki oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa
• Valtion virkamieslaki 750/1994 (not translated)
Kurssi muodostuu kahdesta osasta, jotka ovat työsopimusoikeus (2,5 op) ja palkalaskenta (2,5 op):
Lähi/verkko-opetus + harjoitukset
Kirjallinen tai laite tentti.
Työsopimusoikeudessa myös oikeustapausanalyysi (not translated)
Tentit ja harjoitustyöt tulee palauttaa määräaikaan mennessä.
Arvosana muodostuu kahden eri osioin tenttien yhteispistemäärän perusteella. Molemmista osioista tulee saada vähintään 50%, jotta osio on hyväksytty.
Työsopimusoikeuden tentit: 13.10.2022, 20.10.2022
Palkanlaskennan tentit: viikolla 49 lukujärjestyksen mukaan ja myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana tammikuussa 2023.
Molempien osioiden yhteinen tentti järjestetään 16.3. Opiskelijan tulee tässä tapauksessa tenttiä molemmat osiot (not translated)
Finnish
02.09.2022 - 11.12.2022
01.07.2022 - 04.09.2022
30 - 80
Saara Heikkonen, Kari Hämeenaho
Opiskelijalla tulisi olla käytynä kurssi, jolla opetetaan jurdiikan perusteita tai omata kokemusta juridisten lähteiden käytöstä (not translated)
Faculty of Business and Hospitality Management (LAB)
Bachelor's Degree Programme in Business
Lappeenranta Campus
3 credits
1-5
Työsopimusoikeuden osion (2,5op) on sisällöltään vastaava kuin kurssin Työsuhdeasiat I-osa (työsopimusoikeus) (not translated)
Kurssille pyritään saamaan ulkopuolisia luennoitsijoita HR-asioista (not translated)
Kurssitentti viimeisillä oppitunneilla ja uusinnat myöhemmn ilmoitettavina rästitenttipäivinä. Molemmat osat on suoritettava hyväksytysti. (not translated)
Painopisteenä Moodle, kirjallisuus, luento-opetus sekä sekä verkossa tapahtuva opiskelu ja tehtävät (not translated)
Opiskelijan osallistuminen lähiopetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä. (not translated)
Tämän kurssin jälkeen tunnet keskeisen työsuohteeseen littyvän laisäädännön!
Työsopimuksen solmiminen, työantajan ja työntekijän oikeudet ja velvoitteet, työehtosopimus, työaikalain ja vuosilomalain pääperiaatteet.
Opiskelija ymmärtää työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet. Opiskelija osaa laatia työsopimuksen ja tuntee työehtosopimuksen merkityksen työsuhteessa. Opiskelija tuntee työaikalain, vuosilomalain pääpiirteet sekä virkasuhteeseen liittyvän keskeisen säätelyn.
Tämän kurssin jälkeen osaa palkanlaskennan käsitteet ja hallitsee palkanlaskennan tehtävien hoitamisen. Tiedät miten työaika, luontoisedut, matkakustannusten korvaukset ja vuosilomat määräytyvät ja merkitään HR:n järjestelmiin. (not translated)
Opiskelija tuntee keskeiset palkanlaskennan käsitteet ja osaa palkanlaskennan perusteet.
Työoikeus
Tiedot:Opiskelijalla on peruskäsitys työsopimusjärjestelmästä, työehtosopimusten suhteesta työlainsäädäntöön ja osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen ehdoista sekä työsopimuksen päättämisestä
Taidot:Opiskelija osaa laatia työsopimuksen, työtodistuksen sekä työsuhteen päättämiseen ja lomauttamiseen liittyvä ilmoituslomakkeet (not translated)
Opiskelija tuntee keskeiset palkanlaskennan käsitteet ja osaa hoitaa palkanlaskennan perustehtäviä.
Työoikeus
Opiskelijalla on hyvä perusvalmius hahmottaa ja arvioida sopimusvelvoitteiden sisältöä ja merkitystä työsuhteissa. Opiskelija hahmottaa myös työaikaan ja vuosilomaan liittyvien määräysten perussisällön
Opiskelija osaa laatia hyvin työsuhteisiin liityviä sopimuksia ja ilmoituksia sekä tehdä työaikaan, palkanmaksuun ja vuosilomaan liittyviä peruslaskutoimituksia. (not translated)